Connect with us

Știri

Marius Dulce anunță că lucrările de la Piața Centrală au fost în sfârșit deblocate. Când vor începe lucrările de execuție

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Marius Dulce anunță că lucrările de la Piața Centrală reîncep, după ce reproiectarea a fost scoasă din nou la licitație, potrivit unei conferințe de presă organizată de Primăria Municipiului Călărași. Proiectul a fost început încă din 2020 de fostul primar PNL și a fost amânat timp de patru ani din cauza mai multor factori, de la pandemie și creșterea prețurilor materialelor de construcții, până la falimentul firmei constructoare. În prezent, Piața Centrală este gata în proporție de 50%.  

Proiectul în valoare de 5,5 milioane de lei a fost realizat până acum în proporție de 50% (aproximativ 2,5 milioane de lei au fost cheltuiți) și a rămas în acest stadiu pentru o perioadă lungă de timp după ce firma care trebuia să construiască piața a dat faliment. 

Directorul tehnic, Dinu Arthur, explică cum clădirea a avut nevoie de o expertiză tehnică pentru a vedea stadiul în care se află la momentul actual, „fapt pentru care s-au constat foarte multe chestii”, spune acesta. 

Advertisement

„Anveloparea care a fost făcută, trecând foarte mult timp peste ea, trebuie dată jos. Unele lucruri pe care expertul ni le-a recomandat să le facem au dus la o valoare foarte mare, care pe noi ne-a lăsat cu un semn de întrebare. Fapt pentru care am luat toate devizele, le-am studiat cu colegii mei și am reușit să scădem valoarea proiectului”, explică directorul tehnic.

 

Astfel, primarul Marius Dulce spune că devizele au trebuit să fie refăcute, având în vedere că valoarea proiectului ajungea la circa 7 milioane de lei fără TVA în noile condiții. „Ni s-a părut extraordinar de mult. După ce am reluat devizele, să ne uităm unde putem corecta ca să dăm valoarea mai jos, am reușit o diminuare de aproximativ 2 milioane de lei”, arată edilul. 

În momentul de față, proiectul este finalizat și urmează că într-o săptămâna să fie scos la licitație, alături de trotuarul de pe strada Prelungirea București, de la Cuza Vodă la Titulescu. În cel mult două luni lucrările de execuție vor putea începe, potrivit declarațiilor din conferința de presă. 

Reconstrucția Pieței Centrale a început încă din 16 iunie 2020, sub administrația fostului primar PNL, Daniel Ștefan Drăgulin. În 2021 trebuia să fie gata, însă lucrările au fost stopate pe o perioadă îndelungată. În mai 2022, Marius Dulce anunța deblocarea lucrărilor însă din ce în ce mai multe probleme au survenit în realizarea proiectului.

Advertisement
Advertisement

Știri

ISU Călărași lansează o provocare pentru elevii de gimnaziu din tot județul! Concursul educativ „Prietenii pompierilor” va avea loc mâine

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași lansează o provocare pentru elevii din ciclul gimnazial din tot județul. În data de 25 mai, de la ora 09:00, în complexul sportiv municipal din Călăraşi, aceștia pot participa la o competiție de tradiție, numită „Prietenii pompierilor”. Concursul este format din trei probe: una teoretică și două practice. 

Concursul are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv, şi se organizează anual cu elevii de şcoli generale, din ciclul gimnazial. Este compus din trei probe care urmăresc cunoaşterea actelor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor, cât şi formarea unor trăsături moral-volitive, cum ar fi: iniţiativă, spirit de echipă, curaj, dârzenie, hotărâre, perseverenţă, cinste, corectitudine şi nu în ultimul rând, disciplină, precizează ISU Călărași. 

Competiţia în sine presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (test grilă) şi două practice: proba de îndemânare „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”. 

Proba teoretică constă în rezolvarea unui test de tip grilă care cuprinde 10 întrebări cu trei variante de răspuns, dintre care una singură corectă. 

Advertisement

sursă imagine: ISU Călărași

Prima probă practică, „Pista cu obstacole” constă în parcurgerea unui traseu cu obstacole, activitate ce are menirea de a testa abilităţile de intervenţie ale celor nouă concurenţi care formează echipajul.

Cea de-a doua probă practică, „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”, se desfăşoară pe două culoare. Concurenţii fiecărui echipaj trebuie fie să treacă peste un obstacol, fie să alerge o lungime de tronson, preluând şi predând ştafeta de la primul până la ultimul concurent.

La finalul competiţiei, organizatorii vor premia echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii, acestea fiind asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Călărași.

Această întrecere a elevilor de gimnaziu, devenită deja o tradiție în județ, este organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al judeţului Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar judeţean Călăraşi şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Muzeul Dunării de Jos a organizat „Scaloianul”, un proiect educativ interșcolar care omagiază un obicei străvechi

Published

on

Muzeul Dunării de Jos a organizat joi, 23 mai 2024, de la ora 10:00, un proiect educativ interșcolar prin care a readus la viață vechea tradiție cunoscută aici sub numele de „Scaloianul”, un obiecei străvechi de aducere sau alungare a ploii. Proiectul s-a desfășurat alături de elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași și Școala Gimnazială „Cuza Vodă” Călărași, la Secția Arheologie de la demisolul muzeului. 

Muzeul Dunării de Jos precizează că proiectul are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Daniela Fulga, în calitate de muzeograf, explică ce presupune obiceiul:

  • „În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat”
  • În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște”
  • Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort. În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia”

Concret, Scaloianul este „sol trimis la divinitatea pluviometrică pentru a o invoca să dezlege sau să lege ploile, substituit de o păpuşă confecţionată din lut, cârpe, paie sau crenguţă de lemn îmbrăcată cu hăinuţe din cârpe”, potrivit traditieialomita.ro

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași: Stop incendiilor de vegetație uscată!

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Pe fondul creșterii semnificative din ultima perioadă a numărului de incendii produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare (care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport, rutiere și feroviare, aflate în vecinătate), ISU Călărași reamintește principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
  • Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
  • Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Continue Reading

Cele mai vizualizate