Connect with us

Actualitate

VIDEO. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, “diagnostic” pentru Călărași în urma vizitei

Published

on

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a ajuns vineri, 18 februarie,  la Călărași pentru a vizita Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian”. Acesta a fost întâmpinat la Consiliul Județean Călărași de președintele Vasile Iliuță și de primarul municipiului Călărași, Marius Dulce. Pe durata vizitei, ministrul a discutat cu autoritățile locale, cu personalul medical, cu directorii unităților medicale din județ, cât și cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Ministrul a fost interesat de starea de sănătate a călărășenior.

Înaintea vizitei din spital, ministrul Rafila a stat de vorba, pe lângă autoritățile din județ, și cu personalul din mediul privat. Aceștia din urmă au expus mai multe situații și subiecte pe care le-au întâmpinat de la intrarea în pandemie și până în prezent. Ministrul a ascultat toate aceste doleanțe venite din partea companiilor spunând că subiectele vor fi expuse la nivelul ministerului spre rezolvare.

“Prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Călăraşi, certifică faptul că suntem pe drumul cel bun în ceea ce priveşte sistemul medical local. Peste 35 milioane de euro este suma pe care am direcţionat-o către Spitalul Judeţean de Urgenţă Călăraşi pentru o bună funcţionare şi un act medical de calitate. O întâlnire pe care, personal, o aşteptam de la debutul pandemiei şi care înseamnă un real sprijin pentru administraţie”, a declarat Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, despre evenimentul de vineri.

Ministrul Sănătății a vizitat Spitalul Județean de Urgență „Dr. Pompei Samarian”, pentru a verifica secțiile reabilitate,  a asculta nevoile medicilor și problemele reale ale sistemului medical. Concluziile vizitei au fost trasate în conferința de presă ce s-a desfășurat la sfârșitul vizitei de la Călărași. Ministrul Sănătății îndeamnă populația să poarte masca de protecție împotriva COVID-19 pentru ca, spune el, este singura forma sigura prin care ne putem proteja împotriva virusului.

Am fost plăcut surprins de viteza cu care se poate realiza un pavilion cu mai mult de 200 de paturi aici”  –Ministrul Sănătății

Alexandru Rafila a lăudat conducerea C.J. și a Spitalului din Călărași pentru randamentul  privind investițiile realizate. Ministrul a dat asigurări autorităților din Călărași că Ministerul Sănătății va fi un partener  în rezolvarea problemelor existente.

Advertisement

Spitalul  este vechi aici, la Călărași. A avut, probabil, puțină susținere pentru reabilitare, pentru investiții, dar, în momentul de față, este o activitate efervescentă. Aș vrea să felicit atât autoritățile locale, cât și conducerea spitalului și parlamentarii care au contribuit la acest lucru. Se lucrează, se lucrează bine. Am fost extraordinar de plăcut surprins de viteza cu care se poate realiza un pavilion cu mai mult de 200 de paturi aici, de către Compania Națională de Investiții, despre care am înțeles că ar costa, cu tot cu dotare, 20 de milioane de euro. 

11 lei, atât costă masa unui pacient într-un spital de stat

“Dincolo de durere, internarea in spitalele noastre lasă bolnavilor şi un gust amar la propriu. Statul a calculat că 10 lei pe zi sunt destui pentru mâncarea unui pacient, care de multe ori trebuie să ţină un regim alimentar special. Medicii se declară îngrijoraţi, dar se tem că nu pot să schimbe lucrurile în bine pentru cei pe care îi tratează. Jurnalistul Digi24 Carla Tănasie a stat de vorbă şi cu ei şi cu bolnavii din mai multe spitale într-un nou episod din campania “Pacient în România”. – notează Digi24.ro într-un articol

Ministrul s-a arătat interesat și de calitatea meselor, de asigurarea condițiilor pentru cei internați în spitalele publice. Un pacient beneficiază de 11 lei pentru o masă. În anul 2018, o masă caldă într-o unitate sanitară de stat costa 10 lei, anul 2022 – 11 lei. Diferența, 1 leu. Ministrul nu a expus o soluție pentru această problemă, însă speră că ar putea să găsească o rezolvare alături de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Până atunci rămânem cu speranța.

“În momentul de față, opinia mea este că sunt insuficiente. 11 lei pentru un pacient, pentru hrană, pentru o zi, mai ales în condițiile creșterii prețurilor la alimente, cred că reprezintă o sumă mică și împreună cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate sper să găsim o soluție în acest sens.”

Rafila a vorbit și despre evoluția pandemică, făcând aprecieri că ritmul este descendent. Laudă sistemul sanitar pentru că a reușit să facă față acestui val. 

(…) În ceea ce privește pandemia, ați văzut că ne aflăm într-un trend descrescător. Spitalele au făcut față, de data aceasta, medicația antivirală a putut fi administrată atât în ambulatoriu, cât și în spitale. Pacienții au beneficiat la timp de investigații, acest trend descendent începe să reflecte și numărul de cazuri la secțiile de Terapie Intensivă.

Advertisement

Iliuță: “Împreună cu ministerul, vom rezolva toate problemele”

 

Vasile Iliuță, președintele CJ Călărași, este la fel de convins ca ministrul că toate problemele se vor rezolva și că Ministerul Sănătății se va implica în rezolvarea situațiilor identificate în județul Călărași.

Cred un singur lucru: toate problemele ridicate de medici, de autorități, cu ocazia vizitei ministrului Alexandru Rafila, la Călărași, vor avea rezolvare, dacă toți vom fi convinși că fiecare problemă va fi analizată. Vorbim aici de Spitalul Municipal Oltenița, Spitalul Orășenesc Lehliu Gară și cele trei spitale ale Consiliului Județean. Împreună cu modificarea legislativă viitoare, cred că putem rezolva aproape toate problemele care s-au ridicat. Nu sunt probleme de nerezolvat. Împreună cu  ministerul, vom rezolva toate problemele”  –  a spus Vasile Iliuță în conferința de presă

Primarul Marius Dulce salută de asemenea prezența ministrului în județ: „Apreciez, şi pe această cale, eforturile depuse atât de domnia sa cât şi de conducerea Consiliului Judeţean şi managerii tuturor unităţilor spitaliceşti din judeţ pentru rezolvarea problemelor existente în cadrul sistemului local de sănătate.”, a transmis acesta pe o platformă de socializare.
Mai mult, senatorul Nicușor Cionoiu spune că atunci când este vorba de sănătate, este vorba despre toți cetățenii județului, deci implicit îmbunătățirea condițiilor din toate spitalele călărășene.
Unitatea medicală „Dr. Pompei Samarian” din Călărași are 571 de paturi de spitalizare continuă, unde sunt tratați pacienți cu urgențe traumatice, chirurgicale și cardiovasculare din tot județul.

Advertisement

Actualitate

Ucraina are nevoie de ajutor pentru apărarea aeriană: „Dați-ne ceea ce avem nevoie”

Published

on

În efortul de a contracara valurile de atacuri aeriane rusești din ultimele săptămâni, Ucraina a cerut sprijinul aliaților săi, în vederea furnizării de apărare aeriană. „Toți partenerii noștri să ia măsuri extraordinare și îndrăznețe” au fost cuvintele ministrului de externe Dmitro Kuleba, în contextul riscului la care sunt expuse România, Moldova și Polonia.

Dmitro Kuelba, ministrul de externe ucrainean, a menționat că aceste măsuri sunt esențiale pentru protejarea țărilor vecine, inclusiv a României, de riscul ca rachetele sau dronele rusești să pătrundă în spațiul lor aerian, potrivit Reuters.

„Avem nevoie urgentă de sisteme suplimentare Patriot şi de alte sisteme moderne de apărare aeriană, de arme şi muniţii”, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba la o conferinţă de securitate la Marea Neagră unde s-a exprimat prin legătură video. “Profit de această ocazie pentru a îndemna încă o dată toţi partenerii noştri să ia măsuri extraordinare şi îndrăzneţe”, a continuat el. “Apărarea aeriană ucraineană protejează acum nu numai cerul ucrainean de teroarea aeriană rusă, ci şi pe vecinii din Moldova, România şi Polonia de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele să intre în spaţiul lor aerian”, a argumentat el.

Ministrul ucrainean a apreciat eficiența sprijinului aliat acordat în weekend Israelului, în respingerea atacului aerian și a îndemnat țările să urmeze acest exemplu și în cazul Ucrainei: „Tot ceea ce cerem de la parteneri, chiar dacă nu puteţi acţiona aşa cum acţionaţi în Israel: daţi-ne ceea ce avem nevoie, iar noi vom face restul lucrurilor”, a precizat Kuelba.

Pe fondul lipsei de ajutor din partea aliaților, centrala termică Trypilska a fost distrusă de armata rusă. „De ce? Pentru că nu mai existau rachete. Am rămas fără toate rachetele care protejau Trypilska”, a declarat Zelenski marți, într-o intervenție difuzată la PBS, postul public american de televiziune.

Advertisement

„Unsprezece rachete au fost lansate spre centrala Trypilska, de care depinde alimentarea cu energie electrică a regiunii Kiev. Am reușit să le interceptăm pe primele șapte, dar celelalte patru au lovit Trypilska. De ce? Pentru că mai aveam zero rachete rămase. Am epuizat toate rachetele care apărau Trypilska”, a adăugat președintele ucrainean.

Din mijlocul lunii martie, atacurile rusești cu rachete și drone au vizat infrastructura energetică a Ucrainei, determinând Kievul să lanseze apeluri urgente pentru sprijinul apărării aeriene.

Continue Reading

Actualitate

CălărașiPress, ambasador media în proiectul #CasaRumena: O inițiativă remarcabilă a diasporei

Published

on

CasaRumena

Într-o lume în care valorile culturale și comunitare se împletesc într-un efort comun pentru promovarea fraternității și înțelegerii între culturi, CălărașiPress este mândru să reprezinte județul Călărași într-un mediu internațional prin intermediul proiectului CasaRumena.

Am înțeles că după atâta turbulențe sociale, pandemie și războaie, societatea are o nevoie urgentă de proiecte pozitive și inițiative care să aducă speranță, solidaritate și reînnoire comunității.

Într-o lume marcată de incertitudine și tensiuni, proiectele pozitive devin o sursă de lumină și optimism, un antidot împotriva disperării și descurajării: ne oferă o platformă prin care oamenii se pot conecta, pot colabora și își pot aduce contribuția la binele comun.

Așadar, suntem încântați să vă aducem în atenție #CasaRumena, un concept inovator, un spațiu al comunității și al tradițiilor românești, un proiect pentru care CalarasiPress și-a asumat rolul de partener media pe termen lung.

CasaRumena este un proiect cu o viziune îndrăzneață, care urmărește să aducă în viață o bucată din inima și tradițiile românești în inima Italiei, lângă Milano. Proiectul este inițiat și susținut în întregime de S.A.F San Luca Fondazione, o comunitate dedicată de voluntari și sponsori români și italieni, neafiliat politic sau guvernamental.

Advertisement

Scopul proiectului este de a construi o casă tradițională românească autentică în Italia, proiectată de arhitecți specializați în design neoromânesc, ca un simbol al păstrării și promovării culturii românești în străinătate.

Nu doar o construcție fizică, ci și un loc care va găzdui:

  • activități culturale dedicate fiecărui județ al României, într-un context internațional
  • evenimente care să promoveze turismul
  • gastronomia românească
  • arhitectură și meșteșugurile tradiționale
  • integrarea simbolurilor, artefactelor locale, obiectelor tradiționale și elementelor de artă locală
  • furnizarea de servicii pro bono pentru comunitatea românească, de la juridic la social
  • programe educaționale menite să promoveze valorile românești

*proiectul complet va fi lansat la sfârșitul lunii Mai, în Italia.

Prin intermediul acestui proiect, Casa Rumena devine un simbol al unității și solidarității între cele două țări și culturi, Italia și România.

Într-o declarație pentru CălărașiPress, președintele Fundației San Luca, Sergiu Balaban, unul dintre cei mai cunoscuți români din Italia datorită activității de jurnalist, a subliniat importanța acestui proiect:

“Una dintre realitățile cu care ne confruntăm aici în diaspora este dezbinarea, diviziunea existentă între românii din diaspora și cei din țară, iar comunicarea și colaborarea între aceste două grupuri nu sunt întotdeauna așa cum ne dorim sau cum ar trebui să fie.

Acest proiect este o oportunitate minunată de a aduce împreună aceste comunități și de a crea un sentiment puternic de unitate și solidaritate. Prin implicarea activă a românilor din diaspora și a celor din țară în acest proiect comun, putem construi legături durabile bazate pe identitate. Suntem mândri să fim primii care încearcă să aducă împreună toate județele României într-un proiect comun din diaspora. Ne-am asumat această misiune cu entuziasm și dedicare. Inițiativa de a unifica toate județele în jurul proiectului Casa Rumena, de la presă la instituții, este o expresie a dorinței noastre de a promova solidaritatea și colaborarea între românii din toate colțurile lumii.

Advertisement

În timp ce românii din diaspora sunt răspândiți pe tot globul, Casa Rumena este un centru simbolic al unității noastre. Putem aduce împreună resursele, valorile și tradițiile noastre pentru a crea ceva frumos și durabil.

Putem demonstra că suntem cu toții parte din aceeași comunitate și că putem realiza lucruri extraordinare atunci când lucrăm împreună. Fiecare județ are un rol important în acest efort comun.

Alți parteneri media ai proiectului în România sunt instituții de presă din județele Hunedoara, Albă, Olt, Gorj, Iași, Dolj, Mehedinți, Vâlcea, Cluj, Brăila și Vrancea.

Dar lista se modifică zilnic.

Suntem recunoscători pentru sprijinul și entuziasmul pe care l-a arătat județul Călărași acestui proiect și suntem încântați să vă avem alături de noi în această călătorie minunată.”

Pentru CalarasiPress, această oportunitate reprezintă nu doar o provocare, ci și o responsabilitate de a aduce în prim-plan valorile și inițiativele pozitive care definesc județul. Reprezentarea județului Călărași într-un mediu internațional este percepută că un pas important în direcția promovării locului, a oamenilor și a valorilor sale unice. Am fost inspirați să devenim vocea care aduce la lumină poveștile, inițiativele și potențialul extraordinar al județului, într-un mod autentic și captivant.

Advertisement

Abia așteptam să vă oferim o perspectivă din interior asupra proiectelor și evenimentelor care vor avea legătură cu județul nostru, consolidând astfel legăturile cu restul lumii.

Această experiență ne oferă oportunitatea de a fi un catalizator pentru schimbare și pentru promovarea unei imagini pozitive și realiste a județului Călărași în peisajul media internațional.

despre S.A.F SAN LUCA FONDAZIONE

S.A.F SAN LUCA FONDAZIONE este o organizație non-profit cu sediul în Italia, Cod Fiscal 91603050153, dedicată promovării și sprijinirii diverselor inițiative sociale și culturale. Fondată cu scopul de a contribui la dezvoltarea comunității și la îmbunătățirea calității vieții, fundația își desfășoară activitatea pe mai multe planuri importante.

Principalele domenii de activitate includ cultură, educație și asistență socială. De asemenea, se implică activ în organizarea de evenimente culturale, expoziții, festivaluri și programe educaționale destinate comunității.

Un alt pilon al activității Fundației San Luca este susținerea socială, oferind sprijin persoanelor defavorizate sau a celor care se confruntă cu dificultăți financiare și sociale. Fundația dezvoltă programe și proiecte pentru a îmbunătăți accesul la servicii sociale și de sănătate, facilitând astfel integrarea.

Advertisement

 

https://fondazionesanluca.it/

https://casarumena.i

Continue Reading

Actualitate

Pensii mai generoase în 2025! Șeful Casei de Pensii anunță o creștere de 10% pentru pensionari

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Conform anunțului făcut de Casa de Pensii, începând cu 1 ianuarie 2025, pensionarii vor beneficia de o creștere a veniturilor. Această majorare se adaugă creșterii deja planificate pentru 1 septembrie 2024 și va reprezenta o creștere suplimentară de 10% față de nivelul actual.

Pensionarii români se pot aștepta la venituri mai mari în viitorul apropiat, potrivit declarațiilor lui Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii. Baciu a subliniat că majorările pensiilor nu se vor opri în acest an și că, începând cu anul viitor, pensiile vor fi ajustate conform ratei inflației, pentru a ține pasul cu creșterea prețurilor.

Conform detaliilor furnizate de Baciu, indexarea pensiei minime va fi legată de inflație și va include și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, asigurând astfel că pensia minimă va fi ajustată similar cu valoarea punctului de pensie.

„Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a declarat Daniel Baciu pentru romaniatv.net.

Advertisement

În ceea ce privește perspectivele pentru creșterea pensiilor începând cu 1 ianuarie 2025, Daniel Baciu a anticipat o rată a inflației de 10,2%. Acest lucru înseamnă că se preconizează o creștere de cel puțin 10,2% a valorii punctului de pensie începând din acea dată: „Noi am anticipat la 1 ianuarie 2025, numai rata inflației a fost de 10,2%, astfel încât ar trebui să crească valoarea punctului de pensie cu cel puțin 10,2 % începând cu 1 ianuarie”.

Aceste măsuri sunt parte a eforturilor de a asigura o viață mai bună pentru pensionari și de a compensa impactul inflației asupra puterii de cumpărare a pensiilor.

Continue Reading

Cele mai vizualizate