Connect with us

Actualitate

[VIDEO] Toamnă plină de evenimente culturale la Biblioteca Județeană “Al. Odobescu”

Published

on

Biblioteca Județeană “Al. Odobescu” a fost gazda unei serii de evenimente culturale captivante în această toamnă, oferind oportunitatea elevilor, tinerilor și părinților de a participa la activități diverse și inovatoare. Președintele CJ Călărași, Vasile Iliuță, a subliniat aceste evenimente într-o conferință de presă.

Evenimentele au început cu Noaptea Bibliotecilor pe 29 septembrie și au continuat cu Festivalul Dovleacului pe 28 octombrie, o primă ediție a acestui eveniment care a reunit comunitatea călărășeană. Nouă școli din municipiu și județ au adus un colț al toamnei cu roade bogate și frumos conturate. Festivalul a inclus, de asemenea, piese de teatru pentru copii, spectacole de magie și ateliere pentru cei mici, desfășurate pe parcursul a 12 ore.

Aceste activități au avut beneficii educative, contribuind la dezvoltarea imaginației, empatiei și a vocabularului copiilor, precum și la susținerea atenției și concentrării lor. Evenimentul a inclus și prezența caravanei pe roți a editurii Humanitas și un stand cu cărți în limba engleză al editurii Usborne. În timpul celor 12 ore de distracție și voie bună, aproximativ 1.500 de porții de vată de zahăr și 2.500 de porții de popcorn au fost oferite gratuit, lăsând amintiri de neuitat pentru toate vârstele.


De asemenea, caravana pe roți a editurii Humanitas și un stand cu cărți în limba engleză al editurii Usborne au fost prezente. 12 ore de relaxare și voie bună au însemnat și aproximativ 1.500 porții de vată de zahăr și 2.500 de popcorn pe care le-am oferit cu titlu gratuit. Am imortalizat și am creat amintiri atât copiilor, cât și adulților de toate vârstele. Totodată am dat și startul unei tradiții, căci doamne inimoase din comuna Alexandru Odobescu au fost prezente. “Au făcut un metru de placinta acolo în direct, astfel în anul următor vom mai adăuga încă un metru, deci ne dorim continuitatea acestui festival și nu ne oprim doar anul acesta. Seara au fost lansate lampioane pe luciul apei al brațului Borcea și a fost un spectacol de lumi și o feerie a momentului. După aceea a urmat un film dublat în aer liber, Hotel Transilvania” a explicat Vasile Iliuță în cadrul conferinței de presă.

Advertisement

Actualitate

Românii cu carduri de alimente vor avea un nou beneficiu. Legea intră în vigoare începând cu luna iunie

Published

on

Pensionarii cu venituri modeste care primesc carduri de alimente au parte de o surpriză: vor putea folosi voucherele și pentru a cumpăra medicamente.

În România, aproximativ 2.700.000 de cetățeni, în special pensionari cu venituri mici, primesc ajutoare alimentare sub formă de bani pe card. În momentul de față, cardurile sunt alimentate o dată la două luni cu suma fixă de 250 de lei. În 2024, programul de acordare a acestor sume este stabilit pentru lunile februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie. Astfel, beneficiarii primesc un total de 1.500 de lei pe an, iar următoarea tranșă este planificată pentru luna iunie.

Fondurile pot fi folosite doar pentru cumpărarea de bunuri de consum esențiale și pot acoperi, de asemenea, costurile pentru mese calde.

Prin intermediul unei propuneri legislative recente, se urmărește extinderea posibilității de utilizare a cardurilor de alimente pentru achiziționarea de medicamente.

Advertisement

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 63/2022, pentru a permite utilizarea cardurilor de alimente în achiziționarea medicamentelor prescrise de către medici. În acest fel, pensionarii și persoanele defavorizate ar putea plăti și coplata pentru medicamentele compensate mai puțin de 100% direct de pe cardurile lor de alimente.

Este foarte probabil ca această propunere să fie pusă în practică începând cu luna iunie, odată cu încărcarea cardurilor alimentare cu suma obișnuită de 250 de lei.

Cine poate beneficia de cardurile de alimente 

Din acest an, persoanele vulnerabile cu venituri nete sub 2.000 sunt cele care vor primi carduri sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 lei la fiecare 2 luni. Anterior, aceste ajutoare erau acordate persoanelor cu venituri sub 1.700 lei.

De asemenea, începând cu acest an, aceleași categorii de persoane vulnerabile primesc și pachete cu alimente de două ori pe an.

Advertisement

Beneficiarii de tichete sociale pe suport electronic pentru alimente şi mese calde sunt:

  • a) Pensionarii sistemului public de pensii cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • b) Persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri lunare proprii mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • c) Familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, cu venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 lei;
  • d) Familiile monoparentale, cu venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 lei;
  • e) Familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, conform Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
  • f) Persoanele fără adăpost, conform reglementărilor legale în vigoare.

Sumele disponibile pe card vor fi valabile 12 luni de la data încărcării lor.

Beneficiarii de pachete de alimente sunt:

  • a) familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
  • b) membrii familiilor beneficiare de ajutor pentru familia cu copii acordat în baza Legii nr. 196/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
  • c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă stabilte în urma anchetelor sociale efectuate la nivelul autorităților locale.

Continue Reading

Actualitate

Polițiștii călărășeni, amenzi usturătoare pentru comercianți, după ce au descoperit sute de kilograme de brânză vândută ilegal și detergent contrafăcut

Published

on

By

Miercuri, pe data de 15 mai, Inspectoratul de Poliție Județean Călărași a transmis, prin intermediul unui comunicat, faptul că polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au descoperit o serie de practici ilegale în comerț, prin intermediul unei acțiuni pentru verificarea legalității activităților comerciale din magazine, piețe, târguri și centre agroalimentare.

Într-o societate comercială din municipiul Călărași s-au descoperit 500 de kilograme de brânză telemea, destinate vânzării, fără documente de proveniență corespunzătoare. Acesta nu a fost singurul caz. În paralel, au fost identificate și confiscate opt pungi de detergent praf, cu o marcă similară cu una înregistrată, semn că metoda contrafacerii este o  tot mai răspândită și în acest domeniu.

Autoritățile au intervenit prompt în acest caz. Împreună cu Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Călărași, au aplicat o amendă de 10.000 de lei pentru nerespectarea legislației și au dispus confiscarea întregii cantități de brânză telemea. Acest demers nu numai că are consecințe financiare semnificative pentru comerciantul în cauză, dar și asupra siguranței alimentare a populației locale.

În plus, dosarul penal deschis pentru punerea în circulație a unor produse contrafăcute subliniază gravitatea situației. Astfel de practici nu numai că aduc prejudicii economiei, dar și pun în pericol sănătatea și siguranța consumatorilor.

Advertisement

Această acțiune a polițiștilor demonstrează necesitatea continuării eforturilor de combatere a criminalității economice. Dincolo de cazurile individuale, aceste investigații arată o rețea complexă de activități ilegale, cu consecințe grave asupra economiei și societății.

Prin urmare, angajamentul autorităților de a continua investigațiile în acest domeniu este crucial pentru protejarea intereselor economice și a sănătății publice. Numai prin abordarea fermă a acestor probleme poate fi asigurat un mediu de afaceri corect și sigur pentru toți cetățenii.

Continue Reading

Actualitate

„SĂPTĂMÂNA ȘCOALA ÎN SIGURANȚĂ”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În perioada 14-17 mai a.c., Inspectoratul de Poliție Județean Călărași demarează activitatea „Săptămâna Școală în Siguranță”. Această inițiativă are ca scop conștientizarea populației școlare cu privire la necesitatea adoptării unui comportament pozitiv în prevenirea violenței în mediul școlar și asigurarea unui climat educațional optim.

Activitățile vor fi organizate și desfășurate zilnic, cu precădere de către Biroul Siguranță Școlară, Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J. Călărași, fiind angrenați și polițiști ale altor structuri.Polițiștii punctează subiecte de importanță pentru siguranța școlară, precum prevenirea violenței în mediul școlar, faptele de bullying și cyberbullying, infracțiunile de criminalitate informatică, prevenirea consumului și traficul de droguri printre elevi, precum și infracțiunile la viața sexuală și nerespectarea vieții private.

Activitățile vor fi realizate în mai multe unități de învățământ din județul Călărași.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate