11 feb. 2021
Domnule președinte de ședință,
Doamnelor și domnilor,
În ultima perioadă asistăm cu îngrijorare la o creștere a riscului de îmbolnăvire a copiilor, altele decât COVID.
Specialișii arată că nu există o structură în Ministerul Sănătăţii care să evalueze prioritățile de sănătate publică reale pentru sănătatea copilului, structură care să se regăsească și în teritoriu la nivelul direcțiilor de sănătate publică.
Numărul insuficient al medicilor pediatri în spitalele de provincie, în spitalele județene a condus la inexistența serviciilor de gardă specializate.
Există un deficit major în specialități din domeniul pediatriei, altfel spus nu există specialiști în cardiologie, gastroenterologie, pneumologie, nefrologie, reumatologie, oncopediatrie care să îi poată trata pe copii.
Calitatea serviciilor medicale nu mai este monitorizată și nici măcar controlată, nu mai vorbim de lipsa reglementărilor privind accestul copiilor la investigații medicale de înaltă performanță în unitățile publice, consultațiile interdisciplinare realizându-se de regulă pe baza de “relații” .
Problemele sunt scăpate de sub control mai ales la nivel rural în privința asistenței medicale a copilului. Potrivit unui raport al OMS-UNICEF-Lancet din februarie 2020, doi din trei copii sub vârsta de doi ani suferă de anemie, rahitism sau malnutriție. În aceste zone trebuie să funcționeze asistența comunitară cu rol direct în prevenție și educație.
Nu în ultimul rând este de menționat lipsa unei strategii care să vizeze copilul cu boli cronice, în condițiile în care în țara noastră există 80.000 de copii și adolescenți cu dizabilități.
Sunt numai câteva constatări triste care justifică pe deplin înlocuirea actualei echipe de coordonatori ai sănătații cu profesioniști performanți.
Dreptul la ocrotirea sănătății este cuprins în art.34 al Constituției:
(1) Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat;
(2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei și a sănătății publice “
Avem nevoie de copii sănătoși și de părinți încrezători în sistemul sanitar cu atât mai mult cu cât numărul locuitorilor este cel mai redus din ultimii 20 de ani, acesta aflându-se într-o scădere constantă.
Vă mulțumesc,
Constantin BÎRCĂ