Connect with us

Știri

Charlie Ottley, celebrul realizator de documentare, felicită inițiativa dezvoltării Călărașiului pe plan turistic: „Renaște ca Pasărea Phoenix”

Published

on

Celebrul jurnalist britanic Charlie Ottley, care realizează documentare de călătorii, i-a felicitat pe membrii „Comunitatea-i” pentru inițiativa de a transforma Călărașiul într-o stațiune turistică de interes național și internațional.

Proiectul desfășurat de „Comunitatea-i” evoluează pe zi ce trece, întrucât, după concursul de creație pe care l-au lansat, membrii organizației urmează să aleagă logo-ul, lozinca și sloganul care să constituie brand-ul pe care îl va avea orașul nostru pe plan național și internațional.

Jurnalistul Charlie Ottley a aflat, și el, despre eforturile celor din „Comunitatea-i” de a exploata potențialul turistic al Călărașiului, așa că a ținut să îi felicite pentru acest lucru. La filmările unui documentar realizat în țara noastră, britanicul a fost atras de frumusețea naturii virgine din Lunca Dunării și a afirmat că, într-adevăr, orașul nostru poate atrage o multitudine de turiști, prin peisajele sale de poveste, vestigiile istorice dar și prin arhitectura deosebită, care ar da un plus de valoare dacă ar fi restaurată.

„Doresc să îi felicit pe cei ce au creat Comunitatea Inteligentă și pe toți cei din Călărași care s-au unit pentru a promova turismul local. De când am filmat «Wild Carpathia 2» și am venit la Călărași și am văzut potențialul oferit de zonele umede de pe marginea Dunării, am simțit că acest loc poate deveni o destinație turistică pentru sudul României.

Advertisement

Sunt foarte multe oportunități, așa cum am menționat, aveți fluviul, caiace, aveți insulele, monumentele istorice. Bineînțeles, sunt câteva probleme care trebuie depășite, de exemplu: restaurarea clădirilor vechi și protejarea celor existente în oraș, deoarece multe dintre ele s-au pierdut, așa că trebuie să le protejăm pe cele care au rămas”, a transmis Charlie Ottley, într-un mesaj pentru „Comunitatea-i”.

Ce a remarcat Charlie Ottley recent, la Călărași

Realizatorul TV nu a vizitat o singură dată Călărașiul, ci, recent, a revenit în ținuturile noastre pitorești, unde, față de acum câțiva ani, a observat o evoluție vizibilă. Atenția britanicului a fost atrasă atât de orășelul nostru, cât și de fauna de pe Dunăre, care s-a îmbogățit considerabil, cu numeroase exemplare de păsări rare. Toate aceste aspecte l-au bucurat pe Charlie Ottley, care este de părere că orașul nostru se află pe drumul cel bun, în ceea ce privește dezvoltarea pe plan turistic.

„Personal, mi se pare mult mai curat decât acum câțiva ani, când am fost în vizită pentru prima dată. Partea industrială trebuie revendicată. Zonele umede încă există și au devenit un punct de atracție pentru multe specii de păsări rare și cred că reprezintă o destinație turistică naturală extraordinară. Sunt câteva schimbări mici pe care le-aș face.

Există potențial care trebuie dezvoltat, dar, din planurile văzute, Călărașiul renaște ca Pasărea Phoenix din cenușa postindustrială și devine un loc pe care turiștii îl pot vizita și de care se pot bucura, cu multe lucruri de văzut. Cred că parcul, primăvara, când pomii sunt înfloriți, este splendid și reprezintă o poartă către sudul României, cu multe locații secrete care pot fi explorate pentru turism. Felicitări pentru ceea ce faceți, abia aștept să văd progresul, este o inițiativă fabuloasă”, a mai transmis jurnalistul englez în mesajul său.

Advertisement

Știri

Pedepsele aspre care îi așteaptă pe șoferii băuți sau drogați la volan. Serviciul Rutier și Centrul Antidrog Călărași au ieșit pe șosele într-o acțiune de tip blitz

Published

on

Serviciul Rutier Călărași s-a aflat astăzi pe teren, alături de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Călărași, într-o acțiune de tip blitz pentru informarea șoferilor cu privire la noile modificări legislative în domeniul rutier și combaterea conducerii autovehiculelor sub influența consumului de substanțe psihoactive și alcool. În total, patru echipaje au fost prezente pe străzile municipiului Călărași, astăzi – 26 iulie 2024. 

CPECA Călărași a completat această acțiune prin informarea specifică a conducătorilor auto despre prevederile legislației rutiere ce privesc drogurile și alcoolul. A oferit totodată materiale promoționale ale Campaniei ”Drive Clean” derulată de Agenția Națională Antidrog  la nivelul întregii țări.

Au fost implicate 4 echipaje de la Serviciul Rutier, Biroul Rutier, Ordine Publică a municipiului Călărași și Secția 6.

Pe 10 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea Anastasia, potrivit căreia săvârșirea omorului din culpă de către un șofer care a condus fără permis, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive se pedepsește cu închisoarea, fără posibilitatea ca instanța să dispună suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. 

Advertisement

Ulterior, Parlamentul României a mai adoptat o lege care îi lasă fără carnet pentru 10 ani pe șoferii prinși băuți sau drogați la volan. Potrivit legii, pentru acești șoferi instanțele nu vor mai putea dispune amânarea executării pedepsei. 

Ambele legi menționate vin ca urmare a unor accidente rutiere în care mai multe persoane și-au pierdut viața din cauza unor șoferi care se aflau la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor. 

Continue Reading

Știri

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZĂ

Published

on

SETACO PREVENT SRL ANGAJEAZA
· Electricieni
· Electronisti
· Tehnicieni sisteme de securitate
Cerințe:
Sunt necesare cunostinte de electricitate/ electronica/ cablare structurata, voce-date
Permis cat.B
ANRE , liceu sau scoala profesionala in domeniul electric constituie avantaj
Responsabilități:
Cablari instalații electrice și de curenți slabi Instalare servisare și mentenanța sisteme de supraveghere video, sisteme de alarma la efracție, rețele voce date
Salariul prima lună ( probă ) 3500 lei net.
CV-urile se pot trimite la adresa de e-mail: [email protected] pe WhatsApp la numărul 0242.314.232 sau personal la sediul firmei din Călărași intersecția străzii București cu str. Libertății.

Continue Reading

Știri

Cum plănuiește Ligia Deca, ministrul Educației, să aducă mai mulți profesori în școlile rurale? „Dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, nu o să-i avem niciodată acolo”

Published

on

Sursă imagine: Ligia Deca/Facebook

Ligia Deca, ministrul Educației, a vorbit într-un interviu pentru Școala 9, citat de Edupedu, despre cum pot fi motivați profesorii să vină să predea în școlile din mediul rural. Printre soluțiile propuse de aceasta se numără oferirea unui sprijin financiar mai ales celor aflați la începutul carierei de profesor (primă de instalare, de exemplu) și motivarea celor din comunitatea rurală să se întoarcă ulterior pentru a preda la sat. Un alt factor evidențiat de Ligia Deca în interviu a fost „efectul recunoașterii”, adică niște instrumente de recompensare ale performanței. 

Școala 9: „Ce facem cu profesorii? Este o criză globală de profesori. O resimțim și în România. Vedem și că ei se aglomerează în școlile din urban. Mă refer aici la profesorii care sunt titularizați, au grade didactice, au experiență. Ei merg acolo unde au toate resursele la îndemână. Cum îi ducem pe profesorii valoroși în școlile cu multe provocări?”

Ligia Deca: „Cred că o primă variantă, în acest sens, este să-i ajutăm în partea de debut în carieră. Deci, la începutul carierei, ei au nevoie de niște resurse financiare, pe lângă bursa egală cu salariul mediu pe economie pe care o vor avea toți cei care merg pe formarea inițială, în noua formulă, vorbim și despre o primă de instalare pe care o să o introducem pentru cei care aleg să meargă să se titularizeze în zona rurală.

Avem nevoie și să-i stimulăm pe cei care provin din acea comunitate și merg pe formarea didactică, după aceea să se întoarcă în comunitățile lor. Iar aici este o colaborare excepțională pe care o avem cu autoritățile publice locale. Am vizitat școli din comunități locale unde primăria oferea facilități elevilor buni din comunitate, care merg pe ruta didactică și se întorc în comunitate. Că este vorba despre teren, că este vorba despre casă, că este vorba despre alte facilități, lucrurile acestea încurajează tinerii să meargă în comunitățile rurale”. 

Advertisement

Ministrul Educației a mai subliniat un pas foarte important – „efectul recunoașterii”, așa cum l-a denumit. Ligia Deca e de părere că profesorii au nevoie ca meritelele lor să fie recunoscute, mai ales când lucrează într-un mediu care nu le oferă toate resursele de care au nevoie pentru a realiza actul educațional. Aceasta a dat drept exemplu asociația Teach for Romania, care organizează gala profesorului din rural. 

„Și cred că avem nevoie inclusiv prin instrumentele noastre de recompensare ale performanței, că vorbim de gradație de medic, vom vorbi despre alte feluri de plată suplimentară, bazată pe performanță, să recunoaștem meritele celor care fac diferența în comunitățile lor. Nu e simplu din punct de vedere metodologic, dar dacă nu recunoaștem profesorii buni din rural, indiferent că, cel puțin în primii ani, au sau nu rezultate de tip, nu știu, olimpiade, concursuri, ș.a.m.d,. nu o să-i avem niciodată acolo”, a mai precizat aceasta în interviul pentru Școala 9, citat de Edupedu. 

Din anul școlar 2025-2026, profesorii care se titularizează în zone defavorizate sau izolate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe țară, potrivit Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023. Condiția pe care profesorii trebuie să o îndeplinească este să rămână titulari în școala respectivă pentru o perioadă de cinci ani, mai arată Edupedu în articol. 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate