Connect with us

Știri

V. Dumbravă: “Imediat după executarea lucrărilor de la CL8, terenul s-a lăsat, străzile asfaltate s-au surpat, iar străzile betonate au crăpat.”

Published

on

Virgil Dumbravă a fost 8 ani viceprimarul municipiului Călărași. Omul care a acumulat o experiență vastă în administrația publică locală critică aspectul degradat al municipiului nostru. În articolul de mai jos evidențiază principalele nereguli și probleme identificate de acesta în ultima vreme.

Infrastructura rutieră care arată într-un mod unic și greu de comparat cu un oraș civilizat și demn de a fi catalogat reședință de județ. Lucrările realizate prin faimosul CL 8 au afectat serios starea străzilor. Drumurile nu par a fi aduse la starea inițială în care se aflau înainte de a se începe proiectul care ar eficientiza rețeaua de apă-canal din Călărași. Criticile dure făcute de Virgil Dumbravă sunt însoțite de soluții și alternative.   

Virgil Dumbravă: Imediat după executarea lucrărilor de la CL8, terenul s-a lăsat, străzile asfaltate s-au surpat, iar străzile betonate au crăpat. Personal cred că lucrările au fost de proastă calitate. Acestea le-am semnalat când eram viceprimar atât eu cât și colegul Dulce. Problema canalizării este delicată. Mirosurile vin în cea mai mare parte de la aceasta, ea fiind prost executată. Cu toate că s-a făcut o investiție importantă, ea nu a fost finalizată. Ea trebuia continuată. Am spus-o și ca viceprimar. Dacă acele bretele de canalizare dintre blocuri și noua canalizare nu s-au executat înseamnă că această nouă canalizare nu își face treaba. Practic în foarte multe locații este folosită vechea rețea de canalizare legată de cea nouă, așa zis realizată. La blocurile de locuințe la fiecare bloc racordul la noua canalizare nu s-a efectuat. Racordurile dintre canalizări s-au făcut prin cămine în anumite puncte. Aceasta a generat înfundarea, colmatarea părții vechi a rețelei. De aici provin mirosuri și nemulțumiri ale cetățenilor, dar și costuri mult mai mari ale întrețineri rețelei. Racordurile dacă nu s-au prevăzut în proiect, eu am cerut să se realizeze prin investiții locale, la zona de blocuri, pe banii Primăriei. Dau exemplul str. Panduri, Cuza Vodă unde se manifestă aceste situații. Execuția în timp foarte scurt cu mai multe firme în mai multe zone a generat alte probleme. Nu cred că atunci când rețelele s-au întâlnit s-au respectat specificațiile tehnice de cote, pante pentru scurgerea apei. Acum vedem cel mai bine. Tot timpul se produc defecțiuni la rețea le vedem zilnic fiind reparate.

Aducerea la starea inițială a drumurilor după aceste lucrări a fost o altă problemă care a condus la distrugerea municipiului. Nu s-a respectat tasarea terenului, a pământului cu agregatele nu a fost corectă. Dau exemplul str. Grivița…În primii doi ani a fost jale. În Mircea Vodă au rămas mașini suspendate pe străzi…Prețul mare al apei din municipiul nostru aflat pe malul Dunării este un alt exemplu negativ. Societatea trebuie să deau un exemplu pentru a fi scăzute prețurile. Cînd crești calitatea vieții cetățeanului trebuie scăzute prețurile. La canalizare prețul este greșit. El trebuie calculat după normativ, astfel încât să fie mai mic decât al apei potabile, la fel ca în alte orașe. Nu se iau măsuri pentru a se reducerii pierderilor. Le-am cerut ca să înceapă lucrările la blocuri pentru a fi alimentate pe orizontală. În prezent alimentarea se face pe verticală, toate apartamentele fiind conectate la coloana principală aflată în subsol. Eu propun realizarea de către Primărie sau Ecoaqua a unor distribuitoare la intrarea în bloc. Pierderile din subsol nu trebuie suportate de cetățean, dacă unii nu au contor sau sunt defecțiuni ale rețelei principale. La contorul principal, se pot realiza distribuitoare, pe care să fie montate contoarele de apă pentru fiecare cetățean. Totul pe banii operatorului. Să investească în așa ceva. Cetățenii pot avea un termen de câteva luni să își branșeze locuințele la aceste contoare. Rău platnicii sunt izolați imediați, iar ceilalți consumatori nu pot fi afectați. Dispare acest coeficient de repartiție, noțiunea de pierderi, ele fiind controlate. Clasa de precizie a contoarelor se uniformizează. Sunt apartamente cu contoare vechi care nu înregistrează consumurile. În schimb le înregistrează contorul principal…Sunt suportate de alții. Nu este corect, normal. La Ecoaqua este un prost management. Nu știu pentru ce au fost angajați recent  atâția salariați. Dacă au fost angajați pentru citirea contoarelor este iar o problemă. Ne întoarcem în timp. Citirea se poate face cu contoare inteligente, cu telecitire. Salariile mari se văd în costurile ce au crescut. Creșterea prețului nu se justifică. Apa este bună dar costurile foarte mari.

Advertisement

Realizarea puțurilor de mare adâncime pentru a fi folosite când Dunărea este poluată de cianuri, reziduri toxice, radioactive este o altă contradicție a mea cu fostul primar Dragu. Trebuie să avem sursă alternativă de apă.  Contaminarea apei impune asta. Din nefericire această sursă nu ajunge pentru toată populația, ci o sursă de siguranță pentru spitale, scoli, eventual cartiere mici. Nu am primit răspunsuri despre asta. Am discutat cu proiectantul și asta se găsește în stenograma sedințelor. Proiectantul a spus că sursa nu este permanentă ci una de siguranță, de rezervă în anumite situații. Tehnologic vorbind execuția s-a realizat dificil S-au străpuns straturi de rocă de sulf. Apa trebuie tratată pentru consum dar acest lucru este extrem de important. Suntem obligați la finalizarea acestei investiții. Să reparăm ceea ce s-a grești.

Mă deplasez în alte localități. La Roseți, aici aproape…nu am cuvinte. Acoloeste un primar care a făcut. Nu ai ce reproșa la primar. La Independența același lucru. Contează primarul, omul care se zbate și face. Nu au avut bani…La Călărași este o preoblemă…Direcția de proiecte…sunt tare pricepuți doamna Trifu, Gradea…vor să facă, pun suflet…dar au o problemă. Comunicarea cu compartimentele cum ar fi cel tehnic este defectuoasă. Nu se dau datele de proiect la timp. Venirea lui Deculescu ca administrator public ar trebui să ușureze lucrurile. Nu se colaborează între direcții și se creează piedici involuntare…

Parcările…din 2008 mi-am propus schimbarea orașului. Am realizat iluminatul public. Vroiam să fac parcări în curțile interioare ale blocurilor. Mă deranjează că proiectul meu acel Regulament la care am lucrat cu o echipă a fost furat. Ideea a fost asumată de alții. Parcările la domiciliu trebuiau realizate după 1 an si jumătate, Stabilisem tehnic totul…Trebuia doar pus în aplicare în 2016.

Primarul Drăgulin a refuzat să dea curs deși era pus în discuție și aprobat de consilieri. Noua conducere a venit cu lozinca că trebuie făcut un regulament, care culmea…exista. Este același ca și al meu. Copy paste…Nu l-au pus pe al meu în funcțiune pentru că mă cheamă Dumbravă…Sunt o echipă copy paste…Și tarifele le-au crescut. Eu am cerut 50 lei/an locul de parcare. Ei l-au triplat…Am cerut ca banii din taxe pe parcare să fie reinvestiți tot în parcări. Au încercat să facă un hei rup și au ridicat garajele. Trebuia pus ceva în locul lor. Sunt timide faptele bune realizate, prea puțin o parcare pe str Flacăra. Amenajările de parcare nu sunt doar 3 dungi pe asfalt…Cu echipa lui Iane Scarlat de la Transport sau cu a lui Bulgăreanu de la Urbanism…aveam stabilite precis ce trebuie realizat într-o parcare. Supraveghere video, iluminat, asfaltare…condiții bune pentru noi. După 8 ani de muncă la Primărie am experiență destulă. Cunosc administrație. Voi avea reacție la ceea ce se întâmplă și voi veni cu soluții pentru Călărași…

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Continue Reading

Cele mai vizualizate