Connect with us

Știri

Comuna Roseți: Reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apă, despre serviciile de salubrizare și alte proiecte pentru dezvoltarea comunei

Published

on

Comuna Roseți este una dintre cele mai dezvoltate localități din județul Călărași. Aproape toate drumurile comunale sunt asfaltate, au canalizare, apă curentă- toate acestea datorită implicării primarului Nicolae Rîjnoveanu și consilierilor locali. Cele mai multe dintre investiții au fost realizate prin fonduri europene sau bani guvernamentali. Se poate vedea, an de an primarul comunei implementează proiecte pentru dezvoltarea localității pe care o conduce. Proiectele prinse în anul 2018 au valoare totală de 30.334.187,14 lei, iar aportul din bugetul local este de 4.297.528,63 de lei.

Înainte să ne întâlnim cu edilul localității, am ales să stăm de vorbă cu câțiva cetățeni pe care i-am întrebat despre dezvoltarea comunei, problemele din comună, dar și de modul în care văd aceștia implicarea primăriei. S-au arătat mulțumiți de implicarea autorităților locale, au spus că primarul îi ajută de fiecare dată când aceștia au câte o problemă.

“Avem o comună curată, asfaltată cu care ne putem mândri, față de alte localități din județul ăsta care nu au nici curent pe străzi. Nu avem ce să reproșăm primarului, chiar își face treaba și îi mulțumim!”

“De când îl știu pe primar, toată viața lui a făcut treabă bună pentru comuna asta. Se implică mereu. A depus proiecte să ne schimbe rețeau de apă. Puțuri forate la adâncime mare… poate o fi bine.”

Advertisement

L-am găsit pe domnul primar la prima oră a dimineții în biroul său, lucrând la dosarele, documente și alte materiale ce trebuiau verificate, citite sau avizate. I-am solicitat câteva minute pentru a realizate un scurt interviu în care să discutăm despre stadiul proiectelor aflate în derulare, proiecte viitoare, probleme întâmpinate în decursul anului acesta, dar și alte aspecte ce țin de localitate.

Cum merg proiectele din comuna Roseți?

“Cel mai important priecte este acesta, prin PNDL – Extindere de canalizare menajeră, modernizarea gospodăriei, prin inființarea  a două foraje și reabilitare reațea distribuție apă, contorizarea a peste 800 de gospodării. Incasările de apa auzată este in funcție de apa distribuită populației. 80% din apa distribuită către populație, către consumator, intră pe apa de canalizare. Prețul este același.”

Cât de potabilă este apa din comună?

“Mai sunt câteva articulații de rețea veche. Două dintre aceste trasee for vi înlocuite prin acest proiect, de aici “Modernizare gospodărie apă”, dar totodată cu modernizarea acestei rețele, se execută și sistem de clorinare, sistem de IR, așa cum avem și la restul de 8, mai executăm 2 puțuri forate. Sper să avem apă suficientă pentru comuna Roseți. Adâncimea unui puț va fi de cca. 100m.  În a 3-a pânza debitul este mic, așa că noi captăm și din pânza a 2-a putem furniza 15 metri cubi pe oră pentru fiecare foraj din cele realizate.”

Advertisement

Domnule primar, vă cerem și dumneavoastră părerea despre serviciile de salubritate pe care le aveți în comună în urma contractului semnat cu ADI Ecomanagement Salubris. Ce ne puteți spune?

“Vă pot spune în calitatea mea de cetățean, este un serviciu mulțumitor. Sunt dubii în ceea ce privește prețul care s-a mărit. Dubii despre caietul de sarcini care a stat la baza întocmirii licitațiilor, achizițiilor acestui serviciu. Nu am să înțeleg niciodată, după 6 luni de zile s-au schimbat tarifele acestor prestații. De ce nu a luat de la bun început cel ce a fost pe locul doi la licitații, care probabil venea cu un preț puțin mai mare de la bun început? Acum se ridică prețul la aproape 150%. Nu se poate așa ceva! Trebuie neapărat rezolvată această problemă. “

Sunt mai multe primării care întâmpină probleme la acest serviciu. Ce spun primarii din alte localități?

“S-a discutat și cu alte ocazii, iar aceștia consideră că numai în cadrul adunărilor de la  ADI Ecomanagement Salubris se pot găsi răspunsuri la întrebări, dar nu este așa. Sunt anumite probleme care se discuta în afara acestei ședințe, iar eu vă spun sincer că primarii se pun la punct cu anumite probleme. Abia de acum puteam vedea câte anomalii și câte prostii au debitat cei ce au întocmit caietul de sarcini, contractele ș.a.m.d. Este vorba de legislația acestei țări. Toate problemele întâmpinate de prestator se răsfrâng asupra beneficiarilor, asupra noastră. Dacă mâine ENEL care este tot o societate prestatoare de servicii, ajunge să procedeze cum procedează cei ce colectează deșeurile, ce facem? Noi vom fi doar instituții care colectăm taxe și impozite care plătim societăților prestatoare de servicii. Fără să mai facem ceva în localități. Trebuie să fim atenți la tot ce se întâmplă.

La început, când am plecat la drum, două localități (Roseți și Ștefan cel Mare) au solicitat tarif nu taxă. Asta înseamnă că ei trebuiau să-și angajeze oameni care să colecteze banii, să întocmească contracte. De la bun început le-am expus câteva probleme pe care preconizam că le vor întâmpina, dovedindu-se într-un final că am avut dreptate, și anume: Contracte pe fiecare stradă în parte, unde comparam cu datele din Registrul Agricol, dacă fiecare cetățean a declarat numărul pe care îl are în Registru. Pentru că cetățeanul este tentat să declare mai puțin față de numărul pe care îl are declarat în Registrul Agricol. Cel de-al doilea punct: orice gospodărie care nu dorește contractarea serviciilor ridicare a gunoiului, sau nu este de acord, să fie întocmit un tabel, iar viceprimarul care este responsabil cu mediul din comună, merge personal la fața locului pentru a vedea care este problema. In 3 zile toate problemele au fost rezolvate.”

Advertisement

Aveți oameni ce se încadrează la legea 416/2001 privind ajutorul minim garantat? Îi folosiți la treburile din comună?

“Nu trebuie să-mi pară rău că nu avem mulți beneficiari ai Legii 416, din 64 de dosare la ora actuală, avem doar 12 oameni care vin la muncă. Absolut toți beneficiarii au fost verificați. Toți au fost verificaţi de comisia de asistență socială. Iar restul vin la muncă, ala cu este normal. Toată curățenia de primăvară a fost făcută cu cei de la 416, dar și cu cei care au condamnare prin muncă în folosul comunității. Adunate, toate orele nu depășesc 100 ore. Ce poți face în 100 de ore, un om? Zâmbesc cu satisfacție pentru faptul că am cât se poate de puțini beneficiari la legea 416. 

Mă gândesc totodată la elevii ce termină cele 8 clase gimnaziale. Vreau să găsesc o modalitate prin care să facă o școală profesională, să poată practica o meserie. Un curs de calificare pentru a putea presta o muncă.” 

Primarul comunei Roseți, Rîjnoveanu Nicolae le garantează locuitorilor din comună faptul că va face aproape tot ce a promis, ducând proiectele mai departe și dezvoltarea localității la un nivel cât se poate de bun.

https://youtu.be/UbCUl5vYdBU

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Laurentiu State, noul subprefect al județului Călărași

Published

on

În urma demisiei lui Ionuț Stan din funcția de subprefect al județului Călărași, determinată de un scandal public provocat de apariția unor imagini controversate, Organizația Județeană a Partidului Social-Democrat (PSD) a decis să-l desemneze pe Laurentiu State în această poziție importantă.

Ionuț Stan a fost nevoit să renunțe la funcția de subprefect în urma unui scandal public de proporții. Acest scandal a izbucnit după ce în spațiul public au apărut imagini controversate cu Stan în diverse ipostaze, care au generat reacții vehemente și au adus critici aspre la adresa sa. Presiunea publică și necesitatea menținerii integrității instituției prefectului au condus la demisia sa, lăsând astfel locul vacant.

Cine este Laurentiu State?

Laurentiu State nu este un nume nou în administrația publică și managementul județului. Acesta a ocupat din 21 iulie 2021 funcția de director al sucursalei operatorului de apă Ecoaqua din zona municipiului Oltenița, județul Călărași. Experiența sa în acest rol a demonstrat abilități de leadership și capacitatea de a gestiona eficient resursele și personalul în cadrul unei organizații importante pentru comunitate.

Advertisement

Înainte de acest post, State a deținut funcția de Coordonator Conformitate în cadrul Ecoaqua S.A. Călărași – Sucursala Oltenița. Aici, a fost responsabil de asigurarea respectării normelor și reglementărilor în domeniul serviciilor de apă, un aspect important pentru sănătatea publică și protecția mediului.

De asemenea, State a activat ca Director Adjunct în cadrul Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) – Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare (FTIF) Oltenița, Călărași. În această funcție, a coordonat proiecte de îmbunătățiri funciare, contribuind la dezvoltarea și modernizarea infrastructurii agricole din județ.

Cu o vastă experiență în managementul public și o cunoaștere aprofundată a problemelor locale, Laurentiu State este văzut ca o alegere potrivită pentru funcția de subprefect al județului Călărași. Numirea sa vine într-un moment în care județul are nevoie de stabilitate și oameni competenți pentru a continua proiectele de dezvoltare și pentru a asigura bunăstarea cetățenilor.

Prin numirea lui State, PSD Călărași își propune să aducă un plus de profesionalism și integritate în administrația județeană.

Advertisement
Continue Reading

Știri

Cod Galben de ploi torențiale pentru partea de nord-est a județului Călărași

Published

on

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Călărași a transmis o avertizare de Cod Galben pentru averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Avertizarea este valabilă pentru partea de nord-est a județului, în intervalul 22 iulie 2024, orele 17:40-19:00. Se așteaptă precipitații care vor acumula 15-25 l/mp.

Continue Reading

Știri

Municipiul Călărași a găzduit primul turneu național de tenis de masă. 52 de echipe din toată țara au participat weekendul trecut

Published

on

Premieră la Călărași! Municipiul a găzduit weekendul trecut primul turneu național de tenis de masă. Nu mai puțin de 52 de echipe din toată țara au participat, împărțite pe trei categorii: Avansați, Elite și Open. Turneul a avut loc la Sala Polivalentă „Ion C. Neagu” și a organizat de Club Sportiv Top Team, Xiom România, DJST Călărași și Primăria Municipiului Călărași. Evenimentul l-a onorat pe regretatul notar Ioan Ceparu, un iubitor al tenisului de masă. 

Călărași a fost reprezentat de trei echipe, una la categoria Elite, formată din Doru Dincă, Alexandru Dincă, Laurențiu Faur și Alexandru Enciu, și două echipe la categoria Open, formate din Emil Vasilescu, Stelian Stanciu, Adrian Sandu, respectiv Ionel Bălan, Ionuț Donțu și Ionel Mândru. 

Turneul național organizat în orașul nostru a purtat numele notarului Ioan Ceparu, un iubitor al tenisului de masă și recunoscut drept „inima tenisului de masă călărășean”. Marius Dulce a avut onoarea de a-i înmâna doamnei Ceparu trofeul „întregii noastre recunoștințe”, a scris edilul pe pagina personală. 

Meciurile au avut loc în Sala Polivalentă în zilele de 20 și 21 iulie 2024, între orele 09:00 și 19:00. 

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate