Connect with us

Știri

Unirea | Ciprian Olteanu: Suntem pregătiți pentru a începe anul școlar. VIDEO

Published

on

Miniștrii Sănătății și Educației au prezentat noile reguli pentru deschiderea școlilor. Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie într-o localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică. După depășirea acestei rate, toți elevii vor intra în învățământ online, cu excepția învățământului special.

Principalele reguli prezentate de Sorin Cîmpeanu și Ioana Mihăilă:

Până la atingerea ratei de infectare de 6 la mie din localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.

După 6 la mie, toți elevii – vaccinați sau nu – intră în online, cu excepția învățământului special, aceasta fiind singura excepție. După 6 la mie nu vor mai fi permise nici măcar activitățile remediale.

Măsuri de prevenție – distanțare fizică, aerisirea spațiilor închise din școală – locuri de luat masă și sălile de sport, masca obligatorie în interior. Se recomandă masca de tip medical, dar sunt permise și cele textile cu condițiile să acopere corect nasul și bărbia și să fie purtate corect.

Advertisement

https://youtu.be/Kjn62i0qrDo

Primarul comunei Unirea, Ciprian Olteanu: Așa cum am promis și în campania electorală, eu voi fi un promotor al sprijinirii copiilor care au performanțe în educație, în învățământ, în activitatea lor școlară. Așadar, în ultima ședință de consiliu local, eu am pus pe ordinea de zi alocarea unor fonduri pentru a răsplăti acei copii care au avut rezultate excepționale în activitatea lor școlară. Vom avea premiile 1, 2, 3 și mențiune. Mai mult decât atât, avem o nouă schimbare de director în cadrul școlii. Îl avem pe noul director Liviu Moise, care a preluat activitatea și  început să pregătească deja deschiderea noului an școlar.

Încă de anul trecut, din octombrie, noi am început să facem demersuri pentru a aduce un plus de confort elevilor. La acest moment, încălzirea sălilor de clasă se face prin sobe, încălzirea este insuficientă și deseori camerele se umplu cu fum din cauza materialului lemnos. Acum ne pregătim de montarea unei centrale pe GPL. Suntem în curs de a face proiectul, centrala o avem promisă de la un ONG – BookLand. Scopul acestui ONG este de a veni în sprijinul unităților de învățământ care nu au tot ce le trebuie pentru ca elevii să poată învăța în condiții decente.

Ei vin în sprijinul nostru și ne oferă partea asta de încălzire centralizată, ne oferă bazinul GPL, au spus că ne vor ajuta inclusiv cu materialul combustibil, cu gazul în sine, pentru următorii 2 ani. Noi trebuie să achităm doar manopera acestui sistem de încălzire. Mai mult decât atât, tot dumnealor, la momentul acesta, se apucă de modernizarea instalației electrice care este pe aluminiu. O vor schimba în totalitate și o vor face pe cupru.

Din păcate, nu vom fi gata până pe 15 septembrie cu aceste lucruri. Centrala va veni pe 15 septembrie, iar instalarea ei va începe abia în prima săptămână din luna octombrie. Vom găsi soluții, vom învăța în schimburi, vedem ce trebuie făcut, astfel încât copiii să nu fie deranjați de la activitatea lor școlară.

Eu am contactat în jur de 7 ONG-uri în luna octombrie 2020. Din cele 7 ONG-uri, cu unul am reușit să aducem tablete fix în perioada de atunci. În perioada octombrie-noiembrie, noi am avut tablete donate și am reușit să aducem accesul la educație elevilor care nu aveau un sistem din acesta multimedia. Celălalt ONG, BookLand, ne-a ascultat povestea, am avut diverse schimburi de informații și până la urmă au reușit să ne obțină această centrală. Cu un an mai târziu, o vom și avea montată.

Advertisement

Întrebat despre numărul de locuitori ai comunei Unirea, primarul Ciprian Olteanu declară: Din păcate, trendul este descendent ca în toate celelalte sate românești. Motivul depopulării este evident. În primul rând, natalitatea este scăzută, exodul acesta al forței de muncă este exact categoria de populație care ar fi trebuit să aducă un spor de natalitate. Oamenii pleacă în țări unde își găsesc un loc de muncă și deseori ajung să rămână în acele țări, pentru că e mai confortabil acolo. Au condiții sociale propice și e normal să rămână acolo. Din păcate, statul nu face foarte multe demersuri să mențină categoria asta de populație în interiorul țării.

Pe linie administrativă, ce v-ați mai gândit să realizați în această toamnă?

Suntem foarte fericiți că am reușit să amenajăm zona din curtea fostei școli din satul Oltina. Acum acolo este un parc, unde acum 4 luni erau cai care mâncau vegetația sălbatică. Acum este un parc. Acesta a fost făcut tot prin intermediul unui ONG – „Plantăm fapte bune în România”. Noi am avut partea de construcție, partea de alei, de foișor și băncuțe, iar dumnealor au venit în sprijinul nostru, pentru că orice parc, dacă nu are vegetație, nu este parc.

Care a fost contribuția ONG-ului și care a fost contribuția cetățenilor care vi s-au alăturat în această campanie?

Pe lângă contribuția monetară pe care primăria a avut-o, am avut și o contribuție foarte importantă din partea comunității. Este un lucru foarte important, mă bucur că am avut membrii ai comunității care nu au avut nimic de câștigat și au depus o muncă benevolă pentru a dezvolta zona aceea. Am avut persoane care ne-au ajutat la îndepărtarea vegetației din zonă, persoane care ne-au ajutat să cărăm materialele de construcții. Am avut și personal al primăriei pe care l-am angrenat în acest proiect pentru a diminua costurile. A fost, bineînțeles, și partea de firmă autorizată care a executat montarea, mai ales a echipamentului de joacă, pentru că trebuie făcut de o firmă specializată. Acest ONG ne-a ajutat cu vegetație, cu gard viu, cu amestec de gazon și trifoi, și câțiva arbori în valoare de aproximativ 3.000 de euro. O sumă consistentă pentru vegetație.

Referitor la proiectul de gaze pe care cetățenii comunelor Unirea, Jegălia și Dichiseni îl cunosc, vreau să vă anunț că am terminat a treia etapă de clarificări din partea celor de la fondurilor europene. Am avut o listă foarte lungă de întrebări la care a trebuie să răspundem și pe care a trebuit să le parcurgem. Suntem unul din proiectele care au reușit să adune informațiile necesare și documentația necesară, astfel încât să răspundem acestei clarificări. Avem speranța că vom reuși să mergem în etapa următoare. Din câte am înțeles din partea consultantului, asta este o etapă eliminatorie. La nivel de țară sunt 240 de proiecte depuse, finanțare disponibilă pe POIM este doar pentru 50 de proiecte aproximativ. Avem o șansă de 20-25% pentru a trece acest proiect. Este un procent de care eu sunt mulțumit. În aproximativ o lună ar trebui să aflăm rezultatul și să vedem în ce direcție mergem cu proiectul de gaze.

Advertisement

În continuare, domnul primar oferă informații despre disponibilitatea locurilor de casă pentru tineri: Chiar în acest moment, pentru că PUG-ul nostru a fost aprobat în ultima ședință de consiliu local, am predat hotărârea de consiliu local către Prefectură, urmând a fi avizată și de aceasta. Vom putea ca într-o lună, maxim două, să începem să stabilim contracte, să vedem exact care sunt tinerii care au nevoie de aceste locuri de casă și vom putea să le punem la dispoziție, bineînțeles cu anumite condiții. Nu ne dorim să fie niște locuri de casă de care să beneficieze o categorie de persoane care au deja casă și vor o a doua casă. Aceste locuri de casă se vor concentra doar asupra celor care au o reală nevoie de o locuință.

Există solicitări în acest sens?

Există câteva solicitări pe care nu le-am putut prelua, pentru că neavând o bază reală, nu au putut fi făcute cereri, însă cetățenii care au dorit să facă la momentele respective cereri au fost informați că din septembrie-octombrie pot face acest lucru.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Legea păcănelelor, promulgată. Sălile de jocuri de noroc, interzise în localitățile mici

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care scoate sălile de jocuri de noroc în afara localităților cu mai puțin de 15.000 de locuitori. 

Administrația Prezidențială a informat că președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 17 aprilie 2024, Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009.

PRO TV: Strigăt disperat al împătimiților de păcănele: “Să nu le scoată! Unde ni se mai duc banii?”. Când va intra legea în vigoare

“Documentul prevede că în mai puțin de două săptămâni toate aparatele de jocuri de noroc din localitațile care au sub 15.000 de persoane, trebuie să dispară. Unii își mai încearcă norocul în sălile din comune, până când se vor închide.

Comuna Iara din județul Cluj are aproape 4.000 de locuitori. Din trei baruri, în două mai găsim încă aparate de joc. Mircea Crișan are 73 de ani și, spune el, joacă la păcănele de peste un sfert de secol. Acum, odată cu eliminarea sălilor de jocuri din orașele mici, mulți își mai încearcă norocul cat mai au timp.” – precizează protv.ro

Advertisement

Continue Reading

Știri

Nelu Adamescu (PSD) și-a oficializat candidatura pentru alegerile locale din 2024 pentru Primăria Borcea

Published

on

Astăzi, într-un gest ce marchează începutul unei competiții electorale incitante, Nelu Adamescu, reprezentantul Partidului Social Democrat (PSD), și-a depus oficial candidatura pentru funcția de primar al comunei Borcea din județul Călărași. Cu o prezență impresionantă la sediul Biroului Electoral de Circumscripție, Nelu Adamescu a fost însoțit de susținători și membri ai echipei sale de campanie. În fața reprezentanților instituției, Adamescu a prezentat documentele necesare pentru a-și oficializa participarea în cursa electorală.

Candidatul PSD a subliniat principalele direcții ale programului său electoral, axat pe dezvoltarea infrastructurii locale, creșterea calității vieții în comunitate și promovarea inițiativelor care să stimuleze economia locală și să ofere oportunități pentru tineri. În plus, Adamescu a evidențiat importanța transparenței și dialogului deschis între administrație și cetățeni, pledând pentru o guvernare participativă și responsabilă.

Această mișcare politică vine într-un moment important pentru comuna Borcea, care se confruntă cu diverse provocări și oportunități în calea sa spre progres și dezvoltare durabilă. Prin urmare, alegerile locale din 9 iunie 2024 vor reprezenta un moment de cotitură în direcția viitoare a comunității.

Într-o atmosferă plină de entuziasm și susținere din partea cetățenilor și a echipei sale de campanie, Nelu Adamescu a prezentat documentele necesare la sediul Biroului Electoral de Circumscripție. Adamescu a evidențiat prioritățile sale pentru comuna Borcea, axate pe rezolvarea problemelor fierbinți cu care se confruntă locuitorii.

Printre principalele direcții ale programului său electoral se numără:

Advertisement
  1. Construirea unui centru medical modern și bine echipat, pentru a asigura accesul la servicii medicale de calitate în comunitatea rurală, o necesitate vitală ignorată până acum.
  2. Amenajarea și modernizarea locurilor de joacă pentru copii, pentru a oferi un mediu sigur și adecvat pentru dezvoltarea lor fizică și socială.
  3. Rezolvarea crizei de apă potabilă din localitate, prin investiții în infrastructură și modernizarea rețelelor de alimentare cu apă, o problemă gravă lăsată în umbră de administrația liberală.
  4. Abordarea responsabilă a problemei câinilor fără stăpân, prin implementarea unor programe de sterilizare și adopție.

În contrast cu promisiunile neîndeplinite ale primarului actual, care a propus soluții superficiale precum construirea unor așa-zise fabrici de pâine și croitorii pentru a rezolva criza locurilor de muncă, Nelu Adamescu aduce o viziune realistă și pragmatică pentru dezvoltarea comunei Borcea.

Continue Reading

Știri

PPC blue, noua aplicație pentru telefonul mobil, destinată șoferilor de mașini electrice

Published

on

București – PPC Blue, compania din cadrul grupului PPC în România care activează pe segmentul mobilității electrice, lansează aplicația mobilă cu același nume, ca parte a procesului etapizat de rebranding. Recent au fost anunțate noul nume al brandului – PPC blue, identitatea sa vizuală, precum și website-ul dedicat www.ppcblue.ro.

Șoferii de vehicule electrice care foloseau înainte aplicația Enel X Way au primit notificări prin care sunt invitați să își instaleze noua aplicație PPC blue, din AppStore sau Google Play. După acest pas, contul de client din aplicația Enel X Way va fi migrat automat către noua aplicație. Toate avantajele obținute anterior se păstrează, însă utilizatorii trebuie să urmeze procesul de resetare parolă, să accepte termenii și condițiile de utilizare și să adauge un card bancar.

Din aplicația mobilă PPC blue poate fi vizualizată disponibilitatea stațiilor de încărcare și pot fi selectate abonamentele preferate de fiecare utilizator. Prin intermediul aplicației utilizatorii își pot acum organiza călătoriile și utiliza atât stațiile de încărcare PPC blue din România cât și din Grecia.

Condițiile de utilizare ale serviciilor, precum și tarifele nu sunt modificate ca urmare a schimbării identității vizuale, însă denumirile abonamentelor sunt modificate astfel: Basic X devine PPC blueLite (60 kW incluși), Premium X devine PPC bluePlus (120 kW incluși). În plus portofoliul de produse se extinde cu un produs nou PPC blueMax (200 kW incluși). Clienții își pot încărca vehiculele electrice în aceleași puncte din rețeaua cu care sunt familiarizați, iar în perioada următoare, fiecare punct de încărcare din portofoliul companiei va fi marcat cu noul logo PPC blue și va fi adaptat noii indentități vizuale.

Clienții cu un card RFID fizic sau virtual activ vor primi un nou card fizic PPC blue. Pentru înlocuirea acestuia, clienții vor fi contactați de agenții din call-center pentru a colecta preferințele pentru adresa de livrare a noului card.

Advertisement

Întrebări cu privire la abonamentele PPC blue pot fi adresate la numărul 0800.801.158 sau în scris la helpdesk.blue.ro@ppcgroup.com.

Sub brandul PPC blue operează circa 500 de puncte de încărcare în 63 de localități, cu o putere totală instalată de peste 10.000 kW și oferă soluții integrate de mobilitate electrică clienților rezidențiali, companiilor și instituțiilor publice din întreaga țară.

PPC blue instalează în România infrastructură de încărcare în centre comerciale, supermarketuri, restaurante și hoteluri care doresc să atragă utilizatorii de mașini electrice, precum și în spațiile publice puse la dispoziție de municipalități interesate de îmbunătățirea calității aerului prin încurajarea mobilității electrice.

PPC Blue România este parte a Grupului PPC, cu o tradiție de peste 70 de ani în Grecia, lider în domeniul energiei în Europa de Sud-Est, care și-a făcut un angajament din dezvoltarea durabilă și protecția mediului prin promovarea surselor de energie curată. Mobilitatea electrică joacă un rol central în această viziune pentru viitor. DEI Blue, compania dedicată mobilității electrice lansată de PPC în 2021 în Grecia, și-a făcut deja un nume prin serviciile de e-mobilitate furnizate persoanelor fizice, companiilor și administrației publice din întreaga Grecie. Obiectivul de a deveni cel mai important jucător pe noua piață a mobilității electrice din regiune, prin realizarea unor investiții semnificative pentru dezvoltarea, gestionarea și operarea celei mai extinse rețele de încărcare a mașinilor electrice și prin furnizarea de servicii inovatoare, descrie planul ambițios al PPC. În România, PPC blue operează circa 500 de puncte de încărcare în 63 de localități, cu o putere totală instalată de peste 10.000 kW.

Advertisement
Continue Reading

Cele mai vizualizate