Connect with us

Știri

Stația de pompare apă irigații de la Gălățui, km 388 a fost modernizată. Guvernul PSD continuă investițiile în agricultură

Published

on

 

„Începând de astăzi, 5 aprilie, județul nostru beneficiază din plin de punerea în funcțiune a lucrărilor executate pentru obiectivul de investiții ”Modernizarea stației de pompare de irigații SPA km 388 – navele 2, 3 din amenajarea Gălățui Călărași. Aceste lucrări, care fuseseră contractate pentru 30 de luni, au fost finalizate în doar 17 luni.

 

Prin această investiție, suprafața posibil de irigat se ridică la 20.000 hectare.
Inaugurarea a avut loc în prezența președintelui Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, și a ministrului Agriculturii, domnul Petre Daea.


În timpul celor doi ani de guvernare PSD, rețeaua de irigații națională a fost extinsă de la 374.000 de hectare la 1,4 milioane de hectare. Este o performanță care a fost posibilă atât datorită creșterii economice pe care România a cunoscut-o în ultimii doi ani consecutiv, dar și datorită preocupării guvernului PSD pentru agricultură și pentru fermieri.

Mai mult, agricultura este un domeniu care anul trecut ne-a adus venituri de peste 4 miliarde de Euro din exportul de produse. Preocuparea guvernului PSD pentru agricultură și pentru creșterea producției agricole prin aceste investiții în modernizarea rețelei de irigații are însă un fundament mult mai important – asigurarea consumului din producția internă. În acest fel românii vor putea pune pe masă produse sănătoase, produse care au gustul pe care cu toții îl știam în copilărie, evitându-se importul de produse din străinătate, recunoscute mai degrabă pentru dublul standard de calitate între țări diferite din Uniunea Europeană decât pentru gustul lor.
Sunt vești extrem de bune pentru județul nostru, pentru călărășeni și pentru toți românii. Sunt vești bune aduse de o guvernare care a început să performeze economic în beneficiul tuturor.”

Liviu Dragnea i-a solicitat ministrului Daea o iniţiativă privind TVA 5% la produsele bio şi tradiţionale româneşti

 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca măsură de sprijin pentru fermierii români, elaborarea unei iniţiative, sub forma unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă, privind reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale româneşti şi a anunţat că măsura urmează să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, potrivit Agerpres

Dragnea i-a solicitat ministrului Daea o iniţiativă privind TVA 5% la produsele bio şi tradiţionale româneşti

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut ministrului Agriculturii, Petre Daea, ca măsură de sprijin pentru fermierii români, elaborarea unei iniţiative, sub forma unei legi sau a unei ordonanţe de urgenţă, privind reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale româneşti şi a anunţat că măsura urmează să fie adoptată până la finalul actualei sesiuni parlamentare, potrivit Agerpres.

„Vreau să vă solicit (către ministrul Agriculturii – n.r.) să discutaţi şi cu domnul Teodorovici zilele următoare, pentru că noi tot vorbim de standarde duble, calitate dublă pentru produsele care intră în România, să vorbim doar despre produsele agroalimentare, nu putem doar să ne plângem, am de gând să iniţiem o lege în sensul ăsta, dar haideţi să începem să şi stimulăm produsele tradiţionale româneşti. Şi eu, nu ştiu dacă o să ne permită Comisia Europeană să mergem cu TVA zero la produse bio sau produse tradiţionale româneşti, dar sigur putem merge la 5%, ca să putem să stimulăm. (…) Cel puţin până la sfârşitul sesiunii parlamentare trebuie să fie în vigoare, în partea a doua a anului să fie în vigoare asta”, a declarat Liviu Dragnea, vineri, în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Călăraşi.

El a precizat că reducerea TVA la 5% pentru produsele bio şi tradiţionale este doar una dintre măsurile avute în vedere de social-democraţi. „Este una din măsuri, este un program complex, lucrăm la el, pentru că nu vreau să stăm în situaţia în care doar ne plângem ce ne fac străinii şi noi nu facem nimic”.

 

„E un program complex, este o măsură din programul ăsta, o să-l prezentăm pe măsură ce urmează să fie făcut, ca să nu vorbim aşa”, a completat Dragnea.

Totodată, liderul PSD i-a cerut ministrului Agriculturii să elaboreze un plan de înfiinţare a unui lanţ de magazine în care producătorii români să-şi desfacă produsele bio sau tradiţionale prin Casa Română de Comerţ.

„Este Casa Română de Comerţ care a fost înfiinţată (…), i-aţi alocat şi bani pentru început, urmează să-i mai măriţi şi capitalul social. Casa de Comerţ şi depozite şi centre de colectare şi centre de procesare, la nivel de microfabrici în anumite zone în funcţie de specific şi, de asemenea, magazine, desfacere, pentru că cel mai bine este să le dăm posibilitatea fermierilor, producătorilor români, să aibă unde să-şi vândă marfa, să intre într-o concurenţă corectă, măcar în ţara lor, că afară oricum nu au nicio şansă, au multe piedici”, a declarat Dragnea.

Întrebat dacă înfiinţarea unui astfel de lanţ de magazine nu ar afecta economia de piaţă, preşedintele PSD a spus: „De ce ? De ce ar putea afecta economia de piaţă ?”.

Jurnaliştii au spus că se poate ajunge la situaţia în care statul să vândă produsele provenite de la fermieri la un preţ mai mic decât cel din piaţă, iar Dragnea a precizat: „Este o companie cu acţionar statul român, funcţionează după aceleaşi reguli ca o companie care este privată”.

„Economia de piaţă din România nu este cumva afectată de aceste cvasimonopoluri, când fermierii români au şanse foarte, foarte mici să-şi vândă produsele cât de cât rentabil ? Asta nu ne interesează ? Nu este afectată economia de piaţă, dimpotrivă, este susţinută şi încurajată. Concurenţă mai mare înseamnă produse mai bune şi mai ieftine”, a mai spus liderul PSD.

Liviu Dragnea a făcut declaraţiile în cadrul vizitei pe care a efectuat-o în judeţul Călăraşi la sistemul de irigaţii din cadrul Amenajării Gălăţui Călăraşi, alături de ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În timpul vizitei, Dragnea i-a mai cerut ministrului Agriculturii să elaboreze un plan pentru implementarea de-a lungul canalelor de irigaţii a unor „agregate, instalaţii pe bază de energie fotovoltaică cu mici pompe, de capacitate mică, ca să se poată iriga de-a lungul canalelor de irigaţii suprafeţe pentru legumicultură, irigaţii prin picătură”.

„Vă garantez, dacă veţi face lucrul ăsta, foarte mulţi români vor începe să-şi înfiinţeze culturi de legume pe lângă canale. (…) Potenţialul este foarte mare”, a afirmat liderul PSD.

Pentru mine, dumneata ești cel mai bun ministru din Guvern”

Liviu Dragnea l-a lăudat pe Petre Daea pentru că a reabilitat vechile sisteme și l-a anunțat că din acest motiv va avea mai mult de muncă, inclusiv la complexul de irigații Siret-Bărăgan.

Pentru mine, dumneata ești în continuare cel mai bun ministru din Guvern. Dar, de-aia o să și primești mai mult de lucru. Mai aveți canale pentru aproape 1 milion de hectare pe care trebuie să le reabilităm. Vreau până în toamnă să ne prezentați programul, să nu pierdem timp. De Siret-Bărăgan se vorbește de mulți ani în România, este un vis vechi al nostru, al tuturor. În martie 2020 începem lucrările. În total, suprafața care va deveni irigabilă datorită realizării sistemului de irigații Siret-Bărăgan va fi în jur de 600.000 de hectare, a declarat liderul social-democraților.

 

Liviu Dragnea a mai precizat că timp de 20 de ani, sistemul de irigații al României a fost lăsat în paragină, iar după guvernarea Năstase „s-a ales praful” de el.

Stația Gălățui din Călărași va iriga 20.000 de hectare de culturi. A costat 17,2 milioane de lei și face parte din investițiile Programului Național de Irigații, al cărui obiectiv este reabilitarea a peste 2 milioane de hectare de teren agricol.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri

Școlile și grădinițele din Călărași rămân închise. ISJ a făcut anunțul

Published

on

Inspectoratul Școlar Județean Călărași informează că din cauza condițiilor meteorologice dificile, școlile din județul Călărași vor rămâne închise și astăzi, 28 noiembrie. Problemele întâmpinate includ lipsa energiei electrice, încălzirea precară și deficiențe în furnizarea apei potabile.

Ca urmare a solicitărilor directorilor, s-a decis suspendarea activității didactice pentru 28 noiembrie 2023 în 16 unități de învățământ cu personalitate juridică și 24 de structuri, conform anunțului reprezentanților ISJ Călărași. Lista completă a școlilor / grădinițelor AICI

Continue Reading

Administrație

Călărași: Terenuri gratuite de la primărie pentru tineri. A fost aprobată o nouă listă

Published

on

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local din municipiul Călărași, desfășurată pe 27 noiembrie, a fost votat un proiect de Hotărâre important. Acesta vizează aprobarea listei beneficiarilor care au primit gratuit locuri de casă în conformitate cu prevederile Legii 15/2003. Persoanele aflate pe această listă au acum dreptul să-și ridice locuințele în termenul stabilit de lege.

Printre criteriile de eligibilitate, se menționează că aceste drepturi pot fi acordate persoanelor cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. Astfel, beneficiarii se încadrează într-o categorie specifică, conform legislației în vigoare.

Lista completă a beneficiarilor este disponibilă mai jos pentru consultare.

Numele beneficiarilor, ordonate pe verticală:

1. STAN MIHAELA

2. OPREA ŞTEFAN VALENTIN

3. PETCU ŞTEFAN

4. PENA GEORGETA

5. PĂTRUŢ MARIA ANTOANETA

6. NEDELCU VASILE

7. NECULA ANDREEA DIANA

8. MUGEA FLORENTINA DANIELA

9. BAIARAM CRISTINA

10. MOLDOVAN ALEXANDRU

11. MOISE MIHAELA GEORGIANA

12. GIOLEA MARIUS DORINEL

13. GHEORGHE MARIAN

14. ZAHARIA ŞTEFAN ALEXANDRU

15. ZAMFIR BARBU CRISTIAN

16. STANCIU DIANA LOREDANA

17. IUGA IONUŢ CRISTIAN

18. TULPAN DAN

19. TOMA IULIANA

20. ICHIMESCU CARMEN NICOLETA

21. ILIE (NAE) MARIA COSMINA

22. DANCIU RALUCA MARIA

23. COPĂCEANU COSMINA

24. CONSTANDACHE PETRU BOGDAN

25. ALIONTE SORIN IULIAN

26. STAN DANIELA GABRIELA

27. DUMITRU IONUŢ LUCIAN

28. DUMITRACHE RĂZVAN NICOLAE

29. DINU FLORENTINA ADRIANA

30. DINU ALEXANDRU ROBERT

31. CĂLIN GEORGIANA

32. BRANIŞTE EDUARD MARIUS

33. BOLDINOG GEORGIANA

34. VÂLCU CARMEN FLORENTINA

35. VOICU DIANA CASIANA

36. ANGHEL DORIAN MARIAN

37. MARIN CRINA SIMONA

38. BLEBEA ŞTEFAN MARIUS

39. PÂNZĂRUC ALIN

40. IONESCU FLORENTINA

41. POSTOLIA COSMIN IONUŢ

42. IOSIF SANDRA MIHAELA

43. MEDELEANU ANDREI IULIAN

44. PETRACHE MIHAI GABRIEL

45. CEAFALĂU MARIAN CIPRIAN

46. POSTOLACHE MARIUS ALEXANDRU

47. TĂRĂBĂŞANU MĂDĂLINA FLORENTINA

48. ŞERB GEORGIAN IONUŢ

49. STAN CARINA ALEXANDRA

50. ŞERBAN MARIO ROBERT

51. RUJA PAULA MARIANA

52. RADU LILIANA ANDREEA

53. DUMITRU VALENTINA

54. ENE EMILIA CRISTINA

55. BĂRĂGĂU ALEXANDRA DANIELA

56. AMZARU ALINA GEORGIANA

57. ANDREI MĂDĂLIN ALEXANDRU

58. BACIU MIHAELA RAMONA

59. BANCU FLORIN ADRIAN

60. IANCU DORU DOREL

61. VASILESCU MARINEL EUGEN

Continue Reading

Știri

[VIDEO] ”Autobuzul plutitor” a făcut primele probe la Călărași! Ce spun călărășenii despre această inovație plutitoare

Published

on

Este premieră în România! ”Autobuzul plutitor” care a fost adus din Ungaria a ajuns la Călărași și a trecut deja cu brio de primele teste.

”Autobuzul plutitor” a ajuns la Călărași! Noul vehicul inovator este o premieră pentru județul Călărași și a fost adus din Ungaria, după ce a fost achiziționat în cadrul proiectului ”Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe Dunăre în regiunea transfrontalieră Călărași- Silistra”, finanțat prin programul INTERREG VA România- Bulgaria

Cât a costat vehiculul- amfibie?

Deja ”Frog Bus” a trecut de primele teste în regiunea transfrontalieră Călărași- Silistra, pe care le-a trecut de altfel cu bine. Întregul proiect are o valoare estimată de 4,57 milioane de lei. La această licitație a fost desemnată câștigătoare o companie din Ungaria, River Ride care operează un astfel de „autobuz plutitor” la Budapesta. Licitația a fost semnată pe 26 iulie 2023 chiar de vicepreședintele Consiliului Județean Călărași, Ion Samoilă.

„Cum seamănă autobuzul plutitor al lui RiverRide cu linia de metrou Millennium? Ambele sunt galbene, ambele operează în Budapesta și ambele au fost primele de acest fel din Europa continentală”, se arată pe site-ul companiei. Tot ei mai spun că operarea autobuzului plutitor a început la 113 ani de la inaugurarea liniei de metrou, Millennium în mai 1896.

Proiectul ar urma să fie finalizat până la finalul anului 2024

Oferta depusă urmează să fie evaluată până pe 14 iulie 2023, potrivit  datelor  din Sistemul Electronic de Achiziție Publică (SEAP). Scopul unui astfel de proiect este de a facilita circulația cetățenilor între cele două comunități Călărași și Silistra, însă pentru această operațiune a fost nevoie și de amenajarea ambelor maluri, de pe partea românească și bulgărească.

Așadar, o gară fluvială special amenajată pentru acostarea ambarcațiunilor, dar și o pasarelă de acces sunt prevăzute în proiect. În zonă vor fi amenajate alei pietonale, dar și spații verzi. Cel mai probabil, lucrările vor fi terminate cel mai târziu la data de 31 decembrie 2024.

Și în alte țări există astfel de autobuze. De exemplu, în Portugalia locuitorii sunt încântați de acest vehicul amfibiu.

Continue Reading

Cele mai vizualizate