Connect with us

Știri

Ecoaqua și CJ Călărași, parteneri activi în dezvoltarea comunității locale

Operatorul regional de apă și canal, Ecoaqua cu sprijinul Consiliului Județean Călărași au inițiat în acest an mai multe proiecte menite să vină în sprijinul comunității locale. „Călărași educațion„, „Burse de Merit„, „Călărași Cup„, „Ghiozdane și rechizite pentru elevi„ sau „Echipamente sportive pentru cluburile private și de stat„ sunt doar câteva dintre proiectele implementate de Ecoaqua S.A. pentru Călărași.

Călărași Educațion / calarasi.education

Era tehnologică este aici! Generațiile curente se bucură de ea din plin, astfel că îmbinarea inteligenței artificiale și a educației reprezintă un punct de plecare ideal în dezvoltarea învățământului.

„Călărași Education„ reprezintă prima platformă de inteligență artificială dedicată elevilor menită sa le dezvolte creativitatea și să le ofere o deschidere și mai mare către viitorul tehnologizat. Această platformă a fost lansată în cadrul unui eveniment la care a participat Andrei Șelaru (Selly) pe 10 mai 2023.

Evenimentul de lansare a fost un real succes, bucurându-ne de prezența a 800 de participanți dornici să descopere ce le pune la dispoziție platforma bazată pe inteligența artificială. Îmbinarea tehnologiei și educației reprezintă un punct de pornire ideal în dezvoltarea comunității noastre și a tinerelor generații dornice de îmbunătățire a procesului lor de învățare. Călărași Education este creat pentru a te ajuta să fii mai eficient și mai productiv.

Advertisement

Premierea elevilor de la robotică

În cadrul evenimentului de lansare a platformei Călărași Education, directorul general al Ecoaqua SA, Eduard Grama, împreună cu președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță , au premiat rezultatele deosebite obținute de elevii care fac parte din echipa de robotică a Centrului Județean de Excelență Călărași.

Călărași Cup, powered by Ecoaqua

„Călărași Cup„ este o competiție dedicată juniorilor, copiilor care descoperă la cluburile lor tainele fotbalului. La Călărași sunt aproximativ10 cluburi care pregătesc în urma unor antrenamente, tinerele talente. Pentru a ajunge la o performanță scontată, juniorii au nevoie de susținere și implicit participarea la competiții bine organizate care au ca scop descoperirea celor mai talentați fotbaliști.

Începând cu anul acesta, „Călărași Cup„ va deveni un turneu de tradiție la Călărași având ca sprijin operatorul de apă și canal, Ecoaqua Călărași în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași. În acest mod, „Călărași Cup„ devine „powered by„ (cu sprijinul) Ecoaqua Călărași. „Călărași Cup – powered by Ecoaqua„ a adunat la start anul acesta două categorii de vârstă 2012 și 2015. Categoriile 2012 se vor întrece în perioada 21-22 aprilie iar 2015 în perioada 22-23 aprilie. Întrecerile au avut loc pe cele două stadioane amplasate în incinta Complexului Sportiv „Dunărea„. Obiectivele acestui proiect sunt:

• Creșterea performanței sportive la nivel local la categoriile de juniori.

• Promovarea fotbalului în Municipiul Călărași prin creșterea atractivității.

• Descoperirea tinerelor talente fotbalistice de pe plan local.

Advertisement

• Dezvoltarea numărului de practicanți ai sportului Rege prin implicarea copiilor într-o competiție organizată pe plan local.

La acest proiect inițiat de Ecoaqua s-au adăugat parteneri pe lângă Consiliul Județen Călărași și Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Călărași, AFC Dunărea Călărași.

„Călărași Cup„, powered by Ecoaqua continuă pe plan local și ediția a 2-a va avea loc în luna decembrie în perioada 15-17 a.c.

 Echipamente sportive pentru cluburile locale

echipament-pentru-sport-1536x1023.jpg

În acest an, Ecoaqua cu sprijinul Consiliul Judetean Calarasi au demarat mai multe proiecte care să vină în sprijinul tinerilor talentați care fac performanță.

În acest context, venim în sprijinul cluburilor sportive care adună medalii an de an pentru panoplia sportului călărășean. Astfel, CS Seijitsu, clubul condus de sensei Gheorghiță Mirea care are o panoplie de peste 600 de medalii obținute în cei 10 ani de la înființare a beneficiat de sprijinul Ecoaqua iar toți cei 73 de karatiști au primit într-un cadrul festiv din partea președintelui CJ, Vasile Iliuță, un set de echipament sportiv Acerbis Sport Romania partenerul nostru în vederea sprijinirii sportului și a performanței.

Advertisement

 „Burse de Merit„ pentru elevi

burse-la-cj-1536x1024.jpg

Ecoaqua, în parteneriat cu Consiliul Județean Călărași și directa implicare a președintelui Vasile Iliuță, oferă începând din acest an 38 de burse de merit liceenilor cu rezultate excepționale la învățătură.

Prin această inițiativă, compania noastră vine în sprijinul elevilor cu rezultate bune la învățătură susținând în acest fel dezvoltarea comunității locale și nu numai.

Fiecare bursă oferită de Ecoaqua S.A. este în valoare de 1.000 de lei iar beneficiarii acestei forme de sprijin vor fi elevii cu nota 10 la purtare pe întreg anul școlar 2022-2023, care au obținut și o medie generală de cel puțin 9,90 (la orice profil).

„Este prima acțiune în care vom pune bazele unei inițiative menite să sprijine activitatea celor mai buni elevi. Bursele de Merit Ecoaqua se vor acorda elevilor de liceu din comunitățile în care compania noastră își desfășoară activitatea. Este și va fi un sprijin financiar pentru elevii pe care îi vom motiva pentru noi performanțe”, spunea directorul general al Ecoaqua, Eduard Grama la implementarea proiectului „Burse de Merit„.

„Jocurile de vară„, powered by Ecoaqua

flick-jocuri-de-vara-1536x869.jpg

jocuri-vara-1536x869.jpg

Județul Călărași are potențial turistic și de dezvoltare. În acest context am gândid ca începând de anul acesta să se desfășoare sub egida Ecoaqua, „Jocurile de Vară„, un eveniment distractiv atât pentru călărășeni cât și pentru turiștii aflați pe meleagurile noastre. Evenimentul s-a desfășurat pe perioada a trei zile și l-a avut ca MC pe celebrul Flick Domnul Rimă. În cele 3 zile de competiții, călărășenii au avut oportunitatea de a-și arăta abilitățile de lucru în echipă, sau individual, în cadrul diferitelor activități, câștigătorii fiind premiați.

Advertisement

Muzica, dansul și voia bună au fost elementele cheie în perioada 21-23 iulie a.c. de pe Plaja Pod 4, Flick Domnul Rimă, răspândind energia pozitivă printre călărășenii de toate vârstele. Acest eveniment va continua și anul viitor pe malul Borcei la Călărași.

Ghiozdane și rechizite pentru elevii călărășeni

ghiozdane-elevi1-1536x1023.jpg

ghiozdane.jpg

Ecoaqua și Consiliul Județean Călărași au demarat mai multe proiecte de susținere a educației copiilor proveniți din familii defavorizate și nu numai, din municipiul Călărași, prin donarea de ghiozdane cu rechizite școlare. Primul proiect a marcat Ziua Mondială a Apei pe 22 martie la Călărași.

ziua-mondiala-a-apei-1536x1023.jpg

După o vizită la stația de tratare a apei din Călărași, cei 15 elevi din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 7, „Carol I„, au primit pentru anul școlar ghiozdane și rechizite. Pe lângă acest proiect implementat de Ecoaqua, societatea noastră s-a alăturat și demersului inițiat de președintele Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță. Astfel, la începutul noului an școlar, 50 de elevi au primit rechizite școlare și ghiozdane în cadrul unui eveniment organizat într-un cadru festiv la sediul CJ Călărași.

„L-am rugat pe Eduard Grama să vină cu proiecte pentru educație. Îl felicit pe această cale, iar ghiozdanele care ajung la elevi să le fie un sprijin pentru a avea performanță pe viitor. Felicitări Grama pentru inițiativă și mult succes elevilor în noul an școlar!” – a declarat președintele CJ, Vasile Iliuță, la întâlnirea cu elevii.

Urmează „Prima tabără„

prima-tabara.jpg

Începând din acest an, compania Ecoaqua S.A. cu sprijinul Consiliului Județean Călărași, a inițiat un proiect numit „Prima tabără„. Acest proiect vizează pentru început organizarea unei tabere centralizate cu un regulament strict în care 15 copii de la diferite structuri sportive din orașul Călărași vor avea posibilitatea să ajungă într-o tabără, pentru prima dată, într-un cadru organizat.

Advertisement

Tabăra este un context de învățare, altul pe care copilul îl are acasă sau la școală.

Această tabără pentru cei 15 sportivi, aleși de la diferite structuri sportive (atletism, lupte-libere, handbal, fotbal, box, etc)  este o tabără de aventură, dedicată copiilor care vor petrece o săptămână din vacanța programată în perioada 28 octombrie – 5 noiembrie într-un mod inedit și interactiv, în mijlocul naturii.

Avem pregătite drumeții accesibile copiilor, la care se adaugă multe activități care stimulează aptitudinile copiilor de socializare și capacitățile de adaptare la situații noi. Programul de tabară se va desfășura într-o atmosferă prietenească și relaxantă cu plecare de pe 28 octombrie până pe 3 noiembrie, într-un cadru natural deosebit, în localitatea Vîrtop, Arieșeni, județul Alba la pensiunea Skipass.

Proiectele implementate de societatea „Ecoaqua„ cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Călărași, Vasile Iliuță, vor continua și în perioada următoare. Acestea sunt diversificate și vin în sprijinul comunității locale. Practic, o parte din banii încasați de societatea noastră se întorc către cetățenii din Călărași sub diferite forme pentru dezvoltarea comunității.

Advertisement

Știri

Oltenița: Scăpăm de țânțari, ne bucurăm de vară!

Primăria Municipiului Oltenița a anunțat că se derulează două nopți de tratamente împotriva țânțarilor în toată localitatea — vineri și sâmbătă, 4 și 5 iulie, între orele 22:00 și 05:00, pentru ca locuitorii să se poată bucura de serile de vară fără disconfortul provocat de insecte.

🦟 Scăpăm de țânțari, ne bucurăm de vară!

Primarul orașului transmite că activitățile se desfășoară cu folosirea substanțelor omologate și avizate, garantând siguranță pentru oameni și animale. Acțiunea vizează reducerea semnificativă a populațiilor de țânțari și alte insecte care pot afecta confortul nocturn al cetățenilor.

Ce trebuie să știți

Advertisement
  • Acțiunea va acoperi întreg teritoriul orașului Oltenița, inclusiv zone rezidențiale și spații publice.
  • Este posibilă reprogramarea intervenției în funcție de evoluția condițiilor meteorologice — dacă vremea nu permite, primăria va comunica o dată alternativă.
  • Apicultori, atenție: vă rugăm să protejați stupii în perioada tratamentelor, pentru a preveni orice risc asupra albinelor.

De ce contează

Serile liniștite de vară sunt prețuite de toți. Cu acțiuni proactive și planificate, autoritățile locale urmăresc să creeze un mediu mai plăcut pentru socializare, relaxare în aer liber și plimbări nocturne în liniște.

Recomandări practice pentru cetățeni înainte de tratament:

  • Dacă locuiți în apropierea zonei tratate, feriți ferestrele și ușile între orele menționate.
  • Acoperi recipientele cu miere și apă, protecte stupii — pentru apicultori.
  • Respectați eventualele instrucțiuni suplimentare comunicate de Primărie în cazul reprogramării.

Astfel de acțiuni de deratizare sunt tot mai necesare în sezonul cald pentru a limita transmiterea bolilor de către insecte, dar și pentru a ridica calitatea vieții comunității. Oltenița spune “adio” țânțarilor și salută serile liniștite de vară!

Continue Reading

Știri

PSD Călărași, omagiu de Ziua Drapelului Național: „România este o datorie, o moștenire și un ideal”

Astăzi, 26 iunie, cu ocazia Zilei Drapelului Național, Organizația PSD Călărași a transmis un mesaj de respect și recunoștință față de unul dintre cele mai puternice simboluri ale identității naționale: tricolorul românesc.

„Drapelul spune povestea unei națiuni care nu a încetat niciodată să lupte, să spere și să construiască. Este un simbol care ne unește ca popor, indiferent de vremuri și greutăți”, se arată în mesajul organizației județene.

Președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță, a subliniat că adevăratul patriotism se exprimă prin fapte, nu doar prin vorbe:
„Cred cu tărie că patriotismul înseamnă faptele care aduc onoare țării. Tricolorul ne amintește că România este o datorie, o moștenire și un ideal. Să fim demni de steagul sub care trăim!”

Cu acest prilej, social-democrații din Călărași le-au transmis tuturor românilor gânduri de solidaritate, unitate și speranță.

Advertisement

La mulți ani, Drapelului României!
La mulți ani, România!

Continue Reading

Știri

Primăria Călărași are 101 oameni la Spații Verzi, dar plătește o altă firmă să facă treaba

Municipiul Călărași se confruntă cu o situație administrativă paradoxală: în timp ce Serviciul Public Pavaje Spații Verzi (SPPSV), aflat în subordinea primăriei, funcționează cu 101 angajați plătiți din bani publici, autoritatea locală continuă să externalizeze, an de an, serviciile de cosit mecanic al ierbii către o firmă privată — Lazy Garden SRL.

Potrivit datelor oficiale, firma a avut în 2024 un număr mediu de doar 3 angajați. În anii anteriori, cifra a fost ușor mai mare, dar nu a depășit 5 angajați. Cu toate acestea, Lazy Garden a reușit să câștige contracte în valoare totală de 2.189.412,75 lei (fără TVA) între 2021 și 2025, pentru servicii precum:

  • cosit mecanic al ierbii
  • încărcare și transport vegetație
  • întreținerea spațiilor verzi pe suprafețe mari, de peste 200.000 mp/an

Doar în perioada 2021–2025, Lazy Garden a încheiat contracte în valoare de aproape 2 milioane de lei (fara TVA), prin licitații directe sau achiziții publice, pentru a presta activități pe care, teoretic, SPPSV ar trebui să le poată realiza intern.

An Valoare totală contracte (RON)
2021 266.190,00
2022 533.430,75
2023 501.674,75
2024 520.354,75
2025 367.762,50

În unele cazuri, contractele au presupus întreținerea unor suprafețe de peste 200.000 mp și manipularea a peste 100 de tone de vegetație – toate în termene relativ scurte.

Am întrebat: cum este posibil ca o firmă cu 3 angajați să acopere munca de zeci de oameni?

Pentru clarificări, l-am contactat pe administratorul firmei Lazy Garden SRL, Lucian Croitoru. I-am adresat întrebarea direct: care este secretul capacității firmei sale de a realiza lucrări care ar necesita, în mod realist, cel puțin 40–50 de oameni pe teren?

Advertisement

Lucian Croitoru ne-a răspuns:

„Activitatea este acoperită prin încadrarea de persoane în regim zilier, în baza legii. Sunt folosiți strict în anumite zile, pentru o perioadă determinată.”

Pentru confirmare, am discutat și cu șeful ITM Călărași, Nicolae Dumitru, care a precizat:

„Este legal ca o firmă să angajeze zilieri în condițiile prevăzute de lege, cu respectarea duratei zilnice maxime și a numărului de zile lucrate per an. Obligația raportării prin aplicația electronică Revizor este respectată în acest caz.”

Este de asemenea legitim să ne întrebăm ce activitate reală desfășoară SPPSV, dacă pentru lucrările de bază – întreținerea spațiilor verzi – se apelează constant la contracte externe. Mai ales în condițiile în care structura serviciului include zeci de angajați pentru drumuri, pepinieră, atelier mecanic și chiar mixturi asfaltice.

Aceste practici ridică semne de întrebare nu doar privind eficiența administrativă, ci și utilizarea fondurilor publice. Primăria plătește:

  • Salariile lunare a 101 persoane
  • Contracte externe repetate, de sute de mii de lei anual

Advertisement
Continue Reading