Connect with us

Știri

ITM Călărași sancționează munca „la negru”

Published

on

În perioada 27 – 31 martie 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Călăraşi a efectuat controale în vederea combaterii muncii nedeclarate şi pentru respectarea prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Potrivit ITM Călărași, s-au desfășurat 17 verificări în ceea ce privește munca nedeclarată și s-au sancționat doi angajatori, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 21.500 de lei. De asemenea, s-au efectuat 39 de verificări în domeniul siguranței și sănătății la locul de muncă, iar 29 de angajatori au fost sancționați și au primit 51 de avertismente. S-au dispus măsuri pentru remedierea neconformităților constatate, cu termene precise de executare.

ITM a efectuat verificări în mai multe domenii de activitate, cum ar fi fabricarea de mobilă, creșterea bovinelor, telecomunicații, școli, primării, producția de metale feroase, lucrări de instalații, repararea și întreținerea navelor, silvicultură, jocuri de noroc, hoteluri și restaurante, agricultură, comerț și construcții.

ITM a identificat mai multe neconformități, printre care: contractul individual de muncă (CIM) nu conținea prevederi privind repartizarea programului de muncă; neacordarea compensației pentru concediul de odihnă la sfârșitul CIM; angajatorii nu au făcut dovada acordării drepturilor salariale sau nu au comunicat deciziile de încetare a CIM sau de vechime și extrasul de REVISAL către salariați; neîndeplinirea cerințelor privind transmiterea datelor în Revisal; CIM-ul nu a fost încheiat în formă scrisă; angajatorii nu au ținut evidența orelor de muncă cu orele de început și de sfârșit ale programului de muncă; lucrătorii care tăiau copaci nu purtau echipament individual de protecție (EIP) (de exemplu, casca de protecție); lucrătorii care manevrau produse pentru protecția plantelor (PPP) nu au prelucrat fișele tehnice de securitate ale produselor de uz fitosanitar utilizate; angajatorii nu au prezentat un plan privind verificarea periodică a sistemelor de alarmare, avertizare, semnalizare de urgență și a sistemelor de siguranță;

Tot în această perioada, ITM Călăraşi a desfăşurat împreună cu Biroul pentru Imigrări al Judeţului Călăraşi, în baza „Planului de cooperare operativă pentru prevenirea şi combaterea muncii ilegale a străinilor în anul 2023”, acţiunea de informare adresată agenților economici care au angajaţi cetăţeni străini sau care sunt interesaţi în acest demers, cu privire la condiţiile în care străinii pot presta activităţi lucrative pe teritoriul României, precum şi în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile ce le revin în calitate de angajatori.

 

Știri

Călărași: Cotele alarmante ale Dunării pun în pericol sezonul estival

Published

on

Foto: Cosmin Șuțu / fb.com/PentruCalarasi

Nivelul crescut al Dunării pune în alertă localitățile riverane, în special pe cei care se bucură de plajele de pe malurile fluviului. În ultima perioadă, cotele Dunării au înregistrat valori îngrijorătoare, iar efectele acestui fenomen sunt impresionante. La data de 2 iunie, nivelul a atins cota de 479 cm, înregistrând o scădere de doar 2 cm față de ziua precedentă.

Una dintre zonele afectate de creșterea apelor Dunării este Călărași, unde Plaja Pod 4 Albatros, Plaja Tineretului și Plaja Mare au fost complet acoperite de apele Brațului Borcea. Această situație a compromis începutul sezonului estival din acest an, întrucât turiștii și localnicii nu au mai putut beneficia de aceste zone de relaxare.

Riscul de inundații este în continuare mare în această zonă. Într-o singură săptămână, cotele Dunării au crescut alarmant, de la o valoare de 370 cm la 482 cm pe data de 2 iunie. Specialiștii estimează că această tendință va continua, iar maximul atins va fi înregistrat duminică, 4 iunie, când se preconizează că nivelul ar putea ajunge la 493 cm.

Cu toate acestea, este important de menționat că faza de apărare încă nu a fost depășită, ceea ce înseamnă că măsurile de protecție împotriva inundațiilor sunt încă valabile. Cota de alarmare pentru inundații este de 600 cm.

Continue Reading

Știri

Primăria Municipiului Călărași efectuează tratamente împotriva țânțarilor

Published

on

Primăria Municipiului Călărași (PMC) va efectua tratamente avio de combatere a larvelor de țânțari și dezinsecție terestră pentru înlăturarea țânțarilor pe domeniul public al orașului, în perioada 07-10 iunie.

Tratamentele avio se vor desfășura în intervalul orar 06:00 – 11:00, iar cel terestru între orele 21:00 și 05:00. În funcție de vreme, perioada poate fi prelungită – fapt ce va fi comunicat ulterior de către PMC.

Substanțele active care vor fi folosite sunt următoarele: Cipermetrin, Piperonil butoxid, Praletrin, Deltametrin, Esbiotrin și Bacillus Thuringiensis.

Primăria transmite că tratamentele vor fi desfășurate în condiții corespunzătoare, prin respectarea prevederilor legale de protecție a mediului și sănătății populației.

Continue Reading

Știri

O nouă tranșă de 250 de lei va fi încărcată pe cardurile sociale, de la 15 iunie

Published

on

Cardurile pentru alimente și mese calde vor fi încărcate, de la 15 iunie, cu o nouă tranșă de 250 de lei, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș. Astfel, 600 de milioane de lei vor fi transferați pe cardurile sociale celor 2,4 milioane de beneficiari eligibili, a scris pe Facebook ministrul citat, conform Digi24.

În privința cardurilor educaționale pe care se încarcă cei 500 de lei pentru haine și rechizite, Marcel Boloș atenționează că au fost deja încărcate ultimele 50.000 de carduri restante. În acest sens, 400.000 de copii vulnerabili din România au primit ajutorul în acest an școlar. Ministrul mai spune că intenționează să crească acest ajutor la 750 de lei, începând cu anul viitor, potrivit Agerpres.

De asemenea, Boloș a menționat că voucherul de 2.000 de lei oferit în programul „Sprijin pentru nou-născuți” poate crește în următorii ani la 3.000 de lei, potrivit unor analize efectuate, și susține că va propune această măsură în Guvern.

Județele cu cei mai mulți beneficiari de carduri pentru alimente și mese calde sunt: București (122.000); Suceava (90.879); Iași (90.196); Dolj (89.801); Bacău (82.410).

Continue Reading

Cele mai accesate articole