Connect with us

Administrație Locală

VIDEO. Portul Turistic din Călărași, verificat de Ministerul Turismului

O delegație formată din reprezentanți ai Ministerului Antreprenoriatului și Turismului a fost prezentă joi, 19 Mai a.c., la Călărași, pentru a verifica stadiul lucrărilor Portului Turistic pentru ambarcațiuni, lucrare finanțată în proporție de 70% cu fonduri ale Ministerului Turismului.

Proiectul în valoare de 17 milioane de euro reprezintă cel mai mare obiectiv realizat de Consiliul Județean Călărași.

Alina Cârlogea, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Turism, Maria Avram, consilier financiar și Florin Rădulescu, consilier în departamentul tehnic al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, au purtat discuții atât cu arhitectul proiectului, Mișaca Adrian, cât și cu reprezentanții companiei care execută lucrarea acestui proiect.

Prezent la vizita reprezenților din minister a fost și Eduard Grama, fost director al Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Călărași, inițiatorul acestui proiect.

În continuare rămâne un proiect de suflet Portul de Agrement, un proiect în care sunt implicat din 2017 și alături de administrația județeană și de președintele Consiliului Județean Călărași, domnul Vasile Iliuță și colegii din cadrul Direcției de Dezvoltare, încercăm să ducem acest proiect la bun sfârșit. Astăzi, o deosebită plăcere, vizita reprezentanților Ministerului Turismului, oameni cu care am început în 2017 acest proiect. Mă bucur că-i revăd, sunt oameni care au crezut  în acest proiect, la fel cum am crezut și noi și sunt încântați de ceea ce au văzut la Călărași, despre stadiul lucrărilor. Sunt convins că în 2023, spre finalul anului, acest proiect va fi finalizat, la fel cum și proiectul complementar, depus pe Programul Interreg dintre România-Bulgaria, “Promenada” care va face legătura între Parcul Central și Portul de Agrement, va fi finalizat, să sperăm, tot la sfârșitul toamnei 2023. Sunt proiecte care vor schimba radical fața municipiului Călărași, proiecte care vor aduce investiții noi în municipiul Călărași. Ceea ce se întâmplă acum este o primă etapă după ani de zile de suferință în care se poate arăta că, și la Călărași vor fi implementate proiecte pe fonduri europene și bineînțeles pe fonduri naționale.” -a declarat Eduard Grama, fost director al Direcției de Dezvoltare, actual director general al ECOAQUA S.A.

Advertisement
Ion Samoilă, vicepreședinte CJ Călărași (centru)

Vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Ion Samoilă, spune că această lucrare va fi finalizată în toamna anului 2023. ” Sunt convins că anul viitor o să fim în situația în care să predăm și finalizăm această lucrare.”

“Astăzi au venit reprezentanții Ministerului Turismului la Călărași pentru a vizita situația derulării contractului între Consiliul Județean și Ministerul Turismului privind Portul Turistic. Lurările avansează, suntem într-o situație bună, în grafic cu lucrările. Astăzi au venit să verifice situația din teren, pentru că au fost înaintate mai multe situații din teren, iar noi am avut posibilitatea să suținem până acum, din fondurile Consiliului Județean, lucrările de aici. Urmează să primim 70%, cât  s-a angajat Ministerul Turismului să susțină lucrările de la Călărași. Feedback-ul la acest moment al reprezentanților, atât  în ședința tehnică pe care am avut-o la Consiliul Județean, cât și pe teren este unul bun. Suntem în grafic, așa cum v-am spus, urmează să vină și perioada mai bună, să nu uităm că am trecut peste o iarnă care ne-a permis, mai mult sau mai puțin să înaintăm cu lucrările, dar suntem în grafic. Sunt convins că anul viitor o să fim în situația în care să predăm și finalizăm această lucrare”, a spus Samoilă.

George Vlase / director Direcția Tehnică a CJ Călărași (stanga)

George Vlase, directorul Direcției Tehnice a Consiliului Județean Călărași, a oferit mai multe detalii importante privind stadiul lucrărilor pentru obiectivul verificat astăzi de reprezentanții Ministerului Turismului:

“Vizita de astăzi a celor de la Ministerului Turismului ne-a bucurat, au fost prezenți aici pentru a vedea stadiul lucrărilor. Am ajuns la un procent de 30% lucrări executate. După cum se vede și în șantier, s-au bătut, pe trei laturi, palplanșele, urmează armătura din fier-beton, după care se vor turna grinzile din beton pentru susținerea malurilor bazinului portuar.” – a declarat George Vlasedirectorul Direcției Tehnice a CJ Călărași.

Constantin Bîrcă – deputat

Deputatul PSD, Constantin Bîrcă, prezent la vizita oficialilor din cadrul delegației prezente la Călărași pentru verificări în teritoriu a lucrărilor finanțate de minister, a punctat că se bucură că a putut lucra cu ministrul Turismului, Bogdan Trif, cel care a semnat contractul de finanțare, la momentul respectiv.

“Sunt bucuros că mă aflu astăzi aici și văd că au început lucrările și sunt într-un ritm susținut. Știu că aceste lucrări se vor termina în cursul anului viitor, văd că lucrurile merg și, de ce nu, sper să fim împreună cu echipa Consiliului Județean și a Primăriei Municipiului Călărași, a tuturor celor implicați în realizarea acestui proiect major pentru județul Călărași. Turismul din județul nostru trebuie dezvoltat, iar acest proiect cred că va așeza turismul pe locul bine meritat pentru că, peste Brațul Borcea avem o insulă minunată, care rivalizează cu ținutul sălbatic al Deltei Dunării”, a explicat deputatul social-democrat.

Administrație Locală

Parc fotovoltaic de peste 2,5 milioane lei pentru comuna Fundeni: contractul de finanțare, semnat oficial

Primăria comunei Fundeni, județul Călărași, a anunțat semnarea unui important contract de finanțare pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic, în valoare de 2.515.221,48 lei, bani nerambursabili proveniți din Fondul pentru Modernizare prin intermediul Ministerului Energiei.

Investiția vizează construirea unui sistem modern de producere a energiei verzi, menit să deservească iluminatul public, școlile și instituțiile publice din comună. Scopul principal al proiectului este eficientizarea consumului energetic, dar și reducerea costurilor administrative și a impactului asupra mediului.

„Investim în energie curată pentru o comună mai modernă și mai independentă energetic. Este un pas esențial pentru viitorul Fundeniului și pentru sustenabilitatea serviciilor publice,” se arată în comunicarea oficială transmisă de Primăria Fundeni.

Proiectul contribuie la obiectivele naționale de tranziție verde și aduce comuna Fundeni mai aproape de standardele energetice europene, consolidând imaginea unei administrații locale preocupate de mediu și de gestionarea eficientă a resurselor.

📌 #FundeniVerde #EnergieCurată #InvestimÎnViitor

Advertisement

Continue Reading

Administrație Locală

Tinerii cu dizabilități revin la atelierul culinar de la Centrul Cultural Poșta Veche

 Într-un gest de solidaritate, bucurie și incluziune, Centrul Cultural Poșta Veche a redeschis ușile atelierului culinar destinat tinerilor cu dizabilități, în ciuda încheierii oficiale a parteneriatului cu Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități. Participanții revin cu entuziasm să prepare faimoasele croissante, într-o activitate care nu doar învață meserie, ci și vindecă suflete.

Sub îndemnul „Dizabilitatea nu limitează, ci inspiră”, tinerii își regăsesc locul în comunitate prin implicare activă și muncă de echipă. De la întinderea foilor de aluat, la umplerea cu unt și modelarea croissantelor, fiecare etapă este parcursă cu pasiune și determinare. În acest atelier, munca se împletește cu distracția și procesul de învățare se transformă într-o experiență memorabilă.

Atmosfera caldă este întreținută de doamna Mioara Achim, omul din spatele atelierului, apreciată de toți participanții pentru răbdare, empatie și profesionalism. Modul în care transmite informațiile și sprijină fiecare participant este considerat neprețuit de către toți cei implicați.

Atelierele se desfășoară de marți până vineri, între orele 09:00 și 17:00, la sediul Centrului Cultural Poșta Veche. Cei interesați se pot programa telefonic la numărul 0723 645 200, persoană de contact: Mioara Achim.

Advertisement

🧁 Atelierul care face mai mult decât aluaturi…

Inițiativa depășește limitele unei simple activități recreative: ea oferă șansa unor persoane vulnerabile să-și descopere abilități, să socializeze, să învețe lucruri noi și să simtă că fac parte dintr-o comunitate care le respectă și le apreciază.

Pentru mai multe informații și imagini de la ateliere, urmăriți pagina Centrului Cultural Poșta Veche.

Advertisement
Continue Reading

Administrație Locală

Primul microbuz electric modern sosește în comuna Borcea!

Copiii din comuna Borcea vor începe anul școlar alături de un transport modern și verde: Borcea a primit astăzi primul dintre cele cinci microbuze electrice destinate județului Călărași, ca parte din proiectul finanțat prin PNRR – investiție care vizează modernizarea infrastructurii școlare.

🏫 Ce aduce acest microbuz în plus pentru Borcea:

Mobilitate sigură şi sustenabilă – vehiculul electric elimină noxele și reduce poluarea, oferind un mediu de călătorie mai sănătos.

Acces mai ușor la școală – elevii din zonă, în special cei din zonele mai izolate ale comunei, au acum o legătură mai bună cu instituțiile de învățământ.

Advertisement

Confort și tehnologie – microbuzul a fost dotat cu facilități moderne pentru a asigura un transport comod și sigur.

🔧 Detalii proiect:

Obiectivul PNRR: achiziționarea a 25 de microbuze electrice (valoare totală: 35,905,346 lei).

Furnizor: C&I EUROTRANS XXI, prin contractul de achiziție publică nr. 7155/16.04.2025.

Livrări etapizate: până la finalul lui 2025, toate cele 25 de microbuze vor fi funcționale și repartizate conform nevoilor locale.

Advertisement

Continue Reading