Connect with us

Știri

Campanie de informare REBU – “Sacul Galben” – importanța colectării selective și programul de ridicare a sacilor

Published

on

Campania de responsabilizare organizată de REBU S.A. și denumită “SACUL GALBEN”, are rezultate pozitive pentru Călărași. Campania de informare urmărește are ca scop principal informarea și responsabilizarea publicului care benefiază de seriviile societății de salubritate.

Ce inseamnă colectarea selectivă? – Colectarea selectivă reprezintă o parte a procesului de reciclare, prin care materialele reciclabile sunt adunate și transportate spre centre de reiclare. Procesul de reciclare presupune compostarea deșeurilor, colectarea separată și tratarea deșeurilor pentru reintroducerea lor în circuitul economic.

https://youtu.be/ikZ5Tm6fn2M

Spre exemplu. în Buzău campania demarată de RER  are rezultate foarte bune. Deci, cetățenii au conștientizat importanța selectării deșeurilor. Am vrut să vă arătăm și vouă ce se intâmplă cu acei saci galbeni pe care REBU S.A îi pune la dispoziția tuturor călărășenilor pentru colectarea plasticului și a cartonului. În această dimineață ne-am deplasat la sediul central din Călărași, pe str. Variantă Nord și am realizat un scurt material video în care se pot observa zeci de metri cubi de saci galbeni care sunt adunați de pe străzile din Călărași și procesați. Materialele ce au fost selectate sunt mai apoi presate. Utilajul, presa de mare capacitate pe care societatea REBU o deține la Călărași poate compacta zeci de metri cubi de materiale reciclabile. Interesul operatorului de salubritate este unul mare, interesul principal fiind acela de educare a populației care încă nu a înțeles nevoia de a selecta materialele reciclabile.

Reciclarea este importanta atat pentru pastrarea acestui mediu sanatos cat si pentru reintroducerea in circuitul economic a unor materiale care devin din ce in ce mai greu de gasit. Haideti sa vedem ce este procesul de reciclare si cum se desfasoara acesta, care sunt tipurile de materiale si deseuri reciclabile si nu in ultimul rand care este importanta reciclarii deseurilor.

Advertisement

Reciclarea deseurilor a ajuns sa fie o problema de maxima importanta pentru salubritatea generala a planetei, amploarea fenomenului conditionand in mare parte dezvoltarea economica. Explozia industriala a secolului XX si in special a celei de-a doua jumatate a acestui secol a dus la intensificarea industriei, a agriculturii, la cresterea, dezvoltarea si diversificarea consumului de bunuri materiale si de alimente, cauzand cresterea proportionala a cantitatii de deseuri si reziduuri. Fenomen care evident este intr-o continua crestere chiar si in zilele noastre.

Periodic, REBU a informat cetățenii municipiului Călărași prin diferite medii cu materiale informative distribuite în zonele de interes: flyere, informări on-line pe rețelele sociale, în presa scrisă, radio și campanii de conștientizare ce au vizat informarea elevilor din școli generale, licee și alte instituții de stat.

La o simplă analiză a activității desfășurate de operatorul de salubritate privind modul pe care îl abordează pentru a informa populația, responsabilizarea cetățenilor se îndreaptă către o direcție pozitivă. Numărul mare de saci galbeni confirmă cele apuse de noi în rândurile de mai sus. Dacă până acum vedeam în faţa caselor pubelele  pentru deşeuri menajere scoase pentru a fi colectate de către serviciul de salubrizare menajeră, mai nou cetăţenii scot şi sacul galben.

Cetățenii din Călărași se pare că au devenit  conştiincioşi şi scot sacul conform programului, dar alţii, însă, nu au reuşit să fie mobilizaţi  de acţiunile RER. Aşa se face că dintr-un cartier de colectare selectivă, aproximativ 60% dintre locuitori scot sacul galben conform orarului stabilit. Mai există şi locuitori care, fie nu respectă programul din motive mai mult  sau mai puţin obiective, fie nu scot deloc sacul, ca urmare a neimplicării.

REBU CONTINUĂ SĂ VINĂ ÎN PRIJINUL CETĂȚENILOR. IATĂ CUM!

Nu sunt excluse nici cazurile când, salariații de la RER găsesc în teren saci galbeni care conțin orice altceva, dar nu deșeurile colectate selectiv. Iarbă, pământ, haine, resturi de mâncare etc, doar câteva dintre cele mai frecvente lucruri găsite în sacii galbeni care conțin altceva în loc de plastic și carton. Cum intervine REBU în acest caz? Simplu! Societatatea de salubritate ar fi trebuit, în mod normal, să refuze ridicarea sacilog galbeni necorespunzători, preferă să ridice deocamdată sacii galbeni clasificați ca fiind necorespunzători și să îi proceseze. În alte județe, RER lipește stikere pe care scrieCONȚINUT NECORESPUNZĂTOR”. Această situație nu va dura mult, datorită faptului că oamenii au început să se conformeze.

Advertisement

Ceea ce a debutat timid acum 2 ani, această campanie de colectare selectivă şi responsabilizare socială „sacul galben” continuă cu determinare şi motivaţie până în momentul în care obiectivul campaniei va fi atins şi fiecare cetăţean îşi va însuşi în conduita sa şi colectarea selectivă a deşeurilor pe care le generează, – a precizat Răzvan Sauciuc

“Campania de informare a noastră va continua până la acoperirea în totalitate a municipiului Călărași, până când cetăţenii vor înţelege importanţa şi impactul pe termen lung al colectării selective pentru mediul înconjurător. Mai sunt cetățeni care nu doresc să se civilizeze. Doar de ei depinde cum se umple sacul galben, atât de uşor de folosit. Aruncarea oricărui alt conţinut în  sacul galben decât deşeurile reciclabile, nu este justificată decât de un dezinteres faţă de normele de protecţie a mediului şi de creşterea gradului de civilizaţie a oraşului în care trăim” concluzionează directorul zonal REBU S.A  Călărași, Razvan Sauciuc

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Altercație sângeroasă la o petrecere în Roseți

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

O seară care trebuia să fie plină de voie bună și distracție s-a transformat într-un coșmar. Mai mulți tineri au fost implicați într-o altercație, iar unul dintre aceștia au fost înjunghiați.

Conform informațiilor preliminare, incidentul a avut loc în timpul unei petreceri. Pe fondul consumului de alcool, un conflict spontan a izbucnit între mai mulți tineri prezenți la petrecere. Situația a escaladat rapid, iar unul dintre tineri a scos un cuțit, înjunghiind grav un alt participant, în vârstă de 27 de ani.

Alertată de vecini, poliția a intervenit, împânzind zona imediat. Victima, grav rănită, a fost transportată de urgență la Unitatea de Primiri Urgențe din Călărași pentru îngrijiri medicale.

În prezent, polițiștii desfășoară cercetări la fața locului și audiază mai multe persoane pentru a stabili circumstanțele exacte ale atacului sângeros.

Advertisement

Continue Reading

Cultură

“AUREL MAILAT – O viață întreagă închinată folclorului”

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Asociația Culturală “Brâulețul Dunării” va organiza un spectacol în cinstea celui ce a fost Aurel Mailat. Evenimentul va vrea loc în comuna Grădiștea.

Vineri, 17 mai, ora 16:00, în cadrul evenimentului va avea loc inaugurarea Căminului Cultural al Comunei Grădiștea, dar și ceremonia de dezvelire a plăcii comemorative amplasată pe sediul acestuia, care cu acest prilej va purta denumirea de “Aurel Mailat”.

Spectacolul artistic va fi susținut de toate ansamblurile din județul Călărași unde Maestrul a creat coregrafii de excepție, dar și soliști cu care acesta a colaborat de-a lungul timpului.

La eveniment sunt invitați toți foștii colaboratori și cunoscuți ai Maestrului Coregraf Aurel Mailat!

Vă așteptăm cu mare drag!

Advertisement

Continue Reading

Știri

DGASPC Călărași aduce bucurie în inimile copiilor de la Complexul de Servicii Făurei. Micuții au trăit o adevărată aventură în Parcul de Distracții din Comana

Published

on

By

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Marți, 30 aprilie, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași a organizat o activitate specială pentru copiii rezidenți ai Complexului de Servicii Făurei. Parcul de Distracții din Comana, județul Giurgiu, a fost locul unde micuții și-au trăit o zi plină de voie bună și aventură alături de echipa DGASPC.

Plimbarea cu vaporașul pe lac a fost prima experiență din ziua plină de surprize. Cu sufletele pline de curiozitate și nerăbdare, micuții au îmbrățișat fiecare moment al acestei aventuri acvatice.

Dar emoțiile nu s-au oprit aici. Cu inimile bătând mai tare de entuziasm, copiii au avut parte de o experiență unică pe tiroliană. Cu zâmbete largi și ochii plini de bucurie, au simțit adrenalină și libertate, explorând noi înălțimi și descoperind că pot face orice își propun.

Și când ploaia a început să cadă, nimic nu a putut stinge entuziasmul lor. Plimbarea pe malul lacului, în mijlocul ploii, a fost ca o aventură. Picăturile de ploaie, dansând în jurul lor, au transformat simpla plimbare într-o experiență magică și memorabilă.

Finalul perfect pentru această zi plină de distracție a fost la restaurantul Comana, unde copiii au fost răsfățați cu un meniu special. Printre râsete și povești împărtășite, copii s-au bucurat de fiecare moment.

Această activitate organizată de DGASPC Călărași nu a fost doar o simplă plimbare în parc, ci o oportunitate pentru copii de a uita de griji și probleme și de a se bucura de fiecare clipă. Fiecare zâmbet și fiecare strigăt de bucurie au fost răsplata pentru eforturile depuse de echipa DGASPC pentru a aduce o rază de lumină și fericire în viețile copiilor din Complexul de Servicii Făurei.

„Activitate de socializare și recreere la Parcul de Distracții Comana jud. Giurgiu, organizată de DGASPC Călărași pentru rezidenții Complexului de Servicii Făurei. Copiii au beneficiat de plimbare cu vaporașul, experiență unică cu tiroliană, plimbare pe malul lacului prin ploaie. Activitatea s-a încheiat la restaurantul Comana cu meniu special pentru copii”, au transmis reprezentanții DGASPC, printr-o postare pe Facebook.

Continue Reading

Cele mai vizualizate