Connect with us

Știri

VIDEO. Boboteaza – 6 ianuarie 2022. Tradiții și obiceiuri creștine la Călărași

Published

on

Călărășenii au participat astăzi în număr mare la manifestările desfășurate cu ocazia Sărbătorii Bobotezei. Ziua a fost comemorată prin oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, prin Aruncarea Sfintei Cruci în apele Borcei și prin Botezul și Defilarea Cailor pe segmentul stradal din fața Consiliului Județean. Evenimentul s-a încheiat cu ajutorul Cantinei de Ajutor Social din cadrul Primăriei Municipiului Călărași care a servit 1000 de porții de fasole. 
Ziua însorită de 6 ianuarie 2022 a început prin oficierea Sfintei Liturghii la care au participat autoritățile locale județene, parlamentari călărășeni și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate. A urmat Aruncarea Sfintei Cruci în apele Borcei la care s-au întrecut 8 temerari călărășeni. Recordul lui Iulian Boscornea, cel a recuperat crucea și a adus-o la mal timp de 9 ani consecutivi, a fost doborât anul acesta de Gheorghe Borlan. Câștigătorul a fost recompensat cu suma de 1.000 de lei.
La Botezul și Defilarea Cailor 26 de crescători din municipiul și Județul Călărași și-au expus și botezat cabalinele, iar ca în fiecare an, au fost prezenți caii de la Herghelia Jegălia. La această manifestare a fost prezentă și campioana la echitație Denisa Dumitrașcu, venită la Călărași cu calul personal.
Senatorul Nicușor Cionoiu a oferit participanților diplome, dar și premii pentru cel mai frumos cal, cel mai frumos harnașament și cel mai frumos atelaj. Câștigătorii de pe primul loc au primit câte 1.000 de lei, cei de pe al doilea loc 800 de lei, iar cei de pe a treia poziție câte 500 de lei. A fost oferit și un premiu de participare pentru fiecare proprietar de cabaline în valoare de 100 de lei.
Concursul a avut loc datorită senatorului Nicușor Cionoiu, care și-a propus să readucă în prim plan tradiția dispărută de aproximativ 4 ani din rândul cetățenilor călărășeni.
„Vreau să precizez că povestea a început la o întâlnire cu prietenii mei care au venit și au spus că acestă tradiție a dispărut din acest municipiu, a trebuit să ne unim și să ne gândim că trebuie să readucem această tradiție în rândul cetățenilor călărășeni. În privința crescătorilor de cabaline nu am înțeles ce înseamnă să crești și cât se cheltuie cu un cal, este o cheltuială pe care aceștia o fac din pasiune, iubesc animalele. Vreau să felicit toți participanții de astăzi, merită tot respectul și aprecierea noastră pentru că reușesc în această perioadă destul de grea să întrețină aceste animale. Felicit cetățenii călărășeni care au venit la această festivitate. Această tradiție a dispărut de vreo patru ani de zile, am încercat să o readucem în prim plan tocmai pentru ca trebuie să socializăm, cetațenii și copii lor să revadă aceste tradiții”, a declarat Nicușor Cionoiu. 
Sărbătoarea s-a tradiționala fasole, peste o mie de porții au fost pregatite de bucătarii Cantinei de Ajutor Social.
Boboteaza este un eveniment pe care Primăria Municipiului Călărași îl organizează în fiecare an, pe 6 ianuarie, și este cea mai mare sărbătoare de iarnă după Crăciun, fiind o veche sărbătoare creștină în amintirea Botezului lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul în râul Iordan.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *