Connect with us

Știri

Șoferii fac grevă la benzinăriile din toată țara pe 15 iunie!

Published

on

Zeci de mii de şoferi din întreaga ţară au răspuns pozitiv la un eveniment creat pe Facebook şi care îşi doreşte boicotarea benzinăriilor din cauza preţurilor exagerate la combustibil.

https://www.facebook.com/events/244019852815702/

Zeci de mii de şoferi din întreaga ţară au răspuns pozitiv la un eveniment creat pe Facebook şi care îşi doreşte boicotarea benzinăriilor din cauza preţurilor exagerate la combustibil.

Denumit ‘Greva carburanţilor – de pe 15 pe 30 iunie nu alimentăm’, evenimentul a devenit viral pe Facebook, zeci de mii de români fiind interesaţi de participarea la această formă de protest.

“Grevă naţională pentru reducerea preţului carburanţilor. Ne vom strânge în fiecare oraş din ţară şi vom protesta în faţa benzinăriilor, cu afişe şi mesaje ‘frumoase’. Să le arătăm proştilor de la conducere că nu suntem nişte indiferenţi şi că nu ne pot juca pe degete”, se arată în descrierea evenimentului.

Advertisement

Până în prezent, 17.000 de oameni au anunţat că vor participa la grevă, iar alţi 38.000 s-au arătat interesaţi.

Din păcate, mulţi dintre cei interesaţi au precizat că evenimentul nu va avea succes pentru că românii nu vor renunţa la confort şi, chiar dacă nu vor alimenta între 15 şi 30 iunie, cel mai probabil îşi vor face plinul la maşini cu o zi înainte de începerea protestului.

“Acum un an de zile puteai alimenta la orice peco si cu doar 250 lei puteai umple rezervorul de 60 litrii al unei masini. Astazi, cu 370 lei poti face accelasi lucru, de ce sa platim mai mult de 100 lei in plus la doar un an diferenta? Da si tu un share si spune-le prietenilor poate reusim sa atragem atentia cuiva”, a fost mesajul unui tânăr revoltat de creşterea exagerată a preţului la carburanţi.

Din a doua parte a anului trecut și până acum, combustibilii s-au scumpit etapizat la pompă, fie pentru că statul a introdus, din nou, supraacciza, fie din cauza scumpirii petrolului pe piețele internaționale. De o săptămână, prețul petrolului scade. Ieftinirile la pompă se lasă așteptate.

Deținătorii de autovehicule sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar dacă vor să alimenteze cu combustibil. Prețurile au urcat vertiginos în ultima lună, astfel încât scumpirile sunt vizibile și se simt în bugetele consumatorilor finali.

Advertisement

Combustibilii au început să se scumpească în a doua partea a anului trecut, moment care coincide cu reintroducerea supraaccizei la carburanți. Statul a „concurat“ atunci la scumpirea carburanților în două etape. Prima scumpire, de 0,16 lei pe litru, a fost introdusă pe 17 septembrie 2017, iar următoarea acciză, de 1,16 lei pe litru, a intrat în vigoare din octombrie 2017. De atunci și până acum au urmat scumpiri succesive la pompă operate de deținătorii de benzinării.

GdS a efectuat o analiză comparativă a prețurilor la trei benzinării, din momentul primei scumpiri oficiale dictate de guvern efectuată la data de 15 septembrie 2017 (creșterea de preț cu 0,16 lei pe litru a fost inclusă în preț) și până ieri, la prețurile actualizate la pompă.

La OMV, prețul benzinei cu cifra octanică de 95 costa 5 lei pe litru, iar acum costă 5,82 lei pe litru. Benzina de calitate mai bună Max Motion costa anul trecut 5,65 lei pe litru, la același moment al efectuării analizei GdS, iar acum costă 6,42 lei pe litru, în creștere cu 0,77 lei pe litru. La motorina standard, prețul era anul trecut de 4,89 lei pe litru, iar acum este de 5,93 lei pe litru. Motorina Max Motion costa 5,26 lei pe litru, iar acum prețul este de 6,30 lei pe litru.

La Rompetrol, benzina costa anul trecut 4,99 lei pe litru, iar acum costă de la 5,79 lei pe litru. Sortimentul mai bun calitativ costa 5,64 lei pe litru, în timp ce ieri era la 6,46 lei pe litru. Și motorina s-a scumpit. Costa 4,88 lei pe litru anul trecut, iar acum e 5,89 lei. Sortimentul care costa 5,25 lei pe litru anul trecut, acum se vinde cu 6,29 lei pe litru, deci cu 1,04 lei pe litru mai mult.

La o benzinărie Mol, benzina costa anul trecut 4,99 lei pe litru, iar acum costă 5,82 lei pe litru. Motorina avea un preț de 4,89 lei pe litru pe 17 septembrie 2017, iar acum costă 5,93 lei pe litru.

Advertisement

Se observă că în intervalul analizat, prețurile la câteva benzinării din Craiova au crescut cu 0,77 lei pe litru, cu 0,80 lei pe litru sau chiar cu 1,04 lei pe litru.

Potrivit unor surse din piață, în perioada următoare, motorina ar putea să se scumpească, pe fondul cererii crescute din agricultură, în perioada campaniei agricole de vară.

În septembrie 2017, după introducerea primei accize din partea statului, prețurile la pompă începuseră să crească, iar acum sunt mult mai mari ca atunci

Conducătorii auto sunt nemulțumiți

Scumpirile recente îi irită pe deținătorii de autoturisme. „Înainte, litrul de benzină costa 5,35-5,36 lei pe litru. Apoi s-a scumpit la 5,53 lei pe litru anul acesta, iar acum am alimentat cu 5,80 de lei pe litru. La aceiași bani alocați pentru benzină, am un minus de aproximativ 3 litri. Deci, cu 200 de lei cumpăram 37 de litri, iar acum pot cumpăra doar 34 de litri. Normal că simțim aceste scumpiri și ne afectează la buzunar“, a spus un conducător auto din Craiova.

Advertisement

Prețul petrolului a început să scadă

Benzinarii coroborează creșterea prețului combustibililor cu majorările de prețuri ale petrolului pe burse. Însă, în practică, se observă că prețurile la pompă cresc rapid, imediat ce prețul petrolului urcă. În schimb, atunci când prețul petrolului scade la nivel internațional, se observă că tarifele la pompă se diminuează mult mai lent față de cum au crescut. Benzinarii motivează că se modifică prețurile în funcție de momentul în care se face aprovizionarea cu combustibil la noile prețuri, mai scăzute.

Prețul petrolului cotat la nivel internațional a început să scadă, pe fondul anunțurilor făcute de Rusia și de Arabia Saudită de creștere a producției cu aproximativ un milion de barili pe zi.

Prețul petrolului pe piețele internaționale a atins un maxim la jumătatea lunii mai, când a fost cotat la 80,475 dolari pe baril (petrolul brut – Brent). În partea a doua a lunii mai, prețul petrolului pe piețele internaționale a înregistrat o scădere semnificativă. Pe 28 mai scăzuse la 74,485 dolari pe baril, iar pe 29 mai prețul era în jurul a 75,467 dolari pe baril, conform datelor furnizate în timp real de www.cursfx.com, de pe bursele importante.

În condițiile unor prețuri scăzute ale petrolului, conducătorii auto așteaptă ieftiniri la pompă la fel de rapid cum cresc prețurile atunci când petrolul se scumpește.

Advertisement

Surse: Observator.TV și gds.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate