Connect with us

Știri

Șoferii fac grevă la benzinăriile din toată țara pe 15 iunie!

Published

on

Zeci de mii de şoferi din întreaga ţară au răspuns pozitiv la un eveniment creat pe Facebook şi care îşi doreşte boicotarea benzinăriilor din cauza preţurilor exagerate la combustibil.

https://www.facebook.com/events/244019852815702/

Zeci de mii de şoferi din întreaga ţară au răspuns pozitiv la un eveniment creat pe Facebook şi care îşi doreşte boicotarea benzinăriilor din cauza preţurilor exagerate la combustibil.

Denumit ‘Greva carburanţilor – de pe 15 pe 30 iunie nu alimentăm’, evenimentul a devenit viral pe Facebook, zeci de mii de români fiind interesaţi de participarea la această formă de protest.

„Grevă naţională pentru reducerea preţului carburanţilor. Ne vom strânge în fiecare oraş din ţară şi vom protesta în faţa benzinăriilor, cu afişe şi mesaje ‘frumoase’. Să le arătăm proştilor de la conducere că nu suntem nişte indiferenţi şi că nu ne pot juca pe degete”, se arată în descrierea evenimentului.

Până în prezent, 17.000 de oameni au anunţat că vor participa la grevă, iar alţi 38.000 s-au arătat interesaţi.

Din păcate, mulţi dintre cei interesaţi au precizat că evenimentul nu va avea succes pentru că românii nu vor renunţa la confort şi, chiar dacă nu vor alimenta între 15 şi 30 iunie, cel mai probabil îşi vor face plinul la maşini cu o zi înainte de începerea protestului.

„Acum un an de zile puteai alimenta la orice peco si cu doar 250 lei puteai umple rezervorul de 60 litrii al unei masini. Astazi, cu 370 lei poti face accelasi lucru, de ce sa platim mai mult de 100 lei in plus la doar un an diferenta? Da si tu un share si spune-le prietenilor poate reusim sa atragem atentia cuiva”, a fost mesajul unui tânăr revoltat de creşterea exagerată a preţului la carburanţi.

Din a doua parte a anului trecut și până acum, combustibilii s-au scumpit etapizat la pompă, fie pentru că statul a introdus, din nou, supraacciza, fie din cauza scumpirii petrolului pe piețele internaționale. De o săptămână, prețul petrolului scade. Ieftinirile la pompă se lasă așteptate.

Deținătorii de autovehicule sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunar dacă vor să alimenteze cu combustibil. Prețurile au urcat vertiginos în ultima lună, astfel încât scumpirile sunt vizibile și se simt în bugetele consumatorilor finali.

Combustibilii au început să se scumpească în a doua partea a anului trecut, moment care coincide cu reintroducerea supraaccizei la carburanți. Statul a „concurat“ atunci la scumpirea carburanților în două etape. Prima scumpire, de 0,16 lei pe litru, a fost introdusă pe 17 septembrie 2017, iar următoarea acciză, de 1,16 lei pe litru, a intrat în vigoare din octombrie 2017. De atunci și până acum au urmat scumpiri succesive la pompă operate de deținătorii de benzinării.

GdS a efectuat o analiză comparativă a prețurilor la trei benzinării, din momentul primei scumpiri oficiale dictate de guvern efectuată la data de 15 septembrie 2017 (creșterea de preț cu 0,16 lei pe litru a fost inclusă în preț) și până ieri, la prețurile actualizate la pompă.

La OMV, prețul benzinei cu cifra octanică de 95 costa 5 lei pe litru, iar acum costă 5,82 lei pe litru. Benzina de calitate mai bună Max Motion costa anul trecut 5,65 lei pe litru, la același moment al efectuării analizei GdS, iar acum costă 6,42 lei pe litru, în creștere cu 0,77 lei pe litru. La motorina standard, prețul era anul trecut de 4,89 lei pe litru, iar acum este de 5,93 lei pe litru. Motorina Max Motion costa 5,26 lei pe litru, iar acum prețul este de 6,30 lei pe litru.

La Rompetrol, benzina costa anul trecut 4,99 lei pe litru, iar acum costă de la 5,79 lei pe litru. Sortimentul mai bun calitativ costa 5,64 lei pe litru, în timp ce ieri era la 6,46 lei pe litru. Și motorina s-a scumpit. Costa 4,88 lei pe litru anul trecut, iar acum e 5,89 lei. Sortimentul care costa 5,25 lei pe litru anul trecut, acum se vinde cu 6,29 lei pe litru, deci cu 1,04 lei pe litru mai mult.

La o benzinărie Mol, benzina costa anul trecut 4,99 lei pe litru, iar acum costă 5,82 lei pe litru. Motorina avea un preț de 4,89 lei pe litru pe 17 septembrie 2017, iar acum costă 5,93 lei pe litru.

Se observă că în intervalul analizat, prețurile la câteva benzinării din Craiova au crescut cu 0,77 lei pe litru, cu 0,80 lei pe litru sau chiar cu 1,04 lei pe litru.

Potrivit unor surse din piață, în perioada următoare, motorina ar putea să se scumpească, pe fondul cererii crescute din agricultură, în perioada campaniei agricole de vară.

În septembrie 2017, după introducerea primei accize din partea statului, prețurile la pompă începuseră să crească, iar acum sunt mult mai mari ca atunci

Conducătorii auto sunt nemulțumiți

Scumpirile recente îi irită pe deținătorii de autoturisme. „Înainte, litrul de benzină costa 5,35-5,36 lei pe litru. Apoi s-a scumpit la 5,53 lei pe litru anul acesta, iar acum am alimentat cu 5,80 de lei pe litru. La aceiași bani alocați pentru benzină, am un minus de aproximativ 3 litri. Deci, cu 200 de lei cumpăram 37 de litri, iar acum pot cumpăra doar 34 de litri. Normal că simțim aceste scumpiri și ne afectează la buzunar“, a spus un conducător auto din Craiova.

Prețul petrolului a început să scadă

Benzinarii coroborează creșterea prețului combustibililor cu majorările de prețuri ale petrolului pe burse. Însă, în practică, se observă că prețurile la pompă cresc rapid, imediat ce prețul petrolului urcă. În schimb, atunci când prețul petrolului scade la nivel internațional, se observă că tarifele la pompă se diminuează mult mai lent față de cum au crescut. Benzinarii motivează că se modifică prețurile în funcție de momentul în care se face aprovizionarea cu combustibil la noile prețuri, mai scăzute.

Prețul petrolului cotat la nivel internațional a început să scadă, pe fondul anunțurilor făcute de Rusia și de Arabia Saudită de creștere a producției cu aproximativ un milion de barili pe zi.

Prețul petrolului pe piețele internaționale a atins un maxim la jumătatea lunii mai, când a fost cotat la 80,475 dolari pe baril (petrolul brut – Brent). În partea a doua a lunii mai, prețul petrolului pe piețele internaționale a înregistrat o scădere semnificativă. Pe 28 mai scăzuse la 74,485 dolari pe baril, iar pe 29 mai prețul era în jurul a 75,467 dolari pe baril, conform datelor furnizate în timp real de www.cursfx.com, de pe bursele importante.

În condițiile unor prețuri scăzute ale petrolului, conducătorii auto așteaptă ieftiniri la pompă la fel de rapid cum cresc prețurile atunci când petrolul se scumpește.

Surse: Observator.TV și gds.ro

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

De 1 iunie, Primăria Călărași și SPCTA-FL oferă acces liber celor mici la Bazinul de înot didactic

Published

on

Bazinul de înot didactic va avea program normal de lucru, cu acces liber pentru copii, de 1 iunie. Astfel, de Ziua Internațională a Copilului, acesta va fi deschis între orele 08:30 și 19:45.
Serviciul Public Centrale Termice și Administrare Fond Locativ (SPCTAFL) Călărași vă aduce la cunostință că, în zilele de 3, 4 și 5 iunie 2023, bazinul va fi închis publicului.
Bazinul de înot didactic, situat în Călărași, b-dul Republicii, nr. 2 C, funcționează după următorul program:
◾️ de luni până vineri, între orele 08:30-19:45;
◾️ sâmbătă și duminică, între orele 09:15-20:30.
Continue Reading

Știri

Trupa Kompas în concert la Muzeul Municipal din Călărași

Published

on

Trupa Kompas din Călărași va susține un concert extraordinar în seara de 1 iunie 2023, începând cu ora 19:00, la Muzeul Municipal din Călărași.

De data aceasta, vă invităm să petreceți o seară spectaculoasă într-un cadru deosebit, la Muzeul Municipal din Călărași, unde trupa noastră, Kompas, vă va oferi un show memorabil. Deschiderea va fi făcută de chitara lui Iustin Stan, cu acorduri clasice pline de mister.

Abia așteptăm să vă întâlnim acolo și să vă oferim o experiență muzicală de calitate, însoțită de momente de neuitat. Biletele sunt disponibile la sediul muzeului. Vă așteptăm cu drag!” transmite Trupa Kompas într-o postare pe Facebook

Continue Reading

Știri

Pasajul Drajna va fi inaugurat. CNAIR face ultimele precizări

Published

on

Pasajul Drajna se va deschide mâine, la ora 10:00, oferind o soluție mult așteptată pentru problemele de trafic. Lucrările la cei 2,7 km ai acestui pasaj s-au încheiat cu două luni mai devreme decât era planificat inițial, anunța directorul Pistol Cristian.

Odată cu inaugurarea Pasajului Drajna, se vor elimina blocajele obișnuite care se formau la intersecția cu linia de cale ferată de la Dragalina.


Pe durata sezonului estival, când frecvența trenurilor spre litoral crește considerabil, șoferii erau nevoiți să aștepte în coadă la barieră timp îndelungat. Această problemă va fi rezolvată odată cu deschiderea noului pasaj.

Pasajul Drajna, amplasat în județul Călărași, pe DN21, a fost construit cu fonduri europene (POIM). Acesta reprezintă prima etapă a proiectului de infrastructură rutieră Transregio Brăila – Slobozia – Călărași – Chiciu, aducând astfel beneficii semnificative pentru comunitatea locală și pentru toți cei care călătoresc în această zonă.

Continue Reading

Cele mai accesate articole