Connect with us

Actualitate

VIDEO. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, “diagnostic” pentru Călărași în urma vizitei

Published

on

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ajuns vineri, 18 februarie,  la Călărași pentru a vizita Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian”. Acesta a fost întâmpinat la Consiliul Județean Călărași de președintele Vasile Iliuță și de primarul municipiului Călărași, Marius Dulce. Pe durata vizitei, ministrul a discutat cu autoritățile locale, cu personalul medical, cu directorii unităților medicale din județ, cât și cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Ministrul a fost interesat de starea de sănătate a călărășenior.

Înaintea vizitei din spital, ministrul Rafila a stat de vorba, pe lângă autoritățile din județ, și cu personalul din mediul privat. Aceștia din urmă au expus mai multe situații și subiecte pe care le-au întâmpinat de la intrarea în pandemie și până în prezent. Ministrul a ascultat toate aceste doleanțe venite din partea companiilor spunând că subiectele vor fi expuse la nivelul ministerului spre rezolvare.

“Prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Călăraşi, certifică faptul că suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte sistemul medical local. Peste 35 milioane de euro este suma pe care am direcţionat-o către Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi pentru o bună funcţionare şi un act medical de calitate. O întâlnire pe care, personal, o aşteptam de la debutul pandemiei şi care înseamnă un real sprijin pentru administraţie”, a declarat Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, despre evenimentul de vineri.

Ministrul Sănătății a vizitat Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian”, pentru a verifica secțiile reabilitate,  a asculta nevoile medicilor și problemele reale ale sistemului medical. Concluziile vizitei au fost trasate în conferința de presă ce s-a desfășurat la sfârșitul vizitei de la Călărași. Ministrul Sănătății îndeamnă populația să poarte masca de protecție împotriva COVID-19 pentru ca, spune el, este singura forma sigura prin care ne putem proteja împotriva virusului.

Am fost plăcut surprins de viteza cu care se poate realiza un pavilion cu mai mult de 200 de paturi aici”  –Ministrul Sănătății

Alexandru Rafila a lăudat conducerea C.J. și a Spitalului din Călărași pentru randamentul  privind investițiile realizate. Ministrul a dat asigurări autorităților din Călărași că Ministerul Sănătății va fi un partener  în rezolvarea problemelor existente.

Advertisement

Spitalul  este vechi aici, la Călărași. A avut, probabil, puțină susținere pentru reabilitare, pentru investiții, dar, în momentul de față, este o activitate efervescentă. Aș vrea să felicit atât autoritățile locale, cât și conducerea spitalului și parlamentarii care au contribuit la acest lucru. Se lucrează, se lucrează bine. Am fost extraordinar de plăcut surprins de viteza cu care se poate realiza un pavilion cu mai mult de 200 de paturi aici, de către Compania Națională de Investiții, despre care am înțeles că ar costa, cu tot cu dotare, 20 de milioane de euro. 

11 lei, atât costă masa unui pacient într-un spital de stat

“Dincolo de durere, internarea in spitalele noastre lasă bolnavilor şi un gust amar la propriu. Statul a calculat că 10 lei pe zi sunt destui pentru mâncarea unui pacient, care de multe ori trebuie să ţină un regim alimentar special. Medicii se declară îngrijoraţi, dar se tem că nu pot să schimbe lucrurile în bine pentru cei pe care îi tratează. Jurnalistul Digi24 Carla Tănasie a stat de vorbă şi cu ei şi cu bolnavii din mai multe spitale într-un nou episod din campania “Pacient în România”. – notează Digi24.ro într-un articol

Ministrul s-a arătat interesat și de calitatea meselor, de asigurarea condițiilor pentru cei internați în spitalele publice. Un pacient beneficiază de 11 lei pentru o masă. În anul 2018, o masă caldă într-o unitate sanitară de stat costa 10 lei, anul 2022 – 11 lei. Diferența, 1 leu. Ministrul nu a expus o soluție pentru această problemă, însă speră că ar putea să găsească o rezolvare alături de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Până atunci rămânem cu speranța.

“În momentul de față, opinia mea este că sunt insuficiente. 11 lei pentru un pacient, pentru hrană, pentru o zi, mai ales în condițiile creșterii prețurilor la alimente, cred că reprezintă o sumă mică și împreună cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate sper să găsim o soluție în acest sens.”

Rafila a vorbit și despre evoluția pandemică, făcând aprecieri că ritmul este descendent. Laudă sistemul sanitar pentru că a reușit să facă față acestui val. 

(…) În ceea ce privește pandemia, ați văzut că ne aflăm într-un trend descrescător. Spitalele au făcut față, de data aceasta, medicația antivirală a putut fi administrată atât în ambulatoriu, cât și în spitale. Pacienții au beneficiat la timp de investigații, acest trend descendent începe să reflecte și numărul de cazuri la secțiile de Terapie Intensivă.

Advertisement

Iliuță: “Împreună cu ministerul, vom rezolva toate problemele”

 

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, este la fel de convins ca ministrul că toate problemele se vor rezolva și că Ministerul Sănătății se va implica în rezolvarea situațiilor identificate în județul Călărași.

Cred un singur lucru: toate problemele ridicate de medici, de autorități, cu ocazia vizitei ministrului Alexandru Rafila, la Călărași, vor avea rezolvare, dacă toți vom fi convinși că fiecare problemă va fi analizată. Vorbim aici de Spitalul Municipal Oltenița, Spitalul Orășenesc Lehliu Gară și cele trei spitale ale Consiliului Județean. Împreună cu modificarea legislativă viitoare, cred că putem rezolva aproape toate problemele care s-au ridicat. Nu sunt probleme de nerezolvat. Împreună cu  ministerul, vom rezolva toate problemele”  –  a spus Vasile Iliuță în conferința de presă

Primarul Marius Dulce salută de asemenea prezența ministrului în județ: „Apreciez, şi pe această cale, eforturile depuse atât de domnia sa cât şi de conducerea Consiliului Judeţean şi managerii tuturor unităţilor spitaliceşti din judeţ pentru rezolvarea problemelor existente în cadrul sistemului local de sănătate.”, a transmis acesta pe o platformă de socializare.
Mai mult, senatorul Nicușor Cionoiu spune că atunci când este vorba de sănătate, este vorba despre toți cetățenii județului, deci implicit îmbunătățirea condițiilor din toate spitalele călărășene.
Unitatea medicală „Dr. Pompei Samarian” din Călărași are 571 de paturi de spitalizare continuă, unde sunt tratați pacienți cu urgențe traumatice, chirurgicale și cardiovasculare din tot județul.

Advertisement

Actualitate

Toți șoferii sunt obligați să dețină „cutia neagră”. Ce date înregistrează dispozitivul

Published

on

Toți șoferii care doresc să înmatriculeze mașini noi în a doua jumătate a acestui an, începând cu data de 6 iulie 2024, vor fi obligați să le echipeze cu dispozitivul cunoscut sub numele de „cutie neagră”.

Cunoscut ca EDR (Event Data Recorder, denumit popular și cutia neagră), dispozitivul va înregistra o serie de date relevante în cazul unui accident rutier, cum ar fi viteza de deplasare, poziția pedalelor de accelerație și de frână (nivelul de apăsare), turația motorului, unghiul de virare, activitatea sistemelor de siguranță cum ar fi ABS-ul și sistemul de control al stabilității, momentul declanșării airbag-urilor, utilizarea centurilor de siguranță, și altele.

Cutia neagră va monitoriza constant acești parametri, însă datele vor fi stocate doar în cazul unui accident. Astfel, dispozitivul va înregistra și salva numai informațiile înregistrate cu 5 secunde înainte de producerea impactului și timp de 3 secunde după acesta.

Comisia Europeană a subliniat că sistemul nu va permite identificarea proprietarului autovehiculului sau a șoferului și nu va putea înregistra audio sau video. Parlamentul European va stabili în mod clar și precis perioada de păstrare a datelor, precum și persoanele sau entitățile autorizate să le acceseze.

Care este scopul implementării acestui dispozitiv? Alexandru Ancuța, asistent universitar departament autovehicule rutiere, Facultatea de Transporturi a oferit răspunsul.

Advertisement

Ne ajută să determinăm anumite cauze care au dus la producerea accidentului respectiv, și în felul acesta înregistrează niște date din trafic. Știm foarte bine că sunt mai multe țări, printre care și România, unde accidentele sunt la ordinea zilei, noi suntem chiar pe primul loc. Îi ajută foarte mult pe constatatori în momentul în care se întâmplă un astfel de eveniment să determine niște cauze, și poate, de ce nu, identificarea ulterioară a unor soluții prin care să eliminăm cauzele negative” a declarat Alexandru pentru PRO TV.

Este important de menționat că multe dintre mașinile aflate în circulație în prezent sunt deja dotate cu un dispozitiv similar, și anume modulul de control al airbag-ului, care în unele modele de mașini înregistrează date similare.

Continue Reading

Actualitate

Pescuitul interzis în România. Începe prohibiția generală

Published

on

Începând de marți, 9 aprilie 2024, a intrat în vigoare interdicția pentru pescuitul comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pentru o perioadă de 60 de zile, până la data de 7 iunie inclusiv.

Ordinul comun emis de Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii interzice pescuitul sportiv în toate râurile și lacurile din România.

”Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi alte vieţuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv, cu excepţiile prevăzute în prezentul ordin”, se arată în ordinul Ministerului Mediului.

Totodată, în acest interval de timp, toate competițiile sportive de pescuit sunt suspendate pentru o perioadă de 60 de zile.

Ordinul a fost emis în concordanță cu legislația europeană, adoptată de Consiliul Uniunii Europene, prin Regulamentele CE.

Advertisement

„Aceste măsuri sunt necesare pentru garantarea accesului la zonele de pescuit şi la resursele halieutice, pentru desfăşurarea în mod sustenabil a activităţilor de pescuit, ţinând cont de opiniile ştiinţifice disponibile şi, în special, de raportul elaborat de Comitetul ştiinţific, tehnic şi economic pentru pescuit, precum şi de studiile ştiinţifice realizate de către fiecare stat membru pentru zona sa de activitate”, a comunicat Ministerul Mediului.

Nerespectarea ordinului conduce la sancțiuni dure pentru pasionați: amenzi de până la 1.000 de lei și interzicerea dreptului de a pescui pentru o perioadă de până la trei ani

La finalul săptămânii trecute, jandarmii din Tulcea au aplicat 26 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de peste 4.000 de lei pentru diferite încălcări, printre care neprezentarea permisului de pescuit, nerespectarea condițiilor prevăzute în permis și pescuitul recreativ al unor specii sub dimensiunile minime legale.

Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode și mijloace în perioada de prohibiție, conform Ordonanței de Urgență nr 23 din 2008 privind pescuitul și acvacultura constituie contravenţie şi se sancţioneazã cu amendã de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadã de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit, iar pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţioneazã cu amendã şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadã cuprinsã între un an și trei ani”, a precizat Jandarmeria Tulcea, conform info-sud-est.ro.

Advertisement
Continue Reading

Actualitate

Klaus Iohannis a promulgat o nouă lege: Restaurantele, cantinele și serviciile de catering sunt obligate să ofere gratuit apă

Published

on

Guvernul României a implementat o normă europeană care stipulează că restaurantele, barurile și chiar serviciile de catering sunt obligate să furnizeze gratuit, din rețeaua publică apă potabilă, clienților care o solicită.

În Monitorul Oficial de luni, 15 aprilie, a fost oficializată ordonanța de urgență adoptată de guvern în luna ianuarie, care stabilește furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering. Deoarece nu a fost specificat un termen fix pentru intrarea în vigoare, se aplică automat termenul de trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Cu alte cuvinte, începând de joi, 18 aprilie, restaurantele sunt obligate să furnizeze gratuit apă potabilă clienților care o solicită.

Conform legii, trebuie să ofere gratuit apă potabilă de la robinet la cerere:

  • autoritățile și instituțiile administrației publice centrale și locale pentru persoanele prezente în sediile acestora;
  • operatorii economici care oferă servicii de alimentație publică pentru clienții proprii;
  • angajatorul pentru angajați.

În conformitate cu proiectul, atât autoritățile publice, cât și firmele din domeniul alimentației publice, precum barurile, restaurantele și cafenelele vor fi obligate să expună într-un loc vizibil și accesibil pentru public următorul anunț: „Această unitate oferă, la cerere și în mod gratuit, apă potabilă de la robinet”.

Un Proiect de Lege Uitat: Verificarea Calității Apei Potabile în Locuințe

Advertisement

Un alt proiect de lege, adoptat acum șase ani, al cărui stadiu actual este necunoscut, propunea ca autoritatea de sănătate publică locală să efectueze gratuit și la cerere o verificare anuală a calității apei potabile din locuințe, prin prelevarea de probe de la robinete.

Dacă se constata că parametrii de calitate nu sunt respectați, locatarul putea solicita un filtru de apă, costul acestuia fiind acoperit de primăria locală, în cazul în care neconformitatea era cauzată de rețeaua internă și, de asemenea, de către rețeaua externă dacă remedierea situației dura mai mult de 7 zile.

Potrivit autorilor proiectului, în prezent, în România lipsește o metodă gratuită de testare a calității apei, iar costul minim al unei analize de apă este de 250 de lei. Această situație plasează România printre ultimele state din Uniunea Europeană în ceea ce privește consumul apei de la robinet.

 

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate