Connect with us

Știri

VIDEO. Comuna Curcani și indiferența primarului Aurică Gazu față de cele patru familii rămase fără casă din cauza unor incendii

Published

on

Patru familii au rămas pe drumuri în urma a trei incendii devastatoare ce au avut loc în Curcani,  o localitate călărășeană înconjurată de gunoi, indiferență și tupeu din partea autorităților locale, total iresponsabile. Plimbări în Delta Dunării pe banii statului, ghirlande luminoase închiriate pentru sume colosale și probleme cu iz penal, prin asta descriu cetățenii localitatea condusă de primarul social-democrat Aurică Gazu.

Trei incendii devastatoare au pus la pământ patru locuințe în ultimele cinci luni. Familiile afectate de nenorocire au fost nevoite să apeleze la rude și mila oamenilor din localitate, primăria nu s-a implicat sub nici o formă motivând că nu există posibilitate legală în acest sens.

Instituția Prefectului Județului Călărași a aflat despre toată această situație în urma mai multor intrvenții pe care un consilier local le-a făcut pentru a trezi la realitate administrația care pare că doarme.

După suferința trăită în clipele cele mai grele, a  doua lovitură pentru cele patru familii vine chiar din partea primarului Aurică Gazu. Consilierii locali ai PNL susțin că edilul din Curcani nu s-a obosit să sprijine niciuna dintre familii.

Potrivit surselor noastre, la Consiliul Județean Călărași ar fi înaintate mai multe documente prin care se solicită sprijinirea familiilor afectate de incendii.

Vasile Traian cunoscut în sat  drept “Bebe”, tată a doi copii, are 34 de ani și a trăit cele mai negre clipe în noaptea de 29 decembrie 2021, când și-a văzut agoniseala distrusă de flăcările unui incendiu pornit la locuința vecină. Focul a fost nemilos. Tot ce mai are acum sunt cateva fotografii păstrate în telefon pe care le prezintă prefectului de Călărași Valentin Barbu.

Pana la venirea pompierilor, vecinii au încercat să stingă incendiul cu furtunul din grădină și găleți cu apă. Flăcările au atins câțiva metri înalțime Intervenția pompierilor a fost complicată din cauza hidranților care nu funcționau. Prefectul spune că situația e gravă și va solicita controale riguroase.

VIDEO. Incendiu devastator în comuna Curcani. Patru autospeciale ISU se luptă cu flăcările

Singurul ajutor pe care l-a primimit Bebe a fost din partea unui consilier din Curcani, Popa Bogdan și alte câteva persoane care îi sunt alături în aceste clipe grele.

Prefectura Călărași a emis o Hotărâre în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență prin care cele 4 familii afectate de incendiile nemiloase să poată beneficia de sprijin financiar din partea autorităților publice locale în regim de urgență pentru a-și putea reface locuințele.

Rămase fără casă, cele patru familii și-au petrecut Sărbătorile de iarnă prin vecini și rude. În tot acest timp, primarul PSD Aurică Gazu nu s-a arătat prea interesat de problemele celor patru familii, motiv pentru care, în luna octombrie a anului 2021, au fost achiziționate minunatele ghirlande la o valoare imensă. Nici mai mult nici mai puțin de 130.000 lei, adică un miliard trei sute de milioane lei vechi au costat aceste ghirlande, închiriate de la o firmă tot din Călărași.

Contactat pentru un punct de vedere, surprins de solicitarea noastră, primarul Aurică Gazu își găsește cu greu cuvintele pentru a ne oferi o explicație: 

 • Bună dimineața, domn’ primar!
 •  Să trăiți!
 • Vreau să vă întreb despre cele patru familii din localitate care au rămas locuință în urma incendiilor. Întrebarea este, dacă a existat vreo implicare din partea Primăriei Curcani pentru ajutorarea acestora?
 • Cum să nu fie? Altfel cine a trimis dosarele la judet.. ? Nu Primăria?
 • Ce dosare?
 • Dosarele pentru cele patru case care au ars, nu asta m-ați întrebat?
 • Ba da, despre problema celor patru familii vreau să vă întreb. Dar Primăria cum a fost implicată? Dacă oamenii au benenficiat de vreun sprijin financiar?
 • Și un sprijin financiar de la noi ca persoane, ca angajați. Neavând bugetul nu am avut cum să ajutăm. Nu s-a putut.
 • Nu există nicio lege în sensul ăsta?
 • Pai dacă nu există buget, cum să-i ajutăm?
 • Am înțeles!
 • …[neiteligibil] … de acum un an, dar…ăăă… dacă nu s-a votat bugetul, n-avem cum să aprobăm.
 • Nici pentru familia care a rămas fără casă în decembrie, când ați cumpărat ghiralndele acelea de un miliard trei sute lei?
 • Păi alea au fost…ăăăă….nu le-am închiriat pe alea!
 • Mă rog, ați închiriat serviciile.
 • Aaâă! Ați scris la ziar, domnu’ Cojocaru, știu!
 • Nu ați închiriat serviciile acelea?
 • Da! 
 • Nu era nevoie de Consiliul Local la momentul acela…
 • Cum adică nu era nevoie?
 • Maa-mă-întrebați, mă întrebați, ca să, cu… ocolișuri, sau spuneți că nu ne-am implicat?

Puteți asculta continuarea discuției în minutele de mai jos.

Interpelat în ședința ordinară a Consiliului Local Curcani, desfășurată în luna decembrie 2021, primarul Gazu îi răspunde unui consilier local care a ridicat problema  familiilor rămase fără adăpost în urma nefericitelor evenimente.

Edilul Aurică Gazu spune că a depus o parte din documente pentru două case afectate de incendii, însă răspunderea privind sprijinirea persoanelor a declinat-o către Consiliul Județean și Prefectura Călărași motivând că aceste instuții trebuie să facă primul pas.

Ședințele Consiliului Local din Curcani sunt realizate în mare taină. Primarul și secretara refuză prezența presei, iar consilierii locali se zbat să stopeze cheltuirea banilor publici fără cumpătare. Respectiva ședință a fost înregistrată audio. Secretara din Primăria Curcani, Ileana Dayan, le-a interzis consilierilor prezenți în ședință să înregistreze desfășurarea ședinței, faptă ilegală din punctul acesteia de vedere. Înainte să lucreze în Primăria Curcani, Ileana Dayan a fost condamnată la pușcărie, cu suspendare, pentru săvârșirea mai multor infracțiuni constatate de organele penale intru-un dosar în care era implicat un fost operator de telefonie din România.

Primarul Gazu din Curcani susține că a solicitat Consiliului Județean Călărași sprin pentru cele patru familii. Am solicitat, în scris, un punct de vedere din partea CJ Călărași, pentru a vedea câtă implicare a arătat primarul Gazu.

UPDATE! 

În săptămâna în care prefectul județului de Călărași a vizitat și discutat cu cele patru familii afectate de incendii, primarul a reușit să trimită, după aproximativ 5 luni de zile, documente pentru ca cetățenii să fie sprijiniți financiar de instituțiile statului… Primăria Curcani a trimis o adresă către Consiliul Județean Călărași, instituție care, la rândul ei, hârtiile au fost trimise către Prefectură!  

HIDRANȚII NEFUNCȚIONALI DIN CURCANI, ÎN RESPONSABILITATEA PRIMĂRIEI!

Tot în adresa  formulată și înainntată Prefecturii Călărași, redacția Călărași PRESS a solicitat o explicație clară privind responsabilitatea hidranților nefuncționali din localitatea Curcani, care au pus îngreunat intervenția pompierilor pentru lichidarea incendiului produs la una dintre locuințe. Răspunsul oferit de Instituția Prefectului a confirmat situația descrisă de noi.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Piste pentru biciclete în comuna Frăsinet

Published

on

Primăria Frăsinet din județul Călărași a solicitat Consiliului Județean Călărași transmiterea unor terenuri aflate în administrarea publică pentru demararea unui proiect pentru realizarea unor piste pentru biciclete.

Primăria Comunei Frăsinet, prin adresa nr. 647 din 16.05.2022, înregistrată la Consiliul Judeţean Călăraşi sub nr. 7458 din aceeaşi dată, solicită transmiterea unor terenuri, aflate în domeniul public al Județului Călărași și administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi, situate de o parte şi de alta a drumului judeţean DJ 303 cu nr. cadastral: 22475, cu o lungime totală pe sens de 3,90 km şi o lăţime de 1 m, în administrarea Consiliului Local al Comunei Frăsinet, pentru înfiinţarea unor piste de biciclete.

Potrivit proiectului de Hotărâre dezbătut în ședința ordinară a CJ Călărași din 25 mai, Consiliului Local al Comunei Frăsinet a primit în administrare mai multe terenuri aflate în domeniul public al Județului Călărași, situate de o parte şi de alta a drumului judeţean DJ 303, pe o perioadă de 15 ani de zile, cu o lungime totală pe sens de 3,90 km şi o lăţime de 1 metru, pentru înfiinţarea unor piste de biciclete.

 

Continue Reading

Știri

Copiii de la grădinița „Țara Copilăriei” în vizită la sala de box a CSM Călărași

Published

on

Preşcolarii din cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit “Țara Copilăriei” – Călărași au vizitat sala de box din cadrul Clubul Sportiv Municipal Călărași.

“Joi, 26 mai, am avut plăcerea de a face un antrenament în sala de box a CSM Călărași, alături de copiii de la G.P.P. “Țara Copilăriei”, grupa mijlocie “Furnicuțele”, care ne-au vizitat însoțiți de doamnele educatoare, Diana Lavinia Ivanciu si Talianu Adina. A fost o experiență foarte frumoasa, iar micuții noștri oaspeți au avut parte de primul antrenament de box din viața lor, boxul fiind un sport care creste încrederea in forțele proprii, dar si o școală a formarii caracterelor puternice. Ne-am jucat, am lovit la sac și am încercat sa învățăm “primii pași în box”. Suntem siguri că printre acești copii se afla si campionii de mâine, cei care vor face cinste orașului nostru si de care sa fim cu toții mândri.” – scrie Valentin Anghel, antrenor al CSM Călărași

Continue Reading

Știri

Avertizare de vreme rea: cod galben de ploi torențiale și vijelii

Published

on

Foto: Profimedia Images

Meteorologii au emis două alerte de vreme rea, care vizează toată țara. Vor intra în vigoare două avertizări – cod galben și cod portocaliu – de ploi și vijelii.

COD GALBEN – Instabilitate atmosferică accentuată, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, 55-75 km/h, averse torențiale si izolat grindină, 20-30 l/mp si izolat 40 l/mp. Interval de valabilitate: 29 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10. ISU Călărași

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sudestice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40l/mp.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.