Connect with us

Politică

VIDEO. Cum se vor organiza alegerile interne din PSD Călărași în luna septembrie

Published

on

Președintele interimar al PSD Călărași, Vasile Iliuță, a prezentat  joi 7 iulie, în cadrul conferinței săptămânale de presă a partidului, care va fi structura și modul de organizare al alegerilor interne în cadrul organizației județene pe care acesta o conduce. 

Vasile Iliuță: Ieri ( n.r. 6 iulie a.c.,) am fost prezent la Consiliul Politic Național, unde au fost discutate mai multe problemele și unde organizația județeană Călărași a dat votul pentru a conduce Ministerul Agriculturii domnul Petre Daea, fostul ministru al agriculturii, în care au fost 3 nominalizări la nivelul organizației naționale. A fost domnul ministru, fost secretar de stat, Botănoiu, a fost domnul Potor Alexandru, administratorul public al Consiliului Județean Ialomița și domnul Petre Daea. Domnul Petre Daea a fost cel care a primit votul din partea majoritatea colegilor noștri din Consiliul Politic Național.

Iliuță a precizat că, după întâlnirea din Consiliul Politic Național al PSD, unde s-au stabilit ultimele detalii privind alegerile în cadrul organizațiilor județene, la Călărași alegerile vor avea loc în luna septembrie a acestui an

Vasile Iliuță: Consider că întâlnirea de ieri a fost cea care a confirmat că urmează congres la nivelul fiecărui județ, și vor fi alegeri de jos în sus, așa cum am anunțat în conferința anterioară. Cred că la momentul ăsta vor fi clare și pentru Călărași. O să plecăm de săptămâna următoare în teritoriu ca să formăm echipe la nivelul fiecărei localități. Pot să spun că cel care vrea să candideze pentru președinte al unei organizații județene trebuie să aibă minim 5 organizații care să-l susțină și să își depună candidatură pe o moțiune cu o echipă care să în spatele președintelui și să poată să preia conducerea organizației județene. Eu pot să spun că astăzi voi face oferte colegilor să intre în echipa mea, să-i pun în moțiunea pe care voi candida. O să iau și susținerea a celor minim 5 organizații ale județului Călărași ca să mă pot înscrie în competiție.
O să ne dea o foaie de parcurs cu reprezentativitate de la București. În momentul când am reprezentativitate pe fiecare organizație, în funcție de tot ce s-a întâmplat în alegerile din septembrie 2020 și din decembrie, alea vor fi cele care vor fi reprezentative, ca să putem ști numărul de electori din fiecare localitate. Pot să spun că acum sunt obligatorii la nivelul județului Organizația de Tineret, Organizația de Femei, Organizația de Seniori și Liga Aleșilor Locali. Faptul că noi, ca organizație, avem primari și o să găsim o formulă pentru a reprezenta Liga Aleșilor Locali.

Conducerea PSD, prezentă la Călărași în ziua alegerilor interne. Liderul PSD Călărași a subliniat că i-a invitat pe Ciolacu și Stănescu la lucrările conferinței județene ce va avea loc în luna septembrie.

Vasile Iliuță: Astăzi voi căuta să iau cea mai bună echipă din PSD, actualii membrii pe care îi avem pe listă, sau noi membrii pe care vreau să-i aduc din afară, și să vă propun în viitoarea ședință lista moțiunii pe care eu voi candida pentru alegerile din partid. Alegerile vor fi în luna septembrie. În septembrie îmi va confirma centrul propunerea mea de o dată și în funcție de celelalte organizații, ca să nu ne suprapunem. I-am făcut invitație președintelui Marcel Ciolacu și secretarului general, Paul Stănescu. Sunt cei care mi-au confirmat că vor să vină la Călărași la conferința județeană pentru a saluta echipa câștigătoare și de ce nu, să salute și noua echipă care ne vom lua angajamente că pentru 2024 vom repeta acest scor bun pe care l-am avut în 2020.

Iliuță, despre ministrul Daea de la Agricultură

Vasile Iliuță: Numirea lui Petre Daea pentru Călărași înseamnă un lucru mare. E o prietenie între mine și Petre Daea de când eram parlamentari, din 2012-2016. Acea prietenie a continuat, am avut o deschidere foarte mare la nivelul Ministerului Agriculturii. Cred că o vom menține în continuare și cred că o vom face mult mai bine, ca să putem să ajutăm agricultorii călărășeni să aibă acces către lucruri de rezolvat în cadrul Ministerului Agriculturii.

Președintele interimar al organizației județene PSD Călărași, Vasile Iliuță, a mai punctat în conferința de presă că își va lua angajamentul de a câștiga alegerile din 2024,  cele europarlamentare, locale, naționale și prezidențiale.

„Trebuie să câștigăm competițiile electorale viitoare. Eu trebuie să-mi iau un angajament față de organizația județeană că voi câștiga alegerile din 2024, și cele europarlamentare, locale, naționale și prezidențiale. Aici trebuie să fie angajamentul, pentru că în proiectul politic pe care mi-l asum în fața organizației județene, voi fi acel om care duce echipa la câștig pentru cele 4 competiții viitoare din 2024. Asta e ținta. Vor fi alegeri și la municipiu, și în fiecare organizație din teritoriu, în fiecare localitate vor fi alegeri.” a precizat Iliuță.

Iulian Iacomi este un primar independent acum. Din discuțiile pe care le-am avut cu domnia sa vrea să se înscrie în PSD. După ce se vor repartiza fondurile naționale pe Proiectul Național de Investiții Anghel Saligny va fi loc și pentru domnia sa în Partidul Social Democrat.

Cum sunt relațiile cu PNL Călărași?

Domnul primar spunea că este nemulțumit, deoarece consilierii locali nu-i votează anumite proiecte.
Pot să spun că nu este o relație așa cum mi-aș fi dorit-o, foarte bună. Este o relație bună, încercăm să detensionăm anumite situații. Avem o situație la Curcani pe care am detensionat-o ieri cu președintele partidului, Marcel Ciolacu. Primarul de la Curcani a mers împreună cu mine la președintele Marcel Ciolacu, a avut o discuție telefonică cu Ciprian Pandea și sper să deblocăm anumite situații, dacă nu le putem debloca noi ca președinți de organizație. Voi face tot ce înseamnă demersuri politice pentru a putea debloca anumite situații din județul Călărași.
Faptul că consilierii PNL votează împotrivă e totuși o situație nedorită, dar continuăm să funcționăm în această coaliție și cred că e benefic să acceptăm și uneori că nu sunt de acord cu noi.

La Curcani veți insista pentru numirea lui Nica Dorel? , viceprimarul ales de consilieri?
Noi vom încerca în continuare să rezolvăm problema ca prefectul să nu mai atace acele hotărâri pe care primarul comunei Curcani le propune Consiliului Local, iar prefectul atacă aproape toate hotărârile pe care nu le consideră mulțumitoare pentru PNL. Nu e așa, trebuie să respecte votul consilierilor și aici prefectul nu respectă acest lucru. Cred că e puțin abuz – la Consiliul Județean la fel, la Curcani la fel.
Am o relație bună cu domnul prefect. Mă rog, nu cred că este decizia domniei sale să atace decizia de la Curcani. Cred că aici este decizia președintelui partidului, Ciprian Pandea, în care evaluarea pe care domnia sa a făcut-o consideră că este bine să atace anumite hotărâri de consiliu local.

Politică

VIDEO. PNL și PSD au reluat concubinajul la Călărași. Ce promisiuni au făcut Iliuță și Pandea în fața primarilor

Published

on

Scânteile și tensiunile dintre PNL și PSD Călărași par că au luat sfârșit, iar începutul anului 2023 a venit cu concubinajului impus de Coaliția de guvernare dintre cele doua partide principale. La Călărași, coaliția nu a funcționat niciodată, au recunoscut ambele partide politice, însă acum, după multe războaie, care evident au încetinit dezvoltarea județului, lucrurile s-ar putea schimba.

Ciprian Pandea și Vasile Iliuță si-au dat mâna si s-au așezat la aceeași masă de discuții, avându-i în față pe toți primarii, atât liberali cât și social-democrați.

Ultimul scandal puternic dintre cele două partide politice de la Călărași a avut ca subiect, printre altele, mutarea sediului organizației județene a social-democraților în clădirea Fordoc, moment în care chiar prefectul Valentin Barbu l-a lovit pe Iliuță în spațiul public susținând că această clădire aparține Prefecturii. Un alt subiect tensionat l-a reprezentat împărțirea banilor din bugetul județului către primarii din județ, lucru comentat de liberali la acel moment că nu s-ar fi procedat într-un mod echilibrat.

Astăzi, 12 Ianuarie a.c., în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași, președintele Vasile Iliuță i-a invitat pe primarii județului la o dezbatere pentru stabilirea obiectivelor de dezvoltare pe care edilii le pot realiza în următoarea perioadă, până în alegerilor din 2024.

Șapte dintre primari au primit plachete în semn de merit pentru munca depusă și eforturile politice făcute în cadrul partidului.

– [ ] Silviu- Niki Gheorgescu – Un primar care reușește să corecteze greșelile altora
– [ ] Iulian Iacomi – Un primar care chiar și atunci când pierde bușilea își găsește drumul corect
– [ ] Costinel Milescu – Campionul revenirilor spectaculoase USL 2.0
– [ ] Nicolae Pandea – Cel mai longeviv președinte al asociației comunelor
– [ ] Corneliu Alexandru – Două cuvinte: loialitate și eleganță
– [ ] Florin Bordei – Cel mai tânăr primar
– [ ] Nicolae Rîjnoveanu – Cea mai plăcută voce a democrației

Pentru că o astfel de întâlnirea nu se poate desfășura fără ceva remarcabil, gafele nu au întârziat să apără. Președintele Vasile Iliuță a încurcat numele unui primar, placheta fiind scrisă greșit, iar a doua situație care i-a făcut pe primari să-și dea coate a fost reprezentată de placheta care a ajuns la primarul comunei Căscioarele, Florin Bordei, despre care Iliuță a crezut că ocupă poziția de cel mai tânăr primar din Călărași.

Greșeala făcut de Iliuță a fost atent observată de edili. La doar câteva secunde, mai mulți aleși i-au atras atenția președintelui PSD că titlul nu este atribuit corect, iar acesta ar trebui să i se cuvină primarul din Unirea, Ciprian Olteanu. Poate a fost o simplă greșeală, sau nu.

Ironiile primarilor liberali au continuat. Costinel Milescu din Oltenița a primit și el o plachetă din partea lui Vasile Iliuță pentru revenirea spectaculoasă din 2020 când a câștigat alegerilor locale din Oltenița în fața lui Petre Țone (PSD). Milescu i-a amintit că municipiul Oltenița reprezintă 10% din județul Călărași și l-a invitat să treacă măcar o dată prin cel de-al doilea municipiu al județului.

Vasile Iliuță și-a propus să continue această tradiție în fiecare an, cu fiecare ocazie când va invita primarii în discuții.

După oferirea plachetelor și a îmbrățișărilor, cei doi președinți care au ajuns, din nou, în concubinajul politic au discutat despre repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2023 unităților administrativ-teritoriale.

“Drept urmare a consultărilor pe care le-am avut cu președintele PNL Călărași, Ciprian Pandea, astăzi, am decis ca împreună să ne întâlnim. Avem pe ordinea de zi consultarea privind repartiția drumurilor comunale din fondul care a fost alocat de către Guvernul României, în bugetul județului Călărași. Împreună cu Ciprian Pandea și cu cei doi vicepreședinți din executivul Consiliului Județean, vreau să ascultăm problemele pe care dumneavoastră. (…) Cred că trebuie să vă spun că am început un an nou. La nivelul conducerii naționale, mi s-a transmis un singur lucru: să găsim orice soluție de negociere politică, să putem avea Coaliția funcțională la Călărași”, a precizat liderul PSD Călărași, Vasile Iliuță.

Ciprian Pandea a precizat că, deși lucrurile nu au funcționat anul trecut cum au trebuit între cele două partide ale Coaliției, de acum își dorește să creadă că alianța se va putea realiza cu adevărat pentru binele cetățenilor.

“Anul trecut am mai avut mici fricțiuni, am decis, la începutul anului, împreună cu președintele Vasile Iliuță, să facem, totuși, Coaliția aceasta să funcționeze nu doar la nivel național, ci și la nivel local. Sper ca anul acesta să fie unul de dezvoltare pentru județul Călărași și sper ca dumneavoastră să puneți umărul la absorbția fondurilor europene și nu numai, astfel încât bunăstarea venită de la Guvernul României să se vadă în traiul cetățenilor. Vreau să cred cu tărie că, începând de astăzi chiar o să putem să facem alianțe, în adevăratul sens al cuvântului, pentru binele cetățenilor.(…) a punctat preșdintele PNL Călărași, Ciprian Pandea.

Continue Reading

Politică

VIDEO. Mihăiță Beștea acordă audiențe la sediul PSD Oltenița

Published

on

Mihăiță Beștea, în calitate de președinte al Organizației PSD Oltenița acordă audiențe cetățenilor, activitate care se desfășoară în fiecare zi de vineri, în intervalul orar 10:00-16:00, la la sediul formațiunii politice din municipiul Oltenița.

Continue Reading

Politică

PSD Călărași/ Vasile Iliuță amenință PNL Călărași cu noi „victime”

Published

on

Vânătoare politică a liderului PSD Calarasi, Vasile Iliuta, se pare ca face noi “victime” in rândul liberalilor. Ultima achiziție care s-a alăturat social-democraților călărășeni este chiar secretara organizației județele a PNL Călărași, Vera Cheleș, care a hotărât să vină în echipa PSD.

În ciuda demersurilor pe care șeful PNL, Ciprian Pandea, le-ar fi făcut pentru a o readuce înapoi pe aceasta, finalul a fost nefavorabil pentru PNL. Informația a fost confirmată și de Vasile Iliuță, care a băgat cuțitul în rana și a spus că urmează noi plecări din rândurile primarilor PNL care vor veni in PSD Călărași.

Întrebat de jurnaliști despre cine ar putea fi vorba, Iliuță a refuzat să precizeze.

“Ne mărim echipa, zi de zi. Din zona PNL vin oameni către zona PSD.  Spre exemplu, secretara PNL, Vera Cheleș, a preferat să se angajeze la SC Drumuri și Poduri SA, din cauza indiferenței echipei PNL, care nu a văzut că acea secretară are contribuție în tot ce s-a întâmplat pozitiv în creșterea PNL. Ea a fost abandonată, nu a  fost băgată în seamă. Putea să i se ofere o șansă, să poată fi și ea responsabilizată pe  măsura implicării. Ciprian  Pandea a făcut demersuri pentru a o aduce înapoi în partid, neconvingând-o. Mulți aleși locali vor veni în PSD. În ultimele 3 luni de zile, se va întâmpla ce s-a întâmplat și cu mine.” a precizat Vasile Iliuță în conferința de presă de joi, 17 noiembrie 2022.

Continue Reading

Cele mai accesate articole