Connect with us

Cultură

VIDEO | Evenimente culturale, în Călărași: Chitara Dunării, piese de teatru, colinde și acitivități de Crăciun

Published

on

georgiana teodorescu

Centrul Județean de Cultură și Creație din Călărași, condus de managerul Georgiana Teodorescu, a dezvăluit într-o conferință de presă detalii despre evenimentele culturale care vor anima scena culturală a județului până la finalul anului 2023.

 Festivalul de Muzică Folk Chitara Dunării – 25-26 noiembrie 

Luna aceasta, călărășenii sunt invitați să participe la cea de-a 13-a ediție a Festivalului de Muzică Folk Chitara Dunării. Inițial conceput ca un festival concurs, ediția de anul trecut a adus o schimbare surprinzătoare – absența concurenților înscriși. Cu toate acestea, Centrul de Cultură a decis să păstreze festivalul doar cu spectacole, asigurând că iubitorii de muzică folk vor avea parte de momente memorabile. Trupa Ocru, Ducu Berții & Friends, Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Alex Neagu și proiectul „Sunt Un Frate Tânăr” vor încânta publicul în perioada 25-26 noiembrie.

 Evenimente – Sala Barbu Știrbei până la sfârșitul anului 

Advertisement

Sala Barbu Știrbei găzduiește o varietate de spectacole în lunile următoare. Pe 22 noiembrie, „Lacrimi printre hohote de râs” aduce împreună pe scenă pe Dan Puric și Adrian Naidin. „Am Suflet de Crăciun”, concert de colinde și cântece de Crăciun cu Fuego, va avea loc pe 6 decembrie, în timp ce pe 11 decembrie Tudor Gheorghe va încânta publicul cu „Altfel Romanța”. „Crăciun Vienez” va aduce atmosfera magică a sărbătorilor pe 13 decembrie, urmat de Festivalul Național de Colinde, Tradiții și Obiceiuri de Iarnă în perioada 15-16 decembrie.

 Concert „Crăciun de Poveste” – 17 decembrie 

Pe 17 decembrie, călărășenii vor avea ocazia de a experimenta un „Crăciun de Poveste” printr-un concert extraordinar. Detalii suplimentare despre toate aceste evenimente pot fi găsite pe pagina de Facebook și pe site-ul Centrului Județean de Cultură și Creație din Călărași. Un program bogat și variat care promite să aducă bucurie și încântare în inimile celor care iubesc cultura și arta în toate formele lor.

CÂTEVA EXEMPLE:

  • Lacrimi printre hohote de râs – 22 Noi 2023 19:00 – 21:00
  • Festivalul de muzică folk CHITARA DUNĂRII – CĂLĂRAȘI – ediția XIII – 25 Noi 2023 – 26 Noi 2023 19:00 – 23:00
  • FUEGO – SUFLET – 6 Dec 2023 19:00 – 22:00
  • Altfel… romanța” – concert Tudor Gheorghe – 11 Dec 2023 19:00 – 21:00
  • Crăciun Vienez – 13 Dec 2023 19:00 – 21:00
  • Crăciun de poveste –  17 Dec 2023 19:30 – 22:00

Advertisement

Cultură

Ediție specială – 1 Decembrie 2023 / Lumea nevăzută din spatele cuvintelor, cu scriitorul Dan Bițuică

Published

on

Într-o atmosferă plină de evocare și amintiri, scriitorul călărășean Dan Bițuică a dezvăluit lumii cel de-al șaselea său roman intitulat „Apusul stelelor de tinichea”. O capodoperă de ficțiune ce străbate culisele societății românești în perioada tulbure a comunismului, cu puțin timp înainte de Revoluție.

În centrul poveștii se află Emil, un protagonist confruntat cu realitatea aspră a vieții sub regimul comunist. Prin paginile sale, Bițuică explorează lipsurile, nedreptățile și atmosfera plină de teamă și neîncredere care caracterizau societatea acelor vremuri. Revolta interioară a oamenilor devine din ce în ce mai puternică, prefigurând Revoluția care va dărâma comunismul.

Într-un interviu acordat cu ocazia Zilei Naționale a României, scriitorul  împărtășește experiențele și secretele din spatele cuvintelor sale. Este o incursiune fascinantă în lumea sa creativă și în trăirile care au inspirat cele șase romane scrise în ultimii ani.

Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, Dan Bițuică subliniază importanța lecturii și cum aceasta poate pătrunde adânc în viața cotidiană. Într-un interviu realizat de Cătălin Cojocaru, editor al site-ului Calarasipress.ro, scriitorul vorbește despre rolul important al cărților în formarea percepțiilor noastre asupra lumii.

Advertisement

Continue Reading

Cultură

CJCC. Ritmuri și emoții la Călărași: Festivalul “Chitara Dunării”- prima seară

Published

on

În perioada 25-26 noiembrie, sala de spectacole Barbu Știrbei a devenit epicentrul evenimentelor muzicale la Călărași, găzduind cu succes Festivalul „Chitara Dunării”. Trupa Ocru, cu membrii săi talentați Adrian Mărgineanu, Dorin Pitariu și Friends, a cucerit inimile publicului, ridicând sala în picioare cu interpretări de excepție.

Prima seară a festivalului a fost marcată de o atmosferă de senzație, întrucât legendarul Ducu Bertzi a adus pe scenă piese autentice și pline de melancolie, aducând un strop de Călărași în fiecare acord. Publicul entuziast a fost în extaz, cântând împreună cu artistul iubit piese memorabile, iar momentul culminant a fost atins odată cu interpretarea emotionantă a piesei „Floare de colț”.

Festivalul poate fi urmărit și pe internet. CălărașiPRESS.ro va transmite întreg evenimentul cultural.

Duminica, 26 noiembrie, pe scena Barbu Știrbei va urca trupa Concert în 3 cu Ada Milea, Bobo Burlacescu și Alex Neagu.

Advertisement

Continue Reading

Cultură

CJCC | Chitara Dunării: Două seri magice de folk la Călărași

Published

on

În perioada 25-26 noiembrie, sala de spectacole Barbu Știrbei din Călărași va găzdui un eveniment cultural de excepție – Chitara Dunării. Această manifestare aduce două seri de neuitat pentru iubitorii de muzică folk, oferind o paletă variată de artiști și emoții muzicale.

Pe 25 noiembrie, în prima seară a festivalului, trupa OCRU va cuceri inimile publicului cu originalitatea și prospețimea sa. Această trupă reprezintă o apariție surprinzătoare în peisajul folk-ului românesc și se remarcă prin versuri magice și muzică deosebită. Fondată de Adrian Mărgineanu și Dorin Pitariu, OCRU aduce un suflu nou în acest curent cultural. Cei care i-au văzut o dată se întorc mereu pentru a experimenta din nou magia lor.

De asemenea, în aceeași seară, Ducu Bertzi & friends vor sărbători 50 de ani de carieră cu un concert aniversar de excepție. Acest spectacol unic va aduce în prim plan cele mai semnificative momente din parcursul artistului, reamintind publicului dragostea pentru tradiția românească, Maramureș, frumusețea naturii și iubirea. „Concertul Ducu Bertzi – 50 de ani de carieră” este o adevărată sărbătoare a vieții artistice a acestui icon al muzicii folk.

Pe 26 noiembrie, festivalul continuă cu un concert în 3 cu Ada Milea, Bobo Burlăcianu și Alex Neagu. Această seară aduce personaje cu o tristețe comică zguduitoare, oferind o experiență muzicală și teatrală unică.

Advertisement

În plus, proiectul „SUNT UN FRATE TÂNĂR” îi aduce pe scenă pe Dorin Andone, Vlady Cnejevici și Teo Boar, pentru a omagia memoria marele artist Florian Pittiș și grupul PASĂREA COLIBRI. Acești artiști recunoscuți vor interpreta cântecele și poeziile care au marcat o generație.

Evenimentul Chitara Dunării este organizat de Consiliul Județean Călărași și Centrul Județean de Cultură și Creație Călărași. Prețul biletelor este de 30 lei pentru sală și 20 lei pentru balcon, iar acestea pot fi achiziționate la sediul Centrului Județean de Cultură și Creație Călărași.

Chitara Dunării promite să ofere două seri memorabile pentru iubitorii de muzică folk, aducând în prim plan artiști de excepție care vor bucura sufletele și inimile publicului cu melodiile lor unice și emoționante. Este un eveniment cultural de neratat pentru toți pasionații de folk din Călărași și din împrejurimi.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate