Connect with us

Administrație

VIDEO. Planuri mari și proiecte pentru dezvoltarea comunei Grădiștea

Published

on

Vasile Matei, primarul comunei Grădiștea și-a propus pentru prima parte a acestui an să rezolve problema trotuarelor din satele Rasa și Cunești, iar bugetul folosit pentru aceste lucrări va fi din excedentul bugetar al anului 2020. Edilul este la primul și are o serie de proiecte demarate, iar o parte aparțin fostului primar Corbu. Despre toate aceste proiecte aflați în materialul de de mai jos. 

https://youtu.be/2yvZoAhwasM

Discutăm despre principalele proiecte de modernizare pe care dumneavoastră le-ați demarat sau de cele pe care le continuați, lăsate de fosta administrație. Vorbiți-ne despre cel mai amplu proiect pe care dumneavoastră îl demarați sau continuați.

Vasile Matei: Cel mai amplu proiect pe care îl continuăm este cel cu canalizarea, care este un proiect de valoare măricică, dar în aceeași măsură și cofinanțarea. Este foarte greu anul acesta pentru că bugetul este foarte redus, dar facem tot posibilul, până în toamnă trebuie să-l încheiem.

Câte străzi cuprinde acest proiect?

Advertisement

Vasile Matei:Cuprinde în jur de 20-25 de străzi. Am avut și străzi care n-au fost prinse în proiect. A trebuit să venim cu dispoziție de șantier și să suplimentăm din bugetul local valoarea. Ăsta ar fi cel mai amplu și cel mai costisitor.

Mai sunt proiecte, cum este căminul cultural, finalizarea cred că se va face în 50-60 de zile. Mai avem un mini stadion.

Ce s-a realizat la căminul cultural? Ne puteți vorbi despre incintele pregătite, despre spațiile puse la dispoziție?

Vasile Matei: Tot căminul cultural a fost reabilitat, în primul rând, biblioteca – reabilitată 100% și dotată. În al doilea rând, sala de spectacole, la care a fost modificată pardoseala și fiind un amfiteatru, s-au făcut alte poziționări, scena, sala de consiliu, la etaj – toate birourile și toate sălile mai mici au fost reabilitate. Tot, acoperișul, căldura, s-a băgat o centrală nouă. Toată clădirea a fost reabilitată și dotată, o lucrare benefică pentru comunitate.

Mai avem un mini stadion de fotbal care se va finaliza într-o lună, cel târziu două. Urmează să începem execuția unei săli de sport în curtea actualei primării, și, nu în ultimul rând, sediul primăriei. Suntem la stadiul în care aproape ieșim la suprafață, din subsol. Cred că spre sfârșitul anului sau începutul anului următor va fi gata.

Astea sunt proiectele pe care le continuăm, dar avem și o listă de proiecte pe care așteptăm să le depunem. Din ce am înțeles, o să apară într-o lună, două ghiduri pe diferite măsuri, trebuie să vedem unde ne încadram. Noi o să ne bazăm mult pe mediu. O să căutăm multe proiecte, am înțeles că sunt pentru un nou dispensar, iar construcția dispensarului actual este foarte veche, cred că este din anii 1900.

Advertisement

Va fi dispensar medical sau centru medical similar celui din Jegălia?

Vasile Matei:Va fi un dispensar rural, medical. Depinde și de proiect. Ca număr de locuitori ne-am încadra pentru un centru medical, ca număr de locuitori suntem aproximativ 5000. Trebuie să vedem ghidul și ce mai apare. Acum, din bugetul local, nu putem face mare lucru anul acesta. Dacă reușim să încasăm aproape tot ce ne-am propus, pentru că nu încasăm niciodată 100%… Cât % din buget ați încasat? În jur de 60-70%. Există o sumă? Da, în jur de 1.500.000 de lei.

Avem, între Cunești și Rasa, o porțiune de trotuar pe partea dreaptă Călărași-Oltenița care este doar din pământ.  Trebuie neapărat să facem un efort pentru a realiza acest trotuar între Cunești și Rasa. E vorba de 2 – 2,5 kilometri. Restul, din bugetul local, nu știu dacă vom prinde, dar trebuie să păstrăm o rezervă și pentru proiectele pe care le vom depune. Trebuie să plătim consultanța, proiectarea, avizele, și nu putem prinde tot acum pe investiții ca mai apoi să ne trezim că nu avem destui bani pentru proiectare, avize și alte documentații.

Ce alte ambiții aveți pentru anul 2021?

Vasile Matei: Noi avem pe baltă un canal, o gârlă, care a ajuns un focar pentru că s-a aruncat mult gunoi. Aici, tot printr-un program de mediu, ar trebui să colmatăm, să igienizăm zona. Acest canal a fost al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) și a fost predat unei federații care aparține domnului Baciu. Am luat legătura cu domnul Baciu, dânsul este de acord, dar nu se poate pentru că nu-l poate preda. Fiind o federație de irigații, a făcut un protocol cu ANIF. Printr-un parteneriat cu domnul Baciu, cu această federație și cu Primăria, ar trebui să accesăm un proiect prin care putem să igienizăm această zonă, foarte infectă în acest moment. Ați încercat să-i identificați pe cei care au aruncat sau aruncă în continuare? Da, încercăm. Am pus camere, am dat amenzi. Ce se întâmplă, cei care aruncă sunt tot cei care nu au bani să plătească. Gunoaiele reprezintă o problemă generală în comună.

Care e cel mai mare vis al dumneavoastră ca primar încă de la preluarea mandatului, până la finalizarea acestuia? Ce vă doriți cel mai mult să realizați?

Advertisement

Vasile Matei: În primul rând, îmi doresc să schimbăm mentalitatea cetățenilor pentru a menține comuna cât mai curată. Se aruncă gunoaie peste tot, cred că intenționat, dar avem platforme de gunoi în fiecare sat. Avem platformă de gunoi de grajd și avem platformă de gunoi reciclabil. Nu merg la platformă, ci aruncă cu 100 de metri mai înainte într-o vie. Aici este o problemă foarte mare cu cetățenii, dar încercăm să fim centralizați.

Mai sunt multe de făcut în comună, vrem să atragem investitori pentru a crea locuri de muncă. Pentru tineret, în ultimii 8 ani fotbalul a mers cât de cât în comună. Pe partea culturală, Grădiștea a fost pe primul loc în județ și am fost la concursuri naționale și internaționale cu ansamblul de dans. Dacă noi dăm drumul la ansamblul de dans, la căminul cultural se vor strânge vinerea și sâmbăta, atunci când sunt repetiții, câte 100 de copii. Trebuie să ne gândim la obiceiurile tradiționale și să le oferim cetățenilor un prilej prin care se pot mișca sau relaxa. O să facem și la școală concursuri de fotbal, handbal. La stadion se strâng in fiecare săptămână aproximativ 40 de copii, de la 8 la 14 ani. O să realizăm activități sportive și culturale. Aici trebuie să mișcăm puțin comuna pentru a ieși din zona această sedentară.

Care este colaborarea dumneavoastră cu postul de poliție din localitate?

Vasile Matei:Nu este nicio problemă. Colaborăm foarte bine cu postul și secția de poliție. Când am avut nevoie ne-au ajutat, și noi la rândul nostru vrem să instalăm două monitoare prin care toate camerele de supraveghere montate pe raza comunei să fie monitorizate de postul de poliție.

Aveți un mesaj de transmis locuitorilor acestei comunei?

Vasile Matei: De când sunt eu primar, nu știu dacă vreun cetățean care a venit la Primărie nu a fost servit. Eu sunt primar pentru toată lumea, nu contează culoarea politică. După cum reacționăm noi la problemele cetățenilor, așa îi rugăm și noi pe dânșii să ne ajute pentru că nu putem singuri să ordonăm comuna. Cu ajutorul cetățenilor o putem pune la punct. Le urez un Paște fericit și sănătate.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Primăvara aduce pericole: Primăria Municipiului Călărași intensifică eforturile împotriva insectelor

Published

on

Primăria Municipiului Călărași intensifică eforturile împotriva insectelor

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Odată cu venirea primăverii, natura înflorește, iar odată cu ea apar și unele pericole pentru populație. Insectele devin un adevărat pericol pentru populație, dacă autoritățile nu țin sub control această situație. În acest sens, Primăria Călărași a anunțat intensificarea tratamentelor terestre și aeriene.

Primăria, sub conducerea edilului Marius Dulce, a luat măsuri pentru a contracara creșterea populației de țânțari, în special în contextul zilelor ploioase și a vremii călduroase care se anunță. “Este 11 noaptea și suntem la datorie! În oraș! Zilele ploioase și vremea bună care se anunță zilele următoare vor favoriza înmulțirea țânțarilor. Am dispus patrularea tehnicii de dezinsecție în toate cartierele”, a declarat primarul Dulce.

Aceste măsuri includ atât tratamente terestre, cât și aeriene, acoperind astfel întregul teritoriu al municipiului pentru a reduce riscul de răspândire a bolilor transmise de insecte. De asemenea, Primăria încurajează și implicarea comunității în eforturile de combatere a țânțarilor, prin eliminarea posibilelor surse de reproducere a acestora, cum ar fi apa stătătoare în ghivece sau alte recipiente.

Advertisement
Continue Reading

Administrație

Independența / Gabriel Rădulescu și-a depus candidatura pentru un nou mandat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul Gabriel Rădulescu, din comuna Independența, județul Călărași, și-a anunțat intrarea în cursa pentru un nou mandat, la alegerile locale din 9 iunie, printr-o postare pe rețelele de socializare datată 22 aprilie 2024. Acesta, susținut de PSD Călărași, aspiră la continuarea mandatului său în funcția de primar pentru încă patru ani.

Într-o declarație pe o rețea de socializare, primarul Gabriel Rădulescu a subliniat dedicarea sa față de comunitatea locală: “Astăzi mi-am depus oficial candidatura la funcția de primar al comunei Independența. Consider că timp de 4 ani am lucrat în interesul locuitorilor comunei Independența. “Astăzi (n.r. luni, 22 aprilie) mi-am depus oficial candidatura la funcția de primar al comunei Independența. Consider că timp de 4 ani am lucrat în interesul locuitorilor comunei Independența.”, a scris pe contul personal de Facebook tânărul primar care a continuat “Din informațiile mele nu vom fi decât 2 contracandidați la această funcție. Unul cu siguranță e mai bun decât celălalt. Mă bazez pe inteligența și buna credință a alegătorilor.”

Gabriel Rădulescu intră în competiție cu încredere, remarcând că, din informațiile deținute, vor exista doar doi contracandidați pentru funcția de primar, iar el este hotărât să demonstreze că este cel mai bun alegând: “Din informațiile mele nu vom fi decât 2 contracandidați la această funcție. Unul cu siguranță e mai bun decât celălalt.

Este de menționat că în urmă cu aproape patru ani, pe 27 septembrie 2020, Gabriel Rădulescu a câștigat mandatul de primar cu un număr semnificativ de voturi, obținând 885 de voturi, adică 49,05% din totalul voturilor exprimate. Într-o competiție cu alți patru candidați, Rădulescu s-a clasat pe primul loc.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Obiectivele primarului Nicolae Rîjnoveanu pentru mandatul 2024-2028

Published

on

roseti

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul Nicolae Râjnoveanu din comuna Roseți se pregătește să ducă mai departe viziunea sa asupra dezvoltării locale, prezentând o serie de proiecte ambițioase pentru mandatul său viitor, care se întinde între 2024 și 2028. Cu cinci obiective finalizate și al șaselea în curs de realizare cu o rată de 90%, primarul evidențiază angajamentul său pentru progresul comunității.

Aceste proiecte, finanțate atât din surse europene, cât și guvernamentale, reprezintă piloni importanți în planurile de dezvoltare ale comunei. Printre acestea se numără finalizarea sălii de sport școlare, implementarea sistemului de distribuție a gazelor naturale – o inițiativă importantă, construirea dispensarului comunal și reabilitarea Grădiniței, ambele finanțate prin intermediul CNI. De asemenea, se propune construirea unui sistem fotovoltaic pentru producția de energie regenerabilă, cu impact semnificativ asupra costurilor, și construirea unei platforme de gunoi de grajd.

Cu un total de 11 proiecte planificate, primarul Râjnoveanu și echipa sa au toate resursele necesare pentru a le implementa în următorii patru ani, având în vedere beneficiile pe care le vor aduce locuitorilor comunei Roseți.

Iată lista completă a proiectelor planificate pentru mandatul 2024-2028:

Advertisement

1. Construirea unei săli de sport școlare în comuna Roseți, satul Roseți, strada C.A. ROSETTI, numărul 101, Județul Călărași;
2. Implementarea unui sistem de distribuție a gazelor naturale în localitatea Roseți, Județul Călărași;
3. Construirea și echiparea Dispensarului Comunal în comuna Roseți, Județul Călărași;
4. Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu program normal “Elisabeta Rosetti” din comuna Roseți, Județul Călărași;
5. Extinderea rețelei de canalizare menajeră, racordurile la rețeaua de canalizare menajeră și extinderea stației de epurare în comuna Roseți, Județul Călărași;
6. Realizarea branșamentelor pentru apă potabilă și racordurile la canalizare în comuna Roseți, Județul Călărași;
7. Construirea unui sistem fotovoltaic prosumator pentru autoconsum în comuna Roseți, Județul Călărași;
8. Construirea unei platforme de gunoi de grajd;
9. Lucrări de reabilitare și modernizare a rețelei de drumuri publice, amenajarea spațiilor verzi și realizarea a patru sensuri giratorii în comuna Roseți, Județul Călărași;
10. Construirea unei remize pentru utilajele din dotarea Primăriei comunei Roseți, Județul Călărași;
11. Achiziționarea unui microbuz electric pentru elevii din comuna Roseți, Județul Călărași.

Continue Reading

Cele mai vizualizate