Connect with us

La zi

Semnificația istorică a zilei de 19 aprilie

IATĂ CE S-A ÎNTÂMPLAT ÎN ACEASTĂ ZI:

1770 – Maria Antoaneta se căsătorește la vârsta de 14 ani prin procură cu Delfinul Franței, viitorul rege Ludovic al XVI-lea.

1774 – A avut loc premiera operei „Ifigenia in Aulida” de Christoph Willibald Gluck.

1775 – Începe războiul de independență față de Anglia, al coloniilor care vor forma Statele Unite ale Americii.

Advertisement

1839 – A fost semnat Tratatul de la Londra, între marile puteri europene, Regatul Unit al Țărilor de Jos și Regatul Belgiei.

1847 – S-a născut Calistrat Hogaș, scriitor român.

1849 –  S-a semnat Convenția ruso-turcă de la Balta Liman, care consemna în plan diplomatic internațional înfrângerea Revoluției române de la 1848-1849.

1854 – S-a născut inginerul român Anghel Saligny, cel care a proiectat și construit podul de peste Dunăre de la Cernavodă, unul dintre cele mai mari din lume la vremea aceea.

1860 – La Chișinău în Basarabia țaristă, este înființată prima școală primară de stat pentru fete.

Advertisement

1877 – După o ședere de opt zile la Chișinău, în Basarabia țaristă, împăratul rus Alexandru II-lea a plecat cu trenul spre Odessa. Venirea țarului a fost prilejuită de începerea operațiunilor militare în cadrul Războiului ruso-turc 1877-1878.

1882 – A murit Charles Darwin, celebrul naturalist britanic, geolog, biolog și autor de cărți, fondatorul teoriei referitoare la evoluția speciilor de plante și animale (teoria evoluționistă).

1887 – Scriitorul roman B. St. Delavrancea a tipărit în revista “Lupta literară” prima variantă a nuvelei Hagi-Tudose.

1889 – Principele Ferdinand, nepotul Regelui Carol I, a sosit in țară în calitate de viitor moștenitor al tronului.

1917 – S-a născut Sven Hassel, soldat danez din armata germană, autorul unor romane populare de război (Monte Casino, Lichidați Parisul, General SS etc.) privind al doilea război mondial.

Advertisement

1919 – La București în România, a apărut revista literară Sburătorul, sub conducerea lui Eugen Lovinescu. Revista va fi publicată până în mai 1929 și ulterior din martie 1926 – martie 1927. La revista Sburătorul va debuta scriitorul român Ion Barbu.

1919 – Americanul Leslie Irving a efectuat primul salt cu deschidere întârziată a parașutei, după 400 de metri de cădere liberă.

1943 – Răscoala evreilor din ghetoul din Varșovia – unul dintre cele mai tragice momente al celui de-al doilea război mondial.

1949 – S-a născut Paloma Picasso, designer spaniol, fiica marelui pictor Pablo Picasso.

1961 – Armata cubaneză condusă de Fidel Castro înfrânge trupele anticomuniste debarcate de americani la Playa Giron.

Advertisement

1965 – A fost lansat la New York primul post de radio specializat in știri.

1967 – Membrii trupei The Beatles au semnat un contract prin care promiteau să mențină componența trupei timp de 10 ani.

1971 – Se lansează prima stație spațială, Salyut 1.

1988 – A avut loc vizita oficială de prietenie a lui Nicolae Ceaușescu în R.P. Mongolă.

1995 – Clădirea federală Murrah din orașul Oklahoma a fost ținta unui atac terorist. În urma exploziilor, au murit 168 de oameni, printre care opt ofițeri federali.

Advertisement

2000 – Un Boeing 737-200 al Philippine Airlines s-a prăbușit când ateriza pe insula Samal. Toate cele 131 de persoane aflate la bord au murit.

2002 – A avut loc o aliniere planetară spectaculoasă. Cinci planete au putut fi observate începând cu aceasta zi și până la începutul lui iunie, de aceeași parte a Soarelui, fenomen ce are loc o dată la un secol.

2004 – A murit la vârsta de 78 de ani, Norris McWhirter, unul dintre co-fondatorii celebrului “Guinness Book of Records”, lansat in 1954.

2005 – Cardinalii electori au ales, după un conclav considerat cel mai scurt din ultima sută de ani, al 265-lea Papă al Bisericii Catolice, în persoana cardinalului german Joseph Ratzinger, care și-a ales numele de Benedict al XVI-lea.

2007 – Parlamentul României a aprobat, cu 322 de voturi “pentru”, suspendarea din funcție a președintelui Traian Băsescu.

Advertisement

2011 – Liderul comunist cubanez Fidel Castro demisionează din funcția de prim secretar al C.C. al Partidul Comunist din Cuba, după 45 de ani de conducere dictatorială a țării, fiind înlocuit de fratele sau, Raul Castro.

2013 – A murit François Jacob, biolog francez, laureat Nobel.

Meteo și Mediu

Cod portocaliu de caniculă la Călărași! Temperaturile urcă până la 37°C în weekend

Vremea devine tot mai fierbinte la Călărași, în contextul unui cod portocaliu de caniculă emis de meteorologi pentru intervalul 26–28 iunie, cu extindere a valului de căldură și instabilitate atmosferică accentuată până la finalul săptămânii.

Astăzi, marți, 1 iulie, mercurul din termometre a urcat  până la 30°C, iar cerul a fost parțial noros pe tot parcursul zilei. Umiditatea scăzută (25%) și indicele UV de 9 – foarte ridicat – determină un disconfort termic accentuat în orele prânzului. Vântul suflă slab, dinspre nord-nord-est, cu 11 km/h, iar șansele de precipitații rămân nule.

Cum va evolua vremea în zilele următoare:

  • Miercuri, 2 iulie: Cer senin și temperatură maximă de 31°C. Noaptea, minima rămâne la 16°C, cu vânt slab dinspre NNV.
  • Joi, 3 iulie: Termometrul atinge 34°C, iar cerul rămâne însorit. Vânt slab și doar 5% șanse de ploaie.
  • Vineri, 4 iulie: Zi de foc – maxima ajunge la 37°C, fără nori sau precipitații. Minima nocturnă: 20°C.
  • Sâmbătă, 5 iulie: Ușoară scădere a temperaturii, până la 35°C, cu cer senin și vânt ușor dinspre ENE.
  • Duminică, 6 iulie: Din nou, maxime de 37°C și atmosferă sufocantă, fără șanse de ploaie.

Pericol de suprasolicitare termică

Pe fondul acestor temperaturi extreme și a lipsei precipitațiilor, autoritățile recomandă evitarea expunerii la soare în intervalul orar 11:00–17:00, hidratare intensă și protejarea persoanelor vulnerabile – copii, vârstnici și persoane cu afecțiuni cronice.

Advertisement

Soarele răsare astăzi la 05:30 și apune la ora 20:58, iar indicele UV foarte ridicat rămâne un factor de risc pentru arsuri solare. Până la finalul săptămânii, vremea va rămâne stabilă, caniculară și cu umiditate foarte scăzută.

Continue Reading

La zi

Ciprian Andrei Olteanu preia președinția rotativă a Clubului Fermierilor Români

De la 1 iulie, Ciprian Andrei Olteanu, fermier din Unirea, județul Călărași, a preluat președinția rotativă a Clubului Fermierilor Români. Manager al fermei Algap și membru în Consiliul Director al Clubului, Olteanu este absolvent al programelor „Tineri Lideri pentru Agricultură” și „Antreprenor în Agricultura 4.0”, inițiative dedicate dezvoltării leadershipului în agricultură.

Din 2016, acesta este președinte al OUAI Unirea Călărași, prin care a atras fonduri europene nerambursabile în valoare de 2 milioane de euro. Cu acești bani a realizat un sistem de irigații pentru 750 ha și a implementat tehnologii moderne precum monitorizare GPS și prin satelit, senzori de umiditate a solului, software pentru consumul de combustibil și stații meteo inteligente.

În 2024, Ciprian Andrei Olteanu a câștigat funcția de primar al comunei Unirea din partea PNL. Noul președinte al Clubului va susține pe 2 iulie o conferință de presă în această calitate.

Advertisement
Continue Reading

La zi

IULIE 2025 – PROGRAMARE CITIRI CONTOARE ÎN APARTAMENTELE DIN MUNICIPIUL CĂLĂRAȘI

Locatarii apartamentelor din municipiul Călărași sunt informați că, în luna iulie 2025, echipele Ecoaqua vor desfășura acțiuni de citire a contoarelor de apă. Programarea exactă pentru fiecare zonă poate fi consultată pe site-ul oficial al companiei, unde a fost publicat calendarul complet al intervențiilor.

Continue Reading