Connect with us

Știri

IGSU, după incidentul nuclear din nordul Rusiei: „Nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”

Published

on

„Nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, după incidentul nuclear din nordul Rusiei, din data de 8 august se arată într-un comunicat de presă comun al Inspectoratului pentru Situații de Urgenţă, Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare și Agenției pentru Protecția Mediului. Precizările vin după „informațiile apărute în spațiul public” privind prezența unui posibil nor radioactiv deasupra României.

„În ceea ce privește informațiile apărute în spațiul public, referitoare la posibila prezență a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situații de Urgenţă (IGSU), Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) și Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) aduc în atenția opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu, care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, spune IGSU, duminică, într-un comunicat de presă distribuit și de celelalte două autorități.

IGSU amintește că Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) realizează în permanență monitorizarea radioactivității mediului pe teritoriul României, prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM).

Potrivit sursei citate, nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului nici la nivel internațional.

„În acest sens, ANPM împreună cu CNCAN informează că măsurătorile efectuate pe teritoriul României, în perioada 8 august până în prezent, indică faptul că, în momentul de față, în România nu există nicio modificare a fondului natural din punct de vedere a radioactivității mediului. De asemenea, precizăm că nici la nivel internațional nu au fost raportate modificări ale nivelului de radioactivitate a mediului”, se mai arată în comunicat.

Advertisement

Inspectoratul mai precizează: „CNCAN rămâne în contact permanent cu Centrul de Incidente și Urgenţe din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena și cu statele cu care România are încheiate tratate bilaterale în cadrul Convenției Internaționale de notificare rapidă în cazul urgenţelor radiologice și accidentelor nucleare.”

De asemenea, IGSU „menține permanent legătura cu partenerii noștri la nivel european” și că ANPM raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeana EURDEP.

„La ora emiterii comunicatului, nivelul radiațiilor măsurate de către ANPM prin RNSRM se încadrează în limitele radioactivității mediului natural. CNCAN, ANPM împreună cu IGSU precizează că nu există niciun pericol radiologic pentru populație sau pentru mediu”, se subliniază în comunicat.

Înttre timp, au apărut noi detalii despre incidentul nuclear din nordul Rusiei, care amintesc tot mai mult de reacţia autorităţilor sovietice, după catastrofa de la Cernobîl.

Angajaţii spitalului la care au fost duşi răniţii susţin că nimeni nu i-a anunţat că aceştia erau iradiaţi. Nu au fost luate măsuri speciale de siguranţă, aşa că acum unul dintre medici a aflat că a fost contaminat. 60 de cadre medicale au acceptat să meargă la Moscova pentru a fi supuse unor teste. Oamenii spun că FSB a distrus dovezile legate de incidentul nuclear şi că i-a pus să semneze contracte de confidenţialitate.

Cinci oameni au murit pe 8 august, în explozia unei rachete cu încărcătură nucleară. Abia la cinci zile de la acel moment, autorităţile au recunoscut că nivelul radioactiv din regiune a depășit de 16 ori limitele recomandate.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Altercație sângeroasă la o petrecere în Roseți

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

O seară care trebuia să fie plină de voie bună și distracție s-a transformat într-un coșmar. Mai mulți tineri au fost implicați într-o altercație, iar unul dintre aceștia au fost înjunghiați.

Conform informațiilor preliminare, incidentul a avut loc în timpul unei petreceri. Pe fondul consumului de alcool, un conflict spontan a izbucnit între mai mulți tineri prezenți la petrecere. Situația a escaladat rapid, iar unul dintre tineri a scos un cuțit, înjunghiind grav un alt participant, în vârstă de 27 de ani.

Alertată de vecini, poliția a intervenit, împânzind zona imediat. Victima, grav rănită, a fost transportată de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe din Călărași pentru îngrijiri medicale.

În prezent, polițiștii desfășoară cercetări la fața locului și audiază mai multe persoane pentru a stabili circumstanțele exacte ale atacului sângeros.

Advertisement

Continue Reading

Cultură

“AUREL MAILAT – O viață întreagă închinată folclorului”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Asociația Culturală “Brâulețul Dunării” va organiza un spectacol în cinstea celui ce a fost Aurel Mailat. Evenimentul va vrea loc în comuna Grădiștea.

Vineri, 17 mai, ora 16:00, în cadrul evenimentului va avea loc inaugurarea Căminului Cultural al Comunei Grădiștea, dar și ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative amplasată pe sediul acestuia, care cu acest prilej va purta denumirea de “Aurel Mailat”.

Spectacolul artistic va fi susținut de toate ansamblurile din județul Călărași unde Maestrul a creat coregrafii de excepție, dar și soliști cu care acesta a colaborat de-a lungul timpului.

La eveniment sunt invitați toți foștii colaboratori și cunoscuți ai Maestrului Coregraf Aurel Mailat!

Vă așteptăm cu mare drag!

Advertisement

Continue Reading

Știri

DGASPC Călărași aduce bucurie în inimile copiilor de la Complexul de Servicii Făurei. Micuții au trăit o adevărată aventură în Parcul de Distracții din Comana

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Marți, 30 aprilie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași a organizat o activitate specială pentru copiii rezidenți ai Complexului de Servicii Făurei. Parcul de Distracții din Comana, județul Giurgiu, a fost locul unde micuții și-au trăit o zi plină de voie bună și aventură alături de echipa DGASPC.

Plimbarea cu vaporașul pe lac a fost prima experiență din ziua plină de surprize. Cu sufletele pline de curiozitate și nerăbdare, micuții au îmbrățișat fiecare moment al acestei aventuri acvatice.

Dar emoțiile nu s-au oprit aici. Cu inimile bătând mai tare de entuziasm, copiii au avut parte de o experiență unică pe tiroliană. Cu zâmbete largi și ochii plini de bucurie, au simțit adrenalină și libertate, explorând noi înălțimi și descoperind că pot face orice își propun.

Și când ploaia a început să cadă, nimic nu a putut stinge entuziasmul lor. Plimbarea pe malul lacului, în mijlocul ploii, a fost ca o aventură. Picăturile de ploaie, dansând în jurul lor, au transformat simpla plimbare într-o experiență magică și memorabilă.

Finalul perfect pentru această zi plină de distracție a fost la restaurantul Comana, unde copiii au fost răsfățați cu un meniu special. Printre râsete și povești împărtășite, copii s-au bucurat de fiecare moment.

Această activitate organizată de DGASPC Călărași nu a fost doar o simplă plimbare în parc, ci o oportunitate pentru copii de a uita de griji și probleme și de a se bucura de fiecare clipă. Fiecare zâmbet și fiecare strigăt de bucurie au fost răsplata pentru eforturile depuse de echipa DGASPC pentru a aduce o rază de lumină și fericire în viețile copiilor din Complexul de Servicii Făurei.

„Activitate de socializare și recreere la Parcul de Distracții Comana jud. Giurgiu, organizată de DGASPC Călărași pentru rezidenții Complexului de Servicii Făurei. Copiii au beneficiat de plimbare cu vaporașul, experiență unică cu tiroliană, plimbare pe malul lacului prin ploaie. Activitatea s-a încheiat la restaurantul Comana cu meniu special pentru copii”, au transmis reprezentanții DGASPC, printr-o postare pe Facebook.

Continue Reading

Cele mai vizualizate