Connect with us

Știri

Comuna Roseți: Reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apă, despre serviciile de salubrizare și alte proiecte pentru dezvoltarea comunei

Published

on

Comuna Roseți este una dintre cele mai dezvoltate localități din județul Călărași. Aproape toate drumurile comunale sunt asfaltate, au canalizare, apă curentă- toate acestea datorită implicării primarului Nicolae Rîjnoveanu și consilierilor locali. Cele mai multe dintre investiții au fost realizate prin fonduri europene sau bani guvernamentali. Se poate vedea, an de an primarul comunei implementează proiecte pentru dezvoltarea localității pe care o conduce. Proiectele prinse în anul 2018 au valoare totală de 30.334.187,14 lei, iar aportul din bugetul local este de 4.297.528,63 de lei.

Înainte să ne întâlnim cu edilul localității, am ales să stăm de vorbă cu câțiva cetățeni pe care i-am întrebat despre dezvoltarea comunei, problemele din comună, dar și de modul în care văd aceștia implicarea primăriei. S-au arătat mulțumiți de implicarea autorităților locale, au spus că primarul îi ajută de fiecare dată când aceștia au câte o problemă.

„Avem o comună curată, asfaltată cu care ne putem mândri, față de alte localități din județul ăsta care nu au nici curent pe străzi. Nu avem ce să reproșăm primarului, chiar își face treaba și îi mulțumim!”

„De când îl știu pe primar, toată viața lui a făcut treabă bună pentru comuna asta. Se implică mereu. A depus proiecte să ne schimbe rețeau de apă. Puțuri forate la adâncime mare… poate o fi bine.”

L-am găsit pe domnul primar la prima oră a dimineții în biroul său, lucrând la dosarele, documente și alte materiale ce trebuiau verificate, citite sau avizate. I-am solicitat câteva minute pentru a realizate un scurt interviu în care să discutăm despre stadiul proiectelor aflate în derulare, proiecte viitoare, probleme întâmpinate în decursul anului acesta, dar și alte aspecte ce țin de localitate.

Cum merg proiectele din comuna Roseți?

„Cel mai important priecte este acesta, prin PNDL – Extindere de canalizare menajeră, modernizarea gospodăriei, prin inființarea  a două foraje și reabilitare reațea distribuție apă, contorizarea a peste 800 de gospodării. Incasările de apa auzată este in funcție de apa distribuită populației. 80% din apa distribuită către populație, către consumator, intră pe apa de canalizare. Prețul este același.”

Cât de potabilă este apa din comună?

„Mai sunt câteva articulații de rețea veche. Două dintre aceste trasee for vi înlocuite prin acest proiect, de aici „Modernizare gospodărie apă”, dar totodată cu modernizarea acestei rețele, se execută și sistem de clorinare, sistem de IR, așa cum avem și la restul de 8, mai executăm 2 puțuri forate. Sper să avem apă suficientă pentru comuna Roseți. Adâncimea unui puț va fi de cca. 100m.  În a 3-a pânza debitul este mic, așa că noi captăm și din pânza a 2-a putem furniza 15 metri cubi pe oră pentru fiecare foraj din cele realizate.”

Domnule primar, vă cerem și dumneavoastră părerea despre serviciile de salubritate pe care le aveți în comună în urma contractului semnat cu ADI Ecomanagement Salubris. Ce ne puteți spune?

„Vă pot spune în calitatea mea de cetățean, este un serviciu mulțumitor. Sunt dubii în ceea ce privește prețul care s-a mărit. Dubii despre caietul de sarcini care a stat la baza întocmirii licitațiilor, achizițiilor acestui serviciu. Nu am să înțeleg niciodată, după 6 luni de zile s-au schimbat tarifele acestor prestații. De ce nu a luat de la bun început cel ce a fost pe locul doi la licitații, care probabil venea cu un preț puțin mai mare de la bun început? Acum se ridică prețul la aproape 150%. Nu se poate așa ceva! Trebuie neapărat rezolvată această problemă. „

Sunt mai multe primării care întâmpină probleme la acest serviciu. Ce spun primarii din alte localități?

„S-a discutat și cu alte ocazii, iar aceștia consideră că numai în cadrul adunărilor de la  ADI Ecomanagement Salubris se pot găsi răspunsuri la întrebări, dar nu este așa. Sunt anumite probleme care se discuta în afara acestei ședințe, iar eu vă spun sincer că primarii se pun la punct cu anumite probleme. Abia de acum puteam vedea câte anomalii și câte prostii au debitat cei ce au întocmit caietul de sarcini, contractele ș.a.m.d. Este vorba de legislația acestei țări. Toate problemele întâmpinate de prestator se răsfrâng asupra beneficiarilor, asupra noastră. Dacă mâine ENEL care este tot o societate prestatoare de servicii, ajunge să procedeze cum procedează cei ce colectează deșeurile, ce facem? Noi vom fi doar instituții care colectăm taxe și impozite care plătim societăților prestatoare de servicii. Fără să mai facem ceva în localități. Trebuie să fim atenți la tot ce se întâmplă.

La început, când am plecat la drum, două localități (Roseți și Ștefan cel Mare) au solicitat tarif nu taxă. Asta înseamnă că ei trebuiau să-și angajeze oameni care să colecteze banii, să întocmească contracte. De la bun început le-am expus câteva probleme pe care preconizam că le vor întâmpina, dovedindu-se într-un final că am avut dreptate, și anume: Contracte pe fiecare stradă în parte, unde comparam cu datele din Registrul Agricol, dacă fiecare cetățean a declarat numărul pe care îl are în Registru. Pentru că cetățeanul este tentat să declare mai puțin față de numărul pe care îl are declarat în Registrul Agricol. Cel de-al doilea punct: orice gospodărie care nu dorește contractarea serviciilor ridicare a gunoiului, sau nu este de acord, să fie întocmit un tabel, iar viceprimarul care este responsabil cu mediul din comună, merge personal la fața locului pentru a vedea care este problema. In 3 zile toate problemele au fost rezolvate.”

Aveți oameni ce se încadrează la legea 416/2001 privind ajutorul minim garantat? Îi folosiți la treburile din comună?

„Nu trebuie să-mi pară rău că nu avem mulți beneficiari ai Legii 416, din 64 de dosare la ora actuală, avem doar 12 oameni care vin la muncă. Absolut toți beneficiarii au fost verificați. Toți au fost verificaţi de comisia de asistență socială. Iar restul vin la muncă, ala cu este normal. Toată curățenia de primăvară a fost făcută cu cei de la 416, dar și cu cei care au condamnare prin muncă în folosul comunității. Adunate, toate orele nu depășesc 100 ore. Ce poți face în 100 de ore, un om? Zâmbesc cu satisfacție pentru faptul că am cât se poate de puțini beneficiari la legea 416. 

Mă gândesc totodată la elevii ce termină cele 8 clase gimnaziale. Vreau să găsesc o modalitate prin care să facă o școală profesională, să poată practica o meserie. Un curs de calificare pentru a putea presta o muncă.” 

Primarul comunei Roseți, Rîjnoveanu Nicolae le garantează locuitorilor din comună faptul că va face aproape tot ce a promis, ducând proiectele mai departe și dezvoltarea localității la un nivel cât se poate de bun.

https://youtu.be/UbCUl5vYdBU

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Povestea Casei Ghiță Demetrescu (DEMETRIADE)

Published

on

Casa Ghiță Demetrescu, așa cum arată astăzi, pregătită pentru a adăposti exponatele Secției de Istorie naturală a Muzeului Dunării de Jos din Călărași Sursa foto: Florin Rădulescu

Recent, grație finanțării obținute din partea Agenției de dezvoltare Sud Muntenia, Consiliul Județean Călărași a reușit să reabiliteze  una din clădirile frumoase ale Călărașiului de altădată care a rezistat demolărilor  din perioada anilor 1960-1980. Este vorba de imobilul din imaginea de mai jos, aflat pe str. București nr. 112, imobil evidențiat în Lista monumentelor istorice din județul Călărași sub numele de Casa Demetriade, construit în anul 1888. 

                Pornind de la numele sub care figura imobilul în Lista monumentelor istorice, am demarat o amănunțită cercetare documentară a surselor istoriografice de epocă pentru a afla mai multe amănunte despre imobilul în cauză, cât și despre proprietarul acestuia. Așa am aflat că   proprietarul clădirii se numește Ghiță(Gheorghe) Demetrescu, fruntaș al Partidului Conservator, născut la Călărași în anul 1850 într-o familie de greci(Demetriade) care imigraseră în Țara Românească după Tratatul de la Adrianopole și se stabiliseră în târgușorul de pe Borcea, după ce aici fusese mutată capitala județului Ialomița la 18 aprilie 1833, luându-și numele de Demetrescu.

Continuarea pe costeltudor.com

Continue Reading

Știri

Primarul Călărașiului, printre oameni, la Târgul de weekend. Ce a au hotărât pentru comercianți

Published

on

Municipiul Călărași are, în fiecare weekend, un târg de legume-fructe, cunoscut sub numele de Obor, care începe de la primele ore ale dimineții, până spre după-amiază. Călărășenii vin să ia pulsul, să-și facă provizii cu legume, ori să caute chilipiruri pe care alții le scot la vânzare.
Astăzi, 4 Decembrie, încă de la primele ore ale dimineții, primarul municipiului Călărași, Marius Dulce, a fost în târgul săptămânal, însoțit de Daniel Bălăngea – șeful serviciului la Administrația Cimitirelor Călărași, Ion Găman – secretarul de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a discuta cu oamenii despre oportunitățile de dezvoltare pe care locația unde se desfășoară Oborul le are.
„O locație cunoscută de mulți călărășeni pe care intenționăm, începând de anul viitor, să o modernizăm, oferind condiții mai bune comercianților, agenților economici și persoanelor fizice. Ba mai mult avem în vedere și organizarea unui Târg de Primăvară, urmând să stabilim împreună cu conducerea Serviciului Public Piețe și Oboare care administrează locația și perioada de desfășurare.” – a scris Marius Dulce, într-0 postare pe Facebook.

Continue Reading

Știri

Una caldă, una rece, pentru consumatorii de energie: Contoare inteligente, dar plătite din buzunar

Published

on

Ce sunt contoarele inteligente, care devin obligatorii în România

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, care devin obligatorii în următoarea perioadă. Tocmai de aceea este important să le înțelegem și să știm ce avem de făcut în anumite situații.

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central. Datele transmise sunt consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice, prin sistemul de comunicații PLC (power-line communication) – cablurile de alimentare cu energie. Nu utilizează și nu generează semnale WiFi.  

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu noi, dar și cu tine. Nouă ne permite să colectăm și să analizăm date și să aflăm care sunt zonele în care avem ceva de îmbunătățit, ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și adaptezi consumul – află mai multe despre beneficii. Dacă ai deja un contor inteligent integrat într-un sistem complet, verifică informațiile despre consumul propriu în contul tău online, pe calculator sau dispozitive mobile.  

Ca aparat electric, contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu româneşti şi intracomunitare. Contorul este marcat CE și e însoțit de certificatul de conformitate (conform dispozițiilor de la art. 5 din DG nr. 1022/2002) prin care se atestă faptul că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are un impact negativ asupra mediului.  

Manual de utilizare a contorului inteligent 

Repunerea sub tensiune a contorului inteligent după deconectare  

Una dintre funcțiile contorului inteligent e că poate opera deconectarea/reconectarea de la distanță, adică poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum. 

Dacă nu mai ai energie electrică, poate fi din două cauze: 

1. S-a produs un incident în rețeaua electrică sau în instalația ta interioară. Ce trebuie să faci e să verifici mai întâi instalația ta interioară – vezi dacă protecțiile de la intrarea în casă au declanșat și, dacă așa s-a întâmplat, rearmează-le și ar trebui să ai din nou curent. Dacă nu au declanșat, sună la numărul de deranjamente. 

2. Releul intern al contorului a declanșat. În acest caz, afișajul LED e aprins și arată simbolul __/  __. Contorul e alimentat, dar nu și locul de consum. De ce? Fie pentru că ai depășit semnificativ puterea contractată, fie pentru că ai întârziat plata facturii de energie către furnizor. Pentru prima situație, poți opri funcționarea unor aparate din casă, care a crescut puterea utilizată, apoi poți rearma contorul (vezi instrucțiunile din manualul de utilizare de mai sus). Dacă se întâmplă des, ar trebui să ne contactezi pentru a solicita un spor de putere. Pentru a doua, contactează furnizorul de energie electrică cu care ai încheiat contract.   

Ce este de făcut când contorul inteligent nu mai înregistrează consumul de electricitate 

Mesajele pe care le afișează ecranele contoarelor inteligente sunt foarte importante. Ecranele contoarelor inteligente îți pot transmite că nu mai înregistrează consumul de electricitate sau că este posibil să fie nevoie de un spor de putere în locuințe, scrie e-distribuție.com.

Facturi mai mari la energie electrică, după ce românii vor trebui să plătească o parte din costul contoarelor inteligente

Toți consumatorii de energie electrică, industriali sau casnici, vor fi obligați să suporte o nouă taxă sau cel puțin o parte din costuri.

Contoarele inteligente de măsurare a consumului vor fi obligatorii în toate locurile de consum din România în următorii șase ani, potrivit unei decizii a Guvernului.

Montarea unui astfel de contor inteligent costă sub 100 euro în ultimii ani.

În prezent, aceste contoare sunt montate de distribuitori, costurile pentru montarea lor fiind recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție, parte a prețurilor finale la energie electrică plătite de toți consumatorii pe facturi.

Potrivit ANRE, clienților finali cu consum anual mai mare decât un anumit prag stabilit de instituție, precum și celor care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10 kW trebuie să li se instaleze sisteme de măsurare inteligentă până la data de 1 ianuarie 2024.

Tuturor celorlalți consumatori trebuie să li se monteze contoare inteligente până la data 31 decembrie 2028.

Continue Reading

Cele mai accesate articole