Connect with us

Evenimente

VIDEO. “Regal Cabalin” ediția a III-a – frumusețe și eleganță

Published

on

Regal Cabalin, eveniment de anvergură națională, ajuns la cea de-a III-a ediție anul acesta, are loc în data de 4 iunie 2022, în localitatea Curcani din județul Călărași. Iubitorii de cabaline pot admira cele mai frumoase exemplare. Crescătorii din țară și-au anunțat deja participarea la acest eveniment în cadrul căruia se desfășoară și o expoziție cu vânzare. Eugen Enciu este unul dintre oamenii care a depus suflet și s-a implicat  pentru ca acest eveniment să aibă loc.

https://youtu.be/0RAl28hUp0Q

“Evenimentul va avea loc în data de 4 iunie, continuăm o tradiție pe care am început-o acum trei ani și am întrerupt-o pe perioada pandemiei în anul 2020 pentru că nu au fost aprobate evenimentele la acea vreme. Suntem un grup de prieteni, iubitori de rase de cai. Avem mulți prieteni care vor participa, aici fac referire la mai multe județe din țară, Deva, Târgu-Mureș, Vaslui. Intrarea este liberă, nu s-a perceput taxă de participare. Vrem să ducem tradiția, care, din ce m-am informat, are o vechime de 3.000 de ani. S-a pierdut în perioada comunismului și la noi în zonă avem foarte mulți iubitori de cabaline din toate rasele.

La prima ediție am fost puțin sceptic, nu știam cum vor decurge lucrurile, dar ne-am ambiționat pentru următoarea ediție, pentru că am văzut o dorință mare din partea doritorilor și a vizitatorilor, care pe noi ne-a surprins plăcut. Vom avea dresaj pentru caii de rasă, în special Andaluz și Lusitani, vom vedea atelaje, cai autohtoni, folosiți la munca de zi cu zi, fără a face diferență între rasele valoroase.

Advertisement

Cine deține un animal în ziua de astăzi înțelege cât de greu este să ai grijă de el. Costurile sunt foarte mari pentru întreținerea unui cabalin. Pot să vă spun că este mult mai costisitor decât o vacă, să vă spun așa. De la cabaline nu câștigăm nimic, doar plăcere. ” – a declarat pentru Canal SUD, Eugen Enciu, organizator Cabalin Regal

Vom avea sprijin din partea IPJ Călărași, Poliția Animalelor va fi prezentă pe toată durata desfășurării evenimentului.

Evenimente

Ziua Copilului, sărbătorită cu mare fast la Zoo și în Parcul de Vest! Primăria Municipiului Călărași a pregătit activități gratuite și surprize pentru cei mici

Published

on

By

Primăria Municipiului Călărași pregătește un eveniment special de Ziua Copilului, pe 1 iunie, desfășurat în două locații diferite. Dimineața, între orele 10:00 și 12:00, micuții sunt așteptați la Complexul de Agrement Zoo Călărași, unde vor avea parte de diverse activități și surprize gratuite. Seara, între orele 18:00 și 21:00, evenimentul continuă în Parcul de Vest (zona Jirlău), unde copiii sunt invitați să vină costumați în personajele lor preferate și să participe la numeroase activități distractive și spectacole.

În intervalul 10:00 – 12:00, la Complexul de Agrement Zoo Călărași, cei mici vor beneficia de intrare liberă și de o serie de activități captivante. Punctul culminant al dimineții va fi aniversarea hipopotamului Cooper, sărbătorită la ora 11:00, cu acadele și înghețată gratuite pentru cei mici.

În cazul în care vor dori să plece cu o amintire de la ziua lui Cooper, copiii vor putea face fotografii instant la Oglinda Foto. Ba mai mult, aceștia se vor întâlni cu mascotele din Paw Patrol și vor putea participa la un atelier de face painting, toate acestea fiind oferite gratuit.

Seara, între orele 18:00 și 21:00, Parcul de Vest devine locul magic pentru toți micuții, unde sunt așteptați să vină costumați în personajele lor preferate. Atmosfera va fi una de basm, cu decoruri inspirate din „Alice în Țara Minunilor” și o casă de baloane gratuite pentru copii.

Advertisement

De asemenea, micuții se vor putea distra într-un castel gonflabil și vor avea ocazia să câștige premii la tombola special organizată pentru ei. La ora 18:30, un spectacol de magie va încânta publicul, iar seara se va încheia în mod spectaculos, cu lansarea de lampioane și o discotecă în aer liber, pentru cei mici.

Prin organizarea acestui eveniment de Ziua Copilului, Primăria Municipiului Călărași dorește să ofere o zi de neuitat pentru toți copiii, plină de surprize, bucurii și activități interactive, transformând 1 iunie într-o adevărată sărbătoare pentru cei mici.

Continue Reading

Evenimente

Bursa locurilor de muncă a pus la bătaie 303 posturi vacante! Ce impact a avut evenimentul organizat de AJOFM Călărași

Published

on

By

Vineri, 17 mai,  Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Călărași a organizat Bursa generală pentru ocuparea locurilor de muncă. Scopul principal al acestui eveniment a fost de a facilita interacțiunea directă între angajatori și potențialii angajați.

La Bursa locurilor de muncă au fost prezenți 51 de angajatori și în jur de 334 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Agenții economici prezenți la eveniment au avut, în total, 303 posturi vacante, dintre care 12 s-au ocupat pe loc, de asemenea, s-au făcut și 40 de repartiții.

Doinița Nicolae, directorul executiv al AJOFM Călărași, explicat de ce gradul de ocupare al forței de muncă se situează la un nivel mediu, în județul nostru: „Evoluția pieței muncii la județul Călărași este destul de bună, nu stăm foarte rău la nivel de țară. (…) În anul 2023 am avut un indicator de 66% ca și grad de ocupare. (…) Având în vedere că județul Călărași nu are firme atât de mari, ca în alte județe. Peste jumătate din totalul firmelor înregistrate la Registrul comerțului sunt firme mici, cu maximum 10 angajați”.

Tocmai de aceea, Bursa locurilor de muncă este un eveniment menit să vină în sprijinul angajatorilor și al persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Pentru întreprinderi, acest târg a facilitat ocuparea pozițiilor vacante și a le-a adus plus valoare, prin recrutarea unor profesioniști de înaltă calitate. Pe de altă parte, candidaților, Bursa locurilor de muncă le-a oferit ocazia de a-și valorifica toate competențele acumulate de-a lungul anilor de studiu și cursurilor de calificare profesională, punându-le în practică în cadrul firmelor participante.

Advertisement

Printre entitățile care și-au prezentat ofertele de angajare s-a numărat și Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia, care a prezentat „oportunități de carieră pentru absolvenții de studii superioare interesați să-și valorifice potențialul profesional în domeniul dezvoltării regionale”. Instituția pune la dispoziție trei poziții, prezentate în amănunt pe site-ul: https://www.adrmuntenia.ro/stiri/career.

La Bursa locurilor de muncă nu au fost prezenți numai angajatorii și cei interesați să-și găsească un loc de muncă, ci și personalități cu autoritate în județul nostru, cum ar fi Vasile Iliuță, președintele Consiliului Județean Călărași și Nicușor Cionoiu, membru în Senatul României.

În cadrul evenimentul, Vasile Iliuță și-a exprimat aprecierile vizavi de inițiativa AJOFM și a subliniat faptul că, și el, pe parcursul activității sale, a căutat să creeze un echilibru între cererea și oferta locurilor de pe piața muncii: „Prioritatea mea, din 2016 până astăzi, a fost să atrag agenți economici în județul Călărași”.

La rândul lui, Nicușor Cionoiu, prin intermediul unei postări pe Facebook, a adus în prim-plan faptul că Bursa locurilor de muncă a fost un eveniment benefic pentru comunitatea călărășeană: „Bursa locurilor de muncă reprezintă o modalitate eficientă de interacțiune a angajatorului cu candidatul potrivit, promovând dezvoltarea economică și oferind oportunități profesionale pentru cetățeni”.

Advertisement
Continue Reading

Cultură

Noaptea Muzeelor 2024. Ce obiective pot fi vizitate în Călărași

Published

on

Sâmbătă, 18 mai, va avea loc Noaptea Muzeelor din acest an. Peste 260 de obiective din țară vor fi deschise publicului cu această ocazie. Ediția din acest an marchează 20 de ani de la prima Noapte a Muzeelor organizată în România. În pofida acestui eveniment, Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa pregătește proteste pentru ziua de sâmbătă.

Pe parcursul acestei nopți, muzeele, galeriile, teatrele, operele, filarmoniciile, casele memoriale și diverse alte instituții culturale din România și din Europa își deschid ușile pentru publicul larg. Începând cu ora 18:00 și până târziu în noapte, participanții au ocazia să viziteze gratuit o gamă variată de muzee și galerii, să participe la tururi ghidate, conferințe, ateliere și spectacole de artă.

În România, este considerat deja un fenomen social, cu o audiență care aproape atinge un milion de persoane în întreaga țară, conform agerpres.ro. Pentru mulți, Noaptea Muzeelor nu înseamnă doar o simplă vizită la muzeu – este o oportunitate de a descoperi istoria și cultura într-un mod interactiv și captivant, tototodată reprezentând un moment de bucurie și  de inspirație pentru toți cei pasionați de artă și istorie.

Noaptea Muzeelor 2024 în Călărași

Advertisement

Casa Bădulescu sau Centrul Cultural Poșta Veche își deschide ușile pentru vizitatori, în intervalul orar 18:00 – 22:00.

Edificiul ridicat în 1881 a fost inițial casa familiei Bădulescu. Între anii 1913 și 1967, a găzduit serviciul de Poștă-Telefon-Telegraf, devenind cunoscut sub numele de Poșta Veche pentru locuitorii din zonă. După ce a fost relocat serviciul de Poștă-Telefon-Telegraf într-o nouă locație, clădirea a fost transformată succesiv în internat, sediu al Tribunalului și Casa Căsătoriilor. 

Procesul de restaurare a transformat ruina într-un spațiu comunitar inovator, unde sunt expuse informații despre istoria locului și a locuitorilor săi, iar în același timp sunt găzduite evenimente și ateliere educaționale.

Muzeul Municipal Călărași poate fi vizitat între orele 19:00 și 22:00.

Muzeul Național Brukenthal prezintă, în colaborare cu Marea Lojă Națională din România, la Muzeul Municipal Călărași, expoziția intitulată “Istorie și simbol: prima Lojă Masonică sibiană”. Organizată de dr. Raluca Maria Frîncu și Alexandru Constantin Chituță, expoziția include peste 60 de obiecte masonice de patrimoniu datând din secolele XVIII și XIX, evidențiind activitatea Lojei Sf. Andrei la trei frunze de nufăr din Sibiu.

Advertisement

Muzeul Municipal Călărași organizează anual o dezbatere despre istoria comunității. În acest an, dezbaterea va fi ad-hoc, cu subiectele propuse de vizitatori, începând cu ora 19:30, și va fi onorată de prezența domnului profesor Constantin Tudor.

Muzeul Dunării de Jos din Călărași nu va participa la eveniment din cauza nemulțumirilor salariale ale angajaților, conform canalsud.ro. Cu toate acestea, sâmbătă, începând cu ora 18:00, muzeul va fi deschis pentru vizitatori, care vor putea explora doar expozițiile permanente și temporare disponibile.

Noaptea Muzeelor 2024 este marcată de proteste

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia” – CNS Cartel Alfa a declarat că va organiza sâmbătă, 18 mai, un protest sub numele de „Noapte în muzeele din România”.

Dragoș Neamu, Coordonator al Departamentului Relații Internaționale și Proiecte Culturale la Rețeaua Națională a Muzeelor din România, a declarat că prin acest protest angajații cer creșterea cu 20% a salariilor.

Advertisement

„Veţi observa că multe muzee din ţară nu apar pe programul Nopţii Muzeelor 2024, reprezentanţii acestora putând fi găsiţi şi susţinuţi în Piaţa Victoriei (…). Este vorba despre un protest pe care eu, personal, îl consider legitim şi îl susţin, pentru că miza este creşterea cu 20% a salariilor din sectorul muzeal, pentru orice poziţie profesională, pentru echilibrarea marilor inechităţi şi discriminări care există în interiorul sectorului cultural între, de exemplu, muzee şi teatre”, a scris acesta pe pagina de Facebook.

Continue Reading

Cele mai vizualizate