Connect with us

Actualitate

Atenționare de călătorie pentru Polonia. Autoritățile locale au emis avertizări de furtuni puternice

Published

on

Sursa: libertatea.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) avertizează cetățenii români care se află în Republica Polonă, tranzitează prin aceasta sau intenționează să călătorească acolo că autoritățile locale au emis avertizare de furtuni puternice (nivel 2) pentru întreaga țară.

Potrivit MAE, atenţionarea este valabilă pentru vineri, 28 iunie 2024.

Conform avertismentelor meteorologice, sunt afectate regiunile din sud-vestul Poloniei, inclusiv Pomorskie, Warmińsko-Mazurskie, Podlaskie, Kujawsko-Pomorskie, Mazowieckie, Wielkopolskie, Dolnośląskie, Opolskie, Śląskie, Małopolskie, Świętokrzyskie și Lubelskie. Se prognozează că vor avea loc ninsori abundente și formare de polei în aceste zone.

MAE sfătuiește cetățenii români să aibă o atitudine preventivă în trafic și să respecte semnele și avertismentele rutiere.

Advertisement

Având în vedere posibilitatea de a se forma blocaje extinse în trafic, este recomandat ca autovehiculele să fie echipate corespunzător pentru condițiile de iarnă și, în special pe timpul nopții, să aibă suficiente provizii de combustibil și alimente.

Ministerul Afacerilor Externe îi sfătuiește pe cetățenii români care călătoresc în Polonia să verifice informațiile actualizate privind condițiile meteorologice și de trafic pe pagina de internet www.mae.ro și pe site-ul specializat http://www.pogodynka.pl/.

De asemenea, MAE reamintește importanța consultării aplicației mobile „Călătorește în siguranță” și a serviciului de alertă prin SMS, disponibil în cadrul campaniei „Un SMS îți poate salva viața!”.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Varşovia: +48/226283156, +48/226222570 apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a Ambasadei României la Varşovia: +48/694486683.

 

Advertisement

Actualitate

Zona pietonală din municipiul Călărași a început să sufere daune din cauza unor tineri neatenți. Primarul Marius Dulce reacționează

Published

on

Zona pietonală a început să sufere daune, după ce mai multe șipci au fost rupte de tineri cu biciclete sau skate-uri. E vorba despre platforma de lemn instalată în jurul fântânilor arteziene. Primarul municipiului Călărași nu-i blamează și îi îndeamnă să se folosească de zonele amenajate special pentru astfel de activități, cum ar fi skate park-ul de lângă Zoo sau cel mai nou din Parcul de pe Lac. Primarul speră ca astfel de situații să se poată rezolva prin comunicare, altfel pot tinerii pot primi amenzi, a spus acesta într-o emisiune radio. 

„Acum ce să facem? Sunt făcute să fie folosite. Dar, m-am întâlnit cu tinerii acolo, am văzut și eu. O parte din ei care au fost mai vulcanici, să spunem așa, au fost un pic amendați și le-am explicat că nu sunt de a sări cu bicicleta sau cu skate-ul acolo. Am făcut un skate park modern, la nivel național, în Parcul de pe Lac, și atunci să meargă să-l folosească pe cel de acolo. Mai este unul și lângă Zoo, pe care o să încercăm să-l reașezăm. O să încercăm să mai facem unul. Am identificat o zonă, dar trebuie să vedem ce fonduri avem”, a transmis Marius Dulce. 

Primarul e mai mult îngrijorat de siguranța tinerilor, întrucât există un risc ridicat de accidentare. Cu toate astea, edilul asigură călărășenii că există camere de vedere funcționale în zonă, iar cei care continuă să provoace daune în zonă vor fi sancționați. 

„Trebuie să aibă în vedere că dacă se rupe o scândură, roata poate rămâne blocată acolo sau se pot accidenta, mai ales că se află în proximitatea fântânilor și poate fi foarte grav. Până la urmă sunt copii și trebuie să găsim o modalitate de a comunica cu ei. Acolo unde nu înțeleg, o să ajungem la măsuri coercitive. Avem camere de luat vederi funcționale legate la Poliție și o să urmărim tot ce se întâmplă acolo”, a mai precizat acesta. 

Advertisement

În viitor, Marius Dulce se gândește să organizeze o competiție de skateboard, trotinetă și bicicletă, mai ales că în municipiul Călărași există acum un skate park amenajat conform cerințelor de la nivel național.  „Am văzut că tinerii se bucură de acest sport cu skate-urile, cu bicicletele, să sară. E bine că există un consum de energie. S Chiar m-am gândit la anul să organizăm local, să vedem care este priza”, a spus Dulce.

Continue Reading

Actualitate

Accident rutier pe DJ 403 între Luica și Mănăstirea: Un microbuz și un autoturism s-au acroșat

Published

on

Astăzi, în jurul orelor 16:10, un accident rutier a avut loc pe Drumul Județean 403, între comuna Luica și comuna Mănăstirea. În incident au fost implicate un autoturism și un microbuz. În urma coliziunii, au intervenit de urgență o autospecială SMURD și un echipaj de descarcerare pentru a acorda îngrijiri medicale victimelor.

Microbuzul, care transporta opt persoane, s-a acroșat cu autoturismul în care se aflau doi ocupanți.

La fața locului, echipajele de urgență au acționat pentru a evalua starea victimelor și a le transporta la spital, însă nu a fost necesar. Potrivit primelor evaluări, cel puțin două persoane au suferit răni ușoare care necesită îngrijiri medicale, fără ca persoanele să fie transportate la spital.

Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili circumstanțele exacte ale accidentului. Primele indicii sugerează că o posibilă neadaptare a vitezei la condițiile de drum ar putea fi una dintre cauzele coliziunii, însă această ipoteză urmează să fie confirmată după finalizarea cercetărilor.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Avertizare meteo: Cod Galben de averse torențiale și vânt puternic în Călărași

Published

on

Locuitorii județului Călărași sunt avertizați să se pregătească pentru condiții meteorologice severe în următoarele 24 de ore. Începând cu ora 10:00 pe 24 iulie 2024 și până la ora 10:00 pe 25 iulie 2024, județul nostru se va afla sub incidența unui Cod Galben de averse torențiale, emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Prognoza meteorologică indică faptul că în acest interval se vor înregistra cantități semnificative de precipitații, între 20 și 30 de litri pe metru pătrat. De asemenea, sunt așteptate intensificări ale vântului și descărcări electrice frecvente, ceea ce poate crea condiții periculoase atât pentru traficul rutier cât și pentru cel pietonal.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași recomandă cetățenilor să ia toate măsurile necesare pentru a se proteja și a reduce riscul de accidente. Este esențial ca oamenii să evite deplasările pe cât posibil în timpul furtunilor și să fie atenți la alertele și recomandările transmise de autorități.

Sfaturi utile pentru populație:

Advertisement
  1. Evitați deplasările inutile: Pe durata avertizării, încercați să rămâneți în siguranța locuinței și să evitați deplasările neesențiale.
  2. Asigurați ferestrele și ușile: Închideți și asigurați ferestrele, ușile și alte deschideri pentru a preveni pagubele cauzate de vântul puternic.
  3. Deconectați aparatele electrice: Pentru a evita scurtcircuitele și alte incidente, deconectați aparatele electrice pe timpul furtunii.
  4. Evitați utilizarea dispozitivelor electronice în timpul descărcărilor electrice: Folosirea telefoanelor mobile și a altor dispozitive electronice în aer liber pe timpul furtunii poate fi periculoasă.

Continue Reading

Cele mai vizualizate