Connect with us

Breaking News

VIDEO. Aproximativ 1.000 de permise auto reţinute de poliţiştii călărăşeni

Published

on

La data de 17 august 2017, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, a avut loc o conferință de presă la care au participat: Șeful Inspectoratului, comisar-șef de poliție, Marian Iorga, șef birou în cadrul Serviciului Rutier Călărași, comisar-șef de poliție Mihai Magearu și Șeful Serviciului de Investigații Criminale Călărași, comisar-șef de poliție, Nicolae Tase.

Redăm în continuare subiectele dezbătute:

PERSOANE SUPRAVEGHEATE JUDICIAR

Inspectoratul de Poliție Județean Călărași verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară îşi respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează organul judiciar competent.

În primele 7 luni ale anului 2017, la nivelul judeţului Călăraşi au fost dispuse 175 măsuri de supraveghere judiciară, constând în 17 arest la domiciliu, 1 control judiciar pe cauțiune, 157 control judiciar, fiind înregistrate 11 înlocuiri ale măsurilor de supraveghere judiciară, dispuse iniţial, cu alte măsuri.

În perioada 01 ianuarie – 31 iulie 2017, la nivelul judeţului Călăraşi, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 171 persoane (față de aceeași persoană putând fi dispuse mai multe măsuri). Măsurile care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Astfel, în perioada analizată, poliţiştii au desfășurat activităţi specifice faţă de 15 persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu și faţă de 155 de persoane pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar.

La nivelul judeţului Călăraşi, au fost înregistrate 11 înlocuiri ale măsurii de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri, respectiv 3 măsuri de control judiciar cu măsura arestării preventive, 1 măsură de control judiciar cu măsura arestului la domiciliu și 7 măsuri de arest la domiciliu cu măsura controlului judiciar.

Exemple:

În timp ce se afla în control judiciar dispus de Parchetul de pe lângă Judecătoria Lehliu-Gară pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, persoana supravegheată, aflată sub influența băuturilor alcoolice, a încălcat obligația de a nu reveni în locuința familiei, de a nu se apropia de persoana vătămată sau de membrii familiei. În acest sens polițistul desemnat cu supravegherea a întocmit sesizare motivată, care a fost înaintată instanței de judecată, fiind astfel emis mandat de arestare preventivă.

În timp ce se afla în executarea măsurii controlului judiciar dispus de Tribunalul Călărași pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, inculpatul a comis o nouă infracțiune de furt calificat, fapt pentru care polițistul desemnat cu supravegherea a întocmit sesizare motivată. Astfel, instanța de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestului la domiciliu.

În timp ce se afla în executarea măsurii controlului judiciar dispus de Parchetul de pe lângă Judecătoria Călărași pentru săvârșirea infracțiunii de furt, la sesizarea Biroului Supravegheri Judiciare privind depășirea limitei teritoriale în două situații, Judecătoria Călărași a dispus înlocuirea măsurii inițiale cu măsura arestării preventive a inculpatului.

ACȚIUNI DERULATE DE POLIȚIȘTII RUTIERI PENTRU SIGURANȚA PARTICIPANȚILOR LA TRAFIC

          Activităţile desfăşurate de poliţia rutieră în primele 7 luni ale anului 2017 au urmărit creșterea gradului de siguranță a participanților la trafic, prin constatarea și sancționarea abaterilor la regimul rutier.

          Strategia de acţiune folosită de Serviciul Rutier în primele 7 luni ale anul 2017 s-a axat pe concluziile desprinse din analiza zilnică a evoluţiei principalilor indicatori dinamici, care a vizat combaterea comportamentelor de natură să prejudicieze siguranţa participanţilor la trafic, prin dimensionarea şi dispunerea corespunzătoare a efectivelor în teren.

În acest context Serviciului Rutier a organizat şi coordonat în perioada de referinţă 251 de acţiuni, dintre care 177 cu efective proprii și 74 de acţiuni  împreună cu alte formaţiuni de poliţie sau în colaborare cu alte instituţii.

În timpul activităţilor desfăşurate, au fost constatate și sancționate 14.292 abateri contravenționale, dintre care 13.886 la regimul circulaţiei, fiind reţinute 1090 permise de conducere auto şi retrase până la remedierea deficienţelor constatate 462 certificate de înmatriculare.

Tot ca rezultat al activitaţilor desfăşurate, au fost descoperite  322 de fapte penale, din care 140 la regimul circulaţiei şi 182 de altă natură, pentru care au fost demarate cercetări în cadrul dosarelor penale întocmite.

În 7 situaţii, urmare a comiterii unor infracțiuni la regimul circulaţiei rutiere, s-au dispus măsuri preventive împotriva persoanelor cercetate, constând în reţinerea acestora pentru 24 de ore, urmată de dispunerea în 5 cazuri a măsurii arestării preventive şi în 2 cazuri a măsurii controlului judiciar.

În perioada de referință, în paralel cu acţinile organizate în domeniul siguranţei rutiere, polițiștii Serviciul Rutier au participat şi la acţiuni organizate de alte structuri de poliţie, care au vizat combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, migraţiei ilegale şi traficului de persoane, braconajului, furturilor de auto, materiale lemnoase, feroase şi neferoase.

Ca rezultat al activităţilor desfăşurate, polițiștii rutieri au dispus confiscarea a 209.600 țigarete.

O atenţie sporită a fost acordată respectării legalităţii transporturilor  rutiere publice, taximetriei şi verificării stării tehnice a autovehiculelor

În cadrul acestor acţiuni, s-a colaborat cu Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul I.P.J. Călărași, Inspectoratul de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere şi Registrul Auto Român, fiind vizată, pe lângă verificarea legalităţii transportului public de mărfuri şi persoane, starea tehnică a autovehiculelor, respectarea normelor AETR (timpii de odihnă şi repaus) şi ADR (transportul de mărfuri periculoase).

La nivelul județului, activităţile desfăşurate pe linia verificării legalităţii transpotului rutier de persoane s-au materializat în 16 acţiuni, constatându-se 279 de abateri, care au fost sancţionate cu amenzi.

          Pe linie de transport public de mărfuri s-au desfăşurat 6 acţiuni, constatându-se 341 de abateri. Au fost reţinute 57 de permise de conducere.

În ceea ce privește activitatile privind transportul public de persoane în regim de TAXI, s-au desfășurat 6 acţiuni, în timpul cărora s-au aplicat 122 sancțiuni contravenţionale şi s-au reţinut 3 permise de conducere.

Pentru controlul stării tehnice a autovehiculelor, s-au organizat 32 acţiuni împreună cu RAR, fiind aplicate 423 sancţiuni contravenţionale și reţinute 24 permise de conducere. Au fost retrase și 332 certificate de înmatriculare.

S-au stabilit traseele de instruire practica și examinare auto

La nivelul Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Călărași, au fost stabilite și comunicate reprezentanților școlilor de șoferi următoarele trasee de instruire practica și examinare auto: toate strazile din mun. Călărași, cu excepția str. București, Prel. București, Grivița, Eroilor, bd. Republicii, bd. N. Titulescu, bd. Cuza-Voda – zilnic în timpul săptămânii în intervalul orar 07,00 – 08,30 și 15,30 – 17,30, și în week-end pe toate străzile, cu excepția str. Belșugului, în intervalul 09,00 – 12,00.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Breaking News

Cod galben de vreme rea în județul Călărași

Published

on

Cod galben de vreme rea în județul Călărași

În această dimineață, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Călărași informează despre emiterea unui cod galben de vânt puternic pentru mai multe localități din județul Călărași. Conform avertismentului, intensificările temporare ale vântului vor depăși la rafală viteza de 55 km/h în zonele Borcea, Dragalina, Perișoru, Jegalia, Unirea, Stefan cel Mare și Dichiseni.

Codul galben va fi valabil în intervalul 27.04.2023 orele 10:00 – 16:00, iar autoritățile recomandă precauție în aceste zone, mai ales pentru șoferii care circulă pe drumurile din zonă.

În astfel de cazuri, autoritățile recomandă cetățenilor să evite deplasările în aer liber în această perioadă și să-și asigure obiectele aflate în aer liber pentru a preveni eventualele pagube produse de vânt.

De asemenea, se recomandă ca cei care locuiesc în zonele afectate să se asigure că ferestrele și ușile sunt bine închise și să evite deplasarea prin zonele cu arbori sau stâlpi electrici în această perioadă.

Continue Reading

Breaking News

ISU Călărași are 18 noi salvatori din pasiune

Published

on

Noi voluntari s-au înscris în programul „Salvator din pasiune” la I.S.U. Călărași. 18 tineri s-au înscris în prima serie de recrutare din acest an a proiectului ”Salvator din pasiune” și au început deja activitățile inițiale de pregătire.

Ei vor să se alăture pompierilor militari călărășeni în nobila lor misiune de a veni în ajutorul semenilor.

Cu toţii sunt tineri și sunt pregătiți să facă față unor provocări noi, sunt dispuși să ajute și foarte interesați să învețe, să știe cât mai multe lucruri despre folositrea accesoriilor şi despre atribuțiile salvatorului din pasiune.

Demersul Inspectoratului pentru Sitauţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călărași are la bază pregătirea tinerilor şi sprijinirea activităţilor de voluntariat, ca expresie a implicării, solidarităţii şi responsabilităţii civice şi valorii profesionale a acestora, materializată în sprijinul acordat comunităților pe timpul situațiilor de urgență, dar și pentru prevenirea lor.

Activităţile de voluntariat sunt determinate de implicarea activă a voluntarului în viaţa comunităţii şi constau în participarea efectivă la acţiunile de răspuns operativ generate de manifestarea situaţiilor de urgenţă (incendii, inundaţii, dezastre naturale, epidemii, etc.), însuşirea şi punerea în aplicare a noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar, precum şi în cele de popularizare în rândul cetăţenilor a măsurilor preventive.

După parcurgerea unor programe de pregătire, activităţile derulate alături de efectivele inspectoratului vor consta în participarea la misiunile de intervenție, utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primului ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a mesajului preventiv.

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori în proiectul „Salvator din pasiune” sunt următoarele:
– vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani;
– apt din punct de vedere medical;
– să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea infracţiuni lor cu intenţie;
– să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Dosarul candidatului trebuie să conţină: cererea de înscriere, certificatul de cazier judiciar (pentru persoanele care au vârsta de peste 18 ani), copie după actul de identitate, avizul psihologic, actul doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare, adeverinţa medicală şi acordul părinţilor/tutorelui legal, pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Purtător de cuvânt al I.S.U. „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi
– Plutonier adjutant şef Tătăranu Ştefan-Ovidiu

Continue Reading

Breaking News

Ce a pățit o chiriașă care nu i-a răspuns proprietarului la telefon

Published

on

Furată de un somn adânc, o tânără din municipiul Călărași, care locuiește în chirie într-o garsonieră situată pe strada Progresul, a pus pompierii pe drumuri în această seară, după ce proprietarul a sunat la numărul de urgență 112 anunțând că aceasta nu răspunde la telefon.

Ajunși de urgență la fața locului cu mai multe autospeciale, printre care și o scară mobilă, salvatorii au pătruns în locuința respectivă, după ce au forțat unul dintre geamurile apartamentului.

În garsonieră, pompierii au găsit o tânără de 30 de ani care dormea.

Continue Reading

Cele mai accesate articole