Connect with us

Știri

2 milioane de lei, cea mai mare investiție a Ministerului Tineretului și Sportului din ultimii 30 de ani în sportul călărășean

Published

on

CSM Călărași va beneficia de 2.000.000 lei, finanțare oferită de Ministerul Tineretului și Sportului pentru modernizarea Sălii Sportului din cadrul Complexului Tineretului. În ultimii 30 de ani, bugetul pentru investiții alocat de MTS pentru Clubului Sportiv Municipal Călărași a fost de 500.000 lei ( în anul 2009)

Într-o perioada răvășită de tranziție continuă, perioada de după 1990, în care toți oamenii de sport din țară se plângeau că a dispărut arderea, pasiunea, că a dispărut parcă dorința de performanță, că nu mai sunt oameni de valoare în sportul românesc dispuși la eforturi totale și la sacrificii, că s-a restrâns aria de selecție sportivă, că nu se mai găsesc copii de excepție dornici de mișcare și de performanță, că au dispărut sau sunt tot mai puțini căutătorii și slefuitorii de talente, sportul din Călărași a reușit, prin eforturi, pricepere și dăruire, să obțină, împreună cu puținii și puțin experimentații tineri antrenori din Călărași,cărora li s-a insuflat curaj și încredere, rezultate remarcabile, la care nimeni nu a visat vreodată în Călărași.

Acest lucru a fost posibil datorită înființării Clubului Sportiv Municipal Călărași, club care, inițial, a fost doar o foaie goală de hârtie, fără niciun fel de baza materială sportivă, fără antrenori, fără sportivi, fără să existe o legislație stimulativă la nivel național în domeniul sportului.

Printr-un management performant, atrăgându-se și gestionându-se cu chibzuință resursele umane, materiale și financiare posibile existente, CSM Călărași a crescut de la an la an mai ceva că „Prăslea cel voinic”, făcând posibilul din imposibil și obținând în scurtă sa istorie, de după 1990, peste 1.500 de medalii, foarte multe de aur, la campionatele și concursurile naționale și internaționale oficiale la care a participat, prin sportivii săi câștigând aproape tot ce se putea câștiga, de la numeroase titluri de campioni și recordmani naționali de seniori, până la titluri de campioni europeni și mondiali.

În ultimii 9 ani de zile sportivii CSM Călărași au obținut la campionatele europene și mondiale la care au participat un număr 34 de medalii, dintre care 17  de aur, 7 de argint și 10 de bronz.

Advertisement

Sportivii CSM Călărași selecționați în loturile naționale, sportivi medaliați de-alungul timpului atât la campionate europene cât și la campionate mondiale sunt: Adriana AILINCĂI – 20 ani – canotaj, campioană mondială și multiplu campioană europeană, sportivă care la doar 19 ani a câștigat medalia de aur la CE de senioriGlasgow UK; Mădălina CAȘU-21 de anicanotaj de 4 ori campioană a Europei (inclusiv la seniori) și vicecampioană mondială; Alexandru CHIOSEAUA 22 ani de 4 ori campion European și vicecampion mondial; Georgiana Vasile dublu campioană europeană; Cristina DRUGĂ și Mădălina BUZDUGAN campioane europene și medalioate la campionatele mondiale; Iuliana Timoc, Gabriela Paraschiv și Silviu Voinoiu – multiplu medaliați cu argint și bronz la CE și CM de canotaj; Aurel MANOLE/Lidia ION/Mădălin POPESCU și Tavi DOBRE de la secția de box, sportivi medaliați cu argint și cu bronz la CE și CM; Samuel Andreas BUCȘĂ atletism, medaliat cu bronz la CE din Suedia și la CM din Kenya; Mihai PALAGHIA secția lupte, clasat pe locul IV la CM din Qatar și pe locul V la CE de seniori.

Bugetul de investiții alocat Clubului Sportiv Municipal Călărași de MTS (ANST) în ultimii 30 de ani a fost de doar 500.000 lei în anul 2009, suma fiind alocată pentru efectuarea de RK la etajul II al Hotelului Sport aflat în administrarea CSM Călărași.

Suma solicitată de CSM Călărași în anul 2009 pentru efectuarea de RK la întreg Hotelul Sport a fost de 3.200.000 lei, conform devizului de lucrări de RK atașat solicitării.

CSM Călărași a realizat în anii 2009-2010 lucrările de RK la întreg Hotelul Sport, cu materiale de construcție din donații și cu 0 lei cheltuieli de manoperă, lucrările fiind realizate în regie proprie cu antrenorii și personalul auxiliar de întreținere al CSM Călărași.

Sala Sporturilor din municipiul Călărași aparține Clubului Sportiv Municipal Călărași fiind amplasată în Complexul Sportiv din B-dul Republicii nr. 39 și este a II-a sală de sport din județul Călărași omologată pentru desfășurarea competițiilor sportive oficiale la jocurile sportive.

Advertisement

Această construcție a fost realizată în perioada 1975 – 1976 și nu a beneficiat niciodată de reparații capitale, în acest moment fiind într-o stare avansată de degradare.

Sala de sport are o formă rectangulară, dimensiunile în plan fiind de 42,60 / 21,85 m și are următoarea structura de rezistență: stâlpi și grinzi din beton armat prefabricat cu închideri din zidărie de cărămidă. Acoperirea este de tip terasă necirculabilă.

La ora actuală straturile componente ale terasei (acoperișului) sunt foarte degradate, fapt care a produs degradarea tencuielilor și zugrăvelilor prin infiltrarea repetată a apelor meteorice. Când plouă afară, plouă și înăuntrul sălii de sport.

Pardoseală din dușumea refolosită prezintă numeroase umflaturi și deteriorări.

Sala dispune de un sistem de iluminat artificial  depășit din punct de vedere fizic și „moral” și care nu prezintă siguranță în exploatare, conductorii electrici, din aluminiu, fiind mult îmbătrâniți, “împușcându-se” adeseori chiar în timpul competițiilor iar corpurile de protecție care acoperă corpurile de iluminat se desprind periodic din tavan unde sunt prinse, și atârnă periculos, punând în pericol sportivii practicanți de mișcare care folosesc sala de sport.

Advertisement

Menționăm că Sala Sporturilor din Călărași este folosită zilnic pentru activități sportive de la ora 8.00 până la ora 22.00, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, numărul de sportivi ce utilizează această sala într-un an fiind de cca. 40.000 de sportivi.

De această Sală a sporturilor beneficiază și vor beneficia sportivii de performanță de la handbal, baschet, volei, fotbal dar și numeroșii sportivi amatori dornici de mișcare care utilizează contracost această sală, județul Călărași fiind unul din județele cu cel mai mic număr de baze sportive raportat la populație.

Sala Sporturilor din administrarea CSM Călărași este o baza sportivă importantă pentru susținerea și dezvoltarea activității sportive din Călărași și plecând de la înțelegerea simplă a acestui lucru susținem efectuarea lucrărilor de reparații capitale la această Sala a Sporturilor pe primul loc în ordinea de priorități a CSM Călărași, lucrarea având caracter de urgență.

Având în vedere cele prezentate, se justifică oportunitatea solicitării noastre privind finalizarea lucrărilor de RK la Sala Sporturilor din administrarea CSM Călărași.

Clubul Sportiv Municipal Călărași, prin structura organizatorică, prin înălțimea obiectivelor de performanță asumate în fiecare an, și deci și pentru anul 2020, prin rezultatele remarcabile obținute, a devenit, pe departe, cea mai importantă  structura sportivă din  municipiul și jud. Călărași, ajungând vârful de lance al performanței sportive călărășene.

Advertisement

Dragoș Coman, Secretar de Stat al Ministerului Tineretului și Sportului: „Simt că este o datorie de suflet pe care o împlinesc față de orașul meu natal. Sunt fericit și mândru că echipa din care fac parte, cea a MTS, a înțeles importanța realizării acestei investițiipentru comunitatea din Călărași. Mulțumesc și pe această cale domnului Ministru Ionuț Marian Stroe,care dat curs solicitării adresate de cluburile sportive municipale, sprijininând reabilitarea acestui obiectiv deosebit de important pentru dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor și tinerilor din comunitatea locală pe care și eu o reprezint. Era o necesitate să investim în reabilitarea totală a sălii de sport din orașul nostru. Sunt lucrări al căror debut călărășenii îl așteaptă de aproape 30 de ani. Odată cu finalizarea modernizării, pe lângă beneficiile de care se pot bucura copiii și tinerii care se vor antrena aici, oferim șansa Călărașiului de a se consacra printre locațiile care găzduiesc competiții sportive de anvergură, organizate la nivel național. Fiind o sală multidisciplinară, sper ca după inaugurare să adune sub cupola sa cât mai mulți copii și tineri talentați, care să abordeze cât mai multe și variate discipline sportive. Îi îndemn pe toți părinții din Călărași să canalizeze energia celor mici către practicarea sportului și îi asigur de faptul că, în calitatea mea se Secretar de Stat și călărășean fiind, voi face tot ceea ce depinde de mine pentru ca ritmul lucrărilor să fie unul alert, iar în cel mai scurt timp să putem inaugura sala de sport multifuncțională.

Declarația Secretarului de Stat în Ministerul Tineretului și Sportului, Dragoș Florin Coman, vine în urma adoptării de către Ministrul Ionuț Marian Stroea Ordinului privind repartizarea alocațiilor din bugetul de stat aferent Minsterului Tineretului și Sportului pentru anul 2020 pentru complexele sportive naționale, direcțiile județene pentru sport și tineret, Direcția pentru Sport și Tineret a Muncipiului București, cluburi sportive, casele de cultură a studenților, Complexul Cultural Sportiv Studențesc „Tei”, INCS, CNFPA, „Muzeul Sportului”, document care prevede și alocarea sumei necesare reabilitării integrale a sălii de sport mutifuncționale din Municipiul Călărași.

 

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Încep lucrările pentru parcarea supraetajată și Ambulatoriul nou. Proiectul include și un heliport

Published

on

Într-un efort de a îmbunătăți infrastructura medicală din județul Călărași, Consiliul Județean anunță începerea unor lucrări importante în zona Spitalului Județean. Anunțul oficial a fost făcut de administratorul public al județului Călărași, Bogdan Mihai, în cadrul unei conferințe de presă la sediul Partidului Social Democrat Călărași.

Proiectul propus de Consiliul Județean are în vedere construirea unei parcări supraetajate, precum și unui nou corp de Ambulatoriu în apropierea unității medicale. Acest demers vine în sprijinul rezolvării problemei deficitului de locuri de parcare din zonă, asigurând astfel un acces mai facil pentru pacienți și personalul medical.

Cu toate acestea, un aspect care a atras atenția este planificarea includerii unui heliport pentru elicoptere în cadrul proiectului. Oficialii afirmă că acest heliport este necesar pentru a facilita preluarea rapidă a pacienților în situații de urgență, contribuind la îmbunătățirea serviciilor medicale din regiune.

CUI MF: 21240002

Advertisement

Continue Reading

Breaking News

De ce au survolat avioanele militare astăzi pe cerul municipiului Călărași? Forțele Aeriene Române vin cu primele precizări

Published

on

Avioanele militare au survolat astăzi deasupra Călărașiului datorită unei campanii de promovare a carierei militare, organizate de Forțele Aeriene Române. Sala Barbu Știrbei a fost plină de liceeni, fiind prezenți peste 200 de elevi ai claselor a XI-a și a XII-a din mai multe instituții de învățământ călărășene. 

Reprezentanții Centrului Militar Județean Călărași, Mr. Petriman Cornel și Plt. maj. Bratu Laurențiu au participat astăzi la campania de promovare a carierei militare, organizată de Forțele Aeriene Române la sala de spectacole Barbu Știrbei Călărași. La eveniment au fost prezenți 200 de elevi plăcut impresionați de prezentare.

„Elevii au fost plăcut impresionați de prezentare, de uniforma militarilor, de povestirile lor și de survolul avioanelor F-16”, transmite Centrul Militar Județean Călărași pe o rețea de socializare despre impresiile potențialilor viitori militari. 

În perioada 13-17 mai 2024, Forțele Aeriene Române organizează campania de promovare a carierei militare în orașele Slobozia, Călărași, Giurgiu, Alexandria și Buftea. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

FOTO. Cum arată noile zone pentru tratarea pacienților cu infecții nosocomiale din Spitalul Județean Călărași?

Published

on

Sursă foto: Vasile Iliuță/Facebook

Spitalul Județean Călărași a beneficiat în ultima vreme de mai multe investiții semnificative în aparatură de ultimă generație și nu numai. În cadrul unui proiect complex au fost amenajate opt saloane cu un singur pat și grup sanitar cu funcțiunea de izolator pentru tratarea pacienților cu infecții nosocomiale. Totodată, în cadrul spitalului călărășean au fost organizate două săli de operație septice (în cadrul operatorului unic), transmite președintele Consiliului Județean. 

Aceste dotări sunt implementate în urma unor contracte semnate de Consiliul Județean cu finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru Spitalul Județean de Urgență Dr. Pompei Samarian. Numai în februarie președintele CJ a semnat două contracte în valoare totală de peste cinci milioane de lei, pentru a asigura furnizarea de echipamente și mobilier auxiliar pentru reducerea infecțiilor asociate asistenței medicale, cât și echipamente necesare blocului operator. 

Galerie FOTO. Cum arată aceste noi spații 

Ce sunt infecțiile nosocomiale? 

Infectiile nosocomiale, cunoscute și sub numele de infecții intraspitalicești, sunt infecții pe care pacienții le pot contracta în timpul spitalizării sau în cadrul altor unități de ingrijire medicală. Un aspect important este că aceste infecții nu erau prezente sau în incubare la momentul internării pacientului. Ele reprezintă un risc suplimentar pentru pacienți și pot complica procesul de recuperare, potrivit unui articol drmax.ro

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate