Connect with us

Cultură

Noaptea Muzeelor 2024. Ce obiective pot fi vizitate în Călărași

Published

on

Sâmbătă, 18 mai, va avea loc Noaptea Muzeelor din acest an. Peste 260 de obiective din țară vor fi deschise publicului cu această ocazie. Ediția din acest an marchează 20 de ani de la prima Noapte a Muzeelor organizată în România. În pofida acestui eveniment, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa pregătește proteste pentru ziua de sâmbătă.

Pe parcursul acestei nopți, muzeele, galeriile, teatrele, operele, filarmoniciile, casele memoriale și diverse alte instituții culturale din România și din Europa își deschid ușile pentru publicul larg. Începând cu ora 18:00 și până târziu în noapte, participanții au ocazia să viziteze gratuit o gamă variată de muzee și galerii, să participe la tururi ghidate, conferințe, ateliere și spectacole de artă.

În România, este considerat deja un fenomen social, cu o audiență care aproape atinge un milion de persoane în întreaga țară, conform agerpres.ro. Pentru mulți, Noaptea Muzeelor nu înseamnă doar o simplă vizită la muzeu – este o oportunitate de a descoperi istoria și cultura într-un mod interactiv și captivant, tototodată reprezentând un moment de bucurie și  de inspirație pentru toți cei pasionați de artă și istorie.

Noaptea Muzeelor 2024 în Călărași

Advertisement

Casa Bădulescu sau Centrul Cultural Poșta Veche își deschide ușile pentru vizitatori, în intervalul orar 18:00 – 22:00.

Edificiul ridicat în 1881 a fost inițial casa familiei Bădulescu. Între anii 1913 și 1967, a găzduit serviciul de Poștă-Telefon-Telegraf, devenind cunoscut sub numele de Poșta Veche pentru locuitorii din zonă. După ce a fost relocat serviciul de Poștă-Telefon-Telegraf într-o nouă locație, clădirea a fost transformată succesiv în internat, sediu al Tribunalului și Casa Căsătoriilor. 

Procesul de restaurare a transformat ruina într-un spațiu comunitar inovator, unde sunt expuse informații despre istoria locului și a locuitorilor săi, iar în același timp sunt găzduite evenimente și ateliere educaționale.

Muzeul Municipal Călărași poate fi vizitat între orele 19:00 și 22:00.

Muzeul Național Brukenthal prezintă, în colaborare cu Marea Lojă Națională din România, la Muzeul Municipal Călărași, expoziția intitulată “Istorie și simbol: prima Lojă Masonică sibiană”. Organizată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță, expoziția include peste 60 de obiecte masonice de patrimoniu datând din secolele XVIII și XIX, evidențiind activitatea Lojei Sf. Andrei la trei frunze de nufăr din Sibiu.

Advertisement

Muzeul Municipal Călărași organizează anual o dezbatere despre istoria comunității. În acest an, dezbaterea va fi ad-hoc, cu subiectele propuse de vizitatori, începând cu ora 19:30, și va fi onorată de prezența domnului profesor Constantin Tudor.

Muzeul Dunării de Jos din Călărași nu va participa la eveniment din cauza nemulțumirilor salariale ale angajaților, conform canalsud.ro. Cu toate acestea, sâmbătă, începând cu ora 18:00, muzeul va fi deschis pentru vizitatori, care vor putea explora doar expozițiile permanente și temporare disponibile.

Noaptea Muzeelor 2024 este marcată de proteste

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa a declarat că va organiza sâmbătă, 18 mai, un protest sub numele de „Noapte în muzeele din România”.

Dragoș Neamu, Coordonator al Departamentului Relații Internaționale și Proiecte Culturale la Rețeaua Națională a Muzeelor din România, a declarat că prin acest protest angajații cer creșterea cu 20% a salariilor.

Advertisement

„Veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei (…). Este vorba despre un protest pe care eu, personal, îl consider legitim şi îl susţin, pentru că miza este creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre”, a scris acesta pe pagina de Facebook.

Cultură

11 elevi din primul an de liceu își vor expune lucrările de artă plastică într-o expoziție găzduită de Biblioteca Județeană Călărași. Vernisajul va avea loc mâine

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași găzduiește, în perioada 15 – 28 mai 2024, expoziția de artă plastică ”Metamorfoze cromatice”, în care se vor regăsi lucrări ale elevilor clasei a IX-a Arte a Liceului Pedagogic „Ștefan Bănulescu” Călărași, sub îndrumarea domnului profesor Silviu Ioan Soare. Vernisajul la avea loc miercuri, 15 mai 2024, de la ora 11.00, în Sala Perspective a bibliotecii. 

În total vor fi 11 expozanți: Daniel Dumitru Berdan, Cernea Nicoleta Bianca, Eduard Ștefan Păun, Nicola Gabriela Badea, Alexandra Țențu, Ștefan Dragoș Pistol, Andreea Diana Postelnicu, Andreea Adam, Maria Raclia, Oana Simona Rusu și Anisia Maria Gugu, toți elevi în primul an de liceu. 

Deschiderea expoziției va fi făcută de doamna prof. Rodica Neagu, directoarea Liceului Pedagogic ”Ștefan Bănulescu” Călărași, iar curatorul expoziției este Ana Amelia Dincă, critic de artă.

Advertisement
Continue Reading

Cultură

VIDEO. Muzeul Municipal Călărași, 10 ani de activitate! Expoziția simbolurilor primei Loje Masonice sibiene a fost deschisă

Published

on

Muzeul Municipal Călărași a fost gazda unei expoziții ce aduce în prim plan istoria și simbolurile primei Loje Masonice sibiene, intitulată “Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”. Curatoriide dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță au prezentat peste 60 de obiecte masonice de patrimoniu, datând din secolele XVIII și XIX, ce ilustrează existența și influența Lojei Sf. Andrei la trei frunze de nufăr din Sibiu.

Screenshot

Cu sprijinul Muzeului Național Brukenthal și al Marii Loje Naționale din România, expoziția reconstituie parcursul și impactul Lojei Sf. Andrei în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, evidențiind contribuția sa la propagarea ideilor iluministe și la dezvoltarea culturală a Transilvaniei. Această inițiativă reprezintă un moment de importanță istorică, evidențiind legăturile dintre activitățile masonice din Imperiul Habsburgic și Transilvania.

În contextul acestei expoziții, directorul Muzeului Municipal Călărași, Florin Rădulescu, a marcat și aniversarea a 10 ani de existență și activitate a instituției de cultură din municipiul Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Cultură

VIDEO EXCLUSIV | Florin Rădulescu, directorul Muzeului Municipal Călărași, despre expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”: „Va fi o expoziție inedită”. Călărășenii sunt așteptați în număr cât mai mare

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Sâmbătă, pe data de 11 mai, călărășenii sunt așteptați la Muzeul Municipal Călărași pentru a lua parte la expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”, prezentată de Muzeul Național Brukenthal, din Sibiu.

În cadrul unui interviu acordat în exclusivitate pentru Călărași PRESS, Directorul Muzeului Municipal Călărași, Florin Rădulescu, a făcut câteva dezvăluiri despre această expoziție și a subliniat că este o ocazie unică pentru cetățeni de a intra atât de profund în istoria masoneriei și a curentului iluminist.

„Este prima ocazie, pentru călărășeni, de a vizita o expoziție mai deosebită. Este vorba de istoria primei loje masonice din Sibiu, o lojă înființată în 1767, susținută, la un moment dat, de Samuel von Brukenthal”, a spus Florin Rădulescu.

Advertisement

Expoziția „Istorie și simbol, cea dintâi Lojă Masonică sibiană”, curatoriată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță va aduce în atenția vizitatorilor mai bine de 60 de obiecte masonice de patrimoniu, care datează din secolele XVIII și XIX.

În acest sens, directorul Muzeului Municipal Călărași a enumerat câteva obiecte care vor fi prezentate în cadrul expoziției: „Obiectele care vor fi în expoziție provin de la Muzeul Brukenthal, sunt obiecte donate sau achiziționate în ultimii 200 de ani. Veți vedea artefacte folosite în interiorul masoneriei, obiecte gen: compas, echer, urnă de vot, sabie de consacrare”.

Loja masonică sibiană, cunoscută sub denumirea „Loja Sf. Andrei”, și-a desfășurat activitatea în cea de-a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Aceasta a fost fondată în anul 1767 de nouă studenți sași, care, la rândul lor, și-au terminat studiile în cadrul centrelor Dresda, Erlagen, Jena și Tubingen, care găzduiau loje masonice de renume, la acea vreme.

Respectiva lojă a desfășurat activități în domeniul cultural, concentrându-se pe ramuri ale literaturii și publicismului. Membrii ei se focusau pe elaborarea de lucrări centrate pe geografia și istoria Transilvaniei.

„Este o expoziție care a început să fie vizibilă încă de anul trecut, realizată cu sprijinul Marii Loje Naționale din România și o expoziție inedită, care poate fi văzută și în Noaptea Muzeelor.

Advertisement

Vă așteptăm sâmbătă, pe 11 mai, la ora 10:00 și, pentru că ne dorim să fiți în număr cât mai mare și la vernisaj și la Noaptea Muzeelor, vă mai spun despre un eveniment care va avea loc pe 24 mai, la ora 17:00: Lansarea cărții călărășencei Luminița Velciu, despre Grupul Coral Song”, a mai declarat Florin Rădulescu, în cadrul interviului.

Continue Reading

Cele mai vizualizate