Connect with us

Știri

VIDEO. Boboteaza – 6 ianuarie 2022. Tradiții și obiceiuri creștine la Călărași

Published

on

Călărășenii au participat astăzi în număr mare la manifestările desfășurate cu ocazia Sărbătorii Bobotezei. Ziua a fost comemorată prin oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, prin Aruncarea Sfintei Cruci în apele Borcei și prin Botezul și Defilarea Cailor pe segmentul stradal din fața Consiliului Județean. Evenimentul s-a încheiat cu ajutorul Cantinei de Ajutor Social din cadrul Primăriei Municipiului Călărași care a servit 1000 de porții de fasole. 
Ziua însorită de 6 ianuarie 2022 a început prin oficierea Sfintei Liturghii la care au participat autoritățile locale județene, parlamentari călărășeni și reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate. A urmat Aruncarea Sfintei Cruci în apele Borcei la care s-au întrecut 8 temerari călărășeni. Recordul lui Iulian Boscornea, cel a recuperat crucea și a adus-o la mal timp de 9 ani consecutivi, a fost doborât anul acesta de Gheorghe Borlan. Câștigătorul a fost recompensat cu suma de 1.000 de lei.
La Botezul și Defilarea Cailor 26 de crescători din municipiul și Județul Călărași și-au expus și botezat cabalinele, iar ca în fiecare an, au fost prezenți caii de la Herghelia Jegălia. La această manifestare a fost prezentă și campioana la echitație Denisa Dumitrașcu, venită la Călărași cu calul personal.
Senatorul Nicușor Cionoiu a oferit participanților diplome, dar și premii pentru cel mai frumos cal, cel mai frumos harnașament și cel mai frumos atelaj. Câștigătorii de pe primul loc au primit câte 1.000 de lei, cei de pe al doilea loc 800 de lei, iar cei de pe a treia poziție câte 500 de lei. A fost oferit și un premiu de participare pentru fiecare proprietar de cabaline în valoare de 100 de lei.
Concursul a avut loc datorită senatorului Nicușor Cionoiu, care și-a propus să readucă în prim plan tradiția dispărută de aproximativ 4 ani din rândul cetățenilor călărășeni.
„Vreau să precizez că povestea a început la o întâlnire cu prietenii mei care au venit și au spus că acestă tradiție a dispărut din acest municipiu, a trebuit să ne unim și să ne gândim că trebuie să readucem această tradiție în rândul cetățenilor călărășeni. În privința crescătorilor de cabaline nu am înțeles ce înseamnă să crești și cât se cheltuie cu un cal, este o cheltuială pe care aceștia o fac din pasiune, iubesc animalele. Vreau să felicit toți participanții de astăzi, merită tot respectul și aprecierea noastră pentru că reușesc în această perioadă destul de grea să întrețină aceste animale. Felicit cetățenii călărășeni care au venit la această festivitate. Această tradiție a dispărut de vreo patru ani de zile, am încercat să o readucem în prim plan tocmai pentru ca trebuie să socializăm, cetațenii și copii lor să revadă aceste tradiții”, a declarat Nicușor Cionoiu. 
Sărbătoarea s-a tradiționala fasole, peste o mie de porții au fost pregatite de bucătarii Cantinei de Ajutor Social.
Boboteaza este un eveniment pe care Primăria Municipiului Călărași îl organizează în fiecare an, pe 6 ianuarie, și este cea mai mare sărbătoare de iarnă după Crăciun, fiind o veche sărbătoare creștină în amintirea Botezului lui Iisus Hristos de către Ioan Botezătorul în râul Iordan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Cionoiu: Fermierii beneficiază de o plată de 3.000 de euro/fermă

Published

on

  • Ministerul Agriculturii a făcut primele plăţi pentru programul „Tomata”. Daea îndeamnă fermierii să-şi verifice conturile
  • Primele sume spre beneficiarii programului ”Tomata” au plecat în 4 şi 5 august, judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi fiind primele care au trimis Ministerului Agriculturii deconturile în vederea onorării plăţilor pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei.
  • „Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din judeţele Arad, Bacău, Mehedinţi şi Călăraşi să îşi verifice conturile. În datele de 4 şi 5 august, au plecat primele sume spre beneficiarii programului Tomata”, anunţă Ministerul Agriculturii.   Cele 4 judeţe au fost primele care au trimis Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale deconturile în vederea onorării plăţilor pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei.
“Plățile către fermieri pentru programul TOMATA! În datele 4-5 august au plecat primele sume de bani pentru beneficiarii programului.
PSD și ministrul Agriculturii, Petre Daea susțin eforturile fermierilor care trebuie să facă față atât scumpirilor pentru combustibil și energiei cât și secetei care a afectat grav culturile din România. Legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași au deja banii în cont, iar săptămâna aceasta se vor face plățile către toți beneficiarii care au trimis dosarele și cererile de plată.
Aceste 4 județe au fost primele care au trimis Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale deconturile în vederea onorării plăților pentru cei 476 de beneficiari, în valoare de 7,065 milioane lei. În acest an, fermierii beneficiază de o plată de 3.000 de euro/fermă pentru legumele cultivate în Ciclul I și 1.000 de euro pentru cele cultivate în Ciclul II, în spații protejate. Pentru Ciclul I, legumicultorii au termen până pe 30 august să depună la Direcțiile Agricole Județene dovada valorificării cantităților minime, în funcție de culturile pe care le-au avut pe minim 1.000 mp de solarii/sere.” – scrie senatorul Nicușor Cionoiu pe o rețea de socializare.

Continue Reading

Știri

Accident rutier în București, un pieton a fost acroșat mortal de un motor

Published

on

Accident rutier în București în această noapte, produs în jurul orei 20.50 la intersecția Bd. Timișoara cu Str. Romancierilor. Brigada Rutieră a fost sesizată prin apel 112. 

Din primele date, conducătorul unei motociclete, care se deplasa pe Bd. Timișoara dinspre Str. Brașov către Str. Valea Oltului, când a ajuns la intersecția cu Str. Romancierilor, a surprins si accidentat  un pieton, care se angajase în traversarea părții carosabile. Din impact motocicleta a fost proiectată într-un autovehicul, care se afla parcat.

În urma accidentului rutier, a rezultat decesul pietonului și rănirea motociclistului care a fost transportat la spital in vederea acordării de îngrijiri medicale.

Traficul rutier este restricționat pe Bd. Timisoara dinspre Str. Romancierilor către Str. Valea Oltului.

Se efectuează cercetări în vederea stabilirii cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier.

Continue Reading

Știri

Borcea: Aniel Pațurcă: “Am reușit să facem eforturi și să nu mărim prețul la apă, chiar dacă majoritatea au făcut-o”

Published

on

Tot mai mulți primari din județul Călărași încep să acorde o atenție mai mare fenomenului generat de seceta pedologică. Efectele sunt vizibile în agricultură și afectează, printre altele, sistemul de apă curentă din propriile localități. Oamenii folosesc, în lipsa ploilor, apa din rețeaua publică pentru udatul grădinilor, lucru care, în mod evident îngreunează activitatea sistemului public de alimentare de apă.
“În această perioadă de secetă fără precedent în ultimii 70 ani în care nivelul Dunării a scăzut la o cotă alarmantă, chiar și pentru reactorul de la Cernavodă, îi mulțumim lui Dumnezeu că este alături de borceni. Reușim să mulțumim majoritatea oamenilor, furnizând apă potabilă 24 din 24 ore cu mici excepții punctuale. (întrerupere energie electrică, pompe defecte sau arse, incidente nedorite – de ex, spargerea conductei ca urmare a săpăturile la conducta de gaze).” anunță primarul Aniel Pațurcă într-o postare pe Facebook.
Primarul  Aniel Pațurcă a stopat activitatea RAJA, iar situația generată de scăderea cotelor alarmante ale Dunării, chiar lipsa ploilor,  nu au fost înregistrate probleme în localitate.
“Atenție! Am reușit să facem eforturi și să nu mărim prețul, chiar dacă majoritatea au făcut-o deja. Am demonstrat că se poate!
Am rămas uimit când am văzut acum la știri ce se întâmplă în țară și cum un primar era foarte revoltat pe cei care udă culturile și în comuna respectivă apa este dată 2 ore cu program și nu ajunge pentru băut sau uz casnic. La noi în comunitate nu a venit niciodată primarul să îi certe pe cei care consumă apa pe irigat, dar culmea ironiei și tupeului, cei care au solarii și vând roșii la piață, se plâng că nu au apă , doar că au ei ceva personal cu primarul comunei.” a mai punctat punctat primarul Aniel.
“Cum vă explicați? Unii oameni ne fac plângere pe la Sanepid, Mediu etc., doar să pierdem licența de funcționare a serviciului public de apă și poate vine RAJA, sau un alt operator regional de apă să ne preia.
Îi asigur pe cârcotași că apa este pe mâini bune și, cât voi fi eu, RAJA este deja istorie pentru Borcea. Cu islazul nu au reușit nimic din toate plângerile și scandalul creat artificial, iar acum se încearcă tot felul de lucruri urâte cu serviciul de Apă.”a scrie primarul din Borcea, Theodor Nedelcu Aniel Pațurcă, pe rețea de socializare.

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro