Connect with us

Evenimente

Călărași: Doi Moldoveni – exercițiu borgesian

Published

on

PROLOG (SAU DISCULPARE)

Ceea ce urmează nu are nicidecum o valoare documentară; desigur, îmi asum o obligație pasageră de cronicar, însă numai într-o mică măsură: fantezia romanțată și hiperbola îmi vor fi unelte cu mult mai folositoare, aproape indispensabile. Probabil că ce vreau să înfăptuiesc nu e atât o restituire ori imortalizare a mitologiei Călărașiului, cât o recompunere fantezistă a acesteia; cu alte cuvinte, un exercițiu borgesian, întrucât, cu riscul de a părea supra-reverențios, lipsa geniului, talentului ori vastei erudiții nu-mi îngăduie decât o palidă reflecție a stilului și tonului acestui mare scriitor: Jorge Luis Borges. 

Cartierul se revarsă până în spațiul precis delimitat al copilăriei și adolescenței mele; această tulburătoare vecinătate însă nu mi-a insuflat vreodată dorința de a explora infamul ghetou. Fauna umană mizerabilă, pasiunile electrizante, scandalurile între clanurile țigănești, cuțitele, săbiile, pistoalele, m-au făcut să-l asemăn cu acele favelas din America Latină: în loc de milonga, maneaua cu învolburatele efuziuni faux-sentimentale și paradele de orgoliu; în loc de volubilitatea hispanică, suspiciunea și neîncrederea balcanică; în loc de culorile tropicale, un invariabil gri orbitor de trist.

La intrarea în cartier, o anacronică biserică de lemn se profilează prevestitor pe fundalul dezolant, biserică strămutată, cu tot cu altar, cu picturile murale bizantine, cu turnul de clopote și crucea din vârf, dintr-un sătuc hunedorean. E interesant de observat cum strămutarea e un laitmotiv al cartierului, după cum vom vedea mai târziu: exodul moldovenilor, jos, spre Sudul înfloritor sub soarele comunismului. Ferestrele blocurilor dau spre cimitir; oamenii “se trezesc cu morții la geam”. Probabil că recurența înmormântărilor cu tânguirile lor tămâioase și polifonice au produs un soi de modificare obscură în ființa locatarilor, întovărășiți permanent cu moartea. Dincolo de cartier se întinde calea ferată.

Dar să părăsim prezentul. Tragica întâmplare pe care o am în vedere s-a petrecut în acea Românie încă umbrită de impenetrabila Cortină de Fier, întâmplare care a dat chiar numele cartierului: Doi Moldoveni. Poate că trebuie să precizez: a spune doi moldoveni e inexact; unul dintre ei, nefericita victimă, era de prin partea locului.

Omul intră, după cum îi era obiceiul fiecărei seri, în cârciuma sordidă. Își roti privirile în lumina anemică și gălbuie deasupra capetelor scuturate de râs și vălătucilor de fum gros ale țigărilor Carpați. “Daniele, vino mă-ncoa’”, se auzi dinspre capătul barului. Înclină capul în semn de salut și se îndreptă spre tovarășii lui, trei tineri muncitori, onorabili reprezentanți ai idealului comunist. Gândește: “Dacă munca înnobilează, ăștia trei îs pă puțin marchiji.”. Își trase un scaun și luă loc.

-Ați auzit, mă, ce-a fost la Turnu Severin?  Cică i-a arestat pă toți până la ultimu’ de la sindicatu’ ăla. Cum dracului îi zicea? SeLeOooo-…prelungi întrebător ultima vocală.

-SLOMR. Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România, completă unul din ei, un vlăjgan oacheș și expansiv.

-Da, mă, și pă Cană, și pă Brașoveanu, și pă Paraschiv, pă toți i-a băgat la temniță. Vreo patruj’ dă mii cu toții. Zice tovarășu’ că au călcat jurământu’ dă credință, că s-au revoltat.

Cârciuma sărăcăcioasă mai că stă să cadă. Conversațiile se izbesc de pereții scorojiți, din radio curg aceleași și aceleași șlagăre, câte unul se mai dă în stambă, înfierbântat de alcool. Daniel mai comandă câteva beri. Apoi își aprinde o țigară, sprijinit cu scaunul de perete. Mușcă din filtru și trage adânc, slobozind indiferent rotocoalele de fum. Contemplă visător traiectoriile bezmetice ale muștelor credincioase localului.

-Mai am puțin și mă dă ăștia afară, zice. Că moldoveanu’ lucrează mai mult pă mai puțin, ‘tu-i gura mă-sii. Nu-i suport, bă frate, pă jegoșii ăștia. Bașca că ne fură locurile dă muncă, da’ nu le suport nici accentu’ ăla de te zgârie pă bibilică. Nu-i suport și pace!

Tovarășii încuviințară tacit poliloghia duhnind a alcool și ură neîmpăcată. La tejghea, un moldovean mătăhălos, aureolat de o faimă ce nu-i făcea deloc cinste – se spunea că ar fi ucis doi oameni – ședea liniștit, sorbind din bere. Daniel îl privi stăruitor. Îi cunoștea faima. Chiar și așa, nu dădu înapoi.

-Bă, moldovene, zise el.

Moldoveanul sugea impasibil din sticla de bere.

-N-auzi, bă? Băăă! Ăla de la tejghea! Cu tine vorbesc, mă! insistă.

Tăcerea într-o cârciumă nu e niciodată de bun augur. Doar zumzăitul muștelor mai mărturisea vreo prezență.

-Deci așa, mă ignori, lua-te-ar dracu’ să te ia. Ori mi-oi fi și surd, pă lângă moldovean împuțit.

Daniel se ridică brusc, trântind scaunul la pământ. Se îndreptă, amenințător și împleticit, spre tejghea. Briceagul îi tremură în pumnul încleștat. Își croiește drum printre mesele murdare, își croiește drum spre propria pierzanie, deși n-avea cum să conceapă ireversibila tragedie care îl privea. Ajunge lângă trupul mătăhălos.  Un taburet neocupat îi desparte. Daniel înfige briceagul în tejghea.

-Ia zi, mă auzi acuma, futu-te-n gură?! zise.

Un zgomot asurzitor se dispersă în toate colțurile barului: moldoveanul sparse sticla de bere de tejghea. Înainte ca ultimul ciob să cadă pe podea, moldoveanul descrie un semicerc fatal înspre gâtul lui Daniel cu jumătatea de sticlă rămasă. Daniel își duse mâna la gât; răsturnă, cu gâlgâituri disperate și clătineli, masa din apropiere. Se prăbuși la pământ. Nu-i veni să creadă: același sânge, și totuși nu același, globulele reînnoindu-se cu regularitate, același sânge, și totuși nu același, care a tresărit la prima iubire, același sânge, și totuși nu același, care s-a umflat la bucuria primului salariu, același sânge, și totuși nu același, care i-a circulat în artere, vene și capilare când a aflat că o să fie tată, același sânge, și totuși nu același, împrăștiat acum pe pardoseala rece. Apoi, nimic. Numai amețitoarea finalitate a morții.

Domnica Marius Cătălin

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Evenimente

Muzică și tradiție la „Zilele Comunei Unirea” din 2023. Vezi programul evenimentului

Published

on

zilele comunei Unirea

În perioada 30 septembrie – 1 octombrie 2023, comuna Unirea se pregătește să sărbătorească în stil mare prima ediție a evenimentului „Zilele Comunei Unirea”. Cu sprijinul dedicat al Primăriei și Consiliului Local, această manifestare promite două zile pline de momente artistice și bucurie.

De la ora 16:30 în fiecare zi, platforma dintre străzile Zorilor și Strada Teilor din localitatea Unirea se va umple de viață și culoare, datorită eforturilor susținute ale primarului Ciprian Andrei Olteanu. Cu mare atenție și pasiune, acest eveniment a fost planificat pentru a aduce comunitatea împreună într-un spirit de unitate și sărbătoare.

Prima zi a evenimentului va debuta cu momente artistice deosebite prezentate de Școala Generală Nr.1 Unirea, în colaborare cu talentata Oana Florea. Pe scenă vor urca interpreți consacrați, precum Mariana Ionescu Căpitănescu, Nicu Paleru și legendara formație Iris. Această seară promite să fie o incursiune muzicală în tradițiile și cultura locală, oferind momente de neuitat pentru toți cei prezenți.

A doua zi a evenimentului nu se lasă mai prejos, aducând pe scenă talente locale precum Hora Mică, Răducu Spătaru, Adriana Gavrilă, Cătălin Rusen și formația Tehnic Grup Original. De asemenea, Jan de la Craiova va aduce cu el muzică de excepție și bucurie în inimile celor prezenți. Serata se va încheia într-un spectaculos mod, cu un minunat foc de artificii, care va lumina cerul și sufletele celor adunați în această zi de sărbătoare.

Continue Reading

Evenimente

Încep “Zilele Municipiului Călărași”. Vezi programul complet

Published

on

Primăria și Consiliul Local Municipal pregătesc un eveniment special în zilele de 22 și 23 septembrie sub numele de „Zilele Municipiului Călărași”, marcând astfel 428 de ani de atestare documentară și 190 de ani de când orașul a devenit reședință de județ. Iată programul detaliat al acestor festivități:

Vinerea, 22 septembrie 2023

– 09.00 – Expoziția „190 de ani de când Călărașiul a devenit capitală de județ” va fi deschisă pe platoul din fața Primăriei, prezentând documente și fotografii din colecții și arhive, organizată de Muzeul Municipal.

– 10.30 – 12.30 – La Muzeul Municipal (Primăria veche):

  – Ceremonia oficială de deschidere;

  – Premierea tinerilor călărășeni pentru rezultatele lor deosebite;

  – Acordarea titlului de „Cetățean de onoare al municipiului Călărași”;

  – Recital susținut de soprana Irina Baianț.

– 13.30 – La Restaurantul D’all Class: „Nunta de Aur” în onoarea cuplurilor care sărbătoresc 50 de ani de căsătorie.

– 18.00 – 20.00 – Scena din Parcul Dumbrava va găzdui un program artistic folcloric cu ansamblurile de copii participanți la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului”.

– 20.00 – 23.00 – Pe scena din Parcul Dumbrava, vă puteți bucura de spectacole oferite de Catinca Leu, Cătălina Tudorache, Mariana Ionescu Căpitănescu, Greek 4U, urmat de un concert extraordinar cu Florin Ristei & Freestay Band.

Sâmbătă, 23 septembrie 2023

– 10.00 – 12.30 – Scena din Parcul Dumbrava va găzdui demonstrații sportive (box, karate, culturism).

– 10.00 – 12.30 – Pe platoul Piața Big, va avea loc un concurs de table și un program artistic folcloric prezentat de participanții la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului”.

– 11.00 – La Muzeul Municipal Călărași, va avea loc lansarea cărții „Apusul stelelor de tinichea” de Dan Bițuică.

– 18.00 – 20.00 – Scena din Parcul Dumbrava va fi dedicată unui program artistic folcloric susținut de participanții la Festivalul Național de Folclor „La Fântâna Dorului” (Gala).

– 20.00 – 23.00 – Pe scena din Parcul Dumbrava, puteți urmări spectacole susținute de Adriana Gavrilă, CoSma, Gelu Voicu și taraful, cu un concert extraordinar oferit de Ștefan Bănică jr.

Evenimentul se va încheia într-un mod spectaculos cu un spectacol de artificii. În plus, pe data de 25 septembrie, festivități speciale vor avea loc pentru a sărbători Ziua Persoanelor Vârstnice începând cu ora 16.00.

Continue Reading

Evenimente

OFSD a demarat acțiunea ” Împreună Dăruim Bucurie”

Published

on

Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate a demarat o acțiune intitulată cu mândrie ” Împreună Dăruim Bucurie”. Lidera lor, Ioana Ichim, a adus acest proiect în fața presei în cadrul unei conferințe, punând în valoare angajamentul și devotamentul membrilor săi.

„Săptămâna aceasta, împreună cu colegele mele de la Organizația Județeană a Femeilor Social Democrate, avem o acțiune numită Dăruim Bucurie. Această acțiune a fost susținută de către domnul președinte al PSD, Vasile Iliuță, căruia îi mulțumim. A fost un maraton de 3 zile. 25 de localități, peste 400 de pachete – de rechizite și ghiozdane. Toate acestea au fost recompensate, cumva. Noi am dăruit bucurie și am primit înapoi zâmbete. Am primit emoție din partea părinților. Pentru familiile copiilor, ni s-a spus, a fost o gură de aer, acum la început de an școlar. Suntem părinți, mame, și știm ce înseamnă să începi un nou an școlar cu un copil. Implică un efort financiar cu un copil. Am întâlnit familii cu 3-4 copii și acolo este o problemă. Bucuria sinceră din ochii copiilor ne-a făcut să mergem mai departe, să ne gândim la următorul proiect, să ne așezăm la masa de lucru și să gândim pentru comunitate. Trebuie să ne ascultăm nevoile, pentru că unii vor să fie sprijiniți și ascultați, ” a orecizat Ioana Ichim, lidera OFSD Călărași.

„Maratonul bucuriei” a durat 3 zile și a cuprins nu mai puțin de 25 de localități din județ. Efortul lor a constat în pregătirea și distribuirea a peste 400 de pachete, conținând rechizite și ghiozdane, către copiii din comunitate. Este un efort impresionant și demn de apreciat, dar, așa cum spune Ioana Ichim, lidera femeilor social-democrate, „toate acestea au fost recompensate, cumva.”

Bucuria sinceră din ochii copiilor și emoțiile sincere ale părinților au fost răsplata cea mai de preț pentru această organizație politică. Pentru mulți dintre acești copii și familiile lor, aceste pachete au însemnat mult mai mult decât simple obiecte școlare. A fost o rază de lumină într-un moment dificil, la începutul anului școlar. Ioana Ichim a subliniat: „Suntem părinți, mame, și știm ce înseamnă să începi un nou an școlar cu un copil. Implică un efort financiar cu un copil. Am întâlnit familii cu 3-4 copii și acolo este o problemă.”

Această acțiune nu a fost doar despre a oferi rechizite, ci despre a aduce bucurie și speranță în viețile copiilor și familiilor vulnerabile. Ea a adăugat: „Bucuria sinceră din ochii copiilor ne-a făcut să mergem mai departe, să ne gândim la următorul proiect, să ne așezăm la masa de lucru și să gândim pentru comunitate. Trebuie să ne ascultăm nevoile, pentru că unii vor să fie sprijiniți și ascultați.”

Continue Reading

Cele mai vizualizate