Connect with us

Cultură

VIDEO. Hora Mare revine la Călărași! Festivalul internațional de folclor vine cu noi surprize după trei ani de pauză

Published

on

Georgiana Teodorescu, managera Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași, detaliază cele mai importante aspecte despre evenimentul internațional Hora Mare, organizat la Călărași în perioada 12 august – 16 august 2023.

Managera menționează că urmează să aibă loc Festivalul Internațional de Folclor Hora Mare, ajuns acum la ediția 28. După o pauză de câțiva ani, din cauza pandemiei, festivalul nu a mai putut fi organizat în 2019 și nici în anul anterior, din cauza complexității și a timpului necesar pentru pregătiri. Totuși, în prezent se bucură că reușesc să-l organizeze și primesc cu bucurie solicitările și întrebările publicului călărășean, care a arătat mereu dragoste și interes pentru acest festival.

Georgiana Teodorescu subliniază că Hora Mare este un eveniment foarte important, fiind cel mai mare proiect al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași. Festivalul este înregistrat ca marcă la OSIM și este membru în CIOFF, Consiliul Internațional al Organizării Festivalurilor Folclorice, ceea ce le conferă recunoaștere la nivel internațional.

“Este probabil cel mai mare proiect al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași. Spun asta deoarece acest festival este și înregistrat OSIM, marcă înregistrată OSIM, este și membru în CIOFF,  Consiliu Internațional al Organizării Festivalurilor Folclorice. Suntem recunoscuți la nivel internațional cu acest festival, ne mândrim cu acest lucru și ne dorim să-l ducem mai departe.”

Evenimentul din acest an se va desfășura pe stadionul Ion Comșa, în perioada 12-16 august, cu participarea a cinci țări străine invitate – Mexic, Iraq, Georgia, Ucraina și Turcia, alături de ansambluri din România.

Advertisement

Programul de pe scenă va începe în fiecare seară la ora 19, cu deschiderea oficială pe 12 august prin Parada Costumelor Populare. Pe parcursul marșului, vor avea loc dansuri demonstrative ale grupurilor în mai multe puncte strategice din oraș. Pe parcursul celorlalte seri, festivalul va găzdui artiști invitați precum Ovidiu Homorodean și formația Rapsodia din Arad, Giorgiana Lobonz și Taraful, Surorile Osoianu, ansamblul Bărăganul, ansamblul Ghiocelul, precum și alți invitați speciali. Ultima seară va fi marcată de prezența tuturor ansamblurilor invitate și de formația Lupii lui Calancea.

“Programul la scenă va fi în fiecare seară începând cu ora 19.  Deschidem acest festival în data de 12 cu Parada Costumelor Populare. La ora 18 pornim de la Orizont și ne îndreptăm către stadion, către scenă. Vă invităm să ne fiți alături pentru a vedea dansurile demonstrative ale grupurilor. Traseul va fi Orizont, ne vom opri undeva la Mihai Eminescu, unde vom face un dans demonstrativ. După care, Liceul Agricol. Mergem către Școala 5.  Acolo ni s-a recomandat să nu întrerupem circulația pentru acest eveniment. Mergem pe Bulevardul Republicii, după aceea spre stadion.”

Managera Georgiana Teodorescu detaliază și bugetul evenimentului, precizând că cea mai mare parte din cheltuieli este alocată cazării, scenei și artiștilor, care însumează aproximativ 70% din totalul bugetului festivalului. În plus, festivalul va fi transmis în direct prin livestream pe 50 de pagini de socializare și pe canalele proprii de promovare.

Georgiana Teodorescu încheie menționând că se bucură să poată organiza Hora Mare și să continue tradiția acestui eveniment de prestigiu, dorindu-și ca festivalul să fie un succes și să ofere publicului experiențe culturale de neuitat.

“Banii sunt repartizați în felul următor.  232.000 de lei cazarea. Livestream, pentru că toate cele 5 zile vor fi difuzate în direct pe 50 de pagini de socializare și pe toate paginile noastre, 33.000 de lei. Scena, 224.000 de lei. Artiștii, 270.000. Toaletele, 21.000. Costurile cu promovarea, 16.000. Materiale de promovare, prezentatori, translatori și motorină și așa mai departe. Cele mai mari cheltuieli sunt pe cazare, pe scenă și pe artiști. Acolo sunt cele mai mari cheltuieli, undeva 70% din bugetul festivalului, acolo se duc. Noi trebuie să asigurăm cazarea și 3 mese pe zi la toate ansamblurile pe care le invităm.  Este o condiție CIOFF , este un regulament internațional pe care și noi trebuie să-l respectăm.” – a precizat Georgiana Teodorescu, managera CJCC Călărași.” a mai precizat managera G. Teodorescu în cadrul conferinței de presă de joi, 3 august 2023.

Advertisement

Actualitate

Spectacolul caritabil semnat de Maia Morgenstern care trebuia să aibă loc mâine în Călărași a fost anulat

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași a anunțat că spectacolul-confesiune „Nu sunt eu”, semnat de Maia Morgenstern, a fost anulat din motive obiective. Piesa de teatru trebuia să aibă loc mâine, 24 aprilie 2024, la Sala „Barbu Știrbei”. 

Valoarea biletelor a fost returnată.
În schimb, Maia Morgenstern va fi prezentă pe 25 aprilie, la ora 19:00, în Constanța. Câteva bilete mai sunt disponibile aici

Spectacolul face parte din campania Magic „Capul sus!”, parte din programul MagiCARE, aflată anul acesta la a doua ediție – campanie de conștientizare a traumei pierderii părului post-chimioterapie și de strângere de fonduri pentru peruci medicale.

 

Advertisement
Continue Reading

Cultură

Danubius MotorFest 2024: Trupa Kompas deschide festivalul într-un mod memorabil

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Între 21 și 23 iunie, Stadionul Ion Comșa din Călărași se transformă în epicentrul adrenalizant al pasionaților de motoare și muzică de calitate, găzduind a doua ediție a festivalului Danubius MotorFest.

Evenimentul își deschide porțile sub semnul unei serii încărcate de surprize și experiențe inedite, avându-i în frunte pe Legio Phoenix MC România, alături de sprijinul Consiliului Județean Călărași și al Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași.

Cu un start exploziv, trupa Kompas, alcătuită din tineri talentați precum Tudor-Andrei Mitrea, Florin Mitu, Vitalie Sergentu și Alin Sergentu, deschide festivalul într-un mod memorabil. Această echipă aduce în prim-plan energia și pasiunea pentru muzică, pregătind publicul pentru un weekend de neuitat.

Pe lângă atmosfera vibrantă creată de Kompas, pe scena festivalului vor urca nu mai puțin de 8 formații, oferind un spectru divers de genuri muzicale și performanțe de excepție. De la trupe consacrate precum Byron și Trooper, până la surprize pline de energie din partea formațiilor din Republica Moldova, fiecare zi promite să fie o călătorie sonoră memorabilă.

Advertisement

Dar Danubius MotorFest nu se rezumă doar la concerte. Parade moto spectaculoase, concursuri incitante și premii fabuloase completează atmosfera, transformând evenimentul într-un adevărat spectacol al vitezei și pasiunii pentru motoare.

Cu intrarea gratuită, festivalul devine și mai accesibil pentru toți iubitorii de senzații tari. Pregătește-ți cortul, cheamă-ți prietenii și alătură-te unei experiențe unice, unde spiritul verii se împletește cu rafinamentul rockului românesc.

Iar distracția nu se oprește la finalul concertelor. Zona special amenajată pentru parcarea motoarelor și corturi, alături de ofertele variate de băuturi și preparate culinare, garantează confortul și relaxarea participanților între momentele intense de divertisment.

Danubius MotorFest 2024 promite să fie mai mult decât un simplu festival – este o călătorie captivantă în universul motoarelor și al muzicii, care va lăsa amintiri de neuitat în inimile tuturor celor prezenți.

Advertisement
Continue Reading

Cultură

Spanțov, comuna în care lingurarii continuă tradiția

Published

on

Urmăriți știrile Călărașipress.ro pe Whatsapp

Cu sprijinul Fundației PACT, trei tinere din județul Călărași, au inițiat un proiect pentru promovarea tradițiilor locale ale romilor rudari din Spanțov, cu scopul de a-i ajuta să-și asigure un trai din meseria pe care o moștenesc din generație în generație, anume prelucrarea lemnului.

Pentru a păstra această tradiție, trei tinere din comunitate au decis să transforme meșteșugurile locale, cum ar fi confecționarea lingurilor de lemn, a meselor și a scaunelor, într-o afacere. Acesta a fost începutul unui proiect la care Estera Anghel, Emilia Ion și Cristina Costea au lucrat timp de peste trei ani. În 2010 au înființat Asociația “Împreună pentru viitor” în Spanțov, cu sprijinul Fundației PACT. “Practic, Fundația ne-a descoperit și ne-a ajutat să dezvoltăm proiectul nostru”, explică Estera Anghel, pentru adevărul.ro.

Inițial, primul proiect al asociației a constat în renovarea unui teren de sport în comunitate, urmată de crearea unui club de educație alternativă pentru copii. Ulterior, în 2013, membrii asociației, împreună cu 50 de voluntari, au efectuat cercetări asupra tradițiilor locale și au descoperit o veche tradiție legată de prelucrarea lemnului.

Cu sprijinul consultanților de la Fundația PACT și a celor 20 de voluntari, Estera, Emilia și Cristina au elaborat proiectul “Meșterii din Spanțov”. Acest proiect urmărește să faciliteze transmiterea meșteșugului tradițional de către bătrâni către tinerii din comunitate, astfel încât obiectele create de aceștia să răspundă nevoilor oamenilor din mediul urban.

Advertisement

Promovarea obiectelor din lemn de plop aduce un suflu nou pentru comunitatea modestă din inima Bărăganului, oferindu-le locuitorilor o șansă de a-și asigura traiul și, în același timp, de a reînvia valorile tradiționale locale. “De când am primit această finanțare, am fost priviți cu alți ochi, am început să vindem obiecte și am realizat că asta ne definește. Este ceea ce facem cel mai bine. Aceste obiecte reflectă identitatea noastră și pun în evidență tradiția noastră de romi rudari”, declară unul dintre meșteșugari, Gheorghe Costea pentru adevărul.ro.

Tinerele au dat startul unei afaceri sociale menite să pună în valoare produsele tradiționale din lemn, alături de ultimii cinci meșteri care dețineau încă arta cioplitului.

Proiectul „Meșterii din Spanțov” este finanțat de Petrom prin programul Țara lui Andrei

În anul 2013, Estera, Emilia și Cristina, împreună cu Irina Pop, manager de proiect la Fundația PACT, au înscris proiectul “Meșterii din Spanțov” în competiția “Idei în Țara lui Andrei” susținută de OMV Petrom. Proiectul a fost premiat cu aproximativ 12.947 de euro, suma fiind folosită pentru a achiziționa materialele și uneltele necesare meșterilor. Ei au creat 300 de linguri și le-au expus în iunie 2014 la Street Delivery, alături de trei designeri, încercând să pună în valoare obiectele tradiționale.

„Această afacere îi ajută să mențină vie o tradiție din străbuni care să le aducă și noi venituri în comunitate. Deși proiectul este la final, afacerea și provocările abia încep. Ne dorim ca această întreprindere socială să fie nu numai o oportunitate nouă pentru oamenii din comunitate, ci și o modalitate de a-i aduce împreună. Afacerea este a comunității, dovadă fiind și implicarea tinerilor din comunitate în găsirea numelui și a elementelor cheie în promovarea întreprinderii” a relatat Irina Pop pentru infoMuntenia.ro.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate