Connect with us

Administrație

VIDEO. Stadiul proiectelor din Municipiul Călărași

Published

on

În Municipiul Călărași sunt demarate mai multe proiecte importante, menite să schimbe fața reședinței de județ. Portul Turistic, Promenada, Piața Unirii, Centrul Civic, Bazarul Big, asfaltarea străzilor intens circulate din Călărași cât și alte proiecte de anvergură mai mică. O scurta sinteză a stadiului fiecărui proiect a fost făcută de primarul Marius Dulce într-o conferință de presă desfășurată săptămâna trecută.

Marius Dulce: Suntem în regulă. Sunt în evaluare, așteptăm. Până în luna mai sperăm să le semnăm. La Piața Mare avem o problemă, pentru că nimeni nu a anticipat că acest constructor va intra în insolvență. Acum lucrăm la restul de executat, trebuie să aflăm ce este acolo și ce avem de făcut. Vom avea la sfârșitul lunii o evaluare și sunt două variante: ori ajunge constructorul să poate să ducă mai departe, ceea ce nu-mi doresc, ori ajungem să scoatem la licitație din nou pe rest de executat, care înseamnă iarăși o perioadă mai lungă de timp. Cel mai negativ lucru este că nu am terminat până în momentul ăsta și ne-a încurcat, dar în același timp au crescut și valorile din cauză că prețul la materiale a crescut.

Despre constructor și responsabil de lucrări, primarul nu a oferit date exacte însă spune că va proceda la penalizarea acestora prin toate mijloacele legale. “Noi o să punem legea în aplicare, o să-i penalizăm. O să le dăm o adresă prin care să nu mai participe la nicio licitație timp de 3 ani. Noi ne facem treaba și mai departe dacă îi putem acționa în judecată o vom face.”

Bazarul merge. Eu speram ca până la sfârșitul lunii acesteia să terminăm, dar nu se va termina. Se derulează foarte greu achiziția de materiale. Nimeni nu mai ia plată în avans. Toată lumea negociază la 3-5 zile, pentru că nu știu în ce zonă va ajunge prețul, mai ales la fir. Într-o săptămână a ajuns de la 5 lei la 8,2 lei. Nimeni nu poate să anticipeze încotro vor merge lucrurile. Eu zic că la sfârșitul lunii mai ne vom duce acolo. Văd că trebuie să achiziționeze trapele de fum și durează foarte mult. Constructorul a tot amânat livrarea acestor trape, probabil din cauza aceluiași lucru – prețul.

La Agneza, deja se încălzește, facem devizele și o să facem așa cum am spus. Intrăm pe Republicii ca să facem o bandă de înainte și la stânga. E singurul lucru pe care-l putem face acolo. Mai mult, o să mergem pe semaforizare la trecerea de pietoni inteligentă, ca să nu se mai blocheze traficul. Eu zic că o să fluidizăm zona respectivă.

La strada București acum încă așteptăm, e în perioada de contestație. Mi se pare că mai rămân vreo 8 zile, o să vedem dacă se mai contestă. În momentul acela vedem ce face. Noi oricum suntem în discuții cu cei de la Enel ca să putem băga cablurile în subteran. Deja am început devizarea să știm cât ne costă cei 800 până la 1200 de stâlpi de iluminat, adică nu stăm. Trebuie să sincronizez aceste lucrări.

Advertisement

Pe strada Rahova deja suntem foarte înaintați. Eu estimez că până la sfârșitul lunii iulie o să terminăm. Deja am frezat, o să intrăm cu asfalt acum pe trotuare și după aceea mergem la finalizare cu ea. Eu cred că o terminăm și după aceea ne apucăm de Viitor încet. Lucrăm pe strada Florilor, deja intrăm acolo. O să intre și cu trotuare. Deja o să intrăm și pe parcări, pentru că dacă ne-am apucat de pietonal au dispărut parcările din zonă. Am terminat deja o parcare de 50-60 locuri. O să facem și pe Sloboziei peste drum de hotel iarăși o parcare în spic, o să facem încă o parcare pe strada Progresul până în gardul Prefecturii și luăm în calul o altă parcare în zona dintre blocurile de peste drum de Prefectură. Este o zonă generoasă și putem să lăsăm și spațiu verde, dar putem să facem și parcări pentru riverani. Anul ăsta am spus că nu vreau să deranjez prea mult cu lucrările care se suprapun cu strada București, atunci ne-am mutat în zonele unde sunt cereri foarte mari de locuri de parcare. Le-am identificat și o să fim prezenți acolo pentru a le face. Repet, garaje nu voi ridica decât acolo mă apuc de treabă imediat după ce am luat ultimul garaj. Deci lucrăm, strada Florilor e în grafic, Rahova e în grafic, cu parcările suntem în grafic.

Cu Centrul Civic suntem în grafic, am început să lucrăm. Sperăm să meargă bine. Ceea ce ne îngrijorează sunt prețurile, sunt de necontrolat. Sperăm ca până la urmă se vor plafona undeva să putem știi pe ce discutăm. Astăzi discutăm pe o soluție tehnică pentru un proiect, iar peste o săptămână când sunt achiziționate materiale respective constructorul constată că nu-i ajung banii pentru soluția tehnică.

Caietele de sarcină au fost făcute în 2018-2019. Ordonanța 15 nu poate să ajusteze decât până la 15%, iar la ora asta toate prețurile au sărit undeva la peste 25-30%, iar la altele până la 50%. Sperăm ca cei de la Guvern să-și dea seama că la un moment dat e posibil ca unele proiecte să fie blocate și să dea o nouă Ordonanță prin care să poată facă această corecție a prețurilor, chiar dacă se aplică și rata inflației. Se pare că totuși la anumite materiale nu ajung aceste corecții.

Administrație

Primăvara aduce pericole: Primăria Municipiului Călărași intensifică eforturile împotriva insectelor

Published

on

Primăria Municipiului Călărași intensifică eforturile împotriva insectelor

Odată cu venirea primăverii, natura înflorește, iar odată cu ea apar și unele pericole pentru populație. Insectele devin un adevărat pericol pentru populație, dacă autoritățile nu țin sub control această situație. În acest sens, Primăria Călărași a anunțat intensificarea tratamentelor terestre și aeriene.

Primăria, sub conducerea edilului Marius Dulce, a luat măsuri pentru a contracara creșterea populației de țânțari, în special în contextul zilelor ploioase și a vremii călduroase care se anunță. “Este 11 noaptea și suntem la datorie! În oraș! Zilele ploioase și vremea bună care se anunță zilele următoare vor favoriza înmulțirea țânțarilor. Am dispus patrularea tehnicii de dezinsecție în toate cartierele”, a declarat primarul Dulce.

Aceste măsuri includ atât tratamente terestre, cât și aeriene, acoperind astfel întregul teritoriu al municipiului pentru a reduce riscul de răspândire a bolilor transmise de insecte. De asemenea, Primăria încurajează și implicarea comunității în eforturile de combatere a țânțarilor, prin eliminarea posibilelor surse de reproducere a acestora, cum ar fi apa stătătoare în ghivece sau alte recipiente.

Continue Reading

Administrație

Independența / Gabriel Rădulescu și-a depus candidatura pentru un nou mandat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul Gabriel Rădulescu, din comuna Independența, județul Călărași, și-a anunțat intrarea în cursa pentru un nou mandat, la alegerile locale din 9 iunie, printr-o postare pe rețelele de socializare datată 22 aprilie 2024. Acesta, susținut de PSD Călărași, aspiră la continuarea mandatului său în funcția de primar pentru încă patru ani.

Într-o declarație pe o rețea de socializare, primarul Gabriel Rădulescu a subliniat dedicarea sa față de comunitatea locală: “Astăzi mi-am depus oficial candidatura la funcția de primar al comunei Independența. Consider că timp de 4 ani am lucrat în interesul locuitorilor comunei Independența. “Astăzi (n.r. luni, 22 aprilie) mi-am depus oficial candidatura la funcția de primar al comunei Independența. Consider că timp de 4 ani am lucrat în interesul locuitorilor comunei Independența.”, a scris pe contul personal de Facebook tânărul primar care a continuat “Din informațiile mele nu vom fi decât 2 contracandidați la această funcție. Unul cu siguranță e mai bun decât celălalt. Mă bazez pe inteligența și buna credință a alegătorilor.”

Gabriel Rădulescu intră în competiție cu încredere, remarcând că, din informațiile deținute, vor exista doar doi contracandidați pentru funcția de primar, iar el este hotărât să demonstreze că este cel mai bun alegând: “Din informațiile mele nu vom fi decât 2 contracandidați la această funcție. Unul cu siguranță e mai bun decât celălalt.

Este de menționat că în urmă cu aproape patru ani, pe 27 septembrie 2020, Gabriel Rădulescu a câștigat mandatul de primar cu un număr semnificativ de voturi, obținând 885 de voturi, adică 49,05% din totalul voturilor exprimate. Într-o competiție cu alți patru candidați, Rădulescu s-a clasat pe primul loc.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Obiectivele primarului Nicolae Rîjnoveanu pentru mandatul 2024-2028

Published

on

roseti

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul Nicolae Râjnoveanu din comuna Roseți se pregătește să ducă mai departe viziunea sa asupra dezvoltării locale, prezentând o serie de proiecte ambițioase pentru mandatul său viitor, care se întinde între 2024 și 2028. Cu cinci obiective finalizate și al șaselea în curs de realizare cu o rată de 90%, primarul evidențiază angajamentul său pentru progresul comunității.

Aceste proiecte, finanțate atât din surse europene, cât și guvernamentale, reprezintă piloni importanți în planurile de dezvoltare ale comunei. Printre acestea se numără finalizarea sălii de sport școlare, implementarea sistemului de distribuție a gazelor naturale – o inițiativă importantă, construirea dispensarului comunal și reabilitarea Grădiniței, ambele finanțate prin intermediul CNI. De asemenea, se propune construirea unui sistem fotovoltaic pentru producția de energie regenerabilă, cu impact semnificativ asupra costurilor, și construirea unei platforme de gunoi de grajd.

Cu un total de 11 proiecte planificate, primarul Râjnoveanu și echipa sa au toate resursele necesare pentru a le implementa în următorii patru ani, având în vedere beneficiile pe care le vor aduce locuitorilor comunei Roseți.

Iată lista completă a proiectelor planificate pentru mandatul 2024-2028:

Advertisement

1. Construirea unei săli de sport școlare în comuna Roseți, satul Roseți, strada C.A. ROSETTI, numărul 101, Județul Călărași;
2. Implementarea unui sistem de distribuție a gazelor naturale în localitatea Roseți, Județul Călărași;
3. Construirea și echiparea Dispensarului Comunal în comuna Roseți, Județul Călărași;
4. Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu program normal “Elisabeta Rosetti” din comuna Roseți, Județul Călărași;
5. Extinderea rețelei de canalizare menajeră, racordurile la rețeaua de canalizare menajeră și extinderea stației de epurare în comuna Roseți, Județul Călărași;
6. Realizarea branșamentelor pentru apă potabilă și racordurile la canalizare în comuna Roseți, Județul Călărași;
7. Construirea unui sistem fotovoltaic prosumator pentru autoconsum în comuna Roseți, Județul Călărași;
8. Construirea unei platforme de gunoi de grajd;
9. Lucrări de reabilitare și modernizare a rețelei de drumuri publice, amenajarea spațiilor verzi și realizarea a patru sensuri giratorii în comuna Roseți, Județul Călărași;
10. Construirea unei remize pentru utilajele din dotarea Primăriei comunei Roseți, Județul Călărași;
11. Achiziționarea unui microbuz electric pentru elevii din comuna Roseți, Județul Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate