Connect with us

La zi

VIDEO. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, “diagnostic” pentru Călărași în urma vizitei

Published

on

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ajuns vineri, 18 februarie,  la Călărași pentru a vizita Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian”. Acesta a fost întâmpinat la Consiliul Județean Călărași de președintele Vasile Iliuță și de primarul municipiului Călărași, Marius Dulce. Pe durata vizitei, ministrul a discutat cu autoritățile locale, cu personalul medical, cu directorii unităților medicale din județ, cât și cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Ministrul a fost interesat de starea de sănătate a călărășenior.

Înaintea vizitei din spital, ministrul Rafila a stat de vorba, pe lângă autoritățile din județ, și cu personalul din mediul privat. Aceștia din urmă au expus mai multe situații și subiecte pe care le-au întâmpinat de la intrarea în pandemie și până în prezent. Ministrul a ascultat toate aceste doleanțe venite din partea companiilor spunând că subiectele vor fi expuse la nivelul ministerului spre rezolvare.

“Prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Călăraşi, certifică faptul că suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte sistemul medical local. Peste 35 milioane de euro este suma pe care am direcţionat-o către Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi pentru o bună funcţionare şi un act medical de calitate. O întâlnire pe care, personal, o aşteptam de la debutul pandemiei şi care înseamnă un real sprijin pentru administraţie”, a declarat Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, despre evenimentul de vineri.

Ministrul Sănătății a vizitat Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian”, pentru a verifica secțiile reabilitate,  a asculta nevoile medicilor și problemele reale ale sistemului medical. Concluziile vizitei au fost trasate în conferința de presă ce s-a desfășurat la sfârșitul vizitei de la Călărași. Ministrul Sănătății îndeamnă populația să poarte masca de protecție împotriva COVID-19 pentru ca, spune el, este singura forma sigura prin care ne putem proteja împotriva virusului.

Am fost plăcut surprins de viteza cu care se poate realiza un pavilion cu mai mult de 200 de paturi aici”  –Ministrul Sănătății

Alexandru Rafila a lăudat conducerea C.J. și a Spitalului din Călărași pentru randamentul  privind investițiile realizate. Ministrul a dat asigurări autorităților din Călărași că Ministerul Sănătății va fi un partener  în rezolvarea problemelor existente.

Spitalul  este vechi aici, la Călărași. A avut, probabil, puțină susținere pentru reabilitare, pentru investiții, dar, în momentul de față, este o activitate efervescentă. Aș vrea să felicit atât autoritățile locale, cât și conducerea spitalului și parlamentarii care au contribuit la acest lucru. Se lucrează, se lucrează bine. Am fost extraordinar de plăcut surprins de viteza cu care se poate realiza un pavilion cu mai mult de 200 de paturi aici, de către Compania Națională de Investiții, despre care am înțeles că ar costa, cu tot cu dotare, 20 de milioane de euro. 

11 lei, atât costă masa unui pacient într-un spital de stat

“Dincolo de durere, internarea in spitalele noastre lasă bolnavilor şi un gust amar la propriu. Statul a calculat că 10 lei pe zi sunt destui pentru mâncarea unui pacient, care de multe ori trebuie să ţină un regim alimentar special. Medicii se declară îngrijoraţi, dar se tem că nu pot să schimbe lucrurile în bine pentru cei pe care îi tratează. Jurnalistul Digi24 Carla Tănasie a stat de vorbă şi cu ei şi cu bolnavii din mai multe spitale într-un nou episod din campania “Pacient în România”. – notează Digi24.ro într-un articol

Ministrul s-a arătat interesat și de calitatea meselor, de asigurarea condițiilor pentru cei internați în spitalele publice. Un pacient beneficiază de 11 lei pentru o masă. În anul 2018, o masă caldă într-o unitate sanitară de stat costa 10 lei, anul 2022 – 11 lei. Diferența, 1 leu. Ministrul nu a expus o soluție pentru această problemă, însă speră că ar putea să găsească o rezolvare alături de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Până atunci rămânem cu speranța.

“În momentul de față, opinia mea este că sunt insuficiente. 11 lei pentru un pacient, pentru hrană, pentru o zi, mai ales în condițiile creșterii prețurilor la alimente, cred că reprezintă o sumă mică și împreună cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate sper să găsim o soluție în acest sens.”

Advertisement

Rafila a vorbit și despre evoluția pandemică, făcând aprecieri că ritmul este descendent. Laudă sistemul sanitar pentru că a reușit să facă față acestui val. 

(…) În ceea ce privește pandemia, ați văzut că ne aflăm într-un trend descrescător. Spitalele au făcut față, de data aceasta, medicația antivirală a putut fi administrată atât în ambulatoriu, cât și în spitale. Pacienții au beneficiat la timp de investigații, acest trend descendent începe să reflecte și numărul de cazuri la secțiile de Terapie Intensivă.

Iliuță: “Împreună cu ministerul, vom rezolva toate problemele”

 

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, este la fel de convins ca ministrul că toate problemele se vor rezolva și că Ministerul Sănătății se va implica în rezolvarea situațiilor identificate în județul Călărași.

Cred un singur lucru: toate problemele ridicate de medici, de autorități, cu ocazia vizitei ministrului Alexandru Rafila, la Călărași, vor avea rezolvare, dacă toți vom fi convinși că fiecare problemă va fi analizată. Vorbim aici de Spitalul Municipal Oltenița, Spitalul Orășenesc Lehliu Gară și cele trei spitale ale Consiliului Județean. Împreună cu modificarea legislativă viitoare, cred că putem rezolva aproape toate problemele care s-au ridicat. Nu sunt probleme de nerezolvat. Împreună cu  ministerul, vom rezolva toate problemele”  –  a spus Vasile Iliuță în conferința de presă

Primarul Marius Dulce salută de asemenea prezența ministrului în județ: „Apreciez, şi pe această cale, eforturile depuse atât de domnia sa cât şi de conducerea Consiliului Judeţean şi managerii tuturor unităţilor spitaliceşti din judeţ pentru rezolvarea problemelor existente în cadrul sistemului local de sănătate.”, a transmis acesta pe o platformă de socializare.
Mai mult, senatorul Nicușor Cionoiu spune că atunci când este vorba de sănătate, este vorba despre toți cetățenii județului, deci implicit îmbunătățirea condițiilor din toate spitalele călărășene.
Unitatea medicală „Dr. Pompei Samarian” din Călărași are 571 de paturi de spitalizare continuă, unde sunt tratați pacienți cu urgențe traumatice, chirurgicale și cardiovasculare din tot județul.

La zi

Explozie puternică într-o locuință din Ștefan Vodă: Un bărbat de 44 de ani a suferit arsuri

Published

on

În dimineața zilei de 14 septembrie, în jurul orei 04:45, o explozie provocată de o butelie a zguduit liniștea localității Ștefan cel Mare. Incidentul a avut loc într-o locuință din comună, provocând panică în rândul vecinilor, care au fost treziți de suflul puternic al deflagrației.

Victima, un bărbat de aproximativ 44 de ani, a suferit arsuri, pe 20% din suprafața corpului. În ciuda rănilor severe, bărbatul a rămas conștient și a fost transportat de urgență la Spitalul Județean din Călărași, unde primește îngrijiri medicale.

„Suflul exploziei a fost atât de puternic încât ne-a trezit pe toți din somn. A fost o sperietură teribilă, iar casa a fost grav afectată”, a declarat unul dintre vecinii victimei.

Autoritățile au intervenit rapid la fața locului, iar o echipă de pompieri a reușit să limiteze pagubele și să asigure locuința. O anchetă este în curs de desfășurare pentru a stabili circumstanțele exacte ale exploziei și cauzele care au dus la acest incident.

Buteliile de gaz reprezintă o sursă comună de energie în multe gospodării din mediul rural, însă utilizarea necorespunzătoare sau uzura acestora poate duce la tragedii.

Continue Reading

La zi

Sistare furnizare apă potabilă în Municipiul Călărași din cauza unei avarii

Published

on

Din cauza unei avarii la rețeaua de apă potabilă pe strada Grivița, furnizarea apei va fi întreruptă temporar pentru utilizatorii care locuiesc sau își desfășoară activitatea pe tronsonul cuprins între străzile I. L. Caragiale și București.

Echipele de intervenție de la Ecoaqua Călărași s-au mobilizat rapid și sunt deja la fața locului pentru a repara defecțiunea. Estimarea actuală pentru remedierea avariei este de aproximativ două ore.

„Ne cerem scuze pentru neplăcerile create și vă mulțumim pentru înțelegere. Vom face tot posibilul să restabilim alimentarea cu apă într-un timp cât mai scurt”, au declarat reprezentanții Ecoaqua.

Cetățenii sunt sfătuiți să ia măsuri de precauție și să își asigure rezerve de apă până la remedierea problemei.

Pentru informații suplimentare, utilizatorii sunt invitați să urmărească actualizările pe canalele oficiale de comunicare ale companiei.

Continue Reading

La zi

PET-urile reciclabile – o sursă de venit pentru oamenii nevoiași din Călărași

Published

on

În municipiul Călărași, PET-urile reciclabile reprezintă o sursă importantă de venit pentru persoanele care se află în dificultăți financiare. Pe străzile orașului, în fiecare zi, pot fi văzuți oameni care străbat distanțe mari în căutarea sticlelor din plastic (SGR) aruncate neglijent în coșurile de gunoi publice sau în alte locuri. Pentru mulți dintre aceștia, activitatea de colectare a PET-urilor este singura modalitate prin care își pot asigura un venit zilnic necesar supraviețuirii.

Un sac plin cu PET-uri adunat din diverse locații din oraș aduce un câștig de aproximativ 50-60 de lei, suficient pentru a le acoperi hrana pe ziua respectivă. În municipiul Călărași, centrele de reciclare sunt răspândite în mai multe puncte cheie ale orașului, facilitând astfel accesul celor care se ocupă cu această activitate. Printre locațiile frecventate de colectorii de materiale reciclabile se numără  cartierul 2 Moldoveni (Penny 2), Kaufland, Penny Portului (Penny 3), unde se află un important centru de reciclare.

PET-urile reciclabile – o sursă de venit pentru oamenii nevoiași din Călărași

PET-urile reciclabile – o sursă de venit pentru oamenii nevoiași din Călărași

Un exemplu este Lucica, o tânără mamă care, împreună cu familia ei, străbate zilnic orașul pentru a aduna cel puțin un sac de PET-uri. “E greu, dar nu avem altă soluție. Ne străduim să facem tot posibilul pentru a avea ce pune pe masă. PET-urile ne ajută să câștigăm măcar ceva, să ne hrănim,” spune Lucica. Ea, alături de soțul și copilul ei, începe ziua devreme și își organizează traseele prin diferite cartiere ale orașului, urmărind coșurile de gunoi și locurile publice unde se adună multă lume.

Locuitorii orașului Călărași au observat tot mai frecvent aceste persoane care se ocupă de colectarea PET-urilor și, în unele cazuri, chiar aleg să le lase separat lângă coșurile de gunoi, facilitând astfel munca celor care depind de reciclare pentru a-și asigura existența.

În Călărași, reciclarea începe să devină o soluție atât pentru nevoile celor defavorizați, cât și pentru un oraș mai curat și mai verde.

Continue Reading

Cele mai vizualizate