Connect with us

Știri

Jegălia va avea o nouă Grădiniță în satul Gâldău, Stație de alimentare cu apă și Centru Medical

Published

on

Primarul Aurel Vasile din Jegălia reușește să se mențină în topul edililor muncitori și gospodari din județul Călărași. Anul 2018 și 2019 nu l-a lăsat să se odihnească prea mult, dar eforturile sunt răsplătite pe măsuri cu aprecieri din partea comunității pe care o reprezintă cu seriozitate și implicare.

Ziarul nostru a făcut o  sinteză a câtorva lucruri bune ce s-au întâmplat în localitatea Jegălia în ultimul an, respectiv 2019. Proiectele începute în 2017, care au necesitat o perioadă mai mare de implementare și finalizare sunt aproape de final. Comuna Jegălia se poate compara cu o localitate ce are așteptările unei comune europene, iar condițiile oferite spun totul.

În localitatea Gâldău se va construi o gradiniță din banii guvernului, prin CNI

Primarul din Jegălia, Vasile Aurel, se bucură pe deplin de proiectele pe care le are în desfășurare. Ultima reușită a acestuia o reprezință grădinița din satul Gâldău, investiție ce va fi realizată din banii Guvernului României, prin Compania Națională de Investiții. Ampalsamentul a fost predat către CNI la începutul lunii august, iar proiectul se află în derulare. Valoarea investiției este de 162.405,19 lei.

Iată ce spunea primarul Vasile Aurel în luna august despre grădinița nouă

“În Gâldău, vineri 2 august, a fost predat către Compania Națională de Investiții amplasamentul necesar construirii unei noi grădinițe. Fostul sediu al C.A.P. care stătea să cadă a fost demolat. În locul lui, pe banii guvernului, vom construi o grădiniță modernă, pentru tinerii din localitate. Nu a fost ușor să accesăm proiectele CNI, este o competiție mare pentru a respecta criteriile solicitate și un volum mare de muncă. Am reușit aceasta cu sprijinul echipei mele, care mi-a dat tot concursul” – spune Aurel Vasile în luna august a acestui an

GRĂDINIȚĂ MODERNĂ, DOTATĂ ȘI ECHIPATĂ CU MOBILIER SPECIFIC

Advertisement

În doar câteva luni, pe locația în care, până acum ceva timp se afla fosta clădire a CAP-ului, o grădiniță modernă va fi ridicată. Grădinița cu program normal nr.1 Gâldău va beneficia de dotare cu echipamente specifice: mobilier, grupuri sanitare, laboratoare, dotari independente. Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a acordat anul acesta bani pentru primarii care își dau intersul în dezvoltarea localităților și orașelor din România.

Staţie de compost în Jegălia

În data de 25 iulie 2017, primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile a depus la Ministerul Mediului un proiect pentru înființarea unei stații de compost pentru gunoiul de grajd. Stația ce urmează a fi realizată în această toamnă va servi, nu doar pentru comuna Jegălia, ci și pentru localitățile arondate comunei.

jegalia”Gunoiul de drajd va fi procesat printr-o instalaţie performantă. Vrem să asigurăm un mediu curat pentru cetățenii din comună și an de an avem preocupări care demonstrează asta. În 2019 am continuat proiectele pentru împădurire cu 220 pini pentru  Gâldău  și am arat cca. 3,5 hectare de salcâm. Am continuat plantarea a 5000 trandafiri și am pus 40 suporți de flori lângă cei 17 existenți. Avem împădurit 42 hectare, și nu ne vom opri. Toate gropile de gunoi sunt în stadiul unor proiecte. Am depășit 1 tonă de gunoi selectiv. Cel menajer se ia de REBU. Gunoiul de grajd se va prelua de statia de compost ce  se va finaliza în toamnă. Sunt cantități impresionante de gunoi de grajd, de resturi rezultate în urma lucrărilor agricole sau de la gospodării, pe care le predam la REBU. Am găsit soluția reducerii acestor costuri și de realizare a compostului, produs care va eficientiza producțiile agricole. Am muncit mult la acest proiect, m-am consultat cu specialiști și vom veni în sprijinul oamenilor pentru dezvoltarea agriculturii. Gestionarea ecologică a deșeurilor prin finanțare nerambursabilă din Fondul de mediu a avut ca țintă numărul de gospodării din localitate”declară primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile, apoi continuă 

Vreau să fac această staţie de compost din patru motive. Începând cu 1 septembrie vom elimina gunoiul menajer prin firma Salubris, va rămâne numai gunoi de grajd curat. Încă o problemă este că avem un studiu pedologic care se execută acum pe toată suprafaţa terenului agricol din comună şi noi vom şti pe fiecare parcelă, subparcelă, ce încărcătură are de nitriţi există, pentru a putea să venim cu acest compost în ajutorul fermierului ca să facem ceva ecologic. Sperăm că vom aduce şi nişte bani la buget în condiţiile în care în toată fabrica toată această instalaţie este făcută 100% de către Ministerul Mediului, noi urmând să curăţăm zona de gunoi de grajd şi să îl transformăm în ceva benefic populaţiei. Se vor crea şi câteva locuri de muncă. Avem gânduri frumoase şi multe proiecte.”

Stație de alimentare cu apă în comună

“La canalizare au început lucrările din 7 octombrie si aducțiunea de apă dar și începerea lucrărilor la Stația de Epurare – câștigate de o societate din Baia Mare. S-a trecut de Comisia Tehnico – Economică, iar RAJA a împărțit lucrarea în 3 sectoare de lucrări, suma totală fiind de 10.5 milioane de euro, cu o cofinanțare de 2% din partea Primăriei, undeva la 200.000 euro. Stația de apă va aduce cea mai bună apă pentru Jegălia și Iezeru. Apa este foarte bună dar rețeaua veche trebuie schimbată. 12 km de canalizare se vor schimba în Jegălia conf. prevederilor unei Hotărâri de Guvern” declară pentru presă primarul Aurel Vasile

În Jegălia s-a finalizat Centrul Medical, se caută medici specialiști

Încă de anul trecut în localitatea Jegălia s-au pus bazele unui Centru Medical care prezenta o prioritate pentru localitatea de brațul Borcei. Primarul Vasile Aurel a stat de vorbă cu oamenii, iar alături ce aceștia s-a hotărât faptul că este necesar să construiască un centru medical cu medici speciliști care să rezolve și să controleze afecțiunile medicale a celor din Jegălia.

“Spațiile medicale sunt generoase, în cele 6 cabinete vor funcționa și un centru de analize medicale modern pentru analiza sângelui, dar și cabinete de specialitate pentru pediatrie, oftalmologie, medicină generală  sau alte specialități necesare locuitorilor. Acest centru va avea program permanent, având un medic de serviciu după orele 16 pentru asigurarea continuității serviciilor medicale în localitate. Și în prezent Dispensarul actual asigură permanența serviciilor medicale populației, de aceasta beneficiind nu numai cei din Jegălia ci și din multe localități apropiate. Am ambiția de a aduce medici străini în comună. Am posibilitatea de cazare a lor le putem realiza niște facilități. De aceea mă voi deplasa la minister, unde mi s-a promis sprijinul, încadrarea medicilor străini necesitând modificări legislative. Mi s-a promis acest lucru. Este important pentru mine sănătatea locuitorilor, confortul acestora și realizarea serviciilor medicale în localitate, a declarat primarul din Jegălia, Aurel Vasile

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Peste 260 de locuri de muncă disponibile prin AJOFM Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași publică lista cu locurile de muncă vacante pentru săptămâna 20.05 – 26.05.2024. În total, 263 de locuri de muncă sunt disponibile în acest moment.

Din analiza ofertelor disponibile, se remarcă diversitatea și disponibilitatea posturilor, acoperind nevoile multiple ale pieței muncii.

Sectorul Public:

În sectorul public, Serviciul Județean de Ambulanță din Călărași oferă un post de Auditor Public Intern Gradul I, cerând o diplomă de licență în științe juridice și un certificat de absolvire a unui curs de auditor, cu termen limită pentru depunerea dosarelor până la data de 31 mai 2024.

Sectorul Economic:

În sectorul economic, ECOAQUA SA are disponibile mai multe poziții, inclusiv pentru economiști, ingineri, instalatori și electricieni, toate fiind poziții cu program full-time.

Sectorul Serviciilor:

Pentru cei interesați de domeniul serviciilor, oferta este bogată și variată. De la agenți de asigurare și consultanți până la personal în domeniul ospitalității și al securității, companii precum GENERALI – ROMANIA și R&S GUARD SECURITY SRL oferă mai multe posturi vacante.

Sectorul Industrial:

În domeniul industrial, companii precum CATEX INDUSTRY SA și CONFEX SRL caută operatori de mașini de cusut, ambalatori și lucrători necalificați pentru a completa echipele lor.

Construcții:

În sectorul construcțiilor, există o cerere mare pentru zidari, fierari, zugravi și alți lucrători calificați. Companii precum PHOENIX PROD SRL și ZMC TRADING SRL oferă oportunități de angajare în diverse poziții legate de construcții și lucrări de terasamente.

 

Continue Reading

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate