Connect with us

Știri

Șoferii fac grevă la benzinăriile din toată țara pe 15 iunie!

Published

on

Zeci de mii de şoferi din întreaga ţară au răspuns pozitiv la un eveniment creat pe Facebook şi care îşi doreşte boicotarea benzinăriilor din cauza preţurilor exagerate la combustibil.

https://www.facebook.com/events/244019852815702/

Zeci de mii de şoferi din întreaga ţară au răspuns pozitiv la un eveniment creat pe Facebook şi care îşi doreşte boicotarea benzinăriilor din cauza preţurilor exagerate la combustibil.

Denumit ‘Greva carburanţilor – de pe 15 pe 30 iunie nu alimentăm’, evenimentul a devenit viral pe Facebook, zeci de mii de români fiind interesaţi de participarea la această formă de protest.

„Grevă naţională pentru reducerea preţului carburanţilor. Ne vom strânge în fiecare oraş din ţară şi vom protesta în faţa benzinăriilor, cu afişe şi mesaje ‘frumoase’. Să le arătăm proştilor de la conducere că nu suntem nişte indiferenţi şi că nu ne pot juca pe degete”, se arată în descrierea evenimentului.

Până în prezent, 17.000 de oameni au anunţat că vor participa la grevă, iar alţi 38.000 s-au arătat interesaţi.

Din păcate, mulţi dintre cei interesaţi au precizat că evenimentul nu va avea succes pentru că românii nu vor renunţa la confort şi, chiar dacă nu vor alimenta între 15 şi 30 iunie, cel mai probabil îşi vor face plinul la maşini cu o zi înainte de începerea protestului.

„Acum un an de zile puteai alimenta la orice peco si cu doar 250 lei puteai umple rezervorul de 60 litrii al unei masini. Astazi, cu 370 lei poti face accelasi lucru, de ce sa platim mai mult de 100 lei in plus la doar un an diferenta? Da si tu un share si spune-le prietenilor poate reusim sa atragem atentia cuiva”, a fost mesajul unui tânăr revoltat de creşterea exagerată a preţului la carburanţi.

Din a doua parte a anului trecut și până acum, combustibilii s-au scumpit etapizat la pompă, fie pentru că statul a introdus, din nou, supraacciza, fie din cauza scumpirii petrolului pe piețele internaționale. De o săptămână, prețul petrolului scade. Ieftinirile la pompă se lasă așteptate.

Deținătorii de autovehicule sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar dacă vor să alimenteze cu combustibil. Prețurile au urcat vertiginos în ultima lună, astfel încât scumpirile sunt vizibile și se simt în bugetele consumatorilor finali.

Combustibilii au început să se scumpească în a doua partea a anului trecut, moment care coincide cu reintroducerea supraaccizei la carburanți. Statul a „concurat“ atunci la scumpirea carburanților în două etape. Prima scumpire, de 0,16 lei pe litru, a fost introdusă pe 17 septembrie 2017, iar următoarea acciză, de 1,16 lei pe litru, a intrat în vigoare din octombrie 2017. De atunci și până acum au urmat scumpiri succesive la pompă operate de deținătorii de benzinării.

GdS a efectuat o analiză comparativă a prețurilor la trei benzinării, din momentul primei scumpiri oficiale dictate de guvern efectuată la data de 15 septembrie 2017 (creșterea de preț cu 0,16 lei pe litru a fost inclusă în preț) și până ieri, la prețurile actualizate la pompă.

La OMV, prețul benzinei cu cifra octanică de 95 costa 5 lei pe litru, iar acum costă 5,82 lei pe litru. Benzina de calitate mai bună Max Motion costa anul trecut 5,65 lei pe litru, la același moment al efectuării analizei GdS, iar acum costă 6,42 lei pe litru, în creștere cu 0,77 lei pe litru. La motorina standard, prețul era anul trecut de 4,89 lei pe litru, iar acum este de 5,93 lei pe litru. Motorina Max Motion costa 5,26 lei pe litru, iar acum prețul este de 6,30 lei pe litru.

La Rompetrol, benzina costa anul trecut 4,99 lei pe litru, iar acum costă de la 5,79 lei pe litru. Sortimentul mai bun calitativ costa 5,64 lei pe litru, în timp ce ieri era la 6,46 lei pe litru. Și motorina s-a scumpit. Costa 4,88 lei pe litru anul trecut, iar acum e 5,89 lei. Sortimentul care costa 5,25 lei pe litru anul trecut, acum se vinde cu 6,29 lei pe litru, deci cu 1,04 lei pe litru mai mult.

La o benzinărie Mol, benzina costa anul trecut 4,99 lei pe litru, iar acum costă 5,82 lei pe litru. Motorina avea un preț de 4,89 lei pe litru pe 17 septembrie 2017, iar acum costă 5,93 lei pe litru.

Se observă că în intervalul analizat, prețurile la câteva benzinării din Craiova au crescut cu 0,77 lei pe litru, cu 0,80 lei pe litru sau chiar cu 1,04 lei pe litru.

Potrivit unor surse din piață, în perioada următoare, motorina ar putea să se scumpească, pe fondul cererii crescute din agricultură, în perioada campaniei agricole de vară.

În septembrie 2017, după introducerea primei accize din partea statului, prețurile la pompă începuseră să crească, iar acum sunt mult mai mari ca atunci

Conducătorii auto sunt nemulțumiți

Scumpirile recente îi irită pe deținătorii de autoturisme. „Înainte, litrul de benzină costa 5,35-5,36 lei pe litru. Apoi s-a scumpit la 5,53 lei pe litru anul acesta, iar acum am alimentat cu 5,80 de lei pe litru. La aceiași bani alocați pentru benzină, am un minus de aproximativ 3 litri. Deci, cu 200 de lei cumpăram 37 de litri, iar acum pot cumpăra doar 34 de litri. Normal că simțim aceste scumpiri și ne afectează la buzunar“, a spus un conducător auto din Craiova.

Prețul petrolului a început să scadă

Benzinarii coroborează creșterea prețului combustibililor cu majorările de prețuri ale petrolului pe burse. Însă, în practică, se observă că prețurile la pompă cresc rapid, imediat ce prețul petrolului urcă. În schimb, atunci când prețul petrolului scade la nivel internațional, se observă că tarifele la pompă se diminuează mult mai lent față de cum au crescut. Benzinarii motivează că se modifică prețurile în funcție de momentul în care se face aprovizionarea cu combustibil la noile prețuri, mai scăzute.

Prețul petrolului cotat la nivel internațional a început să scadă, pe fondul anunțurilor făcute de Rusia și de Arabia Saudită de creștere a producției cu aproximativ un milion de barili pe zi.

Prețul petrolului pe piețele internaționale a atins un maxim la jumătatea lunii mai, când a fost cotat la 80,475 dolari pe baril (petrolul brut – Brent). În partea a doua a lunii mai, prețul petrolului pe piețele internaționale a înregistrat o scădere semnificativă. Pe 28 mai scăzuse la 74,485 dolari pe baril, iar pe 29 mai prețul era în jurul a 75,467 dolari pe baril, conform datelor furnizate în timp real de www.cursfx.com, de pe bursele importante.

În condițiile unor prețuri scăzute ale petrolului, conducătorii auto așteaptă ieftiniri la pompă la fel de rapid cum cresc prețurile atunci când petrolul se scumpește.

Surse: Observator.TV și gds.ro

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Mecanic reținut după ce a vândut mașina clientului

Published

on

Reținuți de polițiști pentru abuz de încredere, complicitate la abuz de încredere și uzul de fals

La data de 29 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciul de Investigații Criminale au fost sesizați prin plângere, de către un bărbat, cu privire la faptul că la începutul lunii noiembrie 2022 a încredințat autoturismul proprietate personală, unui mecanic, pentru a-i efectua unele reparații, ulterior, autoturismul a fost vândut altor persoane despre care nu are cunoștință, fiindu-i astfel cauzat un prejudiciu de 20.000 de euro.

          În fapt, la data de 03 noiembrie a.c., persoana vătămată a încredințat autoturismul, unui bărbat, de 36 de ani, din municipiul Constanța, de profesie mecanic, pentru efectuarea unor reparații.

Ulterior, bărbatul, de 36 de ani, a refuzat să îi înapoieze autoturismul, acesta fiind înstrăinat cu sprijinul unui tânăr de 27 de ani, împreună cu care a procedat la încheierea propriu-zisă a mai multor contracte de vânzare/cumpărare a autoturismului.

De asemenea, în activitatea lor infracțională au falsificat ștampilele mai multor primării, pentru a introduce autoturismul în circuitul legal, în vederea valorificării în afara țării.

În urma investigațiilor efectuate și activităților de cercetare penală desfășurate, autoturismul a fost localizat în județul Constanța, fiind ridicat și restituit persoanei vătămate.

        La data de 07.12.2022, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale au pus în aplicare două mandate de aducere, persoanele fiind conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, iar în urma audierilor, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore, acesția fiind cercetați pentru abuz de încredere, complicitate la abuz de încredere și uzul de fals.

Continue Reading

Știri

Autobuze electrice și stații încărcare rapidă pentru municipiul Călărași

Published

on

Astăzi, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, dl. Cseke Attila, a semnat contractul de finanţare, prin componenta C10 – Fondul Local, Investiția I.1.1. Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante) din Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru proiectul ”Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public”, depus de Primăria Municipiului Călăraşi.

Proiectul, care vizează operaționalizarea transportului public local la nivelul Zonei Urbane Funcționale a Municipiului Călărași, presupune investiții de modernizare a condițiilor de transport metropolitan și creșterea accesibilității acestuia, așa cum au fost acestea identificate în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă al Zonei Urbane Funcționale Călărași, însemnând:

 • Autobuze electrice (10 m) dotate – 9 buc.
 • Stații de încărcare rapidă pe traseul autobuzelor electrice – 3 buc.
 • Stații de încărcare standard în autobaza de transport public – 9 buc.
 • Lucrări pentru amplasarea și instalarea stațiilor de încărcare rapidă pe traseul autobuzelor electrice
 • Lucrări pentru amplasarea și instalarea stațiilor de încărcare standard în autobaza de transport public
 • Lucrări de construcţii pentru branşarea punctelor/stațiilor de reîncărcare a autobuzelor electrice.

Activități de proiectare (pentru stațiile de încărcare vehicule electrice) – cheltuieli pentru documentaţii suport şi obținere avize, acorduri, autorizații.

Valoarea investiției „Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public”, a cheltuielilor legate de acest proiect şi a acordului de parteneriat aferent, încheiat cu UAT Cuza Vodă, este de 21.531.889,80 lei fără TVA / 25.622.948,86 lei cu TVA;

Valoarea stațiilor de încărcare pentru vehicule electrice este de 5.784.172,50 lei fără TVA / 6.883.165,28 lei cu TVA;

Valoarea totală a proiectului este 27.316.062,30 lei fără TVA / 32.506.114,14 lei cu TVA.

Valoarea TVA, în cuatum de 4.091.059,06 lei, va fi asigurată de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Sumele reprezentând cheltuieli neeligibile și/sau conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, aferente activităților Municipiului Călărași din proiect, dar care sunt absolut necesare pentru implementarea proiectului în condiții optime vor fi susținute din bugetul local al Municipiului Călărași (Lider de Parteneriat).

Continue Reading

Știri

Surse: Niciun candidat nu a promovat examenul de inspector-șef la IPJ Călărași

Published

on

Surprinzător sau nu, niciunul dintre cei cinci candidați înscriși pentru susținerea examenului privind ocuparea funcției de inspector-șef al IPJ Călărași nu a promovat concursul.  Potrivit unor surse demne de încredere din M.A.I., doi dintre candidați au obținut note de 3 și de 5, punctaj insuficient pentru promovarea acestui examen, minimul fiind de 7 puncte, iar restul de trei nu s-au prezentat.

Prezenți:

 • Dumitrașcu Petronel – 5,43;
 • Gheorghe Marian – 3,06;

Neprezentați:

 • Deacu Emil – neprezentat;
 • Petre Ștefan  -neprezentat;
 • Ivan Georgel- Cristian -neprezentat;

La conducerea Inspectoratului de Poliției Județean Călărași va rămâne Dumitrașcu Petronel.

 

 

Continue Reading

Cele mai accesate articole