Connect with us

Știri

VIDEO. 8 mai – Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Astăzi, 8 mai, sărbătorim Ziua Mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o zi în care celebrăm moștenirea lui Henry Dunant. Viziunea sa a dus la crearea Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie și a impulsionat generații întregi de voluntari să se dedice umanității.

În această zi specială pentru Mișcarea noastră, care este marcată prin adoptarea sloganului #KeepingHumanityAlive – #PăstrămUmanitateaVie, reafirmăm angajamentul de durată al Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie de a susține demnitatea umană, de a alina suferința și de a acorda asistență persoanelor care se confruntă cu situații dificile, în special în zonele îndepărtate și greu accesibile.

Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie sărbătorește 161 de ani de acțiune umanitară la nivel mondial. Ea este formată din Comitetul Internațional al Crucii Roșii (ICRC), Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și 191 de Societăți Naționale. Voluntarii sunt primii care răspund nevoilor, lucrând neîncetat pentru a-i sprijini pe cei mai afectați.  Aceștia se află pe teren în locurile afectate de dezastre și conflicte, acordând primul ajutor, oferind îngrijire, distribuind materiale umanitare esențiale.

Advertisement

Pentru Mișcare, ultimele 12 luni au fost marcate și de evenimente nefericite. Rețeaua noastră a pierdut 30 de lucrători umanitari, uciși în zone de conflict precum Gaza, Libia, Sudan, Etiopia și Iran.

Anul acesta, tema Zilei Mondiale a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii este #PăstrămUmanitateaVie. Ne folosim de acest slogan pentru a solicita o mai mare protecție pentru lucrătorii umanitari și pentru a evidenția activitatea pe care aceștia o desfășoară în folosul omenirii.

În România, Crucea Roșie Română, parte a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, are o lungă tradiție de ajutorare a persoanelor vulnerabile. Cei peste 8.000 de voluntari din toată țara ajung la zeci de mii de oameni în fiecare an, prin intermediul programelor de sănătate, de reducere a riscului de dezastre, de incluziune socială și multe altele.

Camelia Șucu, Președintele Crucii Roșii Române:

Astăzi, 8 mai, marcăm Ziua Mondială a Mișcării de Cruce Roșie și de Semilună Roșie, un moment esențial pentru a celebra și recunoaște munca neobosită a milioanelor de voluntari și angajați care își dedică viața pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. În calitate de Președinte al Crucii Roșii Române, sunt profund onorată să stau alături de această comunitate globală incredibilă. Astăzi nu doar că reflectăm la istoria și realizările noastre, dar și reînnoim angajamentul față de principiile umanitare universale care ghidează fiecare acțiune a noastră – umanitate, imparțialitate, neutralitate, independență, voluntariat, unitate și universalitate”.

Advertisement

Adrian Halpert, director general al Crucii Roșii Române:

Fie că este vorba de răspuns la dezastre, suport în situații de criză sanitară sau sprijin continuu pentru persoanele marginalizate, rolul mișcării internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie este crucial în oferirea de asistență și protecție pentru cei vulnerabili, indiferent de naționalitate, rasă, credințe religioase, clasă sau opinii politice. De Ziua Mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii, fac un apel la fiecare dintre voi să recunoașteți și să sprijiniți eforturile noastre, fie printr-o donație, fie devenind voluntar sau, pur și simplu, prin răspândirea cuvântului despre munca noastră vitală. Fiecare gest contează!”.

În ciuda provocărilor cu care se confruntă umanitatea – escaladarea conflictelor armate, creșterea numărului de dezastre naturale, nerespectarea dreptului umanitar internațional și dificultățile întâmpinate de actorii umanitari pentru a ajunge la persoanele aflate în nevoie – Mișcarea de Cruce Roșie și Semiluna Roșie rămâne dedicată ajutorării celor vulnerabili. Toate acțiunile Crucii Roșii și ale Semilunii Roșii sunt conduse de valori umanitare precum neutralitatea, protecția demnității umane și respectul pentru diversitate, care sunt încorporate în cele șapte principii fundamentale ale Mișcării de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În contextul unei lumi în schimbare rapidă, aceste principii fundamentale sunt mai relevante ca niciodată.

#PăstrămUmanitateaVie

 

Advertisement

Resurse video:

 

 

 

Despre Crucea Roșie Română

Advertisement

 

Crucea Roșie Română este cea mai mare organizație umanitară din țară, cunoscută pentru rolul său vital în intervenția în caz de dezastre. Cu o rețea extinsă la nivel național, Crucea Roșie Română acționează ca un pilon de sprijin în situații de urgență, oferind ajutor și asistență esențială pentru comunitățile afectate de dezastre.

Rolul auxiliar al Crucii Roșii Române este de a completa eforturile autorităților naționale și locale în intervenția la dezastre.

Organizația este adesea una dintre primele care răspund la crize, oferind ajutor imediat și coordonând resursele pentru a răspunde nevoilor urgente ale victimelor. Această intervenție se extinde de la distribuirea de alimente și apă până la organizarea de tabere de sinistrați, furnizarea de prim-ajutor de bază și suport psihologic pentru cei afectați. Urmărește Crucea Roșie Română pe: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok!

Advertisement

Știri

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile de la Strada București din municipiul Călărași: „De multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”

Published

on

Marius Dulce nu se simte vinovat despre întârzierile pe care le-a avut proiectul de modernizare al străzii București din municipiul Călărași, însă „e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023”, spune primarul într-o conferință de presă a Partidului Social Democrat. Acesta dă vina atât pe pandemie, pe creșterea prețurilor a materialelor de construcții din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, dar mai spune și că „de multe ori ceea ce îți dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”. Reabilitarea și modernizarea străzii și prelungirii București nu este nici acum gata. 

„Nu mă simt vinovat, pentru că dumneavoastră ați uitat că de când am început toate discuțiile acestea cu strada București, gândiți-vă că un an de zile a fost pandemie, șapte luni ne-am blocat că a venit războiul și a fost creștere de prețuri. Eu mi-aș fi dorit de foarte mult și e un regret că nu au reușit să termine până la 30 decembrie 2023, dar ideea este că trebuia să închidem proiectul. Trebuia să îl facem, iar de multe ori ceea ce își dorești nu se poate îndeplini dacă depinde de alții”, a declarat Marius Dulce. 

Proiectul în valoare de peste 9 milioane de euro finanțat prin Programul Operațional Regional trebuia să fie gata acum cinci luni. Primarul a vorbit și dacă acei „alții” pe care i-a menționat în conferința de presă vor fi trași la răspundere pentru întârzieri. 

„Păi nu, că este legal, nu era vorba întârziere. De comun acord, era și vina noastră și vina lor, trebuia să găsim o modalitate amiabilă să ducem mai departe această lucrare”, a precizat acesta. 

Advertisement

Pentru că nu a fost terminat la timp, în decembrie 2023, proiectul a fost fazat pentru a nu se pierde finanțarea, potrivit Canal Sud

Continue Reading

Știri

Peste 300 de elevi din toată țara au participat la Concursul de Știință și Tehnică din cadrul unui eveniment al Bibliotecii Județene Călărași

Published

on

Biblioteca Județeană Călărași „Alexandru Odobescu”, în parteneriat cu Fundația G.I.I.F. și cu susținerea Consiliului Județean Călărași, au derulat pe 17 mai 2024 Concursul de Știință și Tehnică, din cadrul evenimentului „Manifestările Științei și Tehnicii Școlare Florin Vasilescu”. Peste 300 de elevi din toată țara au participat cu proiecte anul acesta la cele două secțiuni: Știință și Tehnică, și Fizica în Imagini. 

La solicitarea Consiliului Județean Călărași, concursul „Florin Vasilescu” este cuprins în Calendarul concursurilor naționale școlare fără finanțare din partea Ministerului Educației. 

În acest an concursul se desfășoară pe două secțiuni importante: 

  • Secțiunea Știință și Tehnică, pentru elevii de liceu, cu participare directă, unde au fost acceptate 16 lucrări: București – 2, Tulcea – 1, Cluj – 2, Vâlcea – 2, Sibiu – 1, Constanța – 1, Dâmbovița – 1, Oltenița – 1, Călărași – 4, Veliko Tarnovo – BG – 1.
  • Fizica în Imagini, pentru toate categoriile de vârstă școlară, cu participare indirectă, unde au fost acceptate 154 de lucrări / filme, astfel: secțiunea Novice –   43, secțiunea Ucenic –   73, secțiunea Maestru – 38.

În acest an s-au înscris 21 de județe, 53 de unități școlare și un număr de 332 de elevi participanți cu proiecte.

Din juriul din acest an fac parte: Claudia Maria Simonescu, prof.univ.dr. Facultatea de Chimie Universitatea Politehnică București și Radu Alin Vasilache, prof. asociat dr. Facultatea de fizică a Universității București. 

Advertisement

Invitați speciali ai evenimentului au fost din cadrul Biroului de comunicare al Academiei Române Carmen Dobre, șef birou, și Cătălin Mosoia, prof. dr. expert în comunicarea științei. 

În deschiderea manifestărilor, președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, a acordat diplome de onoare prof. univ. dr. Claudia Maria Simonescu și prof. asociat dr. Radu Alin Vasilache, dar și o diplomă de merit elevului Stîrcu Ion Alexandru, pentru cel mai tânăr participant de la Concursul de filme științifice: Fizică în imagini, în vârstă de 7 ani. 

Concursul este organizat de către Biblioteca Județeană Alexandru Odobescu Călărași, Fundația Grupul de Inițiativă pentru Învățământul Fizicii Călărași și Asociația pentru Performanță în Fizică Sibiu, și este finanțat de către Consiliul Județean Călărași.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Ecoaqua Călărași: Costuri și tehnici de captare a apei brute din Dunăre. Ce se întâmplă cu apa înainte de a ajunge la stația de tratare

Published

on

By

Ecoaqua S.A. Călărași este responsabilă pentru captarea, tratarea, transportul, înmagazinarea și distribuția apei potabile, precum și pentru colectarea, transportul și epurarea apelor uzate. În rândurile de mai jos vă vom prezenta modul în care furnizorul captează și pretratează apa brută, primii pași dintr-un proces minuțios.

Apa se captează din Dunăre, la aproximativ 200 de metri de stația de pompare. Acest proces se desfășoară prin două metode principale: utilizarea criburilor și a stației plutitoare.

Criburile sunt construcții din lemn sau metal, amplasate în albia râului pentru a proteja sorbul pompei. La stația de pompare a Ecoaqua SA există două criburi situate la aproximativ 25 de metri de mal, în albia fluviului. Apa este colectată din aceste criburi cu ajutorul stației de pompare, care dispune de trei pompe de aspirație, fiecare având un debit de 1500 m³/h.

Stația plutitoare este utilizată atunci când cota Dunării scade sub 100. Această stație este echipată cu două pompe separate, fiecare cu un debit de 1500 m³/h. Pompele sunt controlate prin convertizoare de frecvență, iar sistemul SCADA (Sistem de Control și Achiziții de Date) asigură un nivel constant al bazinului de apă decantată. Din acest bazin, apa este pompată către stația de tratare pentru a fi supusă tratamentului final.

Advertisement

Apa captată prin criburi sau stația plutitoare este transportată prin conducte separate. De la criburi, apa ajunge la stația de pompare prin două cămine de criburi cu vane motorizate. De la stația plutitoare, apa este transportată într-un cămin de subtraversare. În ambele cazuri, apa ajunge în camera de distribuție, unde sunt monitorizate calitatea apei (debit, turbiditate, pH, temperatură, conductivitate) prin sistemul SCADA.

Cum se realizează pretratarea apei din Dunăre

Înainte de intrarea în camera de distribuție, apa este tratată cu clor și PAX prin patru puncte de injecție. În funcție de metoda de captare, fie prin criburi, fie prin stația plutitoare, se adaugă clor și cărbune activ în conducte, iar apa este direcționată printr-o singură conductă în camera de distribuție.

Din camera de distribuție, apa este injectată cu cetta clear și transportată gravitațional către două decantoare. Apa decantată este colectată într-un bazin cu capacitatea de 5000 m³. De aici, patru pompe (trei de 900 m³ și una de 2000 m³) transportă apa prin două conducte pe un traseu de 6 km către stația de tratare, unde va fi supusă tratamentului final.

Ecoaqua S.A. achită către Administrația Națională Apele Române o taxă de 92,70 lei fără TVA pentru fiecare mie de metri cubi de apă brută captată din Dunăre. Pentru localități, costul este de 106,64 lei fără TVA pentru aceeași cantitate. În medie, compania captează 800 m³ de apă brută pe oră pentru Călărași, ceea ce se traduce într-un cost zilnic de 1656 lei fără TVA.

Ecoaqua S.A. Călărași gestionează cu eficiență și responsabilitate procesul de captare și pretratare a apei brute. Prin metode avansate și un sistem de control riguros, compania asigură furnizarea unei ape de calitate superioară, protejând în același timp resursele naturale și respectând normele de mediu.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate