Connect with us

Actualitate

Angajații unei firme de pază ar fi rămas cu masa goală de Crăciun. “SĂ MĂNÂNCE CE MĂNÂNC ȘI EU”

Published

on

În prag de sărbători, angajații firmei NYLVYAN SRL din județul Călărași se pare că se confruntă cu o situație cel puțin disperată. Un fost angajat susține că firma la care a lucrat și el până în septembrie nu și-a plătit mai mulți angajați, iar în prag de sărbători aceștia au rămas cu masa goală de Crăciun. Inspectorii ITM Călărași au fost sesizați cu privire la munca suplimentară neplătită. Aceștia au descoperit că salariații acestei firme ajung să muncească suplimentar, în fiecare lună, peste 70 de ore de muncă neplătite.

Un fost angajat, Tudor Bogdan Marian, care ar fi fost concediat în septembrie, dezvăluie o posibilă conexiune între conducerea firmei și politicieni influenți. El susține că NYLVYAN SRL ar fi fost favorizată la licitații pentru obiective publice importante, precum Spitalul Județean Călărași, Groapa de Gunoi din Lehliu Gară și alte obiective publice.

https://youtu.be/4qe57-xIqsw?si=cNO3TadEtWlzjjJr

NYLVYAN SRL, înființată în 2018, îl are ca administrator pe Țuluca Marian, iar ca asociați: Banciu Ecaterina (asociat – 67%), și Manciu Nicoleta (asociat – 33%). Cu o cifră de afaceri de 2,627,384 lei în 2022, firma a câștigat contracte publice pentru servicii de pază și protecție a obiectivelor din mai multe localități.

Advertisement

Potrivit unor surse, Manciu Nicoleta este angajată a Spitalului Județean de Urgență Călărași pe postul de registrator. Ecaterina Danciu, a doua persoană din structura asociaților este angajată în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) Călărași, introduce date într-o bază de date.

Contactat pentru un punct de vedere, administratorul societății NYLVYAN SRL, Țuluca Marian, a redirecționat solicitarea noastră prin care cerem explicații către Manciu Viorel, cumnatul său. În realitate, firma este  condusă de Viorel Manciu. Acesta s-a recomandat director general al societății.

Manciu Viorel a explicat, într-o primă reacție, că toți salariații sunt cu salariile la zi, fără a exista restanțe. Tot el a mai spus că toată această situație ar fi creată de fostul angajat, Tudor Bogdan Marian, membru al unui partid politic, ce ar avea de fapt alte interese.

  • Manciu Viorel: Noi, în primul rând, suntem la zi cu salariile. Noi, zi de salariu avem pe 28 ale lunii. De unde aveți dumneavoastă materialul că suntem noi în urmă?
  • Sunt acuzații din partea salariaților… și mi se pare normal să cer o reacție din partea administratorului..
  • Manciu Viorel: Foștilor salariați. Da? La foști salariați. Și eu sunt director general pe firmă.
  • Dar nu apăreți în datele firmei..cred că apare soția?!
  • Manciu Viorel: Da, apare soția, corect.
  • Care este salariata spitalului (n.r. SJU Călărași)
  • Manciu Viorel: Corect. Și?
  • Revenind… din rândul foștilor salariați, sunt discuții că nu sunt plătiți la zi angajații din prezent și că au rămas bani din luna octombrie, noiembrie și decembrie neachitați.
  • Manciu Viorel: Nu este adevărat! Se poate proba, înțelegeți, și vă spun că noi suntem la zi cu salariile. Ei au fost deranjați că nu s-au dat salariile înainte de Crăciun.
  • Ok!
  • Manciu Viorel: Înțelegeți? Noi ca zi de salariu avem 28 ale lunii. Noi avem luna noiembrie de plătit pe 28. Deci, ce se vehiculează pe septembrie… octombrie, sunt povești.
  • Adică, ei (n.r. salariații) și-au primit banii pe octombrie și noiembrie?
  • Manciu Viorel: Corect.

Aceasta a fost prima reacție oferită de Manciu Viorel, garantând că  poate justifica prin documente care să ateste plățile făcute.

Tudor Bogdan Marian ne-a pus la dispoziție, printre altele, o înregistrare audio, o discuție telefonică cu Bidea Miron, un angajat al societății NYLVYAN SRL pe care fostul angajat încearcă să-l convingă să plătească salariile angajaților.

Pentru aceste suspiciuni, fostul angajat a făcut mai multe sesizări către organele penale, pentru a scoate la lumină toată situația.

Advertisement

 

Actualitate

Un nou exemplar de leoaică la Zoo Călărași! Reprezentanții Grădinii Zoologice lansează o campanie cu premii pentru botezarea leoaicei

Published

on

By

Începutul acestei săptămâni a adus un nou motiv de bucurie pentru iubitorii de animale din Călărași. Zoo Călărași a primit un nou exemplar de leoaică de la Zoo Brăila, marcând astfel un nou pas important în colaborarea dintre cele două instituții. Acest schimb de animale face parte din strategia Zoo Călărași de a menține diversitatea în colecția sa și de a încuraja colaborările interinstituționale.

„Astăzi (n.r. 23 iulie) am realizat un schimb de animale cu Zoo Brăila pentru că unul dintre obiectivele noastre este să menținem o bună colaborare cu alte grădini zoologice și să asigurăm diversitate în colecția noastră”, au transmis reprezentanții Zoo Călărași, marți, prin intermediul unei postări în care au atașat un clip cu leoaica.

De asemenea, într-o postare publicată vineri, cei de la Grădina Zoologică au venit cu noi vești, despre cum s-a integrat femela printre ceilalți lei: „Leii tineri din colecția noastră au o nouă companie. Un exemplar superb de leoaică adusă de curând aici la Zoo! Leii nu au început lupta de putere între ei, însă sunt foarte activi în preajma ‘doamnei’ ”.

Cu ocazia sosirii noii leoaice, Complex Agrement Zoo Călărași a decis să implice publicul într-o campanie prin care va premia persoana care va propune cel mai deosebit nume pentru noul lor membru: „Ce spuneți dacă realizăm o campanie cu premii să botezăm leoaica de la Zoo?”.

Advertisement

Această inițiativă a stârnit rapid interesul internauților, care au început deja să propună nume și să își exprime aprecierea pentru activitatea Zoo Călărași, semn că sunt încântați de acest nou membru al colecției și de campania lansată.

– „Fetița mea propune numele Nala.”
– „Super!”
– „Aș propune eu Lala.”
– „Sau Bella.”
– „Leila.”

– „Felicitări pentru tot ce faceți!”
– „Mult succes în continuare la cât mai multe obiective atinse!”

Schimbul de animale între Zoo Călărași și Zoo Brăila subliniază importanța colaborării între grădinile zoologice din România. Astfel de inițiative nu doar că îmbogățesc colecțiile fiecărei instituții, dar contribuie și la diversitatea genetică și la bunăstarea animalelor.

Leoaica adusă de la Zoo Brăila se adaptează rapid la noul ei mediu și la noii ei companioni. Deși leii nu au început încă luptele de putere, aceștia sunt foarte activi în preajma ei, semn că noul membru este bine primit.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Lucrările de modernizare ale Liceului Danubius Călărași au fost finalizate! Cum arată investiția de aproape trei milioane de lei

Published

on

Sursă imagini: Primăria Municipiului Călărași/Facebook

Primăria Municipiului Călărași, condusă de Marius Dulce, anunță finalizarea unei investiții importante într-una dintre unitățile de învățământ din oraș. E vorba despre modernizarea, reabilitarea și echiparea Liceului Danubius Călărași, printr-un proiect finanțat din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Investiția a fost derulată pentru modernizarea atelierului tehnologic al liceului, ce va asigura un serviciu de educație de calitate. Valoarea totală a proiectului se ridică la peste 2,7 milioane de lei cu TVA. 

Suprafața care a fost reabilitată este de peste 1000 de metri pătrați, iar acum atât elevii cât și cadrele didactice au un spațiu modern, adaptat nevoilor lor. 

Proiectul își propune să contribuie la asigurarea accesului la un proces educațional de calitate și la un mediu cât mai bun pentru desfășurarea activității în infrastructuri educaționale pentru învățământul profesional și tehnic și învățarea pe tot parcursul vieții.

Beneficiarii direcți sunt elevii, cadrele didactice și personalul tehnic din unitatea de învățământ. Printre beneficiarii indirect se numără și Municipiul Călărași, prin formarea unor viitor angajați care vor contribui la creșterea PIB-ului orașului. Pe lângă asta, se mai numără și angajatorii, care vor beneficia de pe urma măsurilor de dezvoltare a capitalului uman. 

Advertisement

Obiectivele specifice proiectului

  1. Asigurarea unui serviciu de educație de calitate prin îmbunătățirea condițiilor de funcționalitate ale unității de învățământ.
  2. Echiparea atelierelor în concordanță cu cerințele educaționale cât și cu cerințele angajatorilor cu specializări corespondente.

Proiectul „𝐌𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞𝐚, 𝐫𝐞𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐋𝐢𝐜𝐞𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐃𝐚𝐧𝐮𝐛𝐢𝐮𝐬 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̦𝐢” a fost finanţat din Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4: Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții 4.4: Investițiile în educație, în formare, inclusiv în formare profesională pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectivul specific 4.5: Creșterea calității infrastructurii educaționale relevante pentru piața forței de muncă.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 2.741.257,85 lei cu TVA, din care finanţare nerambursabilă de 2.682.934,09 lei. Contractul de finanțare a fost semnat pe 18.09.2020.

Continue Reading

Actualitate

Primul caz de infectare cu virsusul West Nile a fost confirmat în București! Ce recomandă medicii

Published

on

INSP anunță că, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile, data de 3 iunie, a fost înregistrat un singur caz de infectare, în București.

”De la începutul perioadei de supraveghere a infecţiei cu virusul West Nile (03.06.2024) până la data de 25.07.2024 s-a înregistrat 1 caz confirmat de infecţie cu virusul West Nile”, anunţă INSP, potrivit news.ro.

Persoana infectată este un bărbat din București, cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani.

Infecția cu virusul West Nile este adesea asimptomatică, majoritatea persoanelor infectate (aproximativ 80%) neavând niciun simptom. Unele persoane pot dezvolta febra West Nile, aproximativ 20% dintre cei infectați experimentând febră împreună cu alte simptome precum dureri de cap, dureri articulare, vărsături, diaree sau erupții cutanate. De obicei, aceste simptome sunt ușoare, iar majoritatea persoanelor se recuperează complet, deși oboseala și slăbiciunea pot persista câteva săptămâni sau luni.

Advertisement

Simptomele grave sunt rare, afectând aproximativ 1 din 150 de persoane infectate. Acestea pot include febră mare, dureri de cap, rigiditate a gâtului, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară, pierderea vederii, amorțeală și paralizie, fiind cauzate de afectarea sistemului nervos central, cum ar fi encefalita (inflamația creierului) sau meningita (inflamația membranelor care înconjoară creierul și măduva spinării) sau meningo-encefalita.

Boala severă poate apărea la persoane de orice vârstă, dar riscul de a dezvolta complicații grave este mai mare pentru persoanele peste 60 de ani (aproximativ 1 din 50) și pentru cei cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi cancerul, diabetul, hipertensiunea arterială, bolile de rinichi sau cei care au suferit un transplant de organe.

Medicii recomandă populației să evite expunerea la țânțari prin purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi. Este de asemenea important să se utilizeze repelente chimice pentru țânțari, să se prevină pătrunderea acestora în locuință prin montarea de plase de protecție la feronerie, să se asigure desecarea bălților de apă din jurul casei și să se îndepărteze recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate