Connect with us

Actualitate

A fost instalat primul limitator inteligent de viteză în România. Cum funcționează

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Premieră nu doar în România, ci și în Europa: în apropierea Bucureștiului a fost instalat primul limitator de viteză cu senzori. Atunci când un șofer depășește limita de viteză, un prag de 6 centimetri se ridică din asfalt. Autoritățile au decis implementarea acestui sistem din cauza vitezei excesive de circulație. Dispozitivul inteligent, adus din Mexic, este încă în faza de testare.

În fața școlii din Ghermănești a fost instalat primul limitator de viteză inteligent. Chiar dacă școala este situată în inima localității și mulți copii și părinți traversează pe trecerea de pietoni, unii șoferi continuă să apese pedala de accelerație, ignorând restricțiile impuse. Acesta este dotat cu un panou de presemnalizare amplasat la 170 de metri distanță de trecerea de pietoni, un panou de semnalizare care îi avertizează pe șoferi să încetinească, senzori pentru măsurarea vitezei și un prag reductor din metal.

Bumperul se ridică la o înălțime de 6 centimetri și jumătate atunci când senzorii din asfalt detectează o viteză mai mare de 30 de kilometri pe oră, limita legală din apropierea școlii. Dacă șoferii circulă cu o viteză corespunzătoare, limitatorul coboară în asfalt.

Advertisement

„Pe carosabil este o zonă de „Atenție, trecere de pietoni”. Exact acolo este montat un senzor în asfalt. Dacă va respecta, viteza, uitați-l respectă, se aprinde verde, începe să coboare bumperul, participantul la trafic trece fără nici un fel de problemă. A venit cineva cu viteză foarte mare, chiar cu un jeep și decât a trecut peste el, într-adevăr nu este ok pentru mașină, dar mașina și-a ținut traiectoria normală”  a declarat Mihai Anghel, primarul comunei Snagov pentru stirileprotv.ro.

Dacă prototipul se va dovedi eficient, există șanse mari să vedem acest model de bumper instalat în multe alte orașe din țară, în special în zonele cu școli și acolo unde accidentele au fost cauzate de viteza excesivă pe tronsoanele de drumuri cu limite de viteză.

Deși tehnologia este originară din Mexic, a fost adusă în Europa de către un român. Costul estimat pentru montarea unui limitator de viteză inteligent pe o singură direcție ar fi de aproximativ 130.000 de lei. Cu toate acestea, dispozitivul instalat în Ghermănești a fost implementat gratuit, în cadrul unui proiect pilot.

Juan Carlos, fondatorul proiectului din Mexic, a declarat pentru stirileprotv.ro ce impact a avut limitatorul în Mexic: „Într-o zonă, în fiecare săptămână se produceau accidente. După ce am instalat limitatorul inteligent, nu au mai fost accidente deloc. Comportamentul șoferilor s-a schimbat. La început 90% din ei nu respectau viteza în zona aia, iar la două luni de la instalare 90% din ei deja respectau regulile”.

Limitatorul inteligent de viteză a făcut prima victimă

Advertisement

Miercuri, 8 aprilie, a avut loc un accident rutier în apropierea limitatorului inteligent de viteză. Conform imaginilor publicate pe pagina de Facebook a Info Trafic România, șoferul pare să fi pierdut controlul mașinii înainte de a ajunge la limitatorul de viteză, a lovit stâlpii separatori din zona de presemnalizare și, apoi, a intrat într-un indicator amplasat pe trotuar.

Conform Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, accidentul a survenit din cauza vitezei. Polițiștii rutieri din Snagov i-au aplicat șoferului o amendă în valoare de 990 de lei.

 

 

 

Advertisement

Advertisement

Actualitate

VIDEO. Noaptea Muzeelor 2024, la Muzeul Municipal Călărași

Published

on

Continue Reading

Actualitate

O navă s-a scufundat în Marea Neagră. Trei persoane sunt date dispărute

Published

on

Nava de marfă Mohammed Z, înregistrată sub pavilionul Tanzaniei, s-a scufundat sâmbătă dimineața în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sfântu Gheorghe, în timp ce naviga dinspre Turcia spre portul Sulina. Opt membri ai echipajului au fost salvați, dar trei sunt dați dispăruți. Operațiunile de căutare sunt în curs de desfășurare în zonă.

Potrivit Antena3CNN, tragedia a avut loc în această dimineață, în jurul orei 5:00, când nava sub pavilionul Tanzaniei a emis mai multe apeluri de SOS. Aflată la câteva mile marine de țărmul Sfântul Gheorghe, echipajul a sunat alarma, semnalând un pericol iminent de scufundare. Cu toate eforturile de intervenție, nava s-a pierdut sub valurile învolburate, la scurt timp după ultimul apel de ajutor.

Mai multe nave au fost mobilizate rapid de către autorități, iar două nave comerciale din zonă au fost imediat alertate și au intervenit în operațiunea de căutare și salvare.

Conform unui comunicat emis de Conducerea Autorității Navale Române (ANR), nava Mohammed Z, care naviga sub pavilionul Tanzania, avea la bord un echipaj de 11 membri, compus din 9 cetățeni sirieni și 2 cetățeni egipteni.

Advertisement

În urma intervenției rapide a navei comerciale Michel, aflată în apropierea incidentului și coordonată de ofițerii MRCC, 8 membri ai echipajului au fost salvați. Cu toate acestea, căutările pentru ceilalți 3 membri ai echipajului, toți cetățeni sirieni, sunt în plină desfășurare.

„Motivul scufundării navei nu este cunoscut în acest moment şi se va deschide un dosar de cercetare pentru a se stabilii cauzele şi împrejurarile în care s-a produs accidentul” a mai transmis Conducerea Autorității Navale Române (ANR), pentru Antena3CNN.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), la solicitarea Autorităţii Navale Române, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a aprobat urgent trimiterea unui elicopter pentru a sprijini eforturile de căutare și salvare a celor trei marinari dispăruți. Elicopterul a decolat din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu în jurul orei 15:40, având la bord personal specializat pentru misiuni de căutare-salvare pe mare, se arată în comunicatul MApN.

 

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Societatea Drumuri și Poduri Călărași, la Bursa Generală a Locurilor de Muncă din Călărași

Published

on

Pe data de 17 mai 2024, Societatea Drumuri și Poduri Călărași a participat la Bursa Generală a Locurilor de Muncă, un eveniment organizat de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Călărași. În cadrul acestui târg, au fost disponibile peste 303 locuri de muncă din diverse domenii, oferind numeroase oportunități pentru cei în căutarea unui loc de muncă.

‘Societatea Drumuri și Poduri Călărași a fost prezentă cu numeroase oferte de muncă, venind în sprijinul călărășenilor care au diverse calificări. A fost o plăcere să vedem interesul celor prezenți și suntem mândri că am putut contribui la acest eveniment. Mulțumim tuturor celor care au venit la standul nostru și AJOFM Călărași pentru organizare!” transmit reprezentanții DPC Călărași pe o rețea de socializare.

Societatea Drumuri și Poduri Călărași a venit cu o ofertă diversificată, punând la dispoziție mai multe posturi vacante. Printre acestea se numără două posturi de economist, un post de tehnician, mecanic auto, șofer, asfaltator, motostivuitorist, lăcătuș mecanic, strungar și sudor.

Persoanele interesate de aceste posturi sunt invitate să își depună CV-ul la sediul societății Drumuri și Poduri Călărași, situat pe Prelungirea Independenței, numărul 5A. Acest târg de locuri de muncă reprezintă o oportunitate valoroasă pentru cei care doresc să-și găsească un loc de muncă stabil și bine remunerat în domeniul infrastructurii rutiere.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate