in

VIDEO. Încep lucrările la proiectul Promenada din Călărași

Ordinul de începere a lucrărilor pentru Promenada a fost semnat

Astăzi, în sala de şedinţe a PMC, primarul Marius Dulce şi reprezentantul constructorului, SC Coral SRL au semnat procesul verbal de predare – primire a amplasamentului, respectiv Ordinul de începere a lucrărilor ce vor demara în cadrul proiectului “Îmbunătăţirea siguranței navigabilității pe fluviul Dunărea în regiunea transfrontalieră Călăraşi – Silistra, finanţat din Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2014-2020 (INTERREG V – A)”, cunoscut sub denumirea de „Promenada”.
Liderul acestui proiect este Consiliul Județean Călăraşi, în timp ce Municipiul Călăraşi şi Municipalitatea Silistra (Bulgaria) au calitatea de parteneri, fiecare cu responsabilităţi bine determinate. Valoarea totală a proiectului este de 10,62 milioane euro.

Primăria Municipiului Călăraşi a anunţat în noiembrie semnarea contractului de execuţie a lucrărilor în cadrul proiectului  Promenada. Scopul proiectului urmărește îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii pe fluviul Dunărea în regiunea transfrontalieră Călăraşi – Silistra, un proiect finanţat din Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2014-2020 (INTERREG V – A).

Proiectul a fost depus de Consiliul Județean Călărași, în parteneriat cu Primăria Călărași și Primăria Silistra, finanțat în cadrul Programului Operațional Interreg V-a, Axa prioritară 1 ”O regiune bine conectată”, Obiectiv Specific 1.1 ”Îmbunătățirea siguranței transportului pe căile navigabile fluviale și maritime”.

Două nave de transport pasageri, cu o capacitate între 20 şi 40 de locuri, vor face legătura pe Dunăre între Silistra şi Călăraşi. Călătoria nu va dura mai mult de 15 minute, iar autobuzul fluvial va circula atât vara, cât şi iarna.   În luna martie 2019 fost semnat contractul de finanţare transfrontalieră prin care la Călăraşi se va construi o gară fluvială din sticlă şi metal pe malul Borcei, iar pe Dunăre vor fi introduse curse cu vapoare până la Silistra. Valoarea investiţiei se ridică la 5,5 milioane de euro, din care cea mai mare parte, aproximativ 2 milioane de euro, revin municipalităţii din Călăraşi.

GARĂ FLUVIALĂ PENTRU CĂLĂRAȘI

La acest proiect se lucrează în colaborare cu autorităţile bulgare. Acestea vor consolida malul acolo unde vor acosta navele de transport, iar la Călăraşi se va construi o gară fluvială, transportul urmând avea loc pe tot parcursul anului. De aici, pasagerii vor cumpăra bilete şi vor aştepta să se îmbarce. De asemenea, pe Dunărea se vor monta balize, în conformitate cu regulile de trafic internaţionale, pe o lungime de 5 kilometri, pentru a marca şenalul navigabil, dar şi zonele care pot pune în pericol circulaţia navelor.   Dezvoltarea turismului, insuficient exploatat   Liderul acestui proiect este Consiliul Judeţean Călăraşi, în timp ce Municipiul Călăraşi şi Municipalitatea Silistra (Bulgaria) au calitatea de parteneri, fiecare cu responsabilităţi bine determinate.

Astfel, Municipiului Călăraşi, căruia îi revine, din proiect, un buget total de 7,505 milioane euro, gestionează contractul de execuţie lucrări în valoare de 27,43 milioane lei (aproximativ 5,5 milioane euro, inclusiv TVA) şi care constă în realizarea următoarelor intervenţii: apărare de tip taluz înclinat pe malul stâng al Braţului Borcea; întărire prin taluz până la cota terenului natural a zonei de tranziţie dintre cursul principal al Braţului Borcea şi malul lacului Jirlău; apărare de mal tip semi-taluzat pe malul adiacent al lacului Jirlău; clădire cu destinaţia de gară fluvială cu dimensiunile de 9m x 36,5m; alte amenajări exterioare de natură peisagistică şi pentru asigurarea utilităţilor.   Durata execuţiei lucrărilor este de 24 de luni la care se adaugă 60 luni de garanţie. Predarea amplasamentului este estimată a se realiza până în data de 15 noiembrie, au anunţat reprezentanţii Primăriei Călăraşi.

De asemenea, în zonă se urmăreşte dezvoltarea turismului care, în prezent este insuficient exploatat, având în vederea potenţialul de care dispune judeţul Călăraşi: ostroavele din împrejurimi şi zona de mini-deltă.

4 2 votes
Article Rating

What do you think?

1 point
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

VIDEO. Parc de știință și tehnologie după un model austriac, la Călărași

TÂRGUL DE CRĂCIUN DIN CĂLĂRAȘI 2021