Connect with us

Politică

VIDEO. PNL și PSD au reluat concubinajul la Călărași. Ce promisiuni au făcut Iliuță și Pandea în fața primarilor

Published

on

Scânteile și tensiunile dintre PNL și PSD Călărași par că au luat sfârșit, iar începutul anului 2023 a venit cu concubinajului impus de Coaliția de guvernare dintre cele doua partide principale. La Călărași, coaliția nu a funcționat niciodată, au recunoscut ambele partide politice, însă acum, după multe războaie, care evident au încetinit dezvoltarea județului, lucrurile s-ar putea schimba.

Ciprian Pandea și Vasile Iliuță si-au dat mâna si s-au așezat la aceeași masă de discuții, avându-i în față pe toți primarii, atât liberali cât și social-democrați.

Ultimul scandal puternic dintre cele două partide politice de la Călărași a avut ca subiect, printre altele, mutarea sediului organizației județene a social-democraților în clădirea Fordoc, moment în care chiar prefectul Valentin Barbu l-a lovit pe Iliuță în spațiul public susținând că această clădire aparține Prefecturii. Un alt subiect tensionat l-a reprezentat împărțirea banilor din bugetul județului către primarii din județ, lucru comentat de liberali la acel moment că nu s-ar fi procedat într-un mod echilibrat.

Astăzi, 12 Ianuarie a.c., în sala de ședințe a Consiliului Județean Călărași, președintele Vasile Iliuță i-a invitat pe primarii județului la o dezbatere pentru stabilirea obiectivelor de dezvoltare pe care edilii le pot realiza în următoarea perioadă, până în alegerilor din 2024.

Advertisement

Șapte dintre primari au primit plachete în semn de merit pentru munca depusă și eforturile politice făcute în cadrul partidului.

– [ ] Silviu- Niki Gheorgescu – Un primar care reușește să corecteze greșelile altora
– [ ] Iulian Iacomi – Un primar care chiar și atunci când pierde bușilea își găsește drumul corect
– [ ] Costinel Milescu – Campionul revenirilor spectaculoase USL 2.0
– [ ] Nicolae Pandea – Cel mai longeviv președinte al asociației comunelor
– [ ] Corneliu Alexandru – Două cuvinte: loialitate și eleganță
– [ ] Florin Bordei – Cel mai tânăr primar
– [ ] Nicolae Rîjnoveanu – Cea mai plăcută voce a democrației

Pentru că o astfel de întâlnirea nu se poate desfășura fără ceva remarcabil, gafele nu au întârziat să apără. Președintele Vasile Iliuță a încurcat numele unui primar, placheta fiind scrisă greșit, iar a doua situație care i-a făcut pe primari să-și dea coate a fost reprezentată de placheta care a ajuns la primarul comunei Căscioarele, Florin Bordei, despre care Iliuță a crezut că ocupă poziția de cel mai tânăr primar din Călărași.

Greșeala făcut de Iliuță a fost atent observată de edili. La doar câteva secunde, mai mulți aleși i-au atras atenția președintelui PSD că titlul nu este atribuit corect, iar acesta ar trebui să i se cuvină primarul din Unirea, Ciprian Olteanu. Poate a fost o simplă greșeală, sau nu.

Ironiile primarilor liberali au continuat. Costinel Milescu din Oltenița a primit și el o plachetă din partea lui Vasile Iliuță pentru revenirea spectaculoasă din 2020 când a câștigat alegerilor locale din Oltenița în fața lui Petre Țone (PSD). Milescu i-a amintit că municipiul Oltenița reprezintă 10% din județul Călărași și l-a invitat să treacă măcar o dată prin cel de-al doilea municipiu al județului.

Advertisement

Vasile Iliuță și-a propus să continue această tradiție în fiecare an, cu fiecare ocazie când va invita primarii în discuții.

După oferirea plachetelor și a îmbrățișărilor, cei doi președinți care au ajuns, din nou, în concubinajul politic au discutat despre repartizarea cotei de 6% din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2023 unităților administrativ-teritoriale.

“Drept urmare a consultărilor pe care le-am avut cu președintele PNL Călărași, Ciprian Pandea, astăzi, am decis ca împreună să ne întâlnim. Avem pe ordinea de zi consultarea privind repartiția drumurilor comunale din fondul care a fost alocat de către Guvernul României, în bugetul județului Călărași. Împreună cu Ciprian Pandea și cu cei doi vicepreședinți din executivul Consiliului Județean, vreau să ascultăm problemele pe care dumneavoastră. (…) Cred că trebuie să vă spun că am început un an nou. La nivelul conducerii naționale, mi s-a transmis un singur lucru: să găsim orice soluție de negociere politică, să putem avea Coaliția funcțională la Călărași”, a precizat liderul PSD Călărași, Vasile Iliuță.

Ciprian Pandea a precizat că, deși lucrurile nu au funcționat anul trecut cum au trebuit între cele două partide ale Coaliției, de acum își dorește să creadă că alianța se va putea realiza cu adevărat pentru binele cetățenilor.

“Anul trecut am mai avut mici fricțiuni, am decis, la începutul anului, împreună cu președintele Vasile Iliuță, să facem, totuși, Coaliția aceasta să funcționeze nu doar la nivel național, ci și la nivel local. Sper ca anul acesta să fie unul de dezvoltare pentru județul Călărași și sper ca dumneavoastră să puneți umărul la absorbția fondurilor europene și nu numai, astfel încât bunăstarea venită de la Guvernul României să se vadă în traiul cetățenilor. Vreau să cred cu tărie că, începând de astăzi chiar o să putem să facem alianțe, în adevăratul sens al cuvântului, pentru binele cetățenilor.(…) a punctat preșdintele PNL Călărași, Ciprian Pandea.

Advertisement

Politică

Gheorghe Piperea, europarlamentar AUR: „Casa familială și dreptul la locuire sunt indicative și ancore ale dreptății sociale și ale demnității umane”

Published

on

Europarlamentarul AUR, Gheorghe Piperea, a explicat în cadrul unui editorial că Planul SIMION, programul prezidențial prezentat de liderul AUR, George Simion, vine să răspundă unei nevoi reale a românilor.

„Fără casă (mai grav chiar, în urmarea evacuării silite din locuința familială), omul are toate „șansele” să devină un ratat, o pierdere de plusvaloare pentru familie, neam și societate, precum și o plasă de siguranță ruptă de care vor fi lipsiți urmașii și apropiații săi. Înmulțit cu numere mari, acest risc de ratare se poate transforma într-un eșec al democrației și al statului care, aparent, este stat de drept și social.

Statul însuși, din plasă de siguranță socială pentru cetățenii săi lipsiți de resurse și de acces la ascensorul social, se transformă într-o entitate cinică, indiferentă și chiar ostilă. Inteligenți ca herr Ionannis Werner Klaus pot spune că un stat ca România este un stat eșuat, fără a pricepe că se poate nimeri să spună adevărul, ca un păcătos care fără să vrea slobozește o afirmație reală”, a spus Gheorghe Piperea.

Potrivit europarlamentarului AUR, țesătura economică și socială a României ultimilor 20 de ani de „domnie securistică a lui Petrov, alias Băsescu, și Iohannis, suspect și el de colaborare cu securitatea comunistă, a creat o clasă restrânsă și ultra-boată de privilegiați și o masa mare de „egali” în sărăcie”.

Advertisement

„Principalele două categorii de nedreptățiți ai acestui regim neofeudal sunt:

(i) cei care nu au resurse financiare pentru a-și cumpăra locuințe și

(ii) debitorii supra-îndatorați la bănci, care au avut impresia că au cumpărat pe credit locuințe, dar au cumpărat, de fapt, servitute, captivitate și ruină.

Pentru acești oameni nu doar că a dispărut ascensorul social. Autobuzul a plecat mereu cu câteva secunde înainte ca ei să ajungă în stație, cu sufletul la gură”, a explicat Gheorghe Piperea.

Președintele AUR, George Simion, candidatul partidului la funcția de Președinte al României, și-a prezentat în data de 27 iunie planul pentru alegerile prezidențiale din acest an. În cadrul prezentării sale, George Simion a declarat că, în cadrul „Planului Simion”, își propune să construiască anual 100.000 de case la un preț începând de la 35.000 de euro.

Advertisement

Un astfel de program nu costă pe atât de mult pe cât consideră oamenii. 50 de miliarde de euro este valoarea totală pentru a construi 1 milion de locuințe. Însă, în realitate, pentru că proiectul se desfășoară pe 10 ani, nevoia de finanțare este de doar 20 de miliarde de euro, pentru că ulterior locuințele se vând. Cu doar 20 de miliarde de euro facem o economie reală, iar valoarea activelor create va depăși la final 75 de miliarde de euro.

Continue Reading

Politică

Petrișor Peiu, analist economic, despre Planul lui George Simion: „Este suficient de realist!”

Published

on

Analistul economic Petrișor Peiu a spus despre Planul Simion, pe care președintele AUR l-a prezentat săptămâna trecută, că este cât se poate de actual și suficient de realist.

„Trebuie spus de la început că toate campaniile electorale din România de după 2004 au fost inundate de zeci și sute de promisiuni făcute de partidele principale care, mai apoi, s-au dovedit simple lozinci. Ultimele vin chiar din campaniile din 2019 (alegerile prezidențiale), respectiv din 2020 (alegerile parlamentare).

În 2019, atât Klaus Iohannis, cât și Viorica Dăncilă, candidații PNL și PSD, au avut ca punct principal în programele lor tocmai combaterea sărăciei, sau, cum plastic spunea doamna Dăncilă: „să nu lăsăm niciun român în urmă”. Iată că, după trei ani de guvernare a PSD, avem, în continuare, cea mai mare pondere a populației în risc de sărăcie din UE.  Cât despre Iohannis, acesta deplângea erodarea puterii de cumpărare prin scumpiri, iar mandatul său ulterior a adus în țară cea mai mare rată a inflației din UE”, a spus Petrișor Peiu.

Acesta arată că „politica noastră din ultimele decenii este un lung șir de promisiuni neonorate”, dar că asta nu înseamnă că orice promisiune electorală „este doar o vorbă și că nu va fi reapectată”. „Am vrut doar să arăt cât de mult au mințit alegătorii cei care astăzi conduc țara și care îl acuză pe Simion de nerealism”, a spus Petrișor Peiu.

Advertisement

Planul Simion” cuprinde un program îndrăzneț prin care George Simion își propune construirea a 100.000 de locuințe pe an pentru români la un preț standard de 35.000 de euro pentru apartamentele de 50 mp. În momentul de față, potrivit datelor din industria imobiliară, prețul de construcție medie, doar al clădirii, fără infrastructură și teren, variază între 500 și 600 euro/mp suprafață desfășurată. Suprafața utilă minimă pentru un apartament cu un dormitor, conform Legii Locuinței, este de 52mp. Astfel, pentru un apartament cu 2 camere, prețul vehiculat de candidatul AUR la alegerile prezidențiale este unul fezabil.

Continue Reading

Politică

George Simion și-a lansat programul prezidențial „Planul Simion”: Un New Deal românesc pentru viitorul României

Published

on

George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), a prezentat la Călărași programul său prezidențial intitulat „Planul Simion”, primul plan de acest fel lansat pentru alegerile prezidențiale din acest an. Inspirat de New Deal-ul fostului președinte american Franklin D. Roosevelt, Simion propune un set de măsuri ambițioase menite să stimuleze economia și să îmbunătățească viața românilor.

În cadrul prezentării, Simion a subliniat că, la fel cum Roosevelt a revitalizat economia americană în perioada interbelică, „Planul Simion” vizează crearea de locuri de muncă și investiții masive în infrastructură. „Am învățat că în momentul în care SUA au intrat într-o criză financiară, președintele Roosevelt a venit cu un plan care a creat locuri de muncă și a injectat bani în lucrări publice. Îmi doresc ca toți românii să fie proprietari pe pământul și casa lor, nu să stea în chirii sau să fie îndatorați la bănci”, a declarat liderul AUR.

Simion a punctat și necesitatea unei mai mari protecții pentru cetățeni, prin impunerea unor reguli stricte firmelor de utilități și băncilor. „Ce cred că trebuie să facă un președinte și un guvern este să ia apărarea propriilor cetățeni, să impună firmelor de utilități să construiască toată infrastructura necesară și să impună băncilor să nu dubleze sau tripleze rata dobânzilor”, a adăugat el.

Analistul economic Petrișor Peiu a apreciat „Planul Simion” ca fiind realist și actual. Peiu a menționat că promisiunile electorale din trecut nu au fost onorate de politicienii aflați la putere, dar a subliniat că planul lui Simion poate aduce schimbări reale. „Am vrut doar să arăt cât de mult au mințit alegătorii cei care astăzi conduc țara și care îl acuză pe Simion de nerealism”, a spus Peiu.

Advertisement

Unul dintre punctele centrale ale „Planului Simion” este construirea a 100.000 de locuințe pe an, la un preț standard de 35.000 de euro pentru un apartament de 50 mp. Datele din industria imobiliară arată că acest preț este fezabil, având în vedere costurile actuale de construcție.

Prin aceste măsuri, George Simion își propune să ofere românilor un viitor mai sigur și prosper, punând accentul pe proprietate și investiții în infrastructură. „Planul Simion” își propune să fie mai mult decât o simplă promisiune electorală, ci un adevărat New Deal românesc, menit să schimbe în bine viața cetățenilor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate