Connect with us

Știri

Dumitru Coarnă: „Am toată disponibilitatea pentru oameni. Știu că oamenii au nevoie de tipul ăsta de parlamentar”

Published

on

Dumitru Coarnă, deputatul călărășean independent din februarie 2024 (fost PSD și AUR), vorbește într-un interviu pentru Călărași Press despre munca unui parlamentar care proclamă că ține la comunitatea pe care o reprezintă. Coarnă face precizări despre ultimii patru ani de activitate, în care a promis că va fi în centrul oamenilor și că îi va ajuta în rezolvarea problemelor pe care le au. Întrebat despre un moment emoționant pe care l-a trăit, deputatul a împărtășit că au existat mai multe, însă unul singur care l-a făcut să și plângă. 

Mai multe, în interviul de mai jos.

Cum simțiți tot ceea ce se întâmplă din punctul de vedere al unui parlamentar care își îndreaptă atenția în fiecare zi către cetățean?

Muncesc până târziu pentru că sunt atât de multe probleme încât e nevoie de timp mult pentru a corecta toate acele deficiențe care au dus la acest nivel de viață extrem de redus în România. Aici mă refer la zona economică, unde prețurile au luat-o razna, iar veniturile în mare parte au fost înghețate. Zilele astea am lucrat, de exemplu, pentru amendamente la legile 360 și 223 – vorbim de pensii, pentru că sunt foarte multe deficiențe și foarte multe inechități. Am avut foarte multe solicitări din partea pensionarilor și am formulat amendamente pe cele două legi, pe care le-am depus astăzi, de exemplu. E nevoie de o mare marjă de timp, dar am multe discuții cu cetățenii. 

Advertisement

Nu vă emoționează cazurile pe care le auziți?

Categoric da, pentru că altfel n-aș depune atâta efort. Sunt lucruri pe care toată lumea le știe, sunt lucruri simple, dar nimeni nu vrea să se aplece pe aceste probleme pe care cetățenii le ridică. Discutăm doar o dată la 4 ani. Știți că mi-a plăcut o chestie – „odată la 4 ani vin și oamenii ăștia la cerșit votul”. Era vorba despre politicieni. Mie mi-a plăcut de minune acea descriere, pentru că așa este, în fapt. Toată lumea vine acum și cerșește voturile oamenilor.

V-ați gândit ca parlamentar să faceți o inițiativă legislativă în care cel ales, fie că vorbim de un primar sau un consilier județean, să aibă un fel de obligație ca până la sfârșitul mandatului să îndeplinească anumite criterii pe care le promite în perioada electorală?

Există o inițiativă de tipul ăsta, încerc să o materializez, dar acuma timpul este foarte scurt, și nici nu am acea susținere în Parlament. Eu am făcut o promisiune electorală în 2020, aceea că voi fi prezent în mijlocul comunității, că voi încerca să rezolv probleme. Astăzi am avut audiențe la Călărași cu trei persoane care mi-au venit cu probleme punctuale diferite. Cu toți trei am stat de vorbă, deja am preluat și voi încerca să soluționez problemele lor. Am rezolvat foarte multe probleme și în zona Oltenița, și în zona Călărași, oameni care vin cu diferite spețe de pensii, de dosare civile, de terenuri pe care unitățile administrative nu le rezolvă. Vin probleme de dosare penale unde sunt oameni abuzați. 

Și oamenii vă cer consilierea?

Advertisement

Sigur, consiliere juridică. Eu fac totul fac gratuit. Niciodată n-am cerut absolut nimănui nimic. Am toată disponibilitatea pentru oameni. Și eu chiar mă simt bine când fac lucrul ăsta pentru că știu că oamenii au nevoie de tipul ăsta de parlamentar. Până la urmă parlamentarul trebuie să fie cel care servește cetățeanul, nu cetățeanul să fie cel care servește parlamentarul.

În cei aproape patru ani de activitate ați văzut foarte multe situații punctuale în rândul cetățenilor. Un exemplu dacă ne puteți da, acel moment care v-a emoționat cel mai tare sau care v-a marcat, să spunem?

Au fost situații care m-au emoționat, dar una care practic m-a făcut să și plâng, la propriu. La Oltenița este o clasă de copii cu autism. Eu m-am apropiat de acei copilași, an de an le fac anumite tipuri de cadouri, dar nu asta este important. M-au simțit că sunt de-al lor și au venit la propriu, m-au luat în brațe, și vreau să vă spun sincer, cât sunt eu de bărbat, de 59 de ani de polițist, am lăcrimat. Am simțit acea emoție puternică a copilului care practic a venit cu căldură și cu deschidere către mine. Am rămas apropiat de acea clasă de copii de la Oltenița. În fiecare an, sau ori de câte ori am posibilitatea, mă duc și ajut cât pot și eu.

Cât de mulțumit sunteți de propria activitate parlamentară pe care ați desfășurat-o în folosul comunității din județul Călărași în cei patru ani? 

Întotdeauna e loc de mai bine, dar eu, una peste alta, cred că am reușit să-mi țin promisiunile date. Sunt mulțumit pentru că efectiv m-am ținut de cuvânt, am transpus în faptă ceea ce am promis electoral prin vorbă. Adică eu am avut un acord între vorbă și faptă. Sunt mulțumit de lucrul ăsta și să știți că oamenii recunosc această atitudine a mea. Au venit cu deschidere și cu căldură față de mine. Nu am fost nici un moment primit cu ostilitate. Au văzut că sunt un tip corect, au văzut că mi-am respectat cuvântul dat, au văzut că nu sunt opulent, nu sunt vulgar și nu am tendințe dictatoriale. 

Advertisement

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate