Connect with us

Știri

Scandal într-o familie din Curcani din cauza unei case. Acuzații de fals în acte și incompetență

Published

on

Vlădan Petre, un localnic din comuna Curcani, județul Călărași, se confruntă de mai mulți ani de zile cu o problemă în familie privind moștenirea propriei case în care locuiește cu mama lui, soția și cei doi copii. Situația a apărut din cauza unor neînțelegeri în privind  documentele care atestau proprietatea asupra imobilului.

Potrivit lui Vlădan Petre, documentele respective ar fi fost emise greșit de angajații din Primăria Curcani, lucru care îi îngreunează demersurile pentru a deveni proprietar pe moștenirea lăsată de bunicul lui.

După ce a solicitat o serie de documente de la Primăria Curcani pentru a dovedi în instanță moștenirea primită de la bunicul său, Vlădan Petre a avut surpriza ca autoritățile să elibereze o adeverință care îl atestă ca proprietar al locuinței pe Vlădan Ștefan, tatăl acestuia, nicidecum Vlădan Costache, bunicul său care ajunsese în posesia terenului în urmă cu peste 150 de ani de la Cooperativa Agricola de Productie.

Din cauza acestei situații, Vlădan Ștefan și Vlădan Ioana, părinții băiatului au decis să acționeze Primăria Comunei Curcani în instanță pentru a-și face dreptate. El susține că mama sa, cu care se judecă pentru locuința în care stau împeună, nu îndeplinește condițiile uzucapiciunii prin care, după 30 de ani de plata a taxelor și impozitelor, ar putea deveni proprietar asupra imobilului.

Advertisement

Vlădan Petre susține că impozitele și taxele către autoritățile locale au fost plătite de mama sa timp de 24 de ani, diferența fiind acoperită de bunicii săi, Vlădan Dumitru și Vlădan Niculina.

În documentele trimise Judecătoriei Oltenița Vlădan Petre a arătat că bunicul său, Vlădan Ștefan, a primit în calitate de membru cu operator un teren în suprafață de circa 1300 m² de la CA Curcani în anul 1975, suprafață pe care s-a construit ulterior o casă de locuit de aproximativ 100 m².

Soții Vlădan Ștefan și Ioana susțin că sunt proprietarii legali ai casei și terenului, achitând în regularitate taxele și impozitele aferente. Ei afirmă că au exercitat o posesie utilă publică neîntreruptă și netulburată și că sunt cunoscuți în localitate ca proprietari. Certificatul de atestare fiscală numărul 1778 din 25 noiembrie 2020 atestă acest lucru.

ARHIVA PRIMĂRIEI CURCANI ESTE DISTRUSĂ

Arhiva Primăriei Comunei Curcan se află într-o stare precară. Mai mulți consilieri locali spun că arhiva a fost depozitată timp de mulți ani într-o anexă fără acoperiș, iar această neglijență a dus la o degradare avansată a documentelor și crearea unor probleme serioase privind eliberarea documentelor.

Există două păreri diferite în ceea ce privește această situație. Unii consilieri afirmă că degradarea arhivei a fost făcută intenționat pentru a se pierde urma unor terenuri vândute unor apropiați ai edilului, ceea ce reprezintă o acțiune ilegală și inacceptabilă din punct de vedere moral și legal. Pe de altă parte, alții cred că acest lucru se datorează pur și simplu dezinteresului sau prostiei administrației locale în a proteja arhiva.

Advertisement

Vinovat pentru această situație, precum și pentru altele, ar fi, conform vocilor din rândul consilierilor locali, juristul Consiliului Local Curcani, Pandelea Aurel Claudiu, angajat să ofere consultanță în cadrul ședințelor. Consilierii afirmă că acesta vine la program după bunul său plac și își permite să presteze, în timpul disponibil, servicii de taximetrie în jurul Bucureștiului.

Problemele nu se opresc aici, din păcate! Surse de presă din Curcani relatează despre un control efectuat de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Călărași, care a identificat mai multe plăți nelegale cu titlul de “ajutor de căldură”. Banii au ajuns în buzunarele mai multor cetățeni din comună, care ar fi fost recunoscători în fața celor care i-au ajutat să obțină aceste ajutoare, oferindu-le acestora un procent de 30% din valoarea obținută. De asemenea, s-a constatat că printre beneficiari se numără și persoane care nu se aflau pe teritoriul României, aceștia figurând ca angajați în alte țări.

După munca grea de întocmire a dosarelor pentru acordarea indemnizației pentru căldură, funcționarul care s-a ocupat de acest aspect a plecat împreună cu familia și apropiatii săi la munte să se relaxeze.

Ioniță Marius este responsabilul de Asistență Socială din Primăriei Călărași și a fost contactat telefonic pentru a explica situația generată de plata nelegală a banilor care reprezintă “ajutoare de încălzire” pentru mai mulți cetățeni din localitate. Acești cetățeni acum trebuie să returneze toate indemnizațiile primite către ANAF.

În timpul discuției telefonice, Ioniță Marius a declarat că nu are cunoștință despre această situație și că nu a fost implicat în nicio activitate ilegală. El a afirmat că cetățenii au depus dosare de solicitare a ajutoarelor de încălzire, iar responsabilitatea de a verifica eligibilitatea acestora a revenit altor persoane din cadrul primăriei.

Advertisement

Cu toate acestea, Ioniță Marius a subliniat că cetățenii au semnat declarații prin care își asumă responsabilitatea pentru informațiile furnizate și că primăria nu este responsabilă pentru eventualele erori sau omisiuni din dosarele depuse.

În prezent, situație Primăriei Curcani este dezastruoasă. Problemele generate de  neînțelegeri politice, sunt în floare. După ce a rămas viceprimar, localitatea a rămas și fără Consiliu Local. Liberalii și-au dat demisia în bloc, urmând ca structura Consiliului Local să se desființeze.  Președintele Organizației Județene a PSD Călărași, Vasile Iliuță, a declarat, în data de 9 martie a.c., în cadrul unei conferințe de presă, că l-a înștiințat pe liderul său de la nivel național, Marcel Ciolacu, despre această situație și speră la rezolvarea sa, mai ales că se vor purta discuții în cadrul Coaliției de guvernare.

Am încercat să obținem un punct de vedere de la reprezentanții Primăriei Curcani, însă fără succes. Până la difuzarea acestui articol, reprezentații Primăriei Curcani nu au putut fi contactați.

Advertisement

Știri

ITM Călărași, 25 de ani de existență

Published

on

Ieri 11 iulie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă al Județului Călărași s-a aflat la ceas de sărbătoare, marcând 25 de ani de la înființare Inspecției Muncii care împreună cu inspectoratele teritoriale de muncă, veghează pentru asigurarea unui mediu de muncă sigur și corect pentru angajații. La acest eveniment au participat Prefectul județului Călărași, conducători ai instituțiilor locale, angajatori, colaboratori ai serviciilor externe și presa locală.

Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă au ca principal scop urmărirea îndeplinirii de către angajatori a obligaţiilor legale în domeniile relaţiilor de muncă, securităţii şi sănătăţii în muncă şi al supravegherii pieţei produselor, precum şi a celor referitoare la condiţiile de muncă, apărarea vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii salariaţilor şi a altor participanţi la procesul de muncă, în desfăşurarea activităţii.

Pe lângă activitatea primordială de control, Inspecţia Muncii şi inspectoratele teritoriale de muncă sunt preocupate în permanență de informarea și conștientizarea angajatorilor și a angajaților despre importanța cunoașterii și respectării legislației din domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.

În cadrul simpozionului, dl. Nicolae DUMITRU – Inspector Șef al ITM Călărași, a prezentat o sinteză a activității Inspecției Muncii din 1999 până în prezent, subliniind că împlinirea a 25 ani de la înființarea Inspecției Muncii este un moment de reflecție asupra realizărilor semnificative și a impactului pozitiv pe care această instituție l-a avut asupra pieței muncii.
Din 1999, Inspecția Muncii joacă un rol esențial în monitorizarea și asigurarea respectării legislației muncii, protejând drepturile și securitatea în muncă a angajaților din întreaga țară. De-a lungul celor 25 ani, Inspecția Muncii a evoluat constant pentru a răspunde provocărilor moderne ale pieței muncii, extinzându-și aria de acțiune și implementând noi strategii pentru a asigura un control eficient și adaptat noilor condiții economice și sociale.

Advertisement

Pe plan local, prin activitățile de informare și control, ITM Călărași urmărește îmbunătățirea permanentă a condițiilor de muncă, reducerea numărului de accidente de muncă și îmbolnăviri profesionale precum și combaterea muncii nedeclarate. Prin campaniile de sensibilizare și informare privind protejarea drepturilor angajaților și securitatea și sănătatea în muncă a acestora, ITM Călărași se asigură permanent că toți lucrătorii își desfăsoară activitatea în condiții sigure, contribuind la crearea unei culturi a siguranței în rândul angajaților și angajatorilor.

În cei 25 ani de la înființare, Inspecția Muncii a fost un catalizator pentru implementarea bunelor practici în managementul securității și sănătății în muncă, al relațiilor de muncă, încurajând angajatorii să adopte măsuri proactive pentru protecția angajaților.
La finalul simpozionului, toți invitații si-au manifestat aprecierea față de rolul și impactul Inspecției Muncii în societate.

Inspectorul şef al ITM Călăraşi, domnul Dumitru Nicolae, transmite”Aprecieri pentru activitatea desfăşurată de către inspectorii de muncă din cadrul ITM Călăraşi şi succes în activitate angajatorilor şi angajaţilor de pe piaţa muncii din judeţul Călăraşi”.

INSPECTOR ȘEF,
DUMITRU NICOLAE

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Zile de foc în mai multe județe din țară. Ce temperaturi anunță specialiștii ANM

Published

on

Sursa: facebook.com

După o săptămână caracterizată de temperaturi extreme, România se pregătește pentru cel mai extins cod roșu de caniculă emis vreodată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În acest weekend, în zilele de sâmbătă și duminică, ne așteptăm la temperaturi maxime de până la 41 de grade Celsius și nopți tropicale, care vor afecta în mod semnificativ confortul termic al populației.

În regiunile Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldură va fi accentuat, cu temperaturi maxime variind între 37 și 41 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi foarte pronunțat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele nocturne nu vor scădea sub 20 de grade Celsius, astfel încât nopțile vor fi tropicale, menținând un nivel ridicat de disconfort.

Vineri, în Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali, valul de căldură va continua și se va intensifica. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 35 și 40 de grade Celsius, iar pe litoral vor ajunge între 32 și 35 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Advertisement

În intervalul duminică și luni dimineața la ora 9:00, valul de căldură intensă și disconfortul termic accentuat vor persista. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă va atinge aproximativ 40 de grade Celsius, iar cea minimă va fi în jur de 22-23 de grade Celsius. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat.

Având în vedere condițiile meteorologice extreme, autoritățile recomandă evitarea expunerii îndelungate la soare, consumul adecvat de lichide și limitarea efortului fizic intens. Este important ca persoanele vulnerabile, precum copiii, vârstnicii și cei cu afecțiuni cronice, să beneficieze de protecție suplimentară.

Continue Reading

Actualitate

Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina. Ce prevede documentul

Published

on

Sursa: x.com

Preşedintele Klaus Iohannis și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au semnat joi, 11 iulie, la Washington un Acord de cooperare în domeniul securității între România și Ucraina, acesta fiind al 23-lea document de acest fel semnat de Kiev.

Textul acordului prevede sprijinirea Ucrainei în înființarea unui punct focal național pentru armament.

Conform unui comunicat al Președinției ucrainene, în cadrul Acordului, România va transfera Ucrainei un sistem Patriot, va oferi sprijin continuu similar cu cel din perioada 2022-2024 și va facilita tranzitul rapid al tuturor echipamentelor necesare prin teritoriul său către Ucraina.

În plus, cele două țări vor continua să coopereze pentru a consolida stabilitatea economică și reziliența Ucrainei prin sprijinirea redresării și reconstrucției acesteia.

Advertisement

România se va strădui să asigure utilizarea maximă a rutelor sale de transport și logistică pentru a facilita proiectele pe termen scurt, mediu și lung din procesul de reconstrucție a Ucrainei.

Acordul mai prevede că România va oferi asistență pe termen lung și va susține industria de apărare a Ucrainei pentru a răspunde nevoilor forțelor sale de securitate și apărare.

„Acest acord se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre şi va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE şi NATO”, arată comunicatul Kievului, potrivit news.ro.

De asemenea, Bucureștiul va sprijini, împreună cu partenerii săi, centrul de pregătire F-16 pentru instruirea piloților ucraineni, contribuind astfel la întărirea capacităților forțelor aeriene ale coaliției.

Sursa: x.com

Sursa: x.com

În document sunt incluse secțiuni separate referitoare la informații și contrainformații, securitate cibernetică, securitate informatică, deminare umanitară, sancțiuni, și restaurarea și reconstrucția Ucrainei.

În plus, acordul stabilește un mecanism pentru un răspuns de urgență în 24 de ore în cazul unei agresiuni ruse repetate împotriva Ucrainei sau a unei escaladări semnificative.

Advertisement

Acest acord bilateral de securitate implementează Declarația comună a G7 de sprijin pentru Ucraina, adoptată la 12 iulie 2023.

Până în prezent, Ucraina a semnat 23 de astfel de acorduri bilaterale de securitate cu diverse țări și entități, printre care Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia, SUA, Uniunea Europeană, Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg și România.

Semnarea acestui acord cu Ucraina a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis în cadrul summitului NATO de la Washington, unde a participat alături de președintele Volodimir Zelenski.

Aceste acorduri bilaterale de securitate sunt considerate garanții ale sprijinului aliaților occidentali pentru Ucraina, până când aceasta va putea să devină într-o zi membră cu drepturi depline a NATO.

„Împreună cu președintele Volodimir Zelenski am semnat astăzi, la Washington, un acord bilateral privind cooperarea în domeniul securității. Ne alăturăm altor aliați și parteneri, prin continuarea angajamentului pe care ni l-am asumat prin Declarația G7 de la Vilnius”, a scris președintele Klaus Iohannis pe X.

Advertisement

Continue Reading

Cele mai vizualizate