Connect with us

Știri

Fermierilor le este interzis să ardă miriștile sau vegetația uscată

Published

on

Fermierii care utilizează terenuri arabile, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea-soarelui, rapiţă ş.a.), inclusiv iarba sau vegetația rămasă după cosirea ori recoltarea pajiştilor temporare, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Interdicția este obligatorie pentru fermierii și alți beneficiari care primesc sprijin prin intervențiile din Planul Strategic 2023 – 2027.

Pentru a întări măsurile de verificare în vederea respectării acestor interdicții, Garda Națională de Mediu și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență vor creștere gradul de eficiență al controalelor.

În cazul în care se constată că o anumită suprafață a terenului a fost arsă, dar arderea a fost cauzată de motive necunoscute, pentru a nu fi sancționați, fermierii pot prezenta în cel mai scurt timp la Centrul APIA la care au depus cererea, copia Procesului verbal de intervenție întocmit de către Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă sau copia după sesizarea depusă de acesta la secția de Poliție pe raza căreia s-a produs incidentul. După finalizarea cercetărilor, trebuie să prezinte și copia documentului de soluționare a sesizării făcute.

Advertisement

Măsurile fac parte din standardul GAEC 3, care are ca obiectiv principal menținerea nivelului de materie organică din sol. Fermierii care respectă standardul GAEC 3 contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES) provenite din agricultură.

Advertisement

Știri

Călărași: A fost emis acordul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru Pasajului de la Lehliu Gară

Published

on

pasaj lehliu

Consiliul Județean Călărași a făcut un pas important în direcția modernizării infrastructurii regionale, dând undă verde pentru construcția Pasajului Lehliu Gară. Acest proiect este una din dorințele primarului Iulian Iacomi din Orașul Lehliu Gară. Pasajul va supratraversa Magistrala 800 București-Constanța, oferind o soluție vitală pentru fluidizarea traficului și eliminarea barierei feroviare.

Președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a semnat contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate pentru implementarea Pasajului de la Lehliu-Gară. Contractul vizează două etape esențiale: elaborarea Studiului de Fezabilitate și acordarea asistenței tehnice în procesul de licitație pentru proiectare și execuție.

Primarii din 36 de localități și conducerea CJ Călărași

Iulian Iacomi – primar Orașul Lehliu Gară

Decizia pentru construcția Pasajului Lehliu Gară a fost luată în 2022 și a primit un sprijin hotărât din partea autorităților locale. Consiliul Județean a votat în ianuarie 2023 un proiect ce prevede construcția pasajului peste calea ferată, similar celui de la Drajna. Parteneriatul între UAT Lehliu Gară și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA a fost aprobat în decembrie 2022, deschizând drumul către demersurile practice pentru realizarea proiectului.

Pasajul Lehliu Gară reprezintă nu doar o investiție în infrastructura rutieră, ci și o promisiune pentru o mai bună conectivitate și dezvoltare regională. Implementarea acestui proiect va aduce beneficii semnificative pentru comunitatea locală și pentru toți cei care tranzitează zona, consolidând astfel poziția județului Călărași în peisajul infrastructural al țării.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Probleme în prima zi de campanie electorală în Călărași: Amalia Bellantoni: “Mi-au rupt afișele. Am chemat politia!”

Published

on

amalia bellantoni

Prima zi de campanie electorală în județul Călărași a adus și primele obstacole pentru unul dintre candidați. Amalia Bellantoni, reprezentanta Partidului SOS România în cursa pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași, și-a lansat campania în forță încă de la miezul nopții. Cu toate acestea, începutul său s-a lovit de probleme neașteptate.

Candidata a întâmpinat dificultăți în mai multe localități din județ, unde afișele sale electorale au fost fie deteriorate, fie furate de pe panourile special amenajate pentru afișarea lor. Aceste incidente au fost semnalate imediat autorităților competente, iar Amalia Bellantoni a făcut publică situația pe rețelele de socializare.

Este regretabil să vedem că în chiar prima zi a campaniei electorale, unele acțiuni lipsite de fair-play politic au avut loc în județul nostru“, a declarat Amalia Bellantoni.

Advertisement
Continue Reading

Știri

VIDEO. Câte proiecte europene a atras județul Călărași

Published

on

bogdan mihai

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Administratorul public al județului, Bogdan Mihai, a dezvăluit în cadrul unei conferințe de presă desfășurate pe 9 mai 2024, că proiectele de investiții în județul Călărași, finanțate prin fonduri europene, au atins un cuantum impresionant. Cel mai important dintre acestea este proiectul de la Ecoaqua SA, evaluat la 500 de milioane de euro, iar restul proiectelor însumează aproximativ 200 de milioane de euro.

Investiții în sănătate și infrastructură

Administrația județului a direcționat fondurile europene către mai multe domenii esențiale, printre care se numără și sănătatea. Mai multe corpuri de spital au fost modernizate, iar unul dintre cele mai importante proiecte este cel al noului corp de spital, care urmează să devină un mic spital regional. În curând, va începe și renovarea ultimei aripi a Spitalului Județean de Urgență Călărași, corpul F,G,H.

Advertisement
Corpul F, G, H al Spitalului din Călărași va fi consolidat

Corpul F, G, H al Spitalului din Călărași va fi consolidat (2023)

Pe lângă investițiile în sănătate, administrația județului a demarat și proiecte importante în domeniul infrastructurii, în valoare de 100 de milioane de euro. Printre acestea se numără și proiectul drumului trans Regio, evaluat la 500 de milioane de euro, care se află încă în faza de pregătire.

Obiective

Pentru perioada următoare, Bogdan Mihai nu a stabilit un target anume, însă și-a exprimat dorința de a atrage cât mai multe fonduri europene pentru investiții în domeniile esențiale. Printre obiectivele propuse se numără finalizarea proiectului ambulatoriului și a parcării supraetajate din proximitatea spitalului, proiect esențial ce va decongestiona traficul din zonă și va îmbunătăți serviciile medicale prin crearea unui nou ambulatoriu.

De asemenea, se are în vedere extinderea ambulatoriului cu încă un etaj, o măsură care va contribui la îmbunătățirea infrastructurii și a serviciilor oferite cetățenilor.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate