Connect with us

Știri

Comuna Roseți: Reabilitarea si modernizarea sistemului de alimentare cu apă, despre serviciile de salubrizare și alte proiecte pentru dezvoltarea comunei

Published

on

Comuna Roseți este una dintre cele mai dezvoltate localități din județul Călărași. Aproape toate drumurile comunale sunt asfaltate, au canalizare, apă curentă- toate acestea datorită implicării primarului Nicolae Rîjnoveanu și consilierilor locali. Cele mai multe dintre investiții au fost realizate prin fonduri europene sau bani guvernamentali. Se poate vedea, an de an primarul comunei implementează proiecte pentru dezvoltarea localității pe care o conduce. Proiectele prinse în anul 2018 au valoare totală de 30.334.187,14 lei, iar aportul din bugetul local este de 4.297.528,63 de lei.

Înainte să ne întâlnim cu edilul localității, am ales să stăm de vorbă cu câțiva cetățeni pe care i-am întrebat despre dezvoltarea comunei, problemele din comună, dar și de modul în care văd aceștia implicarea primăriei. S-au arătat mulțumiți de implicarea autorităților locale, au spus că primarul îi ajută de fiecare dată când aceștia au câte o problemă.

„Avem o comună curată, asfaltată cu care ne putem mândri, față de alte localități din județul ăsta care nu au nici curent pe străzi. Nu avem ce să reproșăm primarului, chiar își face treaba și îi mulțumim!”

„De când îl știu pe primar, toată viața lui a făcut treabă bună pentru comuna asta. Se implică mereu. A depus proiecte să ne schimbe rețeau de apă. Puțuri forate la adâncime mare… poate o fi bine.”

L-am găsit pe domnul primar la prima oră a dimineții în biroul său, lucrând la dosarele, documente și alte materiale ce trebuiau verificate, citite sau avizate. I-am solicitat câteva minute pentru a realizate un scurt interviu în care să discutăm despre stadiul proiectelor aflate în derulare, proiecte viitoare, probleme întâmpinate în decursul anului acesta, dar și alte aspecte ce țin de localitate.

Cum merg proiectele din comuna Roseți?

„Cel mai important priecte este acesta, prin PNDL – Extindere de canalizare menajeră, modernizarea gospodăriei, prin inființarea  a două foraje și reabilitare reațea distribuție apă, contorizarea a peste 800 de gospodării. Incasările de apa auzată este in funcție de apa distribuită populației. 80% din apa distribuită către populație, către consumator, intră pe apa de canalizare. Prețul este același.”

Cât de potabilă este apa din comună?

„Mai sunt câteva articulații de rețea veche. Două dintre aceste trasee for vi înlocuite prin acest proiect, de aici „Modernizare gospodărie apă”, dar totodată cu modernizarea acestei rețele, se execută și sistem de clorinare, sistem de IR, așa cum avem și la restul de 8, mai executăm 2 puțuri forate. Sper să avem apă suficientă pentru comuna Roseți. Adâncimea unui puț va fi de cca. 100m.  În a 3-a pânza debitul este mic, așa că noi captăm și din pânza a 2-a putem furniza 15 metri cubi pe oră pentru fiecare foraj din cele realizate.”

Domnule primar, vă cerem și dumneavoastră părerea despre serviciile de salubritate pe care le aveți în comună în urma contractului semnat cu ADI Ecomanagement Salubris. Ce ne puteți spune?

„Vă pot spune în calitatea mea de cetățean, este un serviciu mulțumitor. Sunt dubii în ceea ce privește prețul care s-a mărit. Dubii despre caietul de sarcini care a stat la baza întocmirii licitațiilor, achizițiilor acestui serviciu. Nu am să înțeleg niciodată, după 6 luni de zile s-au schimbat tarifele acestor prestații. De ce nu a luat de la bun început cel ce a fost pe locul doi la licitații, care probabil venea cu un preț puțin mai mare de la bun început? Acum se ridică prețul la aproape 150%. Nu se poate așa ceva! Trebuie neapărat rezolvată această problemă. „

Sunt mai multe primării care întâmpină probleme la acest serviciu. Ce spun primarii din alte localități?

„S-a discutat și cu alte ocazii, iar aceștia consideră că numai în cadrul adunărilor de la  ADI Ecomanagement Salubris se pot găsi răspunsuri la întrebări, dar nu este așa. Sunt anumite probleme care se discuta în afara acestei ședințe, iar eu vă spun sincer că primarii se pun la punct cu anumite probleme. Abia de acum puteam vedea câte anomalii și câte prostii au debitat cei ce au întocmit caietul de sarcini, contractele ș.a.m.d. Este vorba de legislația acestei țări. Toate problemele întâmpinate de prestator se răsfrâng asupra beneficiarilor, asupra noastră. Dacă mâine ENEL care este tot o societate prestatoare de servicii, ajunge să procedeze cum procedează cei ce colectează deșeurile, ce facem? Noi vom fi doar instituții care colectăm taxe și impozite care plătim societăților prestatoare de servicii. Fără să mai facem ceva în localități. Trebuie să fim atenți la tot ce se întâmplă.

La început, când am plecat la drum, două localități (Roseți și Ștefan cel Mare) au solicitat tarif nu taxă. Asta înseamnă că ei trebuiau să-și angajeze oameni care să colecteze banii, să întocmească contracte. De la bun început le-am expus câteva probleme pe care preconizam că le vor întâmpina, dovedindu-se într-un final că am avut dreptate, și anume: Contracte pe fiecare stradă în parte, unde comparam cu datele din Registrul Agricol, dacă fiecare cetățean a declarat numărul pe care îl are în Registru. Pentru că cetățeanul este tentat să declare mai puțin față de numărul pe care îl are declarat în Registrul Agricol. Cel de-al doilea punct: orice gospodărie care nu dorește contractarea serviciilor ridicare a gunoiului, sau nu este de acord, să fie întocmit un tabel, iar viceprimarul care este responsabil cu mediul din comună, merge personal la fața locului pentru a vedea care este problema. In 3 zile toate problemele au fost rezolvate.”

Aveți oameni ce se încadrează la legea 416/2001 privind ajutorul minim garantat? Îi folosiți la treburile din comună?

„Nu trebuie să-mi pară rău că nu avem mulți beneficiari ai Legii 416, din 64 de dosare la ora actuală, avem doar 12 oameni care vin la muncă. Absolut toți beneficiarii au fost verificați. Toți au fost verificaţi de comisia de asistență socială. Iar restul vin la muncă, ala cu este normal. Toată curățenia de primăvară a fost făcută cu cei de la 416, dar și cu cei care au condamnare prin muncă în folosul comunității. Adunate, toate orele nu depășesc 100 ore. Ce poți face în 100 de ore, un om? Zâmbesc cu satisfacție pentru faptul că am cât se poate de puțini beneficiari la legea 416. 

Mă gândesc totodată la elevii ce termină cele 8 clase gimnaziale. Vreau să găsesc o modalitate prin care să facă o școală profesională, să poată practica o meserie. Un curs de calificare pentru a putea presta o muncă.” 

Primarul comunei Roseți, Rîjnoveanu Nicolae le garantează locuitorilor din comună faptul că va face aproape tot ce a promis, ducând proiectele mai departe și dezvoltarea localității la un nivel cât se poate de bun.

https://youtu.be/UbCUl5vYdBU

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

O nouă tranșă de 250 de lei va fi încărcată pe cardurile sociale, de la 15 iunie

Published

on

Cardurile pentru alimente și mese calde vor fi încărcate, de la 15 iunie, cu o nouă tranșă de 250 de lei, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Astfel, 600 de milioane de lei vor fi transferați pe cardurile sociale celor 2,4 milioane de beneficiari eligibili, a scris pe Facebook ministrul citat, conform Digi24.

În privința cardurilor educaționale pe care se încarcă cei 500 de lei pentru haine și rechizite, Marcel Boloș atenționează că au fost deja încărcate ultimele 50.000 de carduri restante. În acest sens, 400.000 de copii vulnerabili din România au primit ajutorul în acest an școlar. Ministrul mai spune că intenționează să crească acest ajutor la 750 de lei, începând cu anul viitor, potrivit Agerpres.

De asemenea, Boloș a menționat că voucherul de 2.000 de lei oferit în programul „Sprijin pentru nou-născuți” poate crește în următorii ani la 3.000 de lei, potrivit unor analize efectuate, și susține că va propune această măsură în Guvern.

Județele cu cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410).

Continue Reading

Știri

Dorina Moga s-a stins din viață

Published

on

Cu profundă tristețe și regrete, aducem vestea trecerii în neființă a iubitei noastre călărășencele Dorina Moga. În dimineața acestei zile, un val de tristețe a cuprins întreaga comunitate călărășeană în momentul în care am pierdut o prezență plină de viață și lumină.

Dorina Moga va fi mereu amintită ca o femeie extraordinară, plină de bunătate și căldură umană. Cu un zâmbet mereu pe buze, ea a reușit să împrăștie bucurie și să aducă lumină în viețile celor din jurul său. A fost un model de amabilitate și generozitate, iar gesturile sale nobile au rămas adânc înrădăcinate în inimile tuturor celor care au avut privilegiul de a o cunoaște.

Cu toate că a trebuit să înfrunte o luptă extrem de grea împotriva cancerului pancreatic, Dorina nu și-a pierdut niciodată curajul și optimismul.

A fost o adevărată luptătoare, o inspirație pentru noi toți. În ciuda provocărilor cu care s-a confruntat, ea a fost un exemplu de putere interioară și rezistență.

Dorina Moga lasă în urmă un gol imens în viața noastră. Soție devotată, soră iubitoare și prietenă de nădejde, ea a fost mereu acolo pentru cei dragi, oferindu-le sprijinul și afecțiunea sa necondiționată. Amintirile frumoase pe care le-am împărtășit cu ea vor rămâne veșnic în inimile noastre.

În aceste momente de durere și îndurerare, ne rugăm ca Dumnezeu să o primească în brațele Sale iubitoare și să-i ofere odihnă veșnică. Să-i ierte păcatele și să o răsplătească pentru bunătatea și generozitatea ei fără margini.

Odihnește-te în pace, Dorina Moga! Lumina ta va străluci mereu în sufletele noastre.

Continue Reading

Știri

Bărbat prins sub o remorcă încărcată cu lemne în Ciocănești

Published

on

Un nou accident rutier a avut loc sâmbătă dimineața, în jurul orei 11:00, în comuna Ciocănești, soldându-se cu rănirea ușoară a unui bărbat care se afla în remorca  unui utilaj agricol. Evenimentul nefericit s-a produs în apropierea centrului comunei, când un tractor condus de un bărbat s-a răsturnat, provocând rănirea bărbatului care se afla în remorca încărcată cu lemne.

La fața locului, într-un timp scurt, au intervenit echipajele de prim-ajutor din cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Călărași.


Echipajul de prim-ajutor a acționat prompt pentru a elibera bărbatul de sub grămada de lemne din utilajul agricol răsturnat.

În continuare, autoritățile vor efectua cercetări pentru a stabili cu exactitate circumstanțele care au condus la acest accident rutier.

Continue Reading

Cele mai accesate articole