Connect with us

Știri

Șoferii agresivi în trafic vor fi sancționați! Ce trebuie să conțină sesizarea transmisă în portalul MAI

Published

on

Sursa: forbes.ro

Șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați, începând de astăzi, printr-o aplicație a Ministerului Afacerilor Interne. Portalul include o secțiune specială unde se pot încărca imagini și videoclipuri sau se poate face o simplă sesizare pentru șoferii care încalcă legea.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a lansat duminică, 27 octombrie, o nouă platformă pe HUB-ul de servicii al ministerului, prin care participanții la trafic pot transmite informații despre comportamentul agresiv al șoferilor pe drumurile publice.

„Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea E-SAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, transmite Poliția Română.

Ce abateri de la regimul circulației pe drumurile publice pot fi raportate de cetățeni

Advertisement

Conducătorii de vehicule au interdicția de a manifesta un comportament agresiv pe drumurile publice. Comportamentul agresiv include, dar nu se limitează la, următoarele manevre efectuate de șofer:

– Schimbarea repetată a benzilor de circulație sau a rândurilor, alternând din stânga în dreapta, cu scopul de a depăși un șir de vehicule care circulă în aceeași direcție.
– Întoarcerea vehiculului prin utilizarea frânei de ajutor.
– Pornirea vehiculului de pe loc cu o patinare excesivă a roților motrice.
– Circulația la o distanță foarte mică față de un alt vehicul, atât înainte, cât și în spatele acestuia sau lateral, precum și reducerea bruscă a vitezei fără un motiv întemeiat, având ca efect intimidarea altor șoferi.
– Utilizarea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase, obligând fără justificare conducătorul vehiculului din față să cedeze banda de circulație.
– Conducerea mopedului sau motocicletei cu un singur contact al roții cu partea carosabilă.
– Mersul cu spatele al vehiculului pentru a intimida ceilalți participanți la trafic care circulă în spatele său.
– Realizarea intenționată a unui derapaj controlat pentru întoarcerea sau rotirea vehiculului.
– Accelerarea repetată a motorului unui vehicul în mod intenționat, cu scopul de a deranja persoanele aflate în apropierea drumului public.

Sancțiunea pentru comportamentul agresiv la volan pe drumurile publice este stipulată în articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Aceasta constă în 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) și include, de asemenea, măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile.

Sursa: automarket.ro

Sursa: automarket.ro

Cum operează platforma și ce informații trebuie să includă sesizarea

Conform instituției, platforma permite oricărui cetățean să depună online o reclamație împotriva șoferilor care manifestă comportamente agresive în trafic.

Aceasta include acțiuni precum schimbările bruște de bandă fără semnalizare, frânarea bruscă și nejustificată, intimidarea altor conducători auto sau depășirile periculoase.

Advertisement

Sesizarea trebuie să conțină, obligatoriu:

– datele de identificare ale reclamantului (nume, prenume și codul numeric personal sau, după caz, codul de identificare),
– informații de contact,
– numărul de telefon și adresa de corespondență,
– o declarație pe propria răspundere referitoare la veridicitatea aspectelor sesizate și a înregistrărilor audio-video sau video,
– data, ora, locul și orice alte detalii care să ajute la identificarea locației unde a avut loc posibila contravenție, precum și semnătura.

După depunerea sesizării, aceasta va fi evaluată de poliția rutieră, iar șoferii care sunt găsiți responsabili pot fi sancționați, cu amenzi, puncte de penalizare sau chiar suspendarea permisului de conducere, în funcție de gravitatea infracțiunii.

Platforma contribuie la crearea unui mediu mai sigur pe drumuri, facilitând implicarea cetățenilor în raportarea abaterilor și ajutând autoritățile să reacționeze mai eficient împotriva comportamentelor agresive, conform comunicării Poliției Române.

 

Advertisement