Connect with us

Actualitate

VIDEO. Spitalul din Oltenița a rămas fără acreditare. Fostul manager vorbește despre abuzurile suportate

Published

on

Complicațiile în astfel de instituții vitale apar atunci când oamenii de la conducere nu văd sănătatea ca pe o prioritate privind comunicarea problemelor. Este și exemplul edilului municipiului Oltenița, Costinel Milescu, care a declarat echipei CANAL SUD că nu știe nimic despre acest subiect.

Ce înseamnă pierderea acreditării

Pacienții își asumă riscurile, spune fostul manager Simona Smochină, care se simte neîndreptățită, privind felul în care a fost tratată în relația cu actuala conducere managerială a spitalului, pe perioada când încă își desfășura activitatea ca specialist oftalmolog. Concret, pierderea acreditării impune niște limite privind colaborarea dintre CAS și unitatea medicală. Pacienții nu vor mai putea beneficia de asigurarea medicală, din cauza întreruperii colaborării.

Managerul spitalului, victima unei campanii de denigrare

Claudiu Cocoșilă, actualul manager, presat de timp, confundă pierderea acreditării cu o campanie de denigrare îndreptată împotriva sa. Am insistat să obținem un punct de vedere pentru a afla cât de gravă este situația spitalului, însă fără vreun rezultat, acesta spunându-ne că nu este momentul potrivit să vorbească despre astfel de lucruri.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate a reușit să identifice 80 de puncte din cele 120 maximum posibile pentru a lua decizia de suspendare a acreditării. Unitatea medicală a primit termen de 6 luni la dispoziție pentru remedierea tuturor deficiențelor identificate.

Simona Smochină, fost manager: “La un moment dat, pacienții s-au văitat pentru că nu au acces la serviciile de sănătate și am discutat cu el (n.r. deputatul PSD, Dumitru Coarnă). A făcut chiar și o interpelare către minister, Avocatul Poporului le-a dat chiar și o hârtie să deschidă oftalmologia, cred că prin mai, iunie. Au deschis, prin august, la sfârșit. Cam așa s-a întâmplat, după care m-au sancționat pentru că am tratat un pacient și am înțeles că acum au sigilat din nou aparatele. Este vorba de aparatură de 150.000 de euro, de ultimă generație, care stă încuiată de mai bine de un an și pacienții nu au acces la serviciile statului. Ăsta este necaz mare! Adică ai doctor, ai aparatură, ai pacienți și tu nu vrei să faci bani. Ăsta este managementul pe care nu îl practică. (…) Primarul ăsta nu poate să aprecieze cât este de bun specialist, însă pe el ar trebui să-l intereseze cum face, cum pierde banii, cum îi câștigă, ce contracte face, pentru asta este pus acolo. Ce este mai grav, este că a închis CPU printr-o adresă pe care a trimis-o săptămâna trecută. Asta este o altă boroboață. CPU este închis ca urmare a acțiunilor lor de mai multă vreme. În celălalt mandat al lui, a investit sume destul de mari, cam 2 milioane și jumătate, pentru infrastructură și pentru dotare cu aparatură. În momentul în care am venit eu, ca manager, prin concurs, s-a ivit o oportunitate să recuperăm banii cheltuiți pentru aceste compartimente cu niște fonduri europene. Din 2 milioane și jumătate, am recuperat cam un milion 400, aproape un milion a fost neeligibil.
Au fost foarte buni, pentru că a fost așa într-o perioadă în care n-am avut nicio speranță, acum sunt niște posibilități excepționale. Am recuperat banii și pentru că am descoperit că acel CPU pentru care investise în mandatul lui nu exista în structură decât cu un asterisc, adică nu era funcțional. Am făcut toate demersurile să înființăm CPU și să fie funcțional, pentru că altfel eram condiționați să primim fondurile europene. Există niște criterii de funcționare, de subordonare pentru CPU, existau de fapt, pe care le-a încălcat pe toate. Adică nu a asigurat permanența, l-a luat din subordinea ATI-ului și l-a dat unui doctor de la camera de gardă care nu are pregătirea necesară. Din punct de vedere profesional, el este medic de familie și nu poate fi șef de CPU niciodată. Ca să fii șef la CPU trebuie să fii medic de urgență sau ATI. El a încălcat de mult regulile, dar în momentul ăsta nu știu ce s-a întâmplat. S-au certat, iar medicul respectiv și-a dat demisia. Sper că s-a răzgândit, pentru că toate sumele o să devină neeligibile dacă CPU este nefuncțional
“.

Advertisement

Datele de la nivel național arată că, din aproximativ 700 de spitale, peste 200 funcționează fără acreditare.

Actualitate

Accident pe DN3B: O tânără din Călărași ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, însă i s-a făcut rău la volan

Published

on

Un nou incident rutier a avut loc astăzi în jurul orelor 12:20 pe DN3B, la ieșirea din municipiul Călărași, pe șoseaua Chiciului. Un autoturism condus de o tânără a intrat în coliziune cu un parapet. Ar fi încercat să-și pună capăt zilelor, doar ca nu a mai reușit să-și ducă gestul la capăt. Pe drum, fetei i s-a făcut rău.

Potrivit primelor informații și a ajuns cu autoturismul în parapet dintre sensurile de mers.

La fața locului au intervenit de urgență mai multe autospeciale de descarcerare, ambulanțe și echipaje de poliție. Traficul în zonă a fost oprit pentru a permite intervenția autorităților și a personalului medical.

Starea de sănătate a tinerei nu a fost încă confirmată, însă aceasta a fost găsită inconsistenta. A fost transportată de urgență la spital pentru îngrijiri medicale.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă asupra creșterii îngrijorătoare a numărului tinerilor care consumă alcool și țigări electronice

Published

on

Conform unui raport al filialei europene a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), consumul de alcool și de ţigări electronice în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani este considerat “alarmant”. Specialiștii recomandă implementarea unor măsuri de sănătate publică pentru a restricționa accesul la băuturile alcoolice.

Organizat o dată la patru ani sub auspiciile Biroului OMS Europa, care cuprinde 53 de țări și se întinde până în Asia Centrală, sondajul internațional HBSC (Health Behaviour in School-aged Children) analizează comportamentul de sănătate al copiilor cu vârstele de 11, 13 și 15 ani. Printre diferitele secțiuni ale acestuia se numără și cea referitoare la consumul de substanțe psihoactive.

Conform raportului, utilizarea ţigărilor electronice a crescut la nivel global, cu o tendință deosebit de accentuată în rândul adolescenților. În ciuda acestui fapt, există o veste bună: procentul tinerilor cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani care fumează a scăzut, doar 13% dintre aceștia declarând că au fumat în 2022, ceea ce reprezintă o reducere de două procente față de acum patru ani.

Cu toate acestea, un număr semnificativ dintre ei au început să utilizeze ţigările electronice. Aproximativ 32% dintre adolescenții de 15 ani au fumat deja una, iar 20% au fumat în ultimele 30 de zile.

“Utilizarea pe scară largă a substanţelor nocive în rândul copiilor din multe ţări din regiunea europeană (şi nu numai) constituie o ameninţare gravă la adresa sănătăţii publice”, a avertizat Hans Kluge, directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), conform news.ro.

Alcoolul este cea mai întâlnită substanță consumată de adolescenți. Conform raportului, 57% dintre adolescenții de 15 ani au consumat alcool cel puțin o dată, iar aproape patru din zece au făcut acest lucru în ultimele 30 de zile. Mai mult, aproximativ unul din zece adolescenți (9%) au avut o beție puternică la un moment dat în viața lor. Astfel, aproximativ 5% dintre adolescenții de 13 ani și 20% dintre cei de 15 ani au experimentat acest lucru.

Advertisement

“Aceste rezultate subliniază măsura în care alcoolul este disponibil şi normalizat şi arată nevoia urgentă de măsuri politice mai bune pentru a proteja copiii şi tinerii de daunele (sale)”, a precizat organizaţia, potrivit news.ro.

Conform raportului, după o perioadă de scădere a consumului de substanțe psihoactive, există date care sugerează că pandemia COVID-19 a generat o nouă creștere a consumului. Raportul compilează informații de la 280.000 de tineri din Europa, Asia Centrală și Canada. Măsurile de restricție au influențat semnificativ obiceiurile adolescenților cu vârste între 11 și 15 ani. Aceștia au petrecut mai mult timp online și au fost expuși la publicitatea digitală într-o măsură mai mare, având un impact negativ asupra comportamentului tinerilor.

 

Continue Reading

Actualitate

Guvernul a aprobat deschiderea unui nou punct de trecere la frontiera dintre România și Ungaria

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

În ședința de joi, 25 aprilie, Guvernul a aprobat o hotărâre privind deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat între Beba Veche (România) și Kübekháza (Ungaria), în scopul reducerii congestiei traficului rutier în zonă și pentru a facilita trecerea atât în Ungaria, cât și în Serbia (prin Ungaria).

Azi aprobăm deschiderea unui nou punct de frontieră Ungaria la Beba Veche. Este un obiectiv din lunga listă de investiţii în infrastructură aflată în derulare în judeţul Timiş, dar de altfel întreaga ţară”, a afirmat Ciolacu, conform adevărul.ro

Conform unui comunicat emis de Executiv, actul normativ aprobat implică transferul către domeniul public al statului și sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a sectorului de drum județean DJ 682, împreună cu terenul asociat acestuia, aflate în domeniul public al județului Timiș și sub administrarea Consiliului Județean Timiș. De asemenea, acesta va fi încadrat în categoria funcțională a drumurilor de interes național.

“Punctul de trecere a frontierei va fi destinat traficului internaţional de persoane, precum şi traficului internaţional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone. Data deschiderii se va conveni pe cale diplomatică, după crearea condiţiilor necesare de personal, tehnice şi de infrastructură”, se arată în comunicat.

Advertisement

Dezbaterea privind deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei (PTF) Beba Veche între România și Ungaria a început în 2023. Pe 20 octombrie, Guvernul a aprobat un Memorandum pentru deschiderea PTF România – Ungaria la Beba Veche. În prealabil, pe 1 septembrie 2023, la Timișoara, guvernele României și Ungariei au semnat două memorandumuri pentru deschiderea PTF-ului de la Beba Veche, situată în cea mai vestică localitate din România, și pentru construcția unui nou pod peste Mureș la Cenad, tot în județul Timiș.

Punctul de trecere a frontierei de la Beba Veche va fi accesibil doar pentru autovehicule cu o greutate de până la 7,5 tone și va avea un program zilnic de funcționare, între orele 08:00 și 20:00.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat că planul actual pentru punctul de frontieră implică un fel de sens giratoriu, cu trecerea de frontieră din Ungaria în Serbia deja funcțională, iar România deschide trecerea către Ungaria. Se ia în considerare și deschiderea separată către Serbia în viitor, însă momentan este vorba de un sens giratoriu cu vămi pentru cele două puncte de trecere de frontieră.

Ministrul a subliniat că lucrările pentru deschiderea punctului de frontieră vor dura 14 luni. În acest context, a evidențiat necesitatea investiției, dat fiind că există așteptări pentru aderarea terestră la Schengen.

“Mi-aş dori foarte mult ca, la sfârşitul anului, să intrăm şi terestru şi să nu mai fie nevoie de această investiţie. Dar preluarea drumului de la Consiliul Judeţean, trecerea la drum naţional, investiţiile în aceste drumuri şi – cei doi primari ştiu foarte bine că s-au început lucrările de asfaltare şi de la Sânicolau spre Dudeşti Vechi – toate aceste investiţii sunt necesare şi oricum mergi într-un punct de trecere a frontierei care după aceea poate să fie fără poliţie de frontieră sau vamă, dar în mod sigur cu Serbia nu. Haideţi să vedem cum gestionăm”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate