in ,

VIDEO. Planuri mari și proiecte pentru dezvoltarea comunei Grădiștea

Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea și-a propus pentru prima parte a acestui an să rezolve problema trotuarelor din satele Rasa și Cunești, iar bugetul folosit pentru aceste lucrări va fi din excedentul bugetar al anului 2020. Edilul este la primul și are o serie de proiecte demarate, iar o parte aparțin fostului primar Corbu. Despre toate aceste proiecte aflați în materialul de de mai jos. 

Discutăm despre principalele proiecte de modernizare pe care dumneavoastră le-ați demarat sau de cele pe care le continuați, lăsate de fosta administrație. Vorbiți-ne despre cel mai amplu proiect pe care dumneavoastră îl demarați sau continuați.

Vasile Matei: Cel mai amplu proiect pe care îl continuăm este cel cu canalizarea, care este un proiect de valoare măricică, dar în aceeași măsură și cofinanțarea. Este foarte greu anul acesta pentru că bugetul este foarte redus, dar facem tot posibilul, până în toamnă trebuie să-l încheiem.

Câte străzi cuprinde acest proiect?

Vasile Matei:Cuprinde în jur de 20-25 de străzi. Am avut și străzi care n-au fost prinse în proiect. A trebuit să venim cu dispoziție de șantier și să suplimentăm din bugetul local valoarea. Ăsta ar fi cel mai amplu și cel mai costisitor.

Mai sunt proiecte, cum este căminul cultural, finalizarea cred că se va face în 50-60 de zile. Mai avem un mini stadion.

Ce s-a realizat la căminul cultural? Ne puteți vorbi despre incintele pregătite, despre spațiile puse la dispoziție?

Vasile Matei: Tot căminul cultural a fost reabilitat, în primul rând, biblioteca – reabilitată 100% și dotată. În al doilea rând, sala de spectacole, la care a fost modificată pardoseala și fiind un amfiteatru, s-au făcut alte poziționări, scena, sala de consiliu, la etaj – toate birourile și toate sălile mai mici au fost reabilitate. Tot, acoperișul, căldura, s-a băgat o centrală nouă. Toată clădirea a fost reabilitată și dotată, o lucrare benefică pentru comunitate.

Mai avem un mini stadion de fotbal care se va finaliza într-o lună, cel târziu două. Urmează să începem execuția unei săli de sport în curtea actualei primării, și, nu în ultimul rând, sediul primăriei. Suntem la stadiul în care aproape ieșim la suprafață, din subsol. Cred că spre sfârșitul anului sau începutul anului următor va fi gata.

Astea sunt proiectele pe care le continuăm, dar avem și o listă de proiecte pe care așteptăm să le depunem. Din ce am înțeles, o să apară într-o lună, două ghiduri pe diferite măsuri, trebuie să vedem unde ne încadram. Noi o să ne bazăm mult pe mediu. O să căutăm multe proiecte, am înțeles că sunt pentru un nou dispensar, iar construcția dispensarului actual este foarte veche, cred că este din anii 1900.

Va fi dispensar medical sau centru medical similar celui din Jegălia?

Vasile Matei:Va fi un dispensar rural, medical. Depinde și de proiect. Ca număr de locuitori ne-am încadra pentru un centru medical, ca număr de locuitori suntem aproximativ 5000. Trebuie să vedem ghidul și ce mai apare. Acum, din bugetul local, nu putem face mare lucru anul acesta. Dacă reușim să încasăm aproape tot ce ne-am propus, pentru că nu încasăm niciodată 100%… Cât % din buget ați încasat? În jur de 60-70%. Există o sumă? Da, în jur de 1.500.000 de lei.

Avem, între Cunești și Rasa, o porțiune de trotuar pe partea dreaptă Călărași-Oltenița care este doar din pământ.  Trebuie neapărat să facem un efort pentru a realiza acest trotuar între Cunești și Rasa. E vorba de 2 – 2,5 kilometri. Restul, din bugetul local, nu știu dacă vom prinde, dar trebuie să păstrăm o rezervă și pentru proiectele pe care le vom depune. Trebuie să plătim consultanța, proiectarea, avizele, și nu putem prinde tot acum pe investiții ca mai apoi să ne trezim că nu avem destui bani pentru proiectare, avize și alte documentații.

Ce alte ambiții aveți pentru anul 2021?

Vasile Matei: Noi avem pe baltă un canal, o gârlă, care a ajuns un focar pentru că s-a aruncat mult gunoi. Aici, tot printr-un program de mediu, ar trebui să colmatăm, să igienizăm zona. Acest canal a fost al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) și a fost predat unei federații care aparține domnului Baciu. Am luat legătura cu domnul Baciu, dânsul este de acord, dar nu se poate pentru că nu-l poate preda. Fiind o federație de irigații, a făcut un protocol cu ANIF. Printr-un parteneriat cu domnul Baciu, cu această federație și cu Primăria, ar trebui să accesăm un proiect prin care putem să igienizăm această zonă, foarte infectă în acest moment. Ați încercat să-i identificați pe cei care au aruncat sau aruncă în continuare? Da, încercăm. Am pus camere, am dat amenzi. Ce se întâmplă, cei care aruncă sunt tot cei care nu au bani să plătească. Gunoaiele reprezintă o problemă generală în comună.

Care e cel mai mare vis al dumneavoastră ca primar încă de la preluarea mandatului, până la finalizarea acestuia? Ce vă doriți cel mai mult să realizați?

Vasile Matei: În primul rând, îmi doresc să schimbăm mentalitatea cetățenilor pentru a menține comuna cât mai curată. Se aruncă gunoaie peste tot, cred că intenționat, dar avem platforme de gunoi în fiecare sat. Avem platformă de gunoi de grajd și avem platformă de gunoi reciclabil. Nu merg la platformă, ci aruncă cu 100 de metri mai înainte într-o vie. Aici este o problemă foarte mare cu cetățenii, dar încercăm să fim centralizați.

Mai sunt multe de făcut în comună, vrem să atragem investitori pentru a crea locuri de muncă. Pentru tineret, în ultimii 8 ani fotbalul a mers cât de cât în comună. Pe partea culturală, Grădiștea a fost pe primul loc în județ și am fost la concursuri naționale și internaționale cu ansamblul de dans. Dacă noi dăm drumul la ansamblul de dans, la căminul cultural se vor strânge vinerea și sâmbăta, atunci când sunt repetiții, câte 100 de copii. Trebuie să ne gândim la obiceiurile tradiționale și să le oferim cetățenilor un prilej prin care se pot mișca sau relaxa. O să facem și la școală concursuri de fotbal, handbal. La stadion se strâng in fiecare săptămână aproximativ 40 de copii, de la 8 la 14 ani. O să realizăm activități sportive și culturale. Aici trebuie să mișcăm puțin comuna pentru a ieși din zona această sedentară.

Care este colaborarea dumneavoastră cu postul de poliție din localitate?

Vasile Matei:Nu este nicio problemă. Colaborăm foarte bine cu postul și secția de poliție. Când am avut nevoie ne-au ajutat, și noi la rândul nostru vrem să instalăm două monitoare prin care toate camerele de supraveghere montate pe raza comunei să fie monitorizate de postul de poliție.

Aveți un mesaj de transmis locuitorilor acestei comunei?

Vasile Matei: De când sunt eu primar, nu știu dacă vreun cetățean care a venit la Primărie nu a fost servit. Eu sunt primar pentru toată lumea, nu contează culoarea politică. După cum reacționăm noi la problemele cetățenilor, așa îi rugăm și noi pe dânșii să ne ajute pentru că nu putem singuri să ordonăm comuna. Cu ajutorul cetățenilor o putem pune la punct. Le urez un Paște fericit și sănătate.

5 1 vote
Article Rating

What do you think?

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ANUNȚ | Drumuri și Poduri Călărași încadrează personal pentru două posturi disponibile

Senatorul Cionoiu cere minsitrului Transporturilor îmbunătățirea condițiilor de navigație pe Brațul Borcea (INTERPELARE)