Connect with us

Știri

„Faptele bat vorbele!”. Primarul Marius Dulce face din Călărași un oraș din ce în ce mai modern, cu autobuze hybrid, stații smart și o creșă eficientă energetic

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp


Astăzi, primarul Marius Dulce a postat două filmulețe, pe pagina lui personală de Facebook, prin intermediul cărora le-a arătat cetățenilor în ce stadiu se află câteva dintre proiectele întreprinse de el, printre care se numără dotarea orașului cu autobuze hybrid și cu stații inteligente, dar și construirea unei creșe în cartierul de tineri.

În ultimul videoclip postat pe rețelele sociale, edilul a transmis că, în perioada următoare, vor intra în circulație noile autobuze hybrid, iar în majoritatea zonelor din oraș vor fi amplasate stații inteligente, dotate cu: camere supraveghere video; accesorii de încărcare a telefoanelor mobile, prin sistem clasic și wirelees; panouri de afișare a timpilor de așteptare; sisteme audio de informare a călătorilor. De asemenea, în postare se mai arată că testele de funcționare ale acestor stații au fost finalizate.

Într-un alt clip, Marius Dulce a apărut în mijlocul șantierului unde se construiește o nouă creșă. Aceasta se află în cartierul de tineret din Călărași și este dedicată unui număr de 70 de copii. Primarul a estimat că va fi finalizată până la finalul anului 2024 și i-a asigurat pe cetățeni că, în incinta creșei, micuții vor beneficia de niște condiții foarte bune. De asemenea, edilul a dezvăluit că investiția făcută pentru acest proiect atinge sume de ordinul milioanelor de euro.

Advertisement

„Ne aflăm în cartierul de tineri, unde construim creșa medie, de 70 de locuri. Este o creșă care trebuia făcută, pentru că avem mare nevoie pentru copiii noștri și atunci ne-am gândit să facem un lucru extraordinar de frumos și veți vedea cum va arăta la acel moment. Este o clădire modernă, pentru că eficiența energetică este la ea acasă, este o clădire nZEB, cu pierdere energie 0 și va fi extraordinar de bine făcută, pentru că avem săli de joacă, săli de recreere, loc de odihnă, sală de sport.

Peste 3.500 de metri va avea această clădire și va fi un loc extraordinar pentru copiii noștri. Una din realizările mandatului meu este această creșă, pe care vrem s-o terminăm până la sfârșitul anului, și vreau să vă spun că suma nu este deloc mică, adică 3,3 – 3,5 milioane de euro”, a explicat primarul Marius Dulce, pe Facebook.

În comentariile celor două postări, călărășenii s-au arătat foarte încântați de proiectele pe care edilul le-a gândit astfel încât să vină în folosul comunității: „Felicitări! Foarte frumos/ Super tare!/ Modern , confortabil, calitate!!! Felicitări domnule primar!!! La cât mai multe!!!”.

Advertisement

Știri

ISU Călărași lansează o provocare pentru elevii de gimnaziu din tot județul! Concursul educativ „Prietenii pompierilor” va avea loc mâine

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași lansează o provocare pentru elevii din ciclul gimnazial din tot județul. În data de 25 mai, de la ora 09:00, în complexul sportiv municipal din Călăraşi, aceștia pot participa la o competiție de tradiție, numită „Prietenii pompierilor”. Concursul este format din trei probe: una teoretică și două practice. 

Concursul are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv, şi se organizează anual cu elevii de şcoli generale, din ciclul gimnazial. Este compus din trei probe care urmăresc cunoaşterea actelor normative ce reglementează activitatea de apărare împotriva incendiilor, cât şi formarea unor trăsături moral-volitive, cum ar fi: iniţiativă, spirit de echipă, curaj, dârzenie, hotărâre, perseverenţă, cinste, corectitudine şi nu în ultimul rând, disciplină, precizează ISU Călărași. 

Competiţia în sine presupune parcurgerea a trei probe: o probă teoretică (test grilă) şi două practice: proba de îndemânare „Pista cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”. 

Proba teoretică constă în rezolvarea unui test de tip grilă care cuprinde 10 întrebări cu trei variante de răspuns, dintre care una singură corectă. 

Advertisement

sursă imagine: ISU Călărași

Prima probă practică, „Pista cu obstacole” constă în parcurgerea unui traseu cu obstacole, activitate ce are menirea de a testa abilităţile de intervenţie ale celor nouă concurenţi care formează echipajul.

Cea de-a doua probă practică, „Ştafeta de 400 de metri cu obstacole”, se desfăşoară pe două culoare. Concurenţii fiecărui echipaj trebuie fie să treacă peste un obstacol, fie să alerge o lungime de tronson, preluând şi predând ştafeta de la primul până la ultimul concurent.

La finalul competiţiei, organizatorii vor premia echipele câştigătoare cu premii, diplome, cupe şi medalii, acestea fiind asigurate cu sprijinul Consiliului Județean Călărași.

Această întrecere a elevilor de gimnaziu, devenită deja o tradiție în județ, este organizată de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Știrbei” al judeţului Călăraşi, în cooperare cu Inspectoratul Şcolar judeţean Călăraşi şi cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Călăraşi.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Muzeul Dunării de Jos a organizat „Scaloianul”, un proiect educativ interșcolar care omagiază un obicei străvechi

Published

on

Muzeul Dunării de Jos a organizat joi, 23 mai 2024, de la ora 10:00, un proiect educativ interșcolar prin care a readus la viață vechea tradiție cunoscută aici sub numele de „Scaloianul”, un obiecei străvechi de aducere sau alungare a ploii. Proiectul s-a desfășurat alături de elevii de la Școala Gimnazială „Mircea Vodă” Călărași și Școala Gimnazială „Cuza Vodă” Călărași, la Secția Arheologie de la demisolul muzeului. 

Muzeul Dunării de Jos precizează că proiectul are drept scopuri principale salvgardarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial. Daniela Fulga, în calitate de muzeograf, explică ce presupune obiceiul:

  • „În trecut, pregătirile pentru Scaloian începeau încă de la Paște, când erau adunate cojile de ou vopsite. În cea de-a doua săptămână după Paște se formau echipele de copii sub îndrumarea bunicilor, dar nu mai mult de 2-3 echipe în fiecare sat”
  • În a treia marți după Paște, se aducea pământ galben care se frământa cu apa neîncepută de la trei fântâni. În după-amiaza zilei respective, se forma un chip omenesc din lutul preparat și se gătea acest chip cu cojile de ouă de la Paște”
  • Noaptea de marți spre miercuri se începea priveghiul, iar miercuri se jelea Scaloianul precum un mort. În zorii zilei de joi, Scaloianul era dat pe o apă ca mai apoi să aibă loc masa de pomenire a acestuia”

Concret, Scaloianul este „sol trimis la divinitatea pluviometrică pentru a o invoca să dezlege sau să lege ploile, substituit de o păpuşă confecţionată din lut, cârpe, paie sau crenguţă de lemn îmbrăcată cu hăinuţe din cârpe”, potrivit traditieialomita.ro

 

Advertisement

Continue Reading

Știri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași: Stop incendiilor de vegetație uscată!

Published

on

sursă imagine: ISU Călărași

Pe fondul creșterii semnificative din ultima perioadă a numărului de incendii produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare (care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport, rutiere și feroviare, aflate în vecinătate), ISU Călărași reamintește principalele reguli și măsuri de prevenire a incendiilor:

  • Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt.
  • Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
  • Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.

Continue Reading

Cele mai vizualizate