Connect with us

Administrație

VIDEO. Încep lucrările la proiectul Promenada din Călărași

Published

on

Astăzi, în sala de şedinţe a PMC, primarul Marius Dulce şi reprezentantul constructorului, SC Coral SRL au semnat procesul verbal de predare – primire a amplasamentului, respectiv Ordinul de începere a lucrărilor ce vor demara în cadrul proiectului “Îmbunătăţirea siguranței navigabilității pe fluviul Dunărea în regiunea transfrontalieră Călăraşi – Silistra, finanţat din Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2014-2020 (INTERREG V – A)”, cunoscut sub denumirea de „Promenada”.
Liderul acestui proiect este Consiliul Județean Călăraşi, în timp ce Municipiul Călăraşi şi Municipalitatea Silistra (Bulgaria) au calitatea de parteneri, fiecare cu responsabilităţi bine determinate. Valoarea totală a proiectului este de 10,62 milioane euro.

Primăria Municipiului Călăraşi a anunţat în noiembrie semnarea contractului de execuţie a lucrărilor în cadrul proiectului  Promenada. Scopul proiectului urmărește îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii pe fluviul Dunărea în regiunea transfrontalieră Călăraşi – Silistra, un proiect finanţat din Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2014-2020 (INTERREG V – A).

Proiectul a fost depus de Consiliul Județean Călărași, în parteneriat cu Primăria Călărași și Primăria Silistra, finanțat în cadrul Programului Operațional Interreg V-a, Axa prioritară 1 ”O regiune bine conectată”, Obiectiv Specific 1.1 ”Îmbunătățirea siguranței transportului pe căile navigabile fluviale și maritime”.

Două nave de transport pasageri, cu o capacitate între 20 şi 40 de locuri, vor face legătura pe Dunăre între Silistra şi Călăraşi. Călătoria nu va dura mai mult de 15 minute, iar autobuzul fluvial va circula atât vara, cât şi iarna.   În luna martie 2019 fost semnat contractul de finanţare transfrontalieră prin care la Călăraşi se va construi o gară fluvială din sticlă şi metal pe malul Borcei, iar pe Dunăre vor fi introduse curse cu vapoare până la Silistra. Valoarea investiţiei se ridică la 5,5 milioane de euro, din care cea mai mare parte, aproximativ 2 milioane de euro, revin municipalităţii din Călăraşi.

GARĂ FLUVIALĂ PENTRU CĂLĂRAȘI

La acest proiect se lucrează în colaborare cu autorităţile bulgare. Acestea vor consolida malul acolo unde vor acosta navele de transport, iar la Călăraşi se va construi o gară fluvială, transportul urmând avea loc pe tot parcursul anului. De aici, pasagerii vor cumpăra bilete şi vor aştepta să se îmbarce. De asemenea, pe Dunărea se vor monta balize, în conformitate cu regulile de trafic internaţionale, pe o lungime de 5 kilometri, pentru a marca şenalul navigabil, dar şi zonele care pot pune în pericol circulaţia navelor.   Dezvoltarea turismului, insuficient exploatat   Liderul acestui proiect este Consiliul Judeţean Călăraşi, în timp ce Municipiul Călăraşi şi Municipalitatea Silistra (Bulgaria) au calitatea de parteneri, fiecare cu responsabilităţi bine determinate.

Astfel, Municipiului Călăraşi, căruia îi revine, din proiect, un buget total de 7,505 milioane euro, gestionează contractul de execuţie lucrări în valoare de 27,43 milioane lei (aproximativ 5,5 milioane euro, inclusiv TVA) şi care constă în realizarea următoarelor intervenţii: apărare de tip taluz înclinat pe malul stâng al Braţului Borcea; întărire prin taluz până la cota terenului natural a zonei de tranziţie dintre cursul principal al Braţului Borcea şi malul lacului Jirlău; apărare de mal tip semi-taluzat pe malul adiacent al lacului Jirlău; clădire cu destinaţia de gară fluvială cu dimensiunile de 9m x 36,5m; alte amenajări exterioare de natură peisagistică şi pentru asigurarea utilităţilor.   Durata execuţiei lucrărilor este de 24 de luni la care se adaugă 60 luni de garanţie. Predarea amplasamentului este estimată a se realiza până în data de 15 noiembrie, au anunţat reprezentanţii Primăriei Călăraşi.

De asemenea, în zonă se urmăreşte dezvoltarea turismului care, în prezent este insuficient exploatat, având în vederea potenţialul de care dispune judeţul Călăraşi: ostroavele din împrejurimi şi zona de mini-deltă.

Advertisement

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Independența / Gabriel Rădulescu și-a depus candidatura pentru un nou mandat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul Gabriel Rădulescu, din comuna Independența, județul Călărași, și-a anunțat intrarea în cursa pentru un nou mandat, la alegerile locale din 9 iunie, printr-o postare pe rețelele de socializare datată 22 aprilie 2024. Acesta, susținut de PSD Călărași, aspiră la continuarea mandatului său în funcția de primar pentru încă patru ani.

Într-o declarație pe o rețea de socializare, primarul Gabriel Rădulescu a subliniat dedicarea sa față de comunitatea locală: “Astăzi mi-am depus oficial candidatura la funcția de primar al comunei Independența. Consider că timp de 4 ani am lucrat în interesul locuitorilor comunei Independența. “Astăzi (n.r. luni, 22 aprilie) mi-am depus oficial candidatura la funcția de primar al comunei Independența. Consider că timp de 4 ani am lucrat în interesul locuitorilor comunei Independența.”, a scris pe contul personal de Facebook tânărul primar care a continuat “Din informațiile mele nu vom fi decât 2 contracandidați la această funcție. Unul cu siguranță e mai bun decât celălalt. Mă bazez pe inteligența și buna credință a alegătorilor.”

Gabriel Rădulescu intră în competiție cu încredere, remarcând că, din informațiile deținute, vor exista doar doi contracandidați pentru funcția de primar, iar el este hotărât să demonstreze că este cel mai bun alegând: “Din informațiile mele nu vom fi decât 2 contracandidați la această funcție. Unul cu siguranță e mai bun decât celălalt.

Este de menționat că în urmă cu aproape patru ani, pe 27 septembrie 2020, Gabriel Rădulescu a câștigat mandatul de primar cu un număr semnificativ de voturi, obținând 885 de voturi, adică 49,05% din totalul voturilor exprimate. Într-o competiție cu alți patru candidați, Rădulescu s-a clasat pe primul loc.

Advertisement

Continue Reading

Administrație

Obiectivele primarului Nicolae Rîjnoveanu pentru mandatul 2024-2028

Published

on

roseti

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul Nicolae Râjnoveanu din comuna Roseți se pregătește să ducă mai departe viziunea sa asupra dezvoltării locale, prezentând o serie de proiecte ambițioase pentru mandatul său viitor, care se întinde între 2024 și 2028. Cu cinci obiective finalizate și al șaselea în curs de realizare cu o rată de 90%, primarul evidențiază angajamentul său pentru progresul comunității.

Aceste proiecte, finanțate atât din surse europene, cât și guvernamentale, reprezintă piloni importanți în planurile de dezvoltare ale comunei. Printre acestea se numără finalizarea sălii de sport școlare, implementarea sistemului de distribuție a gazelor naturale – o inițiativă importantă, construirea dispensarului comunal și reabilitarea Grădiniței, ambele finanțate prin intermediul CNI. De asemenea, se propune construirea unui sistem fotovoltaic pentru producția de energie regenerabilă, cu impact semnificativ asupra costurilor, și construirea unei platforme de gunoi de grajd.

Cu un total de 11 proiecte planificate, primarul Râjnoveanu și echipa sa au toate resursele necesare pentru a le implementa în următorii patru ani, având în vedere beneficiile pe care le vor aduce locuitorilor comunei Roseți.

Iată lista completă a proiectelor planificate pentru mandatul 2024-2028:

Advertisement

1. Construirea unei săli de sport școlare în comuna Roseți, satul Roseți, strada C.A. ROSETTI, numărul 101, Județul Călărași;
2. Implementarea unui sistem de distribuție a gazelor naturale în localitatea Roseți, Județul Călărași;
3. Construirea și echiparea Dispensarului Comunal în comuna Roseți, Județul Călărași;
4. Reabilitarea, extinderea și dotarea Grădiniței cu program normal “Elisabeta Rosetti” din comuna Roseți, Județul Călărași;
5. Extinderea rețelei de canalizare menajeră, racordurile la rețeaua de canalizare menajeră și extinderea stației de epurare în comuna Roseți, Județul Călărași;
6. Realizarea branșamentelor pentru apă potabilă și racordurile la canalizare în comuna Roseți, Județul Călărași;
7. Construirea unui sistem fotovoltaic prosumator pentru autoconsum în comuna Roseți, Județul Călărași;
8. Construirea unei platforme de gunoi de grajd;
9. Lucrări de reabilitare și modernizare a rețelei de drumuri publice, amenajarea spațiilor verzi și realizarea a patru sensuri giratorii în comuna Roseți, Județul Călărași;
10. Construirea unei remize pentru utilajele din dotarea Primăriei comunei Roseți, Județul Călărași;
11. Achiziționarea unui microbuz electric pentru elevii din comuna Roseți, Județul Călărași.

Continue Reading

Administrație

Primarul Ionel Tatu își onorează promisiunile. Ce obiective a atins edilul în 2024

Published

on

Primarii din 36 de localități și conducerea CJ Călărași

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Primarul comunei Vâlcelele, Ionel Tatu, reușește să-și onoreze promisiunile făcute comunității sale. Cu mandatul aprope dus la final, acesta a transformat localitatea și satele adiacente prin proiecte ambițioase și inovatoare.

Una dintre cele mai notabile realizări ale primarului Tatu este asfaltarea întregii comune și a satelor înconjurătoare, oferind astfel un confort locuitorilor. Cu toate că această inițiativă a necesitat resurse considerabile, primarul a demonstrat că este dedicat îmbunătățirii infrastructurii locale pentru bunăstarea comunității.

Dar angajamentul său nu se oprește aici. Primarul Tatu are în plan reabilitarea căminului cultural, o dorință veche de mai mulți ani a localnicilor. Deși acest proiect a fost întâmpinat cu obstacole precum licitații și inflație a prețurilor materialelor de construcții, primarul rămâne hotărât să-l ducă la bun sfârșit.

În plus, comuna Vâlcelele a fost selectată pentru a primi fonduri destinate extinderii rețelelor de gaze naturale, inclusiv a branșamentelor individuale, și pentru conectarea la rețeaua națională de distribuție a gazelor naturale. Această inițiativă, anunțată de către ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian-Ioan Veștea, și de ministrul energiei, Sebastian-Ioan Burduja, va aduce beneficii semnificative locuitorilor comunei.

Advertisement

În timp ce primarul Tatu se remarcă prin proiectele sale de infrastructură, el nu uită nici de alte aspecte importante ale vieții comunitare. Eforturile sale includ modernizarea infrastructurii locale, digitalizarea și creșterea siguranței în comunitate prin instalarea unor sisteme de supraveghere video cu recunoaștere a numerelor de înmatriculare.

Totodată, gestionarea deșeurilor reprezintă o preocupare majoră pentru primarul Tatu. El propune aducerea de containere pentru colectarea selectivă, în încercarea de a îmbunătăți procesul de gestionare a deșeurilor în comunitate și de a contribui la protejarea mediului înconjurător.

Continue Reading

Cele mai vizualizate