in ,

Grădiștea: Primarul Vasile Matei, despre proiectul noului sediu al primăriei și continuarea investițiilor

Lucrurile bune încep cu oameni buni. Am scris și vom mai scrie despre oamenii care merită apreciați. Exemplul demn de urmat, primarul comunei Grădiştea, Vasile Matei. Edilul social-democrat susţine că până în vara anului viitor, primăria va funcţiona într-un sediu nou, în acest moment lucrările de construire fiind realizate în procent de 60%.

Obiectivul de investiţii „Construire sediu primărie D+P+1 etaj”, finanţat integral de la bugetul de stat prin Compania Naţională de Investiţii, a demarat în octombrie 2019, odată cu predarea către constructor a amplasamentului. „Noul sediu al Primăriei este executat în proporţie de 60%. După ce se va turna şi a doua placă se va putea lucra, în iarnă, la finisarea interioarelor. Cel târziu, în vara anului următor sperăm să ne mutăm. Se lucrează destul de bine. Este o lucrare importantă pentru comunitatea noastră. Dacă în clădirea veche într-un birou funcţionau mai multe compartimente, acum fiecare structură va avea propriul birou. Este o investiţie utilă şi pentru cetăţenii care vor putea beneficia de servicii mai prompte, mai rapide, mai eficiente.”, susţine primarul Vasile Matei, aflat la primul său mandat.

Noul sediul are în suprafață aproximativ 1476 mp, clădirea fiind construită în acelaşi loc unde a funcţionat vechea primărie, vizavi de Căminul Cultural, un alt obiectiv modernizat recent, tot prin fonduri de la bugetul naţional. Activitatea funcționarilor din Primăria Grădiștea se desfășoară într-un spaţiu amenajat în cadrul Şcolii din satul Cuneşti.

Gaze naturale, un vis ce ar putea deveni realitatea

Primarul Vasile Matei a dezvăluit că proiectul „Înfiinţare sistem de distrubuţie gaze naturale în comuna Grădiştea”, depus în decembrie 2020, pe POIM, a fost declarat eligibil însă entuziasmul său a fost moderat „Proiectul de gaz s-a depus în luna decembrie 2020 prin POIM. În urmă cu câteva săptămâni am fost înştiinţaţi că proiectul a fost declarat eligibil însă am decis să nu-l anunţăm încă întrucât e o diferenţă între a fi eligibil şi a fi finanţat. Adică poate să fie eligibil fără finanţare. N-am avut punctajul maxim întrucât ar fi trebuit să întrunească 3000 de adeziuni. Imposibil pentru că nu avem atâtea gospodării pe raza comunei.”, a spus Matei care a continuat „În urma discuţiilor purtate se pare că avem şanse mari să fie finanţat. Altfel, am vorbit deja cu colegii de la Independenţa şi Ciocăneşti să încheiem un parteneriat şi să depunem împreună un proiect de alimentare cu gaze în cele 3 comune. Împreună vom face peste 4000 de adeziuni ceea ce o să ne confere şi punctaj maxim. Un astfel de proiect, indiferent cum va fi accesat, ar fi extrem de benefic pentru comuna noastră.”

Dezvotlarea prin PNI Anghel Saligny

În cadrul Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny, primarul Vasile Matei a solicitat acordul consilierilor locali pentru depunerea a 3 proiecte care vizează refacere străzi, şanturi, trotuare, parcare şi rigole carosabile, extindere sistem de reţea de canalizare şi respectiv modernizare reţea drumuri de interes local, proiectele de hotărâri aferente fiind votate în şedinţele de plen organizate în luna octombrie. Valoarea totală a acestora se ridică la 35.468.316,28 lei, suma de la bugetul local necesară pentru acoperirea cheltuielilor neeligibile fiind de 1.267.032,82 lei. „Avem 3 proiecte depuse în cadrul PNI Anghel Saligny. Unul de canalizare însemnând finalizare în satul Grădiştea şi o parte din satul Cuneşti şi două de asfaltare. E vorba de refacerea străzilor unde s-a introdus canalizarea, respectiv după ce va fi amanajată viitoarea reţea de canalizare. În satul Grădiştea se lucrează intens la staţia de epurare care va fi gata în 2, 3 luni de zile. La primăvară se va da spre folosinţă canalizarea”, a mai spus primarul Matei care a mai precizat că recent s-a recepţionat un proiect mai vechi de asfaltare străzi în lungime totală de 3 km.

Proiecte depuse în cadrul Programului Naţional de Investiţii Anghel Saligny în vederea obţinerii finanţării de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru care au fost votate în cadrul Consiliului Local Hotărârile privind aprobarea cererii de finanţare şi a devizului general estimativ:

 • 1. Refacere străzi, şanţuri, acces în curţi, trotuare, parcare şi rigole carosabile în comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi
 • Valoarea totală a proiectului: 3.972.076,26 lei
 • Valoare finanţată de la bugetul de stat: 3.582.223,92 lei
 • Valoare finanţată de la bugetul local: 389.852,34 lei

 

 • 2. Extindere sistem reţea de canalizare în comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi
 • Valoarea totală a proiectului: 18.823.349,39 lei
 • Valoare finanţată de la bugetul de stat: 18.309.754,09 lei
 • Valoare finanţată de la bugetul local: 513.595,34 lei
 • Modernizare reţea drumuri de interes local în comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi
 • Valoarea totală a proiectului: 12.672.890,63 lei
 • Valoare finanţată de la bugetul de stat: 12.309.305,49 lei
 • Valoare finanţată de la bugetul local: 363.585,14 lei
0 0 votes
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ciprian Pandea: Mult succes colegului meu senator Attila-Zoltan Cseke, precum și întregului Guvern

Doi ani de la dispariția tânărului Dorin Marcu. Autoritățile nu au răspunsuri pentru familie