Connect with us

Știri

VIDEO. Eduard Grama, despre decizia Coaliției de guvernare privind numirea prefectului de Călărași: “Așteptăm să intrăm în normalitate, în județul Călărași”

Published

on

Răsturnare de situație în cazul numirilor prefecților. Socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă… Coaliția de guvernare a decis la începutul acestei săptămâni ca Prefectura să rămână la PNL. Socoteala de acasă făcută de PSD Călărași era alta. Săptămâna trecută, președintele PSD Călărași, Vasile Iliuță, afirma că partidele din Coaliție au stabilit că reprezentantul Guvernului în teritoriu va aparține aceleiași formațiuni politice din care face parte șeful Consiliului Județean, lucru afirmat de altfel chiar de președintele PNL, Florin Cîțu.

Eduard Grama, administratorul public al Primăriei Călărași, a explicat pentru presă cum s-a stabilit  împărțirea prefecturilor, susținând că negocierile ar fi fost făcute de “cooperativa albaneză de la Prahova”.

“Așteptăm să intrăm în normalitate, în județul Călărași. Proiectele actuale, de la nivelul municipiului și județului, au fost blocate de actualul prefect, Valentin Barbu, care este în echipă cu un individ (n.r. subprefectul Nicolae Dumitru, care, în perioada următoare, își va continua studiile la liceu și va reuși să își updateze școala începută  cu mulți ani în urmă.

Luptele politice au fost în 2020. În momentul de față, avem un județ condus de președintele CJ, care este PSD,  avem un municipiu condus de un primar PSD, deci, avem un câștig cu un procent destul de mare, stabilit la nivelul anului 2020, prin votul cetățenilor, oameni care au girat că ceea ce facem va putea avea continuitate și putem schimba fața județului și a municipiului. Că la colțul străzii ne mai dăm cu părerea de mari victorii vizavi de un prefect, mi se pare deplasat, pentru că am mers cu Vasile Iliuță, președintele partidului, la negocierile de la București. Negocierile la nivel de București au fost făcute de cooperativa albaneză de la Prahova. O miză care a renunțat la prefectul PNL, în schimbul unui alt prefect PNL, pentru  județul Călărași. Vom avea (n.r. social-democrații) doi subprefecți și un secretar general al subprefectului. Valentin Barbu nu va mai fi viitorul prefect și nici Nicu Dumitru nu va mai fi subprefect.

Împreună suntem obligați să schimbăm fața județului Călărași. Am dovedit și dovedim că această echipă, în frunte cu președintele Consiliului Judetean, Vasile Iliuță, poate face acest lucru chiar într-un termen scurt.” – a declarat Eduard Grama în conferința de presă a PSD Călărași

Vicepreședintele Consiliului Județean Ion Samoilă spune în conferința de presă de astăzi că speră ca relația dintre Consiliul Județean și Prefectură să se îmbunătățească prin numirea celor doi subprefecți PSD și prin alianța creată la nivel național. Alte subiecte abordate au fost repartizarea sumelor de 6% către UAT-uri, alimentarea DGASPC-ului cu sumele necesare pentru funcționare până la sfârșitul anului din fondul de rezervă al Guvernului, cât și alimentarea Spitalului Județean cu 13 miliarde de lei vechi.

„Despre ce s-a întâmplat la nivel național legat de funcțiile de deconcentrate și legat de prefectură, într-adevăr noi am avut țintă prefectul județului Călărași din cauza situației în care ne aflăm. 80% din hotărârile Consiliului Județean (CJ) și din dispozițiile pe care le dăm sunt atacate de către prefect în instanță, multe dintre ele blocând într-un fel desfășurarea activității CJ.
Noi suntem oameni de partid. Până la urmă, faptul că nu avem prefectul de călărași, dar suntem într-o alianță și sperăm din tot sufletul ca de aici înainte situația între noi și prefectură să fie una funcțională – noi numind cei doi subprefecți și secretarul general al Prefecturii. Consider că având și noi reprezentanții noștri în prefectură, dar și înțelegerea făcută la nivel național, situația de până acum nu se va mai întâmpla.

După ce ieri am avut o întâlnire cu cei de la PNL, astăzi avem o ședință la ora 12:00 pentru repartizarea sumelor de 6%. Sper să înțeleagă că nu ne blochează pe noi, CJ, ci blochează UAT-urile care au nevoie disperată de bani, fondurile fiind insuficiente pentru a-și desfășura activitatea. Sper în urma discuțiilor să nu mai avem contestată și ultima hotărâre, pentru că ultimul termen de transmis la finanțe este 17 decembrie, deci mai este o zi. Dacă astăzi se rezolvă, se pot alimenta conturile și primăriile pot să-și cheltuiască banii până la sfârșitul anului, ceea ce n-o să se cheltuiască o să rămână în fondul de rezervă.
De la Guvern acum în ultima perioadă din fondul de rezervă, noi CJ a mai primit niște bani. Am asigurat Direcția de Protecție a Copilului cu sumele necesare până la sfârșitul anului și o parte, aproximativ 13 miliarde, către Spitalul Județean, fiind o mare nevoie. Spitalul este un mare consumator de fonduri.

La CJ, cu toate greutățile pe care vi le-am spus până acum, lucrurile merg într-o direcție bună. Săptămânal v-am invitat pe șantierele pe care le avem deschise atât la nivelul municipiului, cât și în județ. Lucrăm acum la execuția bugetară – este posibil datorită creditului pe care l-am luat în vară ca sumele pe care le-am luat pe proiecte, anul viitor să ne rămână ceva bani pentru excedent și din excedent să putem finanța alte lucrări anul viitor.” – a declarat Ion Samoilă în conferința de presă

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Piste pentru biciclete în comuna Frăsinet

Published

on

Primăria Frăsinet din județul Călărași a solicitat Consiliului Județean Călărași transmiterea unor terenuri aflate în administrarea publică pentru demararea unui proiect pentru realizarea unor piste pentru biciclete.

Primăria Comunei Frăsinet, prin adresa nr. 647 din 16.05.2022, înregistrată la Consiliul Judeţean Călăraşi sub nr. 7458 din aceeaşi dată, solicită transmiterea unor terenuri, aflate în domeniul public al Județului Călărași și administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi, situate de o parte şi de alta a drumului judeţean DJ 303 cu nr. cadastral: 22475, cu o lungime totală pe sens de 3,90 km şi o lăţime de 1 m, în administrarea Consiliului Local al Comunei Frăsinet, pentru înfiinţarea unor piste de biciclete.

Potrivit proiectului de Hotărâre dezbătut în ședința ordinară a CJ Călărași din 25 mai, Consiliului Local al Comunei Frăsinet a primit în administrare mai multe terenuri aflate în domeniul public al Județului Călărași, situate de o parte şi de alta a drumului judeţean DJ 303, pe o perioadă de 15 ani de zile, cu o lungime totală pe sens de 3,90 km şi o lăţime de 1 metru, pentru înfiinţarea unor piste de biciclete.

 

Continue Reading

Știri

Copiii de la grădinița „Țara Copilăriei” în vizită la sala de box a CSM Călărași

Published

on

Preşcolarii din cadrul Grădiniţei cu Program Prelungit “Țara Copilăriei” – Călărași au vizitat sala de box din cadrul Clubul Sportiv Municipal Călărași.

“Joi, 26 mai, am avut plăcerea de a face un antrenament în sala de box a CSM Călărași, alături de copiii de la G.P.P. “Țara Copilăriei”, grupa mijlocie “Furnicuțele”, care ne-au vizitat însoțiți de doamnele educatoare, Diana Lavinia Ivanciu si Talianu Adina. A fost o experiență foarte frumoasa, iar micuții noștri oaspeți au avut parte de primul antrenament de box din viața lor, boxul fiind un sport care creste încrederea in forțele proprii, dar si o școală a formarii caracterelor puternice. Ne-am jucat, am lovit la sac și am încercat sa învățăm “primii pași în box”. Suntem siguri că printre acești copii se afla si campionii de mâine, cei care vor face cinste orașului nostru si de care sa fim cu toții mândri.” – scrie Valentin Anghel, antrenor al CSM Călărași

Continue Reading

Știri

Avertizare de vreme rea: cod galben de ploi torențiale și vijelii

Published

on

Foto: Profimedia Images

Meteorologii au emis două alerte de vreme rea, care vizează toată țara. Vor intra în vigoare două avertizări – cod galben și cod portocaliu – de ploi și vijelii.

COD GALBEN – Instabilitate atmosferică accentuată, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, 55-75 km/h, averse torențiale si izolat grindină, 20-30 l/mp si izolat 40 l/mp. Interval de valabilitate: 29 mai, ora 12 – 30 mai, ora 10. ISU Călărași

În intervalul menționat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în regiunile sudice, sudestice și centrale, iar duminică (29 mai) local și în cele nordice. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii (viteze de 55…75km/h și izolat peste 80 km/h) și pe arii restrânse grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40l/mp.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.