in

Senatorul PNL Ciprian Pandea, despre debirocratizarea instituțiilor publice din România

Senatorul PNL Ciprian Pandea: În calitate de membru al Comisiei pentru administraţie publică a Senatului, dar și ca simplu cetățean, salut adoptarea rapidă și promulgarea de către președintele Klaus Iohannis a legii care interzice statului să mai ceară de la persoanele fizice și juridice copii ale actelor emise tot de instituțiile statului.
Am susţinut această iniţiativă a colegilor liberali, inițiativă care a şi trecut de votul Comisiei pentru administraţie publică cu unanimitate de voturi.

Începând cu 1 ianuarie 2022, toţi cei care au nevoie de documente de la instituţiile publice centrale nu vor mai fi obligaţi să se plimbe cu dosarul de copii ale unor documente, iar instituţiile vor fi obligate să îşi dezvolte baze de date interconectate.

În prezent, pentru eliberarea cărţii de identitate la expirare, de exemplu, este nevoie de copia certificatului de naştere sau copia certificatului de căsătorie (dacă este cazul), documente care se regăsesc deja în baza de date a autorităţilor publice, iar pentru a le accesa este necesar doar un transfer electronic între instituţii. Digitalizarea statului este o necesitate, care va duce automat la eficientizarea serviciilor publice pentru români.

Concret, este vorba despre Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administraţiei publice centrale şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prin care:
“(1) Se interzice instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluționării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale.
(2) Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale solicită entităților care au emis documentele prevăzute la alin. (1), în format electronic, copii sau extrase ale acestora, în baza consimțământului expres al beneficiarului serviciului public (…)”.

#ComisiapentruAdministrațiePublică #SenatulRomâniei #PNL

0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Mini-bibliotecile din parcurile Central și Dumbrava, vandalizate. Iată decizia Consiliului Județean

VIDEO. Bazar modern pentru călărășeni până în 2022