Connect with us

Știri

Un indicator “STOP” montat peste noapte în intersecția “5 Călărași”, o nouă bătaie de cap pentru șoferi. Iată ce spune poliția rutieră

Un nou indicator rutier cu semnificația “STOP” a fost montat în intersecția de la “5 Călărași” săptămâna trecută. Este destinat șoferilor care circula pe Bulevardul Cuza Vodă dinspre magazinul “AGNEZA” și care vor să se schimbe direcția de deplasare la dreapta, înainte sau la stânga. Poliția mai spune că strada București este încadrată ca drum cu prioritate. Montarea lui a trecut aproape neobservată de majoritatea conducătorilor auto care s-au obișnuit să le fie acordată prioritatea de dreapta. Mai mulți posesori de permise auto s-au declarat nedumeriți în spațiul public privind utilitatea acestui indicator care a apărut aproape din senin acolo. Redăm integral câteva opinii lansate pe o rețea de socializare:

Carmen: “Nu chiar! Insa semnul ala a aparut peste noapte si nu ne-a anuntat si pe noi nimeni! Macar o postare ceva..daca nici Politia nu stie de existenta lui in caul asta ce facem? Sunt multi din oras care nu stiu ca acolo au pus stop! Si trec ca inainte crezand ca au prioritate! Daca se intampla ceva soferul e vinovat..mi-am luat la injuraturi ieri pe zi pe seama acestui lucru!”

Dobre C.: “Pai de ce ai trecut tu? Ce indicator de prioritate ai văzut ca ai tu acolo? Semnul acela nu schimba cu nimic circulația in acea intersecție …dacă vii dinspre zoo și faci stânga spre Orizont dai prioritate de dreapta …ce nu vă este clar?”

Viorel S.: “In acea intersecție cred ca cea mai buna treabă ar fi mutarea trecerilor de pietoni 10-15 metri mai departe (știu, alte scuze pentru noi borduri…) și făcut un mare sens giratoriu…
Eventual si cum spunea cineva mai sus, mutarea stației de taxi o stradă mai inapoi.
Sau semaforizarea, chiar dacă sensurile giratorii funcționează mult mai bine când se respectă regulile de circulație.”

Advertisement

Cosmin G.: “Nicidecum. STOP-ul rezolvă toate problemele în acea zonă. Într-un an de zile, vor afla cu toții că acolo este un STOP. Sau dacă Poliția Rutieră stă o săptămână și dă amenzi și ridică niște premise pentru neacordare de prioritate, să vezi atunci vânzări la OPTICA.”

Dincă R: “Eu nu stiu ce atata polemica pt nimic…Indicatorul “Oprire”(deci stop cum ii zice lumea..) si indicatorul “Cedeaza trecerea” sunt egale in grad deci intre participantii la trafic care le intalnesc se aplica tot prioritatea de dreapta…Deci concret: cei care vin dinspre Zoo tot trebuie sa acorde prioritate de dreapta celor care vin dinspre Agneza atunci cand efectueaza virajul la stanga in directia Orizont(asta bineinteles dupa ce au acordat prioritate celor ce vin pe str Bucuresti dinspre Orizont).”

Prof. instructor auto Aurel Peicu: “Este o problemă veche dirijarea intersecțiilor din Călărași, intersecții la care drumul cu prioritate are scuar, adică două părți carosabile!
Trebuia ca acel indicator “Oprire” (STOP) să fie confirmat printr-un indicator “Cedează trecerea” instalat pe scuar, în intersecție, pentru a confirma pierderea priorității de trecere reglementată la intrarea în intersecție.
Suntem un oraș atât de mic, de simplu în configurația rețelei stradale, a intersecțiilor, dar domnii din administrația locală nu se descurcă. Le ofer sprijinul meu ca profesor de legislație rutieră!”

Andrei C.: “Ar fi bun un giratoriu si la tenaris … multi se încurcă acolo si cred ca au prioritare,dar defapt au cedează… “

MAI SUNT SUTE DE ASTFEL DE COMENTARII CU PRIVIRE LA ACEST SUBIECT. DACĂ VREI SĂ LE CITEȘTI PE TOATE, LINK AICI

Advertisement

Părerile călărășenilor sunt împărțite. Mulți au făcut haz de acest “dubios” indicator care în ultimele zile ba apărea, ba dispărea de al locul lui. (Ieri, 10 sept. orele 16 indicatorul a fost demontat, apoi a fost montat la orele 19 – spun șoferii. n.r.) CAPTURĂ ECRAN MAI JOS

Pentru că ne dorim ca toată lumea să aibă un răspuns clar, din care să înțeleagă exact care este situația am solicitat sprijin din partea Biroului Rutier Călărași din subordinea Inspectoratului de Poliție Județean Călărași pentru lămurirea acestei situații. Răspunsul a venit prompt și foarte clar:

Indicatorul STOP a fost montat la solicitarea Biroului Rutier întrucât s-a constatat lipsa acestuia, strada cu regim prioritar fiind str. București.

*Nu sunt necesare reguli noi în acest caz, ci doar respectarea normelor rutiere specifice acestui indicator.”


Pentru a încuraja conducătorii auto să fie civilizați în trafic, vă arăt și sancțiunile pe care le riscă în cazul încălcării regulilor de circulație:

Advertisement

Sancțiunile ce se impun pentru respectarea indicatoarelor rutiere din acea intersecție referitoare la regulile de prioritate sunt prevăzute de art. 100 alin. (3) lit. c) sau art. 101 alin (3) lit a) din OUG 195/2002 R privind circulația pe drumurile publice.

Știri

Incendiu de proporții în Călărași: 30 de hectare de grâu cuprinse de flăcări în zona Modelu

Duminică, 6 iulie 2025, un incendiu de amploare a izbucnit în zona agricolă Modelu, din județul Călărași, unde aproximativ 30 de hectare de grâu au fost cuprinse de flăcări. Incendiul, aflat încă în desfășurare, a mobilizat un important dispozitiv de intervenție: cinci autospeciale de stingere ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență acționează pentru limitarea extinderii focului și protejarea zonelor învecinate.

Focul a izbucnit în jurul prânzului, pe un teren agricol aflat în plină campanie de recoltare, ceea ce a favorizat extinderea rapidă a flăcărilor.

Până la această oră, nu au fost raportate victime sau pagube materiale în afara culturii agricole afectate.

Vom reveni cu informații pe măsură ce operațiunea de stingere evoluează.

Continue Reading

Știri

Autogara Obor, controlată de mafia microbuzelor. Călătorii spre Călărași, prinși la mijloc într-un război al transportatorilor

Un adevărat scandal mocnește, zi de zi, în Autogara Obor din Capitală, acolo unde noua rută legală București – Călărași este sabotată de metode care ating zona penalului. Călătorii care vor să urce în microbuzele firmelor călărășene – intrate legal pe piață în urma liberalizării transportului de la 1 iulie – sunt întorși din drum, agresați verbal și îndrumați forțat spre alte mașini, aparținând unei firme deja cunoscute pentru practici neloiale.

„Vin, te scuipă, te înjură, iau oamenii de lângă mașină!”

Șoferii care refuză să cedeze presiunilor vorbesc, cu teamă și resemnare, despre monopolul forțat pe care unii vor să îl păstreze cu orice preț, chiar și cu încălcarea flagrantă a legii:

„Ei au făcut 50 de lei cursa până acum. Acum vin cu 10 lei, doar ca să ne scoată de pe traseu. Dacă rămân iar singuri, o urcă la 100! Se urcă la tine-n mașină și ia călătorii cu japca. ‘Hai cu mine gratis! Hai cu mine 10 lei!’”, povestește un șofer, aproape singur în microbuzul său.

Călătorii sunt zăpăciți, împinși de colo-colo, în timp ce alții, aflați în misiune de „descurajare”, nu ezită să aplice intimidări directe. Un bărbat tatuat, devenit „paznic neoficial” al autogării, le ordonă celor care vor să urce la firmele călărășene:
„Stai la mașină, mă! Ce cauți aici?”

Un sistem cu rădăcini vechi: dosare penale, abuzuri și condamnări

Problema nu este nouă. În spatele haosului din autogară stau ani de practici abuzive tolerate de instituții ale statului.
Potrivit presei, în 2017, Daniela Dobrilă, fost director în cadrul Autorității Rutiere Române – Direcția Licențe, a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru luare de mită, complicitate la spălare de bani și folosirea de informații nepublice.

Advertisement

Mai mult, în același an, a fost trimisă în judecată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi suprapus licențe de transport pe ruta Călărași – București, exact traseul care astăzi generează conflictul.

Lucian Carapidis, administratorul SC TUDAN SRL, a reclamat situația la toate instituțiile posibile: Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Consiliul Concurenței și Ministerul Administrației și Internelor.

Deocamdată, poliția tace, iar haosul din Autogara Obor continuă nestingherit.

„Este un monopol. Concurență neloială în toată regula! Dar nu se întâmplă nimic…”, adaugă un șofer.

Cât mai costă o călătorie? Cât mai valorează legea?

În tot acest scenariu, prețul unei călătorii București – Călărași a ajuns la 10 lei, doar pentru ca unele firme să rămână singure pe piață, așa cum au făcut ani la rând, când tarifele ajungeau și la 50 lei.

Advertisement

Continue Reading

Știri

Meci de vis pentru Spicul Vâlcelele: amical de gală împotriva Rapidului București!

Un moment istoric pentru fotbalul din județul Călărași! Echipa Spicul Vâlcelele a disputat, sâmbătă, un meci amical de prestigiu împotriva uneia dintre cele mai iubite și titrate formații din România – FC Rapid București.

Partida s-a desfășurat pe terenul de la Baza Constructorul Mobexpert din București, iar pentru echipa călărășeană a fost o adevărată onoare să se afle față în față cu o formație de Liga 1, cu o istorie bogată și o galerie legendară.

Pe lângă emoția întâlnirii, meciul a fost și o lecție de profesionalism și angajament, în care Spicul Vâlcelele a reușit să-și testeze potențialul în compania unui adversar de top. Atmosfera de pe teren a fost una de respect reciproc, iar intensitatea jocului a pus la încercare pregătirea fizică și tactică a echipei din Vâlcelele.

Întâlnirea a avut și o încărcătură emoțională aparte: în prezentul lot al Spicului se regăsesc jucători care au scris, la rândul lor, pagini din istoria Rapidului:

  • Marian Vlada, actualul antrenor principal și fost atacant important al giuleștenilor
  • Raul Costin, mijlocaș experimentat care a evoluat pentru Rapid și alte echipe din Liga 1
  • Bogdan Barbu, jucător care a purtat tricoul vișiniu în anii săi de glorie

„A fost un moment cu adevărat special pentru clubul nostru. Ne motivează să muncim și mai mult pentru a ne atinge obiectivele. Mulțumim Rapidului pentru invitație și pentru ospitalitate!”, au transmis reprezentanții Spicului Vâlcelele.

Meciul cu Rapid va rămâne un reper important în istoria clubului și un imbold în plus pentru noul sezon competițional.

Continue Reading