Connect with us

Sănătate

Ce sarcini are un asistent medical comunitar? Cum are Daniela Răduț grijă de toată suflarea comunei Roseți

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Daniela Răduț, asistent medical comunitar în comuna Roseți, a explicat ce presupune această meserie. În acest sens, femeia a enumerat sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească și a argumentat de ce este importantă prezența unui asistent comunitar într-o localitate.

În primul rând, aceasta a explicat, concret, cu ce se ocupă, în calitate de asistent medical comunitar. Aceasta a adus în prim-plan faptul că trebuie să identifice locuitorii din comună care se confruntă cu probleme grave de sănătate și, ulterior, să monitorizeze situația medicală a fiecăruia în parte, pentru a le putea oferi asistența și îngrijirile necesare problemelor pe care le au.

„Prima dată catagrafiază persoanele care sunt cu probleme în comunitate, probleme de dizabilitate, persoanele care au boli cronice și pașii următori sunt aceia de monitorizare, însemnând glicemie, tensiune arterială, dacă aceștia au nevoie de pansamente, răni, îngrijiri de tot felul”, a dezvăluit Daniela Răduț.

În continuare, aceasta a evidențiat rolul vital pe care îl are un asistent medical comunitar, mai ales pentru persoanele bolnave care locuiesc singure și nu primesc ajutor din partea nimănui: „Eu zic că e destul de importantă pentru că persoanele care, spre exemplu, sunt singure, vârstnice, care au copiii plecați în străinătate, nu au acces sau nu au posibilitatea de ajunge la dispensar. Este nevoie de o persoană tânără, care să se poată deplasa cu ușurință la domiciliul acestora și să ofere primul ajutor, începând de la cel mai simplu, până la cel mai amplu”.

Advertisement

Cum a fost primită Daniela Răduț de pacienții din localitate

Ulterior, aceasta a ținut să menționeze faptul că, atunci când a început să profeseze în comuna Roseți, localnicii i-au acceptat cu greu ajutorul: „Există o oarecare reticență, dacă nu ești din comunitatea respectivă și vi din afara acesteia e un pic de reticență, dar, cu timpul, oamenii se învață”.

În localitate există și un dispensar care oferă asistență medicală oamenilor și, în timp ce medicul se ocupă de pacienții care vin acolo, asistentului comunitar i se oferă o listă cu cei bolnavi și este delegat de către doctor să verifice situația celor care nu se pot deplasa de la domiciliu.

„Persoanele cu afecțiuni cronice sunt preluate de mine de la medicul de familie, dumnealui îmi oferă anumite liste și anumite nume și, de aici, eu preiau și, unde cred că este cazul, merg, vizitez și în cazul în care și dumnealor sunt de acord cu serviciile oferite, mergem în continuare pe colaborare”, a explicat Daniela Răduț.

În prezent, femeia monitorizează atât localnicii care se confruntă cu afecțiuni severe, cât și familiile cu mulți membri, care se află în situații precare: „Avem persoane cu dizabilități, cu probleme legate de diabet, obezitate, familii numeroase și aceștia au nevoie de sfaturi de igienă, de sănătate”.

Spre final, asistentul medical comunitar din Roseți a subliniat că monitorizarea pacienților se desfășoară la intervale bine stabilite, în funcție de problemele fiecăruia dintre ei: „Merg să-i vizitez, să-i întreb dacă doresc servicii medicale și o dată pe lună, de două ori pe lună, depinde cum permite și timpul și de gravitatea cazului, merg și monitorizez”.

https://soundcloud.com/c-l-ra-i-press/asistent-medical-comunitar-cum-are-daniela-radut-grija-de-toata-suflarea-comunei-roseti?si=1a79ad8055654efabe3b00f8a6cfeb99&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Advertisement

Sănătate

Camionul cu sănătate a început cursa în județul Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul caravanei „Camionul cu sănătate ”, un proiect al Consiliului Județean Călărași. Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2022”, România ocupă ultimul loc între țările din Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul). De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu peste zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia.

În acest sens a fost indentificată o soluție pentru triajul populației din județul Călărași prin oraganizarea unei caravane de screening care să preîntâmpine diagnosticarea unor boli în stadii în care se pot vindeca. De asemenea, detectarea precoce și schimbarea stilului de viață pot reduce riscul avansării bolii respective.

Populația țintă este cea din mediul rural și urban cu acces dificil la serviciile medicale de bază: copiii din familiile defavorizate, vârstnicii, populația neasigurată. Colaborăm strâns cu autoritățile locale (primar, asistent social, asistent sanitar), ultimii doi reprezentând oameni cheie, continuatori ai activității noastre de prevenție în comunitatea respectivă. Organizăm caravane la care participă o echipă multi-disciplinară, în colaborare cu autoritățile locale.

Echipe formate din voluntari din sistemul medical vor merge în localități pentru a consulta, informa și educa pacienții despre riscurile complicațiilor diabetului zaharat și ale bolilor cardiovasculare.

Advertisement

Consultul medical regulat îi va ajuta pe beneficiarii proiectului să identifice din faza incipientă problemele de sănătate pe care aceștia le au, încă dinainte ca acestea să evolueze în afecțiuni greu de tratat și vindecat. Scopul activității este de a diagnostica din timp posibilele afecțiuni amânând sau chiar eliminând complet momentul instalării unei boli care ar putea să le pună viața în pericol.
Prima localitate în care caravana “Camionul cu sănătate” a ajuns a fost localitatea Dichiseni, sat Coslogeni.

Continue Reading

Sănătate

Caravana Sănătății este aproape de a ajunge în localitățile județului Călărași

Published

on

foto: rawpixel.com/Freepik

Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași, anunță că proiectul „Caravana Sănătății” e aproape de a ajunge în mijlocul călărășenilor. Într-un interviu pentru Radio Voces Campi, acesta a transmis că dotarea tirului achiziționat este aproape de finalizare, iar caravana ar putea poposi în prima localitate de la jumătatea lunii februarie. 

În acest moment, Caravana Sănătății așteaptă autorizarea din partea Direcției Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor. „Fiind o activitate medicală, aceasta trebuie autorizată indiferent de modul în care o faci”, a mai spus Bogdan Mihai. 

Primele locații în care va ajunge caravana nu au fost stabilitate, dar prioritate au comunele în care sunt amenajate săli de așteptare. 

Caravana Sănătății își propune să reducă numărul pacienților ajunși la Unitatea de Primiri Urgențe cu stadii avansate ale diferitelor boli. Este un proiect unic în municipiul Călărași, având în vedere că în trecut mai multe proiecte asemănătoare au avut loc, dar niciunul de lungă durată. 

În cadrul proiectului vor fi angrenați medici doritori, dar și personal sanitar voluntar. Timp de un an, Caravana Sănătății va trece prin fiecare localitate din județ și va evalua starea de sănătate a cetățenilor. Vor avea loc și sesiuni de informare cu privire la modalități de menținere a sănătății în condiții bune. 

Advertisement

Implicat este și Consiliul Județean Călărași, care va începe un parteneriat cu o fundație pentru a asigura partea aferentă ecografiilor. Specialitățile medicale din cadrul caravanei vor fi schimbate de la o localitate la alta, în funcție de nevoile cetățenilor. 

Inițial, procedura de modificare a containerului trebuia să dureze o lună și jumătate, iar caravana să ajungă în localități începând cu luna noiembrie, 2023. 

Continue Reading

Sănătate

Ce faci dacă apar reacții adverse după vaccinarea copilului?

Published

on

Vaccinarea copiilor este pentru părinți un moment în care intervin foarte multe emoții, atât pentru momentul în sine și reacția copilului, cât și pentru perioada ce urmează și eventualele reacțiiadverse postvaccinale. Cu o informare corectă însă, toate aceste etape pot fi depășite fără probleme.

Primul pas este discuția cu medicul pediatru sau cu medicul de familie. Acești specialiști sunt în măsură să vă explice schema recomandată de vaccinare în funcție de vârsta copilului, precum și posibilele reacții adverse postvaccinale care pot apăreași modul de gestionare a acestora. Odată puși în temă, veți putea acționa cu claritate și în cunoștință de cauză.

Reacțiile adverse postvaccinale sunt de obicei ușoare și de multe ori copilul trece mult mai ușor peste ele decât părintele în sine. Acestea pot fi:

  • roșeată sau ușoară durere lalocul unde s-a administrat vaccinul
  • febră
  • oboseală asociată cu durere de cap sau dureri musculare
  • stare generală influențată, iritabilitate sau dorința de a dormi mai mult

Toate aceste simptome nu trebuie să vă îngrijoreze dacă sunt în limite normale, fiind un semn că totul decurge normal și organismul nostru are o reacție potrivită față de vaccin. Pentru ameliorareasimptomelor locale se pot aplica comprese reci pe locul respectiv, iar pentru ameliorarea febrei și durerilor se pot administra antitermice, asociate cu o hidratare corectă, totul conform indicațiilor medicului. În cazul în care simptomele persistă sau se agravează (febră ridicată ce durează mai mult de 3 zile, inflamația locală nu scade și nici durerile nu se ameliorează) atunci vă puteți adresa medicului pentru sfaturi sau o consultație.

Există cazuri foarte rare în care după vaccinare poate apărea o reacție anafilactică (mai puțin de 1 caz de reacție anafilactică la 1.000.000 doze administrate). Pentru a putea identifica rapid și interveni prompt în cazul apariției unei reacții anafilactice (care apare în primele minute după vaccinare), fiecare punct de vaccinare este dotat corespunzător și fiecare persoană vaccinată trebuie monitorizată cel puțin 15 minute la punctul de vaccinare.

Speri Știi că va fi bine!

Advertisement

Așadar, cel mai important este să fim informați corect, pentru a putea reacționa prompt. Tocmai cu acest scop, Ministerul Sănătății desfășoară în această perioadă o campanie de informare și conștientizare privind importanța vaccinării pentru toate categoriile de vârstă, parte a Strategiei naționale pentru perioada 2023-2030,ce oferă acces echitabil pentru toată lumea și nu presupune obligativitatea vaccinării. Informații utile despre subiect, răspunsuri la întrebări și multe alte materiale se găsesc pe www.provaccin.ro.

Continue Reading

Cele mai vizualizate