Connect with us

Știri

VIDEO. Virgil Dumbravă, scos din sărite de Valentin Popa. “Să vă fie rușine!”

Published

on

Urmăriți știrile Calarasipress.ro pe WhatsApp

 


Ultima ședință a consilierilor județeni s-a transformat într-o adevărată confruntare spontană, plină de reproșuri și acuzații. Au fost aruncate cuvinte dure în stânga și în dreapta. Valentin Popa, fermierul devenit consilier județean, s-a întors în plenul sălii de ședințe a CJ Călărași după câteva zile de spitalizare, fiind agresat de câțiva consăteni indignați de declarațiile sale critice la adresa administrației locale din Sohatu.

Ajuns în plen, fermierul din Sohatu a prezentat un mesaj în care l-a atacat pe Virgil Dumbravă, consilierul județean din partea PRO România, care, la rândul său, se afla în conflict cu Eduard Grama, directorul Ecoaqua Călărași, pe care l-a criticat aspru. Valentin Popa a citit mesajul în care a pus sub semnul întrebării credibilitatea intențiilor lui Virgil Dumbravă, făcându-l să părăsească sala de ședințe.

Valentin Popa: „Mie mi-a scris cineva, imediat după ce a apărut articolul în Argument. Zice: “Bună ziua! Uite cât sunt eu de supărat că de la o vreme încoace, nu mă pot abține, să nu comentez aberațiile unora făcute prin declarații publice sau demersuri scrise.”

Citesc în argument: Încă nouă consilieri județeni semnează un demers către CJ și cer revenirea la respectarea unui HCL privind modalitatea de aplicare a coeficientului de apă furată. Printre semnatari este și domnul Dumbravă. La vremea când s-a aplicat acea o hotărâre de Consiliul Local și ne factura inclusiv apa pe care nu o consumam, am îndrăznit să-l spun pe domnul Dumbravă. Dumnealui m-a asigurat că hotărârea respectivă este ilegală și că prin aplicarea ei societatea de apă face un abuz. Acum citesc în Argument de demersurile făcute de cei nouă, prin care dă de înțeles de aplicarea de câteva luni a hotărârii cu pricina. Grama și societatea de apă încalcă legea. Când dracului Dumbravă a făcut sau este serios, atunci când a vorbit cu mine sau când inițiază acel demers, chiar nu e rușine. Eu am comentat pe marginea acestei știri.” –  a fost mesajul citit de Valentin Popa în cadrul ședinței publice.

Reacția lui Virgil Dumbravă după acest moment, a fost să părăsească sala de ședințe…

Virgil Dumbravă:„Voi pleca din această ședință, iar dumneata domnul Popa, să-ți fie rușine!”
Valentin Popa: „De ce, că îmi scriu oamenii? Domnule, când ați fost viceprimar…Arătați-ne realizările dumneavoastră că dumneavoastră aruncați doar cu pietre. Spuneți realizările dumneavoastră că eu până în 2020 nu am făcut politică.”
Virgil Dumbravă: „Să vă fie rușine!”
Valentin Popa: „Eu nu am fost cu dumneavoastră să împărțim biscuiții.”
Virgil Dumbravă: „Să vă fie rușine!”
Valentin Popa: „Vă arăt mesajul de la oameni,domnule.. și dumneavoastră atrageți atenția la domnul director Ecoaqua.. Fiți dumneavoastră cel rău, cum sunt și eu. Arată-mi dacă am semnat pe undeva sau am furat cu cineva ceva, domnule Dumbravă.”
Virgil Dumbravă: „Să vă fie rușine, domnule Popa!”
Valentin Popa: „Vezi că ați fost vice-primar, vreți să vă spun o discuție din biroul de la dumneavoastră cu Bogdan Georgescu?”
Virgil Dumbravă: „Să vă fie rușine!”
Valentin Popa: „Bine! Drum bun!”

Advertisement

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Advertisement

Continue Reading

Actualitate

Cod galben de inundații! Ce județe sunt vizate

Published

on

Hidrologii au emis o avertizare cod galben pentru râurile din județele Vaslui, Bacău, Galați, Vrancea, Tulcea și Constanța, unde există riscul depășirii cotelor de atenție și al inundațiilor locale. Avertizarea este valabilă până vineri seara.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis joi o avertizare Cod galben, bazată pe situația hidrometeorologică actuală și prognoza pentru următoarele 24 de ore. Avertizarea va începe joi la ora 23:00 și va fi valabilă până vineri la ora 18:00.

„Acesta va afecta anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Prut şi Siret, în judeţele: Vaslui, Bacău, Galaţi şi Vrancea, râurile din judeţul Tulcea şi cele din jumătatea de nord a judeţului Constanţa, unde sunt posibile depăşiri ale cotelor de atenţie. Atenţionarea hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie şi viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale”, au transmis hidrologii, scrie news.ro.

 

Continue Reading

Actualitate

Structura anului universitar 2024-2025. Când vor începe studenții facultatea

Published

on

În anul universitar 2024-2025, majoritatea facultăților din România vor începe cursurile luni, 30 septembrie.

Spre deosebire de liceeni, care încep cursurile mai devreme, pe 9 septembrie, studenții nu vor beneficia de vacanța de toamnă, urmând să intre în vacanță abia sâmbătă, 21 decembrie, când începe vacanța de iarnă sau cea de sărbători.

La fel ca elevii, studenții vor avea vacanța de iarnă între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, pentru a acoperi zilele libere de Crăciun, Anul Nou, Bobotează și Sfântul Ioan Botezătorul. Cursurile vor fi reluate miercuri, 8 ianuarie 2025.

Structura anului universitar 2024-2025 prevede cursuri în următoarele perioade: 30 septembrie 2024 – 20 decembrie 2024, 8 ianuarie 2025 – 21 ianuarie 2025 și 24 februarie 2025 – 30 mai 2025. Vacanța de iarnă este programată între 21 decembrie 2024 și 7 ianuarie 2025, iar vacanța intersemestrială va avea loc între 12 și 23 februarie 2025. Examenele pentru semestrul I sunt prevăzute între 22 ianuarie și 11 februarie 2025, iar cele de final de an universitar între 31 mai și 20 iunie 2025.

Desigur, structura anului universitar 2024-2025 poate fi modificată pentru studenții din anii terminali, care în mod obișnuit trebuie să finalizeze mai devreme anul universitar pentru a putea susține examenul de licență sau disertație.

 

 

Continue Reading

Cele mai vizualizate