Connect with us

Știri

Un transport cu 22 de tone de deşeuri care veneau din Bulgaria și urma să intre în România a fost oprit la Călăraşi de Garda de Mediu

Published

on

Un transport cu 22 de tone de deşeuri care urma să intre în România, din Bulgaria, a fost oprit la Călăraşi de comisarii Gărzii de Mediu. În acte apărea că este vorba de deşeuri din plastic de tip PET, însă în camion se găseau recipiente cu lichide şi chiar pământ.

Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu au precizat, joi, într-o postare pe Facebook, că deşeurile au fost întoarse în Bulgaria.

La verificarea camionului de 22 de tone, plin cu baloți, am găsit recipiente care conțineau un lichid de origine necunoscută, dar și alte tipuri de deșeuri și chiar pământ, printre PET-uri, de aceea s-a decis interzicerea intrarea transportului în țară. Deșeurile proveneau din Bulgaria și erau trimise unui operator economic din România, în vederea valorificării”, a declarat Marian Borondel, comisar șef al Gărzii de Mediu Călărași.
În data de 28.01.2022, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, în cooperare cu polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, polițiști din cadrul Serviciului Poliție Transporturi Maritime al Inspectoratului General al Poliției Române și inspectori din cadrul Direcției Generale a Vămilor, sub coordonarea procurorului de caz specializat și învestit în cauză din cadrul Parchetului de pe Lângă Curtea de Apel Constanța, au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Ilfov, Călăraşi și Teleorman.
În urma acţiunii, echipa care a efectuat perchezițiile a descoperit la o adresă din județul Călărași, 40 de baloți ce conțineau 19.000 kg deşeuri textile, depozitate neautorizat, ce provin din Italia.Acestea, au fost introduse pe cale rutieră în România, în anul 2019,de către o societate comercială.
Aceasta declarase bunurile ca fiind „fibre textile – diferite culori”.
La punctul de lucru al societății comerciale în cauză, aflat județul Teleorman, au fost identificate alte aproximativ 600 de tone de deșeuri din plastic. Dintre acestea, aproximativ 194 de tone au fost importate fără a fi sortate și spălate, aşa cum prevede legislației de mediu.
Alte 372 de tone au fost achiziționate din România, iar 40 tone deşeuri de diferite tipuri sunt pur şi simplu nevalorificabile.
Totodată, există suspiciuni legate de faptul că societatea nu respecta nici prevederile din autorizația de mediu, depășind cu mult cantitatea maximă anuală de deșeuri din plastic, autorizată pentru reciclare.
Au mai fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, de la sediul societății comerciale aflat în județul Ilfov, documente cu valoare probatorie.
În urma verificărilor, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu au dispus, în cazul deşeurilor găsite în Călăraşi, returnarea acestor în ţara de provenienţă, respectiv Italia.
În final, să mai spunem că pe amplasamentul controlat din judeţul Călăraşi, comisarii GNM au descoperit că funcţiona şi o tipografie ce nu deţinea autorizaţie de mediu. În consecinţă, au aplicat o amendă în valoare de 60.000 lei.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Vasile Iliuță își divulgă activitățile de pe agenda de astăzi: o vizită la o sală de sport și încă una la un târg de produse tradiționale de Paște

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și al Organizației Județene PSD, a scris astăzi pe pagina personală că are o agendă transparentă și că informează întotdeauna călărășenii în legătură cu activitățile și acțiunile la care participă. „Pentru că așa se face administrația”, a scris președintele. Vasile Iliuță a fost astăzi prezent la o sală multifuncțională de sport care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI, dar și la un târg de produse tradiționale pascale, făcute de studenții de la Facultatea de Management și Dezvoltare Rurală Călărași. 

  • „Astăzi am fost la Inspectoratul de Jandarmi Județean Călărași “General de brigadă Barbu Pârâianu” pentru a vedea una dintre cele mai importante investiții prin CNI din județ, o sală multifuncțională de peste 180 de locuri care va ajuta la pregătirea și instruirea personalului MAI. Colaborarea administrativă pe care o am cu inspectorul șef, colonelul Ionel Marcu, a produs multe rezultate vizibile la nivel de operativitate și logistică. Îmi doresc să avem cât mai multe oportunități pentru a îi sprijini pe cei care se ocupă de protecția populației civile”. 

  • „Tot astăzi am dat curs invitației făcute de directoarea Facultății de Management și Dezvoltare Rurală Călărași, Daniela Crețu, pentru participarea la târgul produselor tradiționale pascale. Am fost impresionat de produsele studenților, de calitatea acestora și de creativitatea de care au dat dovadă. Sunt sigur că mulți din aceștia vor urma calea antreprenorială, pentru că au mult potențial și îmi doresc să îi sprijinim să îl atingă”. 

Ieri, însă, (23 aprilie 2024), la Curtea de Apel București a fost programat primul termen în apelul dosarului în care procurorii DNA Constanța contestă decizia Tribunalului București prin care s-a decis, în primă instanță, achitarea președintelui Consiliului Județean Călărași, scrie Ziua de Constanța

Vasile Iliuță a fost acuzat în iulie 2019 că și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de lege, îngrădind dreptul la muncă în cazul a zece angajați ai CJ Călărași, iar în 2021 acesta a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu și șantaj din această cauză. 

Advertisement
Continue Reading

Știri

La secția de pompieri Lehliu Gară din Călărași s-a pensionat un tată, iar fiul acestuia a preluat ștafeta

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

La secția de pompieri Lehliu Gară, plutonier adjutant șef  Neculae Onuţă a ieşit la pensie în aplauzele colegilor săi de serviciu, iar băiatul său, soldat gradat profesionist Neculae Robert Andrei, preia ştafeta. 

Pe platoul din incinta Secţiei de pompieri Lehliu Gară, salvatorii lehlieni s-au despărţit de unul dintre camarazii lor de arme, Plutonier adjutant şef Neculae Onuţă, care se retrage „pentru a se bucura de o binemeritată odihnă și de o pensie liniștită alături de familie şi de toţi cei dragi”, precizează ISU Călărași. 

Reprezentantul comenzii I.S.U. Barbu Știrbei al județului Călărași – Prim adjunct al inspectorului şef –Colonel Stoian Codruţ l-a felicitat pe plutonier, i-a mulțumit pentru întreaga activitate pe care a desfășurat-o în cadrul unității şi i-a urat să se bucure de multă sănătate și de viață lungă.

Și colegii din cadrul ISU Călărași îi transmit colegului lor proaspăt intrat în rândul pensionarilor să aibă parte de „multă sănătate, liniște în familie și pensie cât mai lungă”, a precizat purtătorul de cuvât, plutonier adjutant șef, Tătăranu Ștefan-Ovidiu.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Pompierii militari au venit în sprijinul iniţiativei „Săptămâna Verde” la Grădinița „Step by Step” din municipiul Călărași. La ce activități au participat cei mici

Published

on

Sursă fotografii: ISU Călărași

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Pompierii militari călărăşeni au desfăşurat activităţi de informare preventivă şi exerciţii de evacuare în caz de incendiu la Grădiniţa „Step by Step” din municipiul Călăraşi, cu ocazia inițiativei naționale „Săptămâna Verde”. La eveniment au participat specialişti din cadrul Serviciului Pregătire pentru Intervenție şi Rezilienţa Comunităţii, alături de reprezentanţi ai Inspecţiei de Prevenire.

Cu această ocazie, copiilor li s-au prezentat mai multe teme și informații specifice din cadrul campaniilor naționale de informare preventivă elaborate la nivelul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă: 

  • F.O.C. – “Flăcările Omoară Copii”, 
  • R.I.S.C. – “Renunţă! Improvizaţiile sunt catastrofale!”,
  • „Renunţă! Siguranța nu este un joc de noroc!”,
  • “Nu tremur la cutremur!”

ISU spune că cei mici au fost încântaţi de tot ceea ce au văzut și s-au arătat a fi foarte interesaţi de întreaga activitate a pompierilor militari, de echipamentele, accesoriile şi autospecialele lor de intervenţie. Copiii au dorit să pună foarte multe întrebări, iar salvatorii au răspuns tuturor solicitărilor. Unii dintre cei prezenţi şi-au ales deja meseria, spunând în cor ce vor să facă când vor fi mai mari: pompieri şi paramedici SMURD. 

Mulţi dintre cei mici au dorit, de asemenea, să se îmbrace cu echipamentele de intervenţie ale salvatorilor şi chiar să folosească accesoriile şi pistoalele de înaltă presiune ale autospecialelor în cadrul unor sesiuni demonstrative, iar salvatorii au răspuns pozitiv tuturor solicitărilor. Cu această ocazie, copiii de la Grădiniţa „Step by step” au putut vedea şi interiorul autospecialei de pompieri.   

Advertisement

Ce este săptămâna verde?

Potrivit Ministerului Educației, „Săptămâna verde” este un program național, în acord cu prevederile raportului „Educația privind schimbările climatice și mediul în școli sustenabile”, elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administrației Prezidențiale, ale Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 și ale Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030.

Sursă: Ministerul Educației

În județul Călărași, Săptămâna Verde are loc în perioada 22-26 aprilie.

Edupedu scrie că programul a primit 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, pentru 2024 și 2025, adică echivalentul a 5 covrigi și jumătate per elev. Aceeași sursă precizează că Marcel Ciolacu a declarat că „banii vor fi folosiți în acest an și anul viitor pentru activități educaționale care contribuie la prevenirea schimbărilor climatice și la protejarea mediului”.

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate