Connect with us

Știri

Dumitru Coarnă: „Am toată disponibilitatea pentru oameni. Știu că oamenii au nevoie de tipul ăsta de parlamentar”

Published

on

Dumitru Coarnă, deputatul călărășean independent din februarie 2024 (fost PSD și AUR), vorbește într-un interviu pentru Călărași Press despre munca unui parlamentar care proclamă că ține la comunitatea pe care o reprezintă. Coarnă face precizări despre ultimii patru ani de activitate, în care a promis că va fi în centrul oamenilor și că îi va ajuta în rezolvarea problemelor pe care le au. Întrebat despre un moment emoționant pe care l-a trăit, deputatul a împărtășit că au existat mai multe, însă unul singur care l-a făcut să și plângă. 

Mai multe, în interviul de mai jos.

Cum simțiți tot ceea ce se întâmplă din punctul de vedere al unui parlamentar care își îndreaptă atenția în fiecare zi către cetățean?

Muncesc până târziu pentru că sunt atât de multe probleme încât e nevoie de timp mult pentru a corecta toate acele deficiențe care au dus la acest nivel de viață extrem de redus în România. Aici mă refer la zona economică, unde prețurile au luat-o razna, iar veniturile în mare parte au fost înghețate. Zilele astea am lucrat, de exemplu, pentru amendamente la legile 360 și 223 – vorbim de pensii, pentru că sunt foarte multe deficiențe și foarte multe inechități. Am avut foarte multe solicitări din partea pensionarilor și am formulat amendamente pe cele două legi, pe care le-am depus astăzi, de exemplu. E nevoie de o mare marjă de timp, dar am multe discuții cu cetățenii. 

Advertisement

Nu vă emoționează cazurile pe care le auziți?

Categoric da, pentru că altfel n-aș depune atâta efort. Sunt lucruri pe care toată lumea le știe, sunt lucruri simple, dar nimeni nu vrea să se aplece pe aceste probleme pe care cetățenii le ridică. Discutăm doar o dată la 4 ani. Știți că mi-a plăcut o chestie – „odată la 4 ani vin și oamenii ăștia la cerșit votul”. Era vorba despre politicieni. Mie mi-a plăcut de minune acea descriere, pentru că așa este, în fapt. Toată lumea vine acum și cerșește voturile oamenilor.

V-ați gândit ca parlamentar să faceți o inițiativă legislativă în care cel ales, fie că vorbim de un primar sau un consilier județean, să aibă un fel de obligație ca până la sfârșitul mandatului să îndeplinească anumite criterii pe care le promite în perioada electorală?

Există o inițiativă de tipul ăsta, încerc să o materializez, dar acuma timpul este foarte scurt, și nici nu am acea susținere în Parlament. Eu am făcut o promisiune electorală în 2020, aceea că voi fi prezent în mijlocul comunității, că voi încerca să rezolv probleme. Astăzi am avut audiențe la Călărași cu trei persoane care mi-au venit cu probleme punctuale diferite. Cu toți trei am stat de vorbă, deja am preluat și voi încerca să soluționez problemele lor. Am rezolvat foarte multe probleme și în zona Oltenița, și în zona Călărași, oameni care vin cu diferite spețe de pensii, de dosare civile, de terenuri pe care unitățile administrative nu le rezolvă. Vin probleme de dosare penale unde sunt oameni abuzați. 

Și oamenii vă cer consilierea?

Advertisement

Sigur, consiliere juridică. Eu fac totul fac gratuit. Niciodată n-am cerut absolut nimănui nimic. Am toată disponibilitatea pentru oameni. Și eu chiar mă simt bine când fac lucrul ăsta pentru că știu că oamenii au nevoie de tipul ăsta de parlamentar. Până la urmă parlamentarul trebuie să fie cel care servește cetățeanul, nu cetățeanul să fie cel care servește parlamentarul.

În cei aproape patru ani de activitate ați văzut foarte multe situații punctuale în rândul cetățenilor. Un exemplu dacă ne puteți da, acel moment care v-a emoționat cel mai tare sau care v-a marcat, să spunem?

Au fost situații care m-au emoționat, dar una care practic m-a făcut să și plâng, la propriu. La Oltenița este o clasă de copii cu autism. Eu m-am apropiat de acei copilași, an de an le fac anumite tipuri de cadouri, dar nu asta este important. M-au simțit că sunt de-al lor și au venit la propriu, m-au luat în brațe, și vreau să vă spun sincer, cât sunt eu de bărbat, de 59 de ani de polițist, am lăcrimat. Am simțit acea emoție puternică a copilului care practic a venit cu căldură și cu deschidere către mine. Am rămas apropiat de acea clasă de copii de la Oltenița. În fiecare an, sau ori de câte ori am posibilitatea, mă duc și ajut cât pot și eu.

Cât de mulțumit sunteți de propria activitate parlamentară pe care ați desfășurat-o în folosul comunității din județul Călărași în cei patru ani? 

Întotdeauna e loc de mai bine, dar eu, una peste alta, cred că am reușit să-mi țin promisiunile date. Sunt mulțumit pentru că efectiv m-am ținut de cuvânt, am transpus în faptă ceea ce am promis electoral prin vorbă. Adică eu am avut un acord între vorbă și faptă. Sunt mulțumit de lucrul ăsta și să știți că oamenii recunosc această atitudine a mea. Au venit cu deschidere și cu căldură față de mine. Nu am fost nici un moment primit cu ostilitate. Au văzut că sunt un tip corect, au văzut că mi-am respectat cuvântul dat, au văzut că nu sunt opulent, nu sunt vulgar și nu am tendințe dictatoriale. 

Advertisement

Știri

Necula Marian preia conducerea IPJ Călărași

Published

on

Într-o mișcare surprinzătoare pentru mulți, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași are un nou comandant. Comisarul șef Necula Marian, cu o vastă experiență în domeniul securității publice, preia frâiele instituției pentru următoarele șase luni.
Acesta vine de la Secția 4 de Poliție din Capitală, înlocuindu-l pe fostul comandant, Petronel Dumitrașcu.

Noul șef al IPJ Călărași, Necula Marian, aduce cu sine o serie de perspective noi și o experiență bogată în domeniul aplicării legii.

Cu o carieră solidă în spate, el vine la conducerea instituției într-un moment cheie pentru siguranța comunității din județul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ministerul Muncii va organiza în iunie 4 cursuri gratuite de formare profesională pentru călărășeni. Află cum te poți angaja mai rapid

Published

on

sursă imagine: freepik

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) va organiza în luna iunie 2024, 139 programe de formare profesională pentru un număr de 2.097 persoane care beneficiază, conform legii, de servicii de formare profesională gratuite, organizate de Agenţiile Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi a Municipiului București, potrivit unui comunicat de presă. 

În județul nostru, 56 de persoane înscrise în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași pot beneficia de patru cursuri: îngrijitor spații verzi, lucrător comercial, patiser și operator introducere validare și prelucrare date. 

Programele de formare profesională cu cele mai multe locuri disponibile vizează calificări precum: 

 • referent resurse umane -160 de persoane; 
 • îngrijitor spații verzi – 140 persoane; 
 • lucrător comercial – 109 de persoane;
 • operator introducere validare și prelucrare date – 109 de persoane; 
 • instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze – 90 de persoane; 
 • instalator în domeniul sănătății și securității în muncă -74 de persoane; 
 • agent securitate – 70 de persoane; 
 • competențe digitale de utilizare a tehnologiei ca instrument de învațare și cunoaștere – 70 de persoane; 
 • îngrijitoare bătrîni la domiciliu – 70 de persoane; 
 • competențe de comunicare în limba româna – 65 de persoane. 

Judeţele în care, în luna iunie 2024, se vor organiza cele mai multe cursuri, cu număr mare de participanţi, sunt: Suceava (210 persoane), Dâmbovița (140 persoane), București (126 persoane).

Pentru detalii, cei interesaţi se pot adresa agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domicliul sau reşedinţa sau pot vizualiza oferta de cursuri pe www.anofm.ro, la secţiunea “Persoane fizice/Cursuri de formare profesională”, precizează ANOFM. 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Premieră pentru elevi și profesori în anul școlar 2024. Ziua Învățătorului de pe 5 iunie este liberă și nu va fi recuperată

Published

on

sursă imagine: freepik

Elevii și profesorii vor avea o zi de vacanță miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, conform noului contract colectiv de muncă care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Este o premieră la nivel național și se datorează grevei profesorilor de anul trecut. Ziua nu trebuie recuperată, potrivit Edupedu. Până la vacanța de vară 2024 au mai rămas mai puțin de patru săptămâni. Elevii din ultimul an de liceu termină pe 7 iunie, cei la finalul ciclului gimnazial vor termina pe 14 iunie, iar elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie. 

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

Potrivit Edupedu, ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă, mai precizează sursa. 

Advertisement

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024

 • 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
 • 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
 • 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
 • 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
 • 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
 • 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

 • 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
 • 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
 • 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului.

Sursă: Edupedu.ro

Continue Reading

Cele mai vizualizate