Connect with us

Știri

Unirea | Ciprian Olteanu: Suntem pregătiți pentru a începe anul școlar. VIDEO

Published

on

Miniștrii Sănătății și Educației au prezentat noile reguli pentru deschiderea școlilor. Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie într-o localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea acestei rate, toți elevii vor intra în învățământ online, cu excepția învățământului special.

Principalele reguli prezentate de Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă:

Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie din localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.

După 6 la mie, toți elevii – vaccinați sau nu – intră în online, cu excepția învățământului special, aceasta fiind singura excepție. După 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.

Măsuri de prevenție – distanțare fizică, aerisirea spațiilor închise din școală – locuri de luat masă și sălile de sport, masca obligatorie în interior. Se recomandă masca de tip medical, dar sunt permise și cele textile cu condițiile să acopere corect nasul și bărbia și să fie purtate corect.

Primarul comunei Unirea, Ciprian Olteanu: Așa cum am promis și în campania electorală, eu voi fi un promotor al sprijinirii copiilor care au performanțe în educație, în învățământ, în activitatea lor școlară. Așadar, în ultima ședință de consiliu local, eu am pus pe ordinea de zi alocarea unor fonduri pentru a răsplăti acei copii care au avut rezultate excepționale în activitatea lor școlară. Vom avea premiile 1, 2, 3 și mențiune. Mai mult decât atât, avem o nouă schimbare de director în cadrul școlii. Îl avem pe noul director Liviu Moise, care a preluat activitatea și  început să pregătească deja deschiderea noului an școlar.

Încă de anul trecut, din octombrie, noi am început să facem demersuri pentru a aduce un plus de confort elevilor. La acest moment, încălzirea sălilor de clasă se face prin sobe, încălzirea este insuficientă și deseori camerele se umplu cu fum din cauza materialului lemnos. Acum ne pregătim de montarea unei centrale pe GPL. Suntem în curs de a face proiectul, centrala o avem promisă de la un ONG – BookLand. Scopul acestui ONG este de a veni în sprijinul unităților de învățământ care nu au tot ce le trebuie pentru ca elevii să poată învăța în condiții decente.

Ei vin în sprijinul nostru și ne oferă partea asta de încălzire centralizată, ne oferă bazinul GPL, au spus că ne vor ajuta inclusiv cu materialul combustibil, cu gazul în sine, pentru următorii 2 ani. Noi trebuie să achităm doar manopera acestui sistem de încălzire. Mai mult decât atât, tot dumnealor, la momentul acesta, se apucă de modernizarea instalației electrice care este pe aluminiu. O vor schimba în totalitate și o vor face pe cupru.

Din păcate, nu vom fi gata până pe 15 septembrie cu aceste lucruri. Centrala va veni pe 15 septembrie, iar instalarea ei va începe abia în prima săptămână din luna octombrie. Vom găsi soluții, vom învăța în schimburi, vedem ce trebuie făcut, astfel încât copiii să nu fie deranjați de la activitatea lor școlară.

Eu am contactat în jur de 7 ONG-uri în luna octombrie 2020. Din cele 7 ONG-uri, cu unul am reușit să aducem tablete fix în perioada de atunci. În perioada octombrie-noiembrie, noi am avut tablete donate și am reușit să aducem accesul la educație elevilor care nu aveau un sistem din acesta multimedia. Celălalt ONG, BookLand, ne-a ascultat povestea, am avut diverse schimburi de informații și până la urmă au reușit să ne obțină această centrală. Cu un an mai târziu, o vom și avea montată.

Întrebat despre numărul de locuitori ai comunei Unirea, primarul Ciprian Olteanu declară: Din păcate, trendul este descendent ca în toate celelalte sate românești. Motivul depopulării este evident. În primul rând, natalitatea este scăzută, exodul acesta al forței de muncă este exact categoria de populație care ar fi trebuit să aducă un spor de natalitate. Oamenii pleacă în țări unde își găsesc un loc de muncă și deseori ajung să rămână în acele țări, pentru că e mai confortabil acolo. Au condiții sociale propice și e normal să rămână acolo. Din păcate, statul nu face foarte multe demersuri să mențină categoria asta de populație în interiorul țării.

Pe linie administrativă, ce v-ați mai gândit să realizați în această toamnă?

Suntem foarte fericiți că am reușit să amenajăm zona din curtea fostei școli din satul Oltina. Acum acolo este un parc, unde acum 4 luni erau cai care mâncau vegetația sălbatică. Acum este un parc. Acesta a fost făcut tot prin intermediul unui ONG – „Plantăm fapte bune în România”. Noi am avut partea de construcție, partea de alei, de foișor și băncuțe, iar dumnealor au venit în sprijinul nostru, pentru că orice parc, dacă nu are vegetație, nu este parc.

Care a fost contribuția ONG-ului și care a fost contribuția cetățenilor care vi s-au alăturat în această campanie?

Pe lângă contribuția monetară pe care primăria a avut-o, am avut și o contribuție foarte importantă din partea comunității. Este un lucru foarte important, mă bucur că am avut membrii ai comunității care nu au avut nimic de câștigat și au depus o muncă benevolă pentru a dezvolta zona aceea. Am avut persoane care ne-au ajutat la îndepărtarea vegetației din zonă, persoane care ne-au ajutat să cărăm materialele de construcții. Am avut și personal al primăriei pe care l-am angrenat în acest proiect pentru a diminua costurile. A fost, bineînțeles, și partea de firmă autorizată care a executat montarea, mai ales a echipamentului de joacă, pentru că trebuie făcut de o firmă specializată. Acest ONG ne-a ajutat cu vegetație, cu gard viu, cu amestec de gazon și trifoi, și câțiva arbori în valoare de aproximativ 3.000 de euro. O sumă consistentă pentru vegetație.

Referitor la proiectul de gaze pe care cetățenii comunelor Unirea, Jegălia și Dichiseni îl cunosc, vreau să vă anunț că am terminat a treia etapă de clarificări din partea celor de la fondurilor europene. Am avut o listă foarte lungă de întrebări la care a trebuie să răspundem și pe care a trebuit să le parcurgem. Suntem unul din proiectele care au reușit să adune informațiile necesare și documentația necesară, astfel încât să răspundem acestei clarificări. Avem speranța că vom reuși să mergem în etapa următoare. Din câte am înțeles din partea consultantului, asta este o etapă eliminatorie. La nivel de țară sunt 240 de proiecte depuse, finanțare disponibilă pe POIM este doar pentru 50 de proiecte aproximativ. Avem o șansă de 20-25% pentru a trece acest proiect. Este un procent de care eu sunt mulțumit. În aproximativ o lună ar trebui să aflăm rezultatul și să vedem în ce direcție mergem cu proiectul de gaze.

În continuare, domnul primar oferă informații despre disponibilitatea locurilor de casă pentru tineri: Chiar în acest moment, pentru că PUG-ul nostru a fost aprobat în ultima ședință de consiliu local, am predat hotărârea de consiliu local către Prefectură, urmând a fi avizată și de aceasta. Vom putea ca într-o lună, maxim două, să începem să stabilim contracte, să vedem exact care sunt tinerii care au nevoie de aceste locuri de casă și vom putea să le punem la dispoziție, bineînțeles cu anumite condiții. Nu ne dorim să fie niște locuri de casă de care să beneficieze o categorie de persoane care au deja casă și vor o a doua casă. Aceste locuri de casă se vor concentra doar asupra celor care au o reală nevoie de o locuință.

Există solicitări în acest sens?

Există câteva solicitări pe care nu le-am putut prelua, pentru că neavând o bază reală, nu au putut fi făcute cereri, însă cetățenii care au dorit să facă la momentele respective cereri au fost informați că din septembrie-octombrie pot face acest lucru.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Știri

Ecoaqua Călărași a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră a blocurilor N28 / N29

Published

on

Începând cu data de miercuri, 26 mai a.c., operatorul ECOAQUA S.A. CĂLĂRAȘI a început reabilitarea rețelei de canalizare menajeră aferentă blocurilor N28 – N29 din municipiul Călărași.

Vă reamintim că operatorul ECOAQUA demarează o campanie de informare

Operatorul ECOAQUA S.A. Călărași demarează o campanie de informare și de conștientizare către toți consumatorii cu privire la modul inconștient și nepăsător de aruncare a deșeurilor în rețeaua de canalizare.

Pe primele locuri printre cauzele care determină colmatarea/înfundarea sistemului de canalizare sunt 𝐧𝐞𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐫𝐞𝐠𝐮𝐥𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐮𝐭𝐢𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚𝐥 𝐬𝐢𝐬𝐭𝐞𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞. Din nefericire pentru noi, cât și pentru dumneavoastră, acest lucru duce la refularea sistemului de canalizare inclusiv în imobile.

Continue Reading

Știri

UPDATE/ GRUPARE INFRACȚIONALĂ SPECIALIZATĂ ÎN CONTRABANDĂ CU BIJUTERII DIN AUR, DESTRUCTURATĂ

Published

on

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro , 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Continue Reading

Știri

Cod galben: descărcări electrice și intensificări ale vântului, în județul Călărași

Published

on

COD GALBEN – Instabilitate atmosferica accentuata, descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii, 55-75 km/h, averse torentiale si izolat grindina, 15-20 l/mp, izolat 30 l/mp. Interval 26.05.2022 orele 13:00-20:00. ISU Calarasi

Continue Reading

Tendințe

Copyright © 2022 CalarasiPRESS.

error: Conținutul site-ului Călărași PRESS este protejat de dreputuri de autor. Toate dreputile rezervate către © Cătălin COJOCARU. Pentru preluare informațiilor și a conținutului, ne puteți contacta la 0735.128.255 sau la catalin@calarasipress.ro