Connect with us

Știri

Șoferii fac grevă la benzinăriile din toată țara pe 15 iunie!

Zeci de mii de şoferi din întreaga ţară au răspuns pozitiv la un eveniment creat pe Facebook şi care îşi doreşte boicotarea benzinăriilor din cauza preţurilor exagerate la combustibil.

https://www.facebook.com/events/244019852815702/

Zeci de mii de şoferi din întreaga ţară au răspuns pozitiv la un eveniment creat pe Facebook şi care îşi doreşte boicotarea benzinăriilor din cauza preţurilor exagerate la combustibil.

Denumit ‘Greva carburanţilor – de pe 15 pe 30 iunie nu alimentăm’, evenimentul a devenit viral pe Facebook, zeci de mii de români fiind interesaţi de participarea la această formă de protest.

“Grevă naţională pentru reducerea preţului carburanţilor. Ne vom strânge în fiecare oraş din ţară şi vom protesta în faţa benzinăriilor, cu afişe şi mesaje ‘frumoase’. Să le arătăm proştilor de la conducere că nu suntem nişte indiferenţi şi că nu ne pot juca pe degete”, se arată în descrierea evenimentului.

Advertisement

Până în prezent, 17.000 de oameni au anunţat că vor participa la grevă, iar alţi 38.000 s-au arătat interesaţi.

Din păcate, mulţi dintre cei interesaţi au precizat că evenimentul nu va avea succes pentru că românii nu vor renunţa la confort şi, chiar dacă nu vor alimenta între 15 şi 30 iunie, cel mai probabil îşi vor face plinul la maşini cu o zi înainte de începerea protestului.

“Acum un an de zile puteai alimenta la orice peco si cu doar 250 lei puteai umple rezervorul de 60 litrii al unei masini. Astazi, cu 370 lei poti face accelasi lucru, de ce sa platim mai mult de 100 lei in plus la doar un an diferenta? Da si tu un share si spune-le prietenilor poate reusim sa atragem atentia cuiva”, a fost mesajul unui tânăr revoltat de creşterea exagerată a preţului la carburanţi.

Din a doua parte a anului trecut și până acum, combustibilii s-au scumpit etapizat la pompă, fie pentru că statul a introdus, din nou, supraacciza, fie din cauza scumpirii petrolului pe piețele internaționale. De o săptămână, prețul petrolului scade. Ieftinirile la pompă se lasă așteptate.

Deținătorii de autovehicule sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar dacă vor să alimenteze cu combustibil. Prețurile au urcat vertiginos în ultima lună, astfel încât scumpirile sunt vizibile și se simt în bugetele consumatorilor finali.

Advertisement

Combustibilii au început să se scumpească în a doua partea a anului trecut, moment care coincide cu reintroducerea supraaccizei la carburanți. Statul a „concurat“ atunci la scumpirea carburanților în două etape. Prima scumpire, de 0,16 lei pe litru, a fost introdusă pe 17 septembrie 2017, iar următoarea acciză, de 1,16 lei pe litru, a intrat în vigoare din octombrie 2017. De atunci și până acum au urmat scumpiri succesive la pompă operate de deținătorii de benzinării.

GdS a efectuat o analiză comparativă a prețurilor la trei benzinării, din momentul primei scumpiri oficiale dictate de guvern efectuată la data de 15 septembrie 2017 (creșterea de preț cu 0,16 lei pe litru a fost inclusă în preț) și până ieri, la prețurile actualizate la pompă.

La OMV, prețul benzinei cu cifra octanică de 95 costa 5 lei pe litru, iar acum costă 5,82 lei pe litru. Benzina de calitate mai bună Max Motion costa anul trecut 5,65 lei pe litru, la același moment al efectuării analizei GdS, iar acum costă 6,42 lei pe litru, în creștere cu 0,77 lei pe litru. La motorina standard, prețul era anul trecut de 4,89 lei pe litru, iar acum este de 5,93 lei pe litru. Motorina Max Motion costa 5,26 lei pe litru, iar acum prețul este de 6,30 lei pe litru.

La Rompetrol, benzina costa anul trecut 4,99 lei pe litru, iar acum costă de la 5,79 lei pe litru. Sortimentul mai bun calitativ costa 5,64 lei pe litru, în timp ce ieri era la 6,46 lei pe litru. Și motorina s-a scumpit. Costa 4,88 lei pe litru anul trecut, iar acum e 5,89 lei. Sortimentul care costa 5,25 lei pe litru anul trecut, acum se vinde cu 6,29 lei pe litru, deci cu 1,04 lei pe litru mai mult.

La o benzinărie Mol, benzina costa anul trecut 4,99 lei pe litru, iar acum costă 5,82 lei pe litru. Motorina avea un preț de 4,89 lei pe litru pe 17 septembrie 2017, iar acum costă 5,93 lei pe litru.

Advertisement

Se observă că în intervalul analizat, prețurile la câteva benzinării din Craiova au crescut cu 0,77 lei pe litru, cu 0,80 lei pe litru sau chiar cu 1,04 lei pe litru.

Potrivit unor surse din piață, în perioada următoare, motorina ar putea să se scumpească, pe fondul cererii crescute din agricultură, în perioada campaniei agricole de vară.

În septembrie 2017, după introducerea primei accize din partea statului, prețurile la pompă începuseră să crească, iar acum sunt mult mai mari ca atunci

Conducătorii auto sunt nemulțumiți

Scumpirile recente îi irită pe deținătorii de autoturisme. „Înainte, litrul de benzină costa 5,35-5,36 lei pe litru. Apoi s-a scumpit la 5,53 lei pe litru anul acesta, iar acum am alimentat cu 5,80 de lei pe litru. La aceiași bani alocați pentru benzină, am un minus de aproximativ 3 litri. Deci, cu 200 de lei cumpăram 37 de litri, iar acum pot cumpăra doar 34 de litri. Normal că simțim aceste scumpiri și ne afectează la buzunar“, a spus un conducător auto din Craiova.

Advertisement

Prețul petrolului a început să scadă

Benzinarii coroborează creșterea prețului combustibililor cu majorările de prețuri ale petrolului pe burse. Însă, în practică, se observă că prețurile la pompă cresc rapid, imediat ce prețul petrolului urcă. În schimb, atunci când prețul petrolului scade la nivel internațional, se observă că tarifele la pompă se diminuează mult mai lent față de cum au crescut. Benzinarii motivează că se modifică prețurile în funcție de momentul în care se face aprovizionarea cu combustibil la noile prețuri, mai scăzute.

Prețul petrolului cotat la nivel internațional a început să scadă, pe fondul anunțurilor făcute de Rusia și de Arabia Saudită de creștere a producției cu aproximativ un milion de barili pe zi.

Prețul petrolului pe piețele internaționale a atins un maxim la jumătatea lunii mai, când a fost cotat la 80,475 dolari pe baril (petrolul brut – Brent). În partea a doua a lunii mai, prețul petrolului pe piețele internaționale a înregistrat o scădere semnificativă. Pe 28 mai scăzuse la 74,485 dolari pe baril, iar pe 29 mai prețul era în jurul a 75,467 dolari pe baril, conform datelor furnizate în timp real de www.cursfx.com, de pe bursele importante.

În condițiile unor prețuri scăzute ale petrolului, conducătorii auto așteaptă ieftiniri la pompă la fel de rapid cum cresc prețurile atunci când petrolul se scumpește.

Advertisement

Surse: Observator.TV și gds.ro

Știri

Primele microbuze electrice pentru elevii din județul Călărași, livrate prin PNRR

Primele cinci microbuze electrice destinate transportului elevilor din județul Călărași au fost livrate astăzi, marcând începutul unui proiect major de modernizare a infrastructurii școlare, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Vehiculele vor deservi copiii din comunele Frumușani, Dragalina, Borcea, Modelu și Mânăstirea, facilitând accesul la educație în zonele cu infrastructură limitată. Inițiativa face parte din proiectul „Microbuze electrice pentru elevii din județul Călărași”, cu o valoare totală de peste 35,9 milioane de lei.

„Investim în educație și în viitorul copiilor noștri. Aceste microbuze electrice înseamnă un pas concret spre o mobilitate sustenabilă, dar și spre un acces real la școală pentru elevii din mediul rural,” a declarat Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași, prezent la evenimentul de predare oficială a cheilor, alături de primarii comunelor beneficiare.

Proiectul prevede achiziționarea a 25 de microbuze electrice, furnizate de compania C&I EUROTRANS XXI, conform contractului de achiziție publică semnat în aprilie 2025. Livrările vor continua etapizat, astfel încât până la sfârșitul anului toate vehiculele să fie operaționale și distribuite conform nevoilor din teritoriu.

Advertisement

Continue Reading

Știri

INCENDIU la un restaurant din zona Parcului Victoria din Călărași. Pompierii intervin de urgență!

O situație de urgență a avut loc în după-amiaza zilei de joi, 19 iunie, în municipiul Călărași. Un incendiu a izbucnit la un restaurant situat în apropierea Parcului Victoria, pe strada Victoria, alarmând locuitorii din zonă.

Este vorba despre Restaurantul Chideșa, unde fumul negru a fost observat în interiorul clădirii. Un apel la 112 a mobilizat imediat echipajele de intervenție.

Două autospeciale de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Barbu Știrbei” Călărași s-au deplasat rapid la fața locului și acționează în aceste momente pentru localizarea și stingerea incendiului. Zona a fost delimitată pentru siguranța trecătorilor, iar intervenția este în desfășurare.

Deși cauza exactă a izbucnirii focului nu este, deocamdată, cunoscută, pompierii au reușit să țină situația sub control, evitând extinderea flăcărilor către clădirile învecinate.

Advertisement

Din primele informații, nu s-au înregistrat victime, însă evaluările sunt în desfășurare. Autoritățile urmează să stabilească, după stingerea completă a incendiului, cauza probabilă a izbucnirii acestuia.

Continue Reading

Știri

Trenul Leon – renașterea industriei feroviare românești

Pe 19 iunie 2025, Gara de Nord din București a găzduit un moment istoric pentru industria feroviară românească: lansarea trenului Leon, primul automotor diesel (DMU – Diesel Multiple Unit) fabricat integral în România după mai bine de 80 de ani. Proiectat și construit de Electroputere VFU Pașcani, parte a Grampet Group, acest tren simbolizează nu doar o realizare tehnică, ci și o renaștere a spiritului ingineresc autohton.

Un simbol al tradiției și inovației

Trenul Leon, compus din trei vagoane, oferă 145 de locuri (11 VIP și 134 pentru clasa a II-a) și este dotat cu tehnologie modernă care respectă standardele europene de siguranță și confort. Cu un design ergonomic, scaune rabatabile, ferestre panoramice și măsuțe pliabile, Leon asigură o experiență plăcută pasagerilor. Facilitățile includ prize de 230V și USB, spații pentru bagaje voluminoase și biciclete, precum și rampe de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă. Vagoanele sunt izolate fonic și echipate cu sisteme de supraveghere video, senzori de incendiu, interfoane pentru comunicarea cu mecanicul și afișaje audio-vizuale pentru informarea călătorilor.

„Leon este dovada vie că tradiția și tehnologia pot merge mână în mână, atunci când sunt susținute de pasiunea și dedicarea unei echipe extraordinare,” a declarat Gruia Stoica, președintele Grampet Group, în cadrul ceremoniei de lansare. Evenimentul, desfășurat la Salonul Regal din Gara de Nord, a fost urmat de o călătorie simbolică până la Gara Băneasa, marcând un nou capitol pentru transportul feroviar românesc.

Performanță și certificare europeană

Trenul Leon a parcurs peste 30.000 de kilometri în teste și a obținut certificarea CE, ceea ce îi permite să circule în orice țară din Uniunea Europeană. Construit pentru transportul de călători pe distanțe medii, acest automotor diesel reprezintă o combinație de eficiență, sustenabilitate și confort. Fabrica din Pașcani, cu o tradiție de peste 155 de ani, demonstrează că România poate redeveni un actor important pe harta industriei feroviare europene.

Advertisement

O investiție în viitor

Grampet Group, cel mai mare operator feroviar privat din Europa Centrală și de Sud-Est, a investit peste 30 de milioane de euro în modernizarea fabricii din Pașcani. Potrivit lui Gruia Stoica, Electroputere VFU are capacitatea de a produce 24 de trenuri pe an, deschizând astfel perspective pentru noi comenzi și exporturi. Proiectul Leon nu este doar o realizare industrială, ci și o declarație de încredere în potențialul economic și tehnic al României.

Un omagiu adus ingineriei românești

Numele „Leon” are o semnificație personală pentru Gruia Stoica, fiind inspirat de familia sa. Totuși, trenul transcende simbolismul personal, devenind un motiv de mândrie națională. După decenii în care industria feroviară românească a fost umbrită, Leon readuce în prim-plan capacitatea de inovare și excelență a inginerilor români.

Trenul Leon nu este doar un mijloc de transport, ci un simbol al ambiției și al revenirii României în elita industriei feroviare. Cu fiecare kilometru parcurs pe șine, Leon scrie o nouă poveste de succes pentru o națiune care privește cu încredere spre viitor.

Advertisement
Continue Reading