Connect with us

Știri

Stația de pompare apă irigații de la Gălățui, km 388 a fost modernizată. Guvernul PSD continuă investițiile în agricultură

Published

on

 

„Începând de astăzi, 5 aprilie, județul nostru beneficiază din plin de punerea în funcțiune a lucrărilor executate pentru obiectivul de investiții ”Modernizarea stației de pompare de irigații SPA km 388 – navele 2, 3 din amenajarea Gălățui Călărași. Aceste lucrări, care fuseseră contractate pentru 30 de luni, au fost finalizate în doar 17 luni.

 

Prin această investiție, suprafața posibil de irigat se ridică la 20.000 hectare.
Inaugurarea a avut loc în prezența președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, și a ministrului Agriculturii, domnul Petre Daea.


În timpul celor doi ani de guvernare PSD, rețeaua de irigații națională a fost extinsă de la 374.000 de hectare la 1,4 milioane de hectare. Este o performanță care a fost posibilă atât datorită creșterii economice pe care România a cunoscut-o în ultimii doi ani consecutiv, dar și datorită preocupării guvernului PSD pentru agricultură și pentru fermieri.

Mai mult, agricultura este un domeniu care anul trecut ne-a adus venituri de peste 4 miliarde de Euro din exportul de produse. Preocuparea guvernului PSD pentru agricultură și pentru creșterea producției agricole prin aceste investiții în modernizarea rețelei de irigații are însă un fundament mult mai important – asigurarea consumului din producția internă. În acest fel românii vor putea pune pe masă produse sănătoase, produse care au gustul pe care cu toții îl știam în copilărie, evitându-se importul de produse din străinătate, recunoscute mai degrabă pentru dublul standard de calitate între țări diferite din Uniunea Europeană decât pentru gustul lor.
Sunt vești extrem de bune pentru județul nostru, pentru călărășeni și pentru toți românii. Sunt vești bune aduse de o guvernare care a început să performeze economic în beneficiul tuturor.”

Liviu Dragnea i-a solicitat ministrului Daea o iniţiativă privind TVA 5% la produsele bio şi tradiţionale româneşti

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca măsură de sprijin pentru fermierii români, elaborarea unei iniţiative, sub forma unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă, privind reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale româneşti şi a anunţat că măsura urmează să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, potrivit Agerpres

Dragnea i-a solicitat ministrului Daea o iniţiativă privind TVA 5% la produsele bio şi tradiţionale româneşti

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca măsură de sprijin pentru fermierii români, elaborarea unei iniţiative, sub forma unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă, privind reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale româneşti şi a anunţat că măsura urmează să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, potrivit Agerpres.

“Vreau să vă solicit (către ministrul Agriculturii – n.r.) să discutaţi şi cu domnul Teodorovici zilele următoare, pentru că noi tot vorbim de standarde duble, calitate dublă pentru produsele care intră în România, să vorbim doar despre produsele agroalimentare, nu putem doar să ne plângem, am de gând să iniţiem o lege în sensul ăsta, dar haideţi să începem să şi stimulăm produsele tradiţionale româneşti. Şi eu, nu ştiu dacă o să ne permită Comisia Europeană să mergem cu TVA zero la produse bio sau produse tradiţionale româneşti, dar sigur putem merge la 5%, ca să putem să stimulăm. (…) Cel puţin până la sfârşitul sesiunii parlamentare trebuie să fie în vigoare, în partea a doua a anului să fie în vigoare asta”, a declarat Liviu Dragnea, vineri, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Călăraşi.

Advertisement

El a precizat că reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale este doar una dintre măsurile avute în vedere de social-democraţi. “Este una din măsuri, este un program complex, lucrăm la el, pentru că nu vreau să stăm în situaţia în care doar ne plângem ce ne fac străinii şi noi nu facem nimic”.

 

“E un program complex, este o măsură din programul ăsta, o să-l prezentăm pe măsură ce urmează să fie făcut, ca să nu vorbim aşa”, a completat Dragnea.

Totodată, liderul PSD i-a cerut ministrului Agriculturii să elaboreze un plan de înfiinţare a unui lanţ de magazine în care producătorii români să-şi desfacă produsele bio sau tradiţionale prin Casa Română de Comerţ.

“Este Casa Română de Comerţ care a fost înfiinţată (…), i-aţi alocat şi bani pentru început, urmează să-i mai măriţi şi capitalul social. Casa de Comerţ şi depozite şi centre de colectare şi centre de procesare, la nivel de microfabrici în anumite zone în funcţie de specific şi, de asemenea, magazine, desfacere, pentru că cel mai bine este să le dăm posibilitatea fermierilor, producătorilor români, să aibă unde să-şi vândă marfa, să intre într-o concurenţă corectă, măcar în ţara lor, că afară oricum nu au nicio şansă, au multe piedici”, a declarat Dragnea.

Întrebat dacă înfiinţarea unui astfel de lanţ de magazine nu ar afecta economia de piaţă, preşedintele PSD a spus: “De ce ? De ce ar putea afecta economia de piaţă ?”.

Jurnaliştii au spus că se poate ajunge la situaţia în care statul să vândă produsele provenite de la fermieri la un preţ mai mic decât cel din piaţă, iar Dragnea a precizat: “Este o companie cu acţionar statul român, funcţionează după aceleaşi reguli ca o companie care este privată”.

“Economia de piaţă din România nu este cumva afectată de aceste cvasimonopoluri, când fermierii români au şanse foarte, foarte mici să-şi vândă produsele cât de cât rentabil ? Asta nu ne interesează ? Nu este afectată economia de piaţă, dimpotrivă, este susţinută şi încurajată. Concurenţă mai mare înseamnă produse mai bune şi mai ieftine”, a mai spus liderul PSD.

Liviu Dragnea a făcut declaraţiile în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Călăraşi la sistemul de irigaţii din cadrul Amenajării Gălăţui Călăraşi, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În timpul vizitei, Dragnea i-a mai cerut ministrului Agriculturii să elaboreze un plan pentru implementarea de-a lungul canalelor de irigaţii a unor “agregate, instalaţii pe bază de energie fotovoltaică cu mici pompe, de capacitate mică, ca să se poată iriga de-a lungul canalelor de irigaţii suprafeţe pentru legumicultură, irigaţii prin picătură”.

“Vă garantez, dacă veţi face lucrul ăsta, foarte mulţi români vor începe să-şi înfiinţeze culturi de legume pe lângă canale. (…) Potenţialul este foarte mare”, a afirmat liderul PSD.

Advertisement

Pentru mine, dumneata ești cel mai bun ministru din Guvern”

Liviu Dragnea l-a lăudat pe Petre Daea pentru că a reabilitat vechile sisteme și l-a anunțat că din acest motiv va avea mai mult de muncă, inclusiv la complexul de irigații Siret-Bărăgan.

Pentru mine, dumneata ești în continuare cel mai bun ministru din Guvern. Dar, de-aia o să și primești mai mult de lucru. Mai aveți canale pentru aproape 1 milion de hectare pe care trebuie să le reabilităm. Vreau până în toamnă să ne prezentați programul, să nu pierdem timp. De Siret-Bărăgan se vorbește de mulți ani în România, este un vis vechi al nostru, al tuturor. În martie 2020 începem lucrările. În total, suprafața care va deveni irigabilă datorită realizării sistemului de irigații Siret-Bărăgan va fi în jur de 600.000 de hectare, a declarat liderul social-democraților.

 

Liviu Dragnea a mai precizat că timp de 20 de ani, sistemul de irigații al României a fost lăsat în paragină, iar după guvernarea Năstase „s-a ales praful” de el.

Stația Gălățui din Călărași va iriga 20.000 de hectare de culturi. A costat 17,2 milioane de lei și face parte din investițiile Programului Național de Irigații, al cărui obiectiv este reabilitarea a peste 2 milioane de hectare de teren agricol.

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Primăria Roseți anunță programul mijloacelor de transport în comun

Published

on

Primăria Comunei Roseți din județul Călărași informează cetățenii cu privire la noul program al mijloacelor de transport în comun care asigură legătura cu localitățile învecinate, inclusiv Fetești, Jegălia și Borcea. Programul este structurat astfel încât să răspundă nevoilor locuitorilor, oferind plecări regulate atât în zilele pare, cât și în cele impare.

Programul Plecărilor din Orizont

Locuitorii din Roseți și din zonele învecinate au acces la autobuzele care pleacă de la Orizont și se îndreaptă către diverse destinații, conform următorului orar:

  • Spre Fetești și Jegălia:
    • Ora 5:30 – Autobuz spre Fetești + Jegălia
    • Ora 6:25 – Spre Fetești (zile impare)
    • Ora 6:15 – Spre Fetești (zile pare)
    • Ora 6:45 – Spre Jegălia
    • Ora 7:15 – Spre Fetești
    • Ora 7:30, 7:45 – Plecări spre Jegălia și Fetești
  • Spre Borcea:
    • Ora 8:15, 10:15, 12:15, 13:15, 14:45, 15:45 și 16:45

Programul Plecărilor din Roseți

Pentru locuitorii care călătoresc înapoi spre Roseți, autobuzele sunt disponibile la următoarele ore:

  • De la Jegălia: 17:45
  • De la Borcea: 18:30
  • De la Fetești: În zilele impare și pare, autobuzele se întorc începând cu ora 13:45.

Acest program detaliat al transportului public vine în sprijinul cetățenilor, asigurând o mobilitate eficientă și o conectivitate constantă între comunele Roseți, Fetești, Jegălia și Borcea. Primăria încurajează utilizarea acestui mijloc de transport în comun, contribuind astfel la reducerea traficului rutier și la protejarea mediului.

Pentru detalii suplimentare, cetățenii sunt rugați să consulte panourile de informare din stații sau să acceseze site-ul oficial al Primăriei Roseți.

Continue Reading

Știri

Alertă în toiul nopții: Ro-Alert a pus pe jar populația din Călărași. “Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian”

Published

on

Duminică dimineața, la ora 02:45, locuitorii din întreg județul Călărași și județele limitrofe au fost treziți brusc de o atenționare Ro-Alert, care a generat neliniște și confuzie în rândul comunității. Mesajul trimis prin sistemul de alertă descria o situație de urgență extremă, sugerând posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Atenționarea a fost transmisă și în județul Tulcea și Constanța. Acesta a avertizat oamenii să își păstreze calmul și să se adăpostească fie în beciuri, fie în adăposturi de protecție civilă.
Structurile cu rol de apărare din cadrul MApN au identificat în cursul nopții drone care se apropiau de teritoriul naţional, motiv pentru care IGSU a luat decizia de a emite un mesaj de atenționare a populației din nordul județului Constanța.

Mesajul complet suna astfel:

„Alertă Extremă: Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 minute.”

Deși alerta a fost emisă în toiul nopții, mulți călărășeni au fost rapid alarmați de mesaj, unii dintre ei împărtășindu-și îngrijorările pe rețelele de socializare. Pentru majoritatea, aceasta a fost o experiență inedită, neavând de-a face până acum cu astfel de avertizări legate de obiecte din spațiul aerian.

Mulți se întrebau ce ar putea cauza o asemenea alertă, în special la o oră atât de târzie. De la scenarii legate de resturi spațiale sau sateliți până la speculații privind conflicte militare, zvonurile au început să circule rapid. Totuși, autoritățile nu au oferit explicații imediate.

Ce este sistemul Ro-Alert?

Sistemul Ro-Alert este un mecanism implementat pentru a alerta rapid populația în situații de urgență. În cazurile în care există amenințări la adresa siguranței publice – cum ar fi fenomene meteo extreme, accidente industriale sau alte pericole iminente – acesta trimite mesaje SMS către toți utilizatorii de telefoane mobile aflați în zona afectată.

Alertele sunt create cu scopul de a informa și a ghida cetățenii cu privire la măsurile pe care trebuie să le adopte pentru a se proteja.

Rămâneți în siguranță: ce să faceți în caz de astfel de alerte?

Este important să urmați întotdeauna instrucțiunile oferite de sistemul Ro-Alert, indiferent de natura situației. În cazul unei amenințări din spațiul aerian, iată câteva măsuri esențiale de protecție:

Advertisement

1. Adăpostiți-vă în locuri sigure: Beciurile sau adăposturile de protecție civilă oferă un grad ridicat de siguranță în fața posibilelor resturi căzute din spațiu.

2. Evitați ferestrele: În cazul în care nu aveți acces la un adăpost subteran, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereții exteriori, care pot fi vulnerabili la impact.

3. Rămâneți informați: Urmăriți actualizările emise de autorități prin radio sau aplicațiile de știri, pentru a fi la curent cu evoluția situației.

Prima reacție vine din partea ISU TULCEA

Reprezentanții ISU Tulcea au transmis: „În această seară a fost transmis un mesaj RO-Alert pe teritoriul județelor Tulcea și Constanța după ce structurile de apărare și securitate națională au interceptat un posibil atacat al Federației Ruse asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei, în proximitatea graniței cu România.

Mesajul transmite informații de avertizare și de informare a populației cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian și măsuri de adăpostire în cazul în care situația o impune.

Facem mențiunea că aceste mesaje au rolul de informare a populației din zona de graniță a României cu Uncraina despre faptul ca sunt posibile atacuri ale federației și ruse asupra teritoriului ucrainean și ca există posibilitatea căderii unor obiecte pe teritoriului național.

Până la ora emiterii acestui comunicat nu au fost înregistrate apeluri la numărul unic de urgență 112 în dispeceratul ISU Tulcea

Continue Reading

Știri

85% dintre pensionarii din Călărași primesc de la 1 septembrie pensii mărite, însă unii rămân cu neclarități. Ce spune conducerea Casei Județene de Pensii Călărași

Published

on

Conducerea Casei Județene de Pensii (CJP) Călărași a anunțat, pe 6 septembrie 2023, că toate deciziile de pensie recalculate au fost puse în plată de la începutul lunii septembrie. În cadrul unei conferințe de presă, directoarea executivă a instituției, Tatiana Zaharia, a precizat că recalcularea a afectat aproximativ 57.491 de dosare, iar majoritatea pensionarilor din județ au înregistrat creșteri ale veniturilor. Pentru 8.347 dintre aceștia, procesul de recalculare nu a adus nicio mărire. La conferință a mai fost prezentă și Elena Dincă, directoarea adjunctă a CJP Călărași. 

Potrivit directoarei CJP Călărași, 85% dintre pensionari au beneficiat de creșteri ale pensiilor, iar 3.500 dintre aceștia au depășit pragul de 1.281 de lei, ieșind astfel din indemnizația socială. Cu toate acestea, în cazul a 8.347 de dosare s-a înregistrat o scădere a cuantumului pensiei, însă aceasta este doar pe hârtie, fără a afecta pensiile aflate în plată. Aproximativ 14.000 de pensionari din județ continuă să primească indemnizația socială, care reprezintă diferența dintre pensia de contributivitate și pensia minimă garantată de 1.281 de lei.

„Din 1 septembrie, toate deciziile recalculate au fost puse în plată. La nivelul județului Călărași, în urma recalculării, un procent de aproape 85% din dosare au înregistrat creșteri. Tot datorită recalculării drepturilor de pensie, din 1 septembrie, au ieșit din indemnizația socială 3.500 de pensionari, deci au depășit pragul de 1.281 de lei”, a declarat Tatiana Zaharia. 

Indemnizația socială pentru pensionari, cunoscută în trecut drept pensia socială minimă garantată, este o măsură adoptată de statul român în 2009 pentru reducerea sărăciei și îmbunătățirea standardului de viață al populației, acordată pensionarilor sistemului public de pensii ale căror venituri din pensii sunt sub nivelul stabilit prin lege. „Acea pensie minimă garantată se aplică tuturor pensionarilor, indiferent de data deschiderii drepturilor de pensie”, mai explică Tatiana Zaharia. În 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei, potrivit legii. 

Neclaritățile pensionarilor 

Cu toate acestea, procesul de recalculare a generat neclarități pentru unii pensionari. Mai mult de 1.100 dintre aceștia au solicitat clarificări legate de stabilirea stagiului de cotizare sau cuantumul pensiei. Aproximativ 200 dintre ei au depus cereri scrise pentru a primi răspunsuri oficiale. „Neclaritățile fac referire la perioada necontributivă, perioada asimilată sau la neluarea în calcul al sporului suplimentar privind activitatea desfășurată în grupe superioare de muncă”, arată directoarea executivă. 

Directoarea executivă adjunctă a CJP Călărași, Elena Dincă, a precizat că, în urma procesului de recalculare, deși unele pensii au înregistrat scăderi pe hârtie, nicio pensie aflată în plată nu va scădea efectiv. 

„La nivelul județului Călărași, am avut, în perioada de recalculare, 57.491 de dosare. Din acestea, avem o scădere la un număr de 8.347 de dosare, care reprezintă 14,52%, iar creștere până în 25% la un număr de 24.199 de dosare, creștere între 50% și 75% pentru 5.496 de dosare, creștere între 75% și 100% pentru 429 de dosare, iar creștere de 100% pentru 45 de dosare. Sunt pensii care au scădere, dar doar pe decizie, ca și cuantum, însă nicio pensie aflată în plată nu scade”, a punctat Elena Dincă în cadrul conferinței. 

În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea, chiar dacă în urma recalculării va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată. În aceste cazuri, valoarea pensiei va rămâne egală cu cea primită înaintea recalculării.

Pensiile ar trebui să ajungă în principiu în prima jumătate a lunii septembrie. Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a anunțat că primele pensii vor sosi însă prin Poșta Română, începând cu data de luni, 2 septembrie. Pe card, pensiile ar trebui să fie virate joi, 12 septembrie.

Continue Reading

Cele mai vizualizate