Connect with us

Sănătate

Camionul cu sănătate a început cursa în județul Călărași

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite în cadrul caravanei „Camionul cu sănătate ”, un proiect al Consiliului Județean Călărași. Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2022”, România ocupă ultimul loc între țările din Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea din cauze tratabile (cauze de deces care pot fi evitate în principal prin intervenții medicale oportune și eficiente, inclusiv prevenirea secundară și tratamentul). De asemenea, speranța de viață în România continuă să fie cu peste zece ani mai mică decât cea din țări precum Spania, Suedia sau Italia.

În acest sens a fost indentificată o soluție pentru triajul populației din județul Călărași prin oraganizarea unei caravane de screening care să preîntâmpine diagnosticarea unor boli în stadii în care se pot vindeca. De asemenea, detectarea precoce și schimbarea stilului de viață pot reduce riscul avansării bolii respective.

Populația țintă este cea din mediul rural și urban cu acces dificil la serviciile medicale de bază: copiii din familiile defavorizate, vârstnicii, populația neasigurată. Colaborăm strâns cu autoritățile locale (primar, asistent social, asistent sanitar), ultimii doi reprezentând oameni cheie, continuatori ai activității noastre de prevenție în comunitatea respectivă. Organizăm caravane la care participă o echipă multi-disciplinară, în colaborare cu autoritățile locale.

Advertisement

Echipe formate din voluntari din sistemul medical vor merge în localități pentru a consulta, informa și educa pacienții despre riscurile complicațiilor diabetului zaharat și ale bolilor cardiovasculare.

Consultul medical regulat îi va ajuta pe beneficiarii proiectului să identifice din faza incipientă problemele de sănătate pe care aceștia le au, încă dinainte ca acestea să evolueze în afecțiuni greu de tratat și vindecat. Scopul activității este de a diagnostica din timp posibilele afecțiuni amânând sau chiar eliminând complet momentul instalării unei boli care ar putea să le pună viața în pericol.
Prima localitate în care caravana “Camionul cu sănătate” a ajuns a fost localitatea Dichiseni, sat Coslogeni.

Actualitate

România este pe locul I la numărul de decese provocate de rujeolă. UNICEF trage un semnal de alarmă asupra cazurilor din Europa aflate într-o continuă creștere

Published

on

Potrivit UNICEF, numărul cazurilor de rujeolă în întreaga Europă continuă să crească rapid, numărul cazurilor raportate în primele trei luni ale acestui an aproape egalând totalul înregistrat pe parcursul anului trecut. De asemenea, România se află pe primul loc în ceea ce privește numărul de decese cauzate de rujeolă.

În cursul anului 2023, au fost raportate 61.070 de cazuri de rujeolă și 13 decese în 41 de țări. Potrivit datelor OMS, în același an, în România s-au înregistrat 3.497 de cazuri de rujeolă și trei decese cauzate de această boală, reprezentând aproximativ o pătrime din numărul total de decese înregistrate în regiune. Cele mai multe îmbolnăviri au fost raportate în Brașov, Mureș și București.

În primele trei luni ale anului 2024, au fost înregistrate 1.359 de cazuri și două decese cauzate de rujeolă, reprezentând jumătate din numărul total al deceselor cauzate de această boală în Europa.

„Rujeola are un efect devastator asupra sănătăţii copiilor, copiii mici fiind cei mai expuşi riscului de complicaţii grave. Ratele ridicate de spitalizare şi slăbirea de lungă durată a sistemului imunitar al copiilor îi fac pe aceştia mai vulnerabili la alte boli infecţioase. Mai mult de jumătate dintre cei care au contractat rujeola în Regiunea Europeană a OMS în 2023 au fost spitalizaţi, ceea ce ilustrează consecinţele grave asupra persoanelor, familiilor şi sistemelor de sănătate”, se transmite în comunicatul UNICEF.

Advertisement

Potrivit directorului regional al OMS pentru Europa, dr. Hans Henri P. Kluge, chiar și un singur caz de rujeolă ar trebui să reprezinte “un apel urgent” la acțiune. „Nimeni nu ar trebui să sufere consecinţele acestei boli devastatoare, dar uşor de prevenit. Mulţumesc fiecărei ţări care şi-a accelerat eforturile de întrerupere a transmiterii prin vaccinarea de recuperare. Îndemn toate ţările să ia măsuri imediate, chiar şi în cazul în care acoperirea generală a imunizării este ridicată, pentru a-i vaccina pe cei vulnerabili, pentru a elimina lacunele de imunitate şi, astfel, pentru a împiedica virusul să se instaleze în orice comunitate”, a precizat Hans Henri P. Kluge, conform g4media.ro.

Aproape jumătate din cazurile raportate în 2023 au afectat copii cu vârsta sub cinci ani, semnalând o creștere a numărului de copii care au ratat vaccinările de rutină împotriva rujeolei și altor boli prevenibile prin vaccinare în timpul pandemiei COVID-19. Acest lucru s-a întâmplat în contextul unei recuperări încete a acoperirii vaccinale în 2021 și 2022, reiese din comunicat.

Cum poate fi prevenită rujeola

Rujeola este o afecțiune virală extrem de contagioasă, ce poate fi contractată indiferent de vârstă și se poate răspândi rapid. Este o boală severă, asociată cu complicații grave și chiar deces.

Simptomele rujeolei apar de obicei la 10-12 zile după infectare și includ:

Advertisement
  • Simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli, cum ar fi rinoreea, tusea și febra ușoară;
  • Ochii devin înroșiți și sensibili la lumină;
  •  Între zilele 3 și 7, temperatura corpului poate ajunge la 41 ⁰C;
  •  O erupție roșie apare mai întâi pe față și se extinde apoi pe întregul corp, persistând timp de 4-7 zile;
  • Pot apărea mici pete albe pe gingii și în interiorul obrajilor.

Singura modalitate de protecție împotriva rujeolei este prin vaccinare. Vaccinul ROR (rujeolă, oreion și rubeolă) este un vaccin combinat care oferă protecție împotriva acestor boli.

Pentru o protecție maximă, sunt necesare două doze de vaccin. În țările europene, prima doză se administrează copiilor cu vârste cuprinse între 10 și 18 luni. A doua doză poate fi administrată după cel puțin o lună de la prima doză, conform calendarului național de vaccinare, precizează Portalul European de Informații pentru Vaccinare.

Continue Reading

Sănătate

Ce sarcini are un asistent medical comunitar? Cum are Daniela Răduț grijă de toată suflarea comunei Roseți

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Daniela Răduț, asistent medical comunitar în comuna Roseți, a explicat ce presupune această meserie. În acest sens, femeia a enumerat sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească și a argumentat de ce este importantă prezența unui asistent comunitar într-o localitate.

În primul rând, aceasta a explicat, concret, cu ce se ocupă, în calitate de asistent medical comunitar. Aceasta a adus în prim-plan faptul că trebuie să identifice locuitorii din comună care se confruntă cu probleme grave de sănătate și, ulterior, să monitorizeze situația medicală a fiecăruia în parte, pentru a le putea oferi asistența și îngrijirile necesare problemelor pe care le au.

„Prima dată catagrafiază persoanele care sunt cu probleme în comunitate, probleme de dizabilitate, persoanele care au boli cronice și pașii următori sunt aceia de monitorizare, însemnând glicemie, tensiune arterială, dacă aceștia au nevoie de pansamente, răni, îngrijiri de tot felul”, a dezvăluit Daniela Răduț.

Advertisement

În continuare, aceasta a evidențiat rolul vital pe care îl are un asistent medical comunitar, mai ales pentru persoanele bolnave care locuiesc singure și nu primesc ajutor din partea nimănui: „Eu zic că e destul de importantă pentru că persoanele care, spre exemplu, sunt singure, vârstnice, care au copiii plecați în străinătate, nu au acces sau nu au posibilitatea de ajunge la dispensar. Este nevoie de o persoană tânără, care să se poată deplasa cu ușurință la domiciliul acestora și să ofere primul ajutor, începând de la cel mai simplu, până la cel mai amplu”.

Cum a fost primită Daniela Răduț de pacienții din localitate

Ulterior, aceasta a ținut să menționeze faptul că, atunci când a început să profeseze în comuna Roseți, localnicii i-au acceptat cu greu ajutorul: „Există o oarecare reticență, dacă nu ești din comunitatea respectivă și vi din afara acesteia e un pic de reticență, dar, cu timpul, oamenii se învață”.

În localitate există și un dispensar care oferă asistență medicală oamenilor și, în timp ce medicul se ocupă de pacienții care vin acolo, asistentului comunitar i se oferă o listă cu cei bolnavi și este delegat de către doctor să verifice situația celor care nu se pot deplasa de la domiciliu.

„Persoanele cu afecțiuni cronice sunt preluate de mine de la medicul de familie, dumnealui îmi oferă anumite liste și anumite nume și, de aici, eu preiau și, unde cred că este cazul, merg, vizitez și în cazul în care și dumnealor sunt de acord cu serviciile oferite, mergem în continuare pe colaborare”, a explicat Daniela Răduț.

În prezent, femeia monitorizează atât localnicii care se confruntă cu afecțiuni severe, cât și familiile cu mulți membri, care se află în situații precare: „Avem persoane cu dizabilități, cu probleme legate de diabet, obezitate, familii numeroase și aceștia au nevoie de sfaturi de igienă, de sănătate”.

Advertisement

Spre final, asistentul medical comunitar din Roseți a subliniat că monitorizarea pacienților se desfășoară la intervale bine stabilite, în funcție de problemele fiecăruia dintre ei: „Merg să-i vizitez, să-i întreb dacă doresc servicii medicale și o dată pe lună, de două ori pe lună, depinde cum permite și timpul și de gravitatea cazului, merg și monitorizez”.

https://soundcloud.com/c-l-ra-i-press/asistent-medical-comunitar-cum-are-daniela-radut-grija-de-toata-suflarea-comunei-roseti?si=1a79ad8055654efabe3b00f8a6cfeb99&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Continue Reading

Sănătate

Caravana Sănătății este aproape de a ajunge în localitățile județului Călărași

Published

on

foto: rawpixel.com/Freepik

Bogdan Mihai, administratorul public al județului Călărași, anunță că proiectul „Caravana Sănătății” e aproape de a ajunge în mijlocul călărășenilor. Într-un interviu pentru Radio Voces Campi, acesta a transmis că dotarea tirului achiziționat este aproape de finalizare, iar caravana ar putea poposi în prima localitate de la jumătatea lunii februarie. 

În acest moment, Caravana Sănătății așteaptă autorizarea din partea Direcției Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor. „Fiind o activitate medicală, aceasta trebuie autorizată indiferent de modul în care o faci”, a mai spus Bogdan Mihai. 

Primele locații în care va ajunge caravana nu au fost stabilitate, dar prioritate au comunele în care sunt amenajate săli de așteptare. 

Caravana Sănătății își propune să reducă numărul pacienților ajunși la Unitatea de Primiri Urgențe cu stadii avansate ale diferitelor boli. Este un proiect unic în municipiul Călărași, având în vedere că în trecut mai multe proiecte asemănătoare au avut loc, dar niciunul de lungă durată. 

Advertisement

În cadrul proiectului vor fi angrenați medici doritori, dar și personal sanitar voluntar. Timp de un an, Caravana Sănătății va trece prin fiecare localitate din județ și va evalua starea de sănătate a cetățenilor. Vor avea loc și sesiuni de informare cu privire la modalități de menținere a sănătății în condiții bune. 

Implicat este și Consiliul Județean Călărași, care va începe un parteneriat cu o fundație pentru a asigura partea aferentă ecografiilor. Specialitățile medicale din cadrul caravanei vor fi schimbate de la o localitate la alta, în funcție de nevoile cetățenilor. 

Inițial, procedura de modificare a containerului trebuia să dureze o lună și jumătate, iar caravana să ajungă în localități începând cu luna noiembrie, 2023. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate